• No results found

Leren en verbeteren van kwaliteit

Rivas Zorggroep heeft leren en ontwikkelen hoog in het vaandel staan. Dankzij actieve (internationale) deelname aan diverse netwerken probeert Rivas het lerend vermogen te vergroten. Op verschillende manieren worden de verschillende disciplines gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen en te verdiepen in hun werk.

4.1 JCI

In november 2018 heeft het domein Langdurige Zorg het JCI-kwaliteitskeurmerk voor alle 17 woonlocaties opnieuw behaald. Rivas heeft gekozen voor het JCI kwaliteitssysteem omdat het de bewoner centraal stelt. Het toetst veiligheid niet alleen op papier maar ook in de dagelijkse

praktijk door interviews met bewoners en zorgverleners. Ook wordt gekeken naar gebouwen, apparatuur, medische- en andere dossiers en documentatie.

4.2 Planetree

Daarnaast vindt Rivas het belangrijk dat medewerkers werken volgens de principes van

Planetree. Alle woonlocaties van het domein Langdurige Zorg zijn in het bezit van het Planetree certificaat. Dit internationale certificaat wordt toegekend o.b.v. een uitgebreide objectieve

toetsing. Er vinden focusgroepgesprekken plaats met medewerkers, bewoners, familieleden, vrijwilligers en behandelaars. Tijdens de focusgroepgesprekken wordt de aanwezigen gevraagd hoe zij ervaren dat de 12 componenten van Planetree aanwezig zijn binnen de zorg die zij leveren of ontvangen. Daarnaast toetst Planetree of in de bedrijfsdocumenten van de organisatie de 12 componenten van Planetree duidelijk zichtbaar zijn. In 2020 staat de hercertificering van alle woonlocaties gepland.

Voor het borgen van de Planetree filosofie op de locaties vinden iedere 1,5 jaar opnieuw focusgroepgesprekken plaats. Tevens levert Rivas jaarlijks richting Planetree Nederland aan welke Planetree speerpunten voor het komende jaar centraal staan. De uitkomsten uit de focusgroepgesprekken zijn hierin leidend. Ook worden nieuwe medewerkers tijdens hun introductieprogramma geïnformeerd over de Planetree visie die binnen Rivas centraal staat en worden op de locaties met regelmaat scholingen/trainingen/bijeenkomsten georganiseerd die aansluiten bij de leerpunten van die locatie.

4.3 Samen leren

In 2019 is de kwaliteitsorganisatie binnen het domein Langdurige zorg verder geoptimaliseerd.

Hierbij was het vooral van belang om de lokale structuur verder neer te zetten.

Lokale portefeuillehouders Kwaliteit & Veiligheid

Binnen de locaties wordt gewerkt met lokale portefeuillehouders kwaliteit en veiligheid (K&V). De lokale portefeuillehouders K&V hebben kennis van zorgprocessen en hebben de rol gekregen om lokaal regie te voeren op de werkprocessen rondom de aandachtsvelden primair proces,

infectiepreventie en facilitaire zaken. Voor medicatieveiligheid zijn daarnaast speciale aandachtsvelders aangewezen.

Kwaliteitsjaarverslag Langdurige Zorg 2019 versie 0.2 - 13 - Met de lokale portefeuillehouders K&V hebben de locatieleiders een vaste persoon op hun locatie die overzicht en inzicht houdt op de kwaliteitsthema’s en tegelijk is een ‘distributienetwerk’

gecreëerd waardoor informatie op kwaliteitsthema’s beter gedeeld kan worden met de locaties en input vanuit de locaties verwerkt kan worden in beleid en werkinstructies.

Deze structuur wordt in 2020 voortgezet en waar mogelijk geoptimaliseerd, waarbij ook de mogelijkheid zal worden onderzocht of medewerkers op elkaars locaties een ‘kijkje in de keuken’

kunnen nemen.

Interne audits

In 2019 is ingezet op het bepalen van het gewenste aantal tracers en dossierreviews per locatie en het verkorten van de vragenlijsten in het kader van het project ‘Ontregel de Zorg’.

Ook is doorlopend aandacht besteed aan belangrijke werkafspraken, kwaliteitsonderwerpen en JCI-standaarden. Dit is o.a. gedaan door het organiseren van een themaweek medicatie, maar ook door het uitvoeren van in totaal 1054 interne tracers en 611 dossierreviews door

medewerkers in hun eigen of een ander team en door diverse experts. Ook leden van de Raad van Bestuur en de directie lopen een of meerdere keren per jaar mee met een patiënttracer om zo gevoel te houden met het primaire proces op de werkvloer. Dit zal in 2020 worden

gecontinueerd.

Lerend Netwerk

Voor de Langdurige Zorg is een lerend netwerk opgericht samen met het Parkhuis (Dordrecht) en Swinhove Groep (Zwijndrecht). In 2019 hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden met bestuurders en kwaliteitsadviseurs waarin o.a. elkaars jaarplannen zijn beoordeeld en uitwisseling van kennis en ervaring centraal hebben gestaan.

Ook heeft Rivas in 2019 een workshop valpreventie georganiseerd, waarbij medewerkers van de deelnemende organisaties uitgenodigd werden om aan te sluiten. Het werd als waardevol

ervaren om met verschillende collega’s ervaringen uit te wisselen en kennis te delen, wat o.a.

heeft geleid tot inspiratie voor een nieuwe werkwijze m.b.t. valrisicoscreening.

Daarnaast is Rivas is aangesloten bij het (inter)nationale Planetreenetwerk, het JCI-netwerk en het kwaliteitsnetwerk Drechtsteden waarin uitwisselingen op deze (kwaliteits)onderwerpen plaatsvindt.

Kwaliteitsjaarverslag Langdurige Zorg 2019 versie 0.2 - 14 -

4.4 Medewerkersraadpleging

Eind 2018 heeft een medewerkersonderzoek plaatsgevonden onder alle medewerkers van Rivas Zorggroep. In onderstaande afbeelding zijn de uitkomsten voor het domein Langdurige Zorg weergegeven8:

Figuur 1: Resultaten Medewerkersonderzoek Langdurige Zorg 2018 per thema

Als belangrijkste trotspunten zijn uit het onderzoek naar voren gekomen: de cliëntgerichtheid van de organisatie, de visie en doelen van Rivas en de ontwikkelmogelijkheden die medewerkers hebben.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal binnen het domein Langdurige Zorg, zowel op locatieniveau als domeinbreed, de komende jaren geïnvesteerd worden in o.a. het werkplezier van de medewerkers en het verbeteren van de interne communicatie.

Uit gesprekken is gebleken dat het ontbreken van een kwalitatieve planning en onderbouwing grote invloed heeft op het werkplezier van medewerkers. In 2019 is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van de planning en is per zorgsoort een personeelsstandaard ontwikkeld die eveneens bijdraagt aan deze kwaliteit. In 2020 zal nadrukkelijker geïnvesteerd worden in zorgprogramma’s voor medewerkers en verdere begeleiding van zorgteams door kwaliteitsverpleegkundigen.

8 De Rivasbrede score op deze onderwerpen is in de kleine cirkel rechts van de grote cirkel weergegeven.

Kwaliteitsjaarverslag Langdurige Zorg 2019 versie 0.2 - 15 -