• No results found

Azra is 8 jaar oud als zij in groep 4 zit. In haar eerste interview vertelt zij dat zij in een flat woont samen met haar ouders, jonger zusje en oudere broer. Ze hebben geen huisdieren. Die hebben ze vroeger wel eens gehad, een parkiet, maar dat is lang geleden. De parkiet had een naam, maar die weet ze niet meer. Ze was er ook bang voor geweest; ooit zag ze een parkiet die naar een vrouw hapte. Haar ouders praten weinig over natuur, wel over school en vakantie. Om het jaar gaan ze naar Marokko. Daar kan ze zich nu alweer op verheugen. Heerlijk de warmte in en spelen met neefjes en nichtjes, zwemmen in zee. Het meest speelt Azra buiten met vriendinnen. Ze gaat dan naar het speelpleintje vlakbij de flat waar allemaal toestellen staan. Op het klimrek, de schommel, glijbaan en er is nog een draaimolen. Binnen speelt Azra met de wii en kijkt ze dvd’s. Ook moet ze vaak voor haar jongere zusje zorgen. Natuur is voor Azra bloemen en zo, en bos, en planten, en dieren, en insecten. Azra gaat graag naar school. Daar ziet ze haar vriendinnen, kan ze tekenen en knutselen en schrijven en soms leuke werkjes doen als taal. Leuk aan school is ook de pauze en de schoolreisjes. Dan is ze vrij en maakt ze nieuwe vriendinnen, op schoolreis kan ze lekker met ze zwemmen. Natuurles heeft ze bijna niet. Het lijkt haar leuk te leren over bloemen en dieren en als de juf vertelt over hoe de dieren leven. In haar mindmap over natuur noemt zij zes associaties met natuur: vlinder, lucht, boom, bloemen, gras en water. De vlinders tekent zij op haar mindmap in mooie pasteltinten. In het werkboekje ‘over vroeger’ gebruikt zij eveneens warme en lichte kleuren om haar antwoorden te verluchtigen. Als kind vond zij het leuk om op de grond te spelen met poppen en buiten naar het park te gaan, te spelen in het zand en van de glijbaan af te gaan. Ook spelen in het zwembadje vond zij leuk. Ze is in haar leven zowel in tuinen als in bergen geweest, maar ook op speelvelden, straat, park, boerderijen, dierentuin en strand en zee en op de stoep. Beken, meren, sloten, rivieren, heide, bos, woestijnen en oerwouden zijn haar minder bekend. Ze geeft ook aan bang te zijn voor

spinnen en honden. Een belangrijk avontuur in haar vroege leven is toen zij met haar vader voor het eerst in een zwembad ging. Het leukste dagje uit is voor haar een bezoek aan een pretpark waar ze op de wildwaterbaan en in de achtbaan kan. Ze gaat er regelmatig heen met haar familie, net als naar dierentuinen waar ze vooral geniet van het treintje. Ook gaan ze vaker naar familiefeesten en de bioscoop. Haar hobby is rennen en zwemmen. Rennen doet ze om de flat en zwemmen met school.

Als Azra in groep 5 zit, gaat zij met school mee naar de buitendagen van NatuurWijs. Haar favoriete opdrachten zijn die, die met de zintuigen te maken hebben: met een gekleurd steentje zoeken naar overeenkomstige kleuren in de natuur, het zelf maken van een bosparfum op grond van dingen die lekker ruiken, het bekijken van mooie bladeren en plekken met weids uitzicht. En het samen chocolademelk drinken natuurlijk. Ze luistert goed naar wat de boswachter vertelt. Ze stelt geen vragen maar is duidelijk onder de indruk van wat zij meemaakt. In de klas vertelt ze bij de nabespreking dat het bosparfum toch het allerleukste was en dat ze veel geleerd heeft over het bos.

In het derde interview met Azra vertelt ze dat ze in zee bij Marokko een school dolfijnen gezien heeft. Het is naar eigen zeggen het meest bijzondere dat ze ooit heeft meegemaakt. Ze houdt van lieve dieren als poezen en konijnen en zou er graag mee wandelen. Natuur, planten en dan vooral bloemen vindt ze erg mooi, mensen mogen ze niet zomaar plukken. Als ze in het interview terugdenkt aan de eerste buitendag noemt ze, behalve de dingen die ze al eerder noemde ook nieuwe dingen; ze herinnert zich de verhalen van de boswachter over de geschiedenis van het gebied, van aardrijkskundige en culturele elementen. Nu blijkt eveneens dat ze het leuk vond om stil te zijn en vogelgeluiden te horen en naar dierenholen te kijken. Het beheerwerk trekt haar niet zo, maar was wel indrukwekkend wat ze allemaal gedaan hadden.

In het tweede werkboek wordt duidelijk dat Azra het liefst een indirect contact heeft met natuur; ze zou liever met de hond wandelen dan stoeien, graven met een schep in plaats van met de handen, een bos bloemen kopen in plaats van plukken en kikkers zoeken in plaats van vangen. Het enige dat ze wel liever doet is een konijn aaien in plaats van er naar kijken, maar die zijn dan ook zo lief en zacht. In haar keuze voor natuurelementen of producten kiest ze overwegend voor producten. Liever een pen dan een veer, liever een euro dan een schelp. Ze heeft opvallend veel huishoudelijke taken binnen. Het enige groene van haar taken betreft het bloemen water geven.

In haar vierde interview vertelt Azra dat ze erg dichtbij school woont, altijd naar school loopt en dat ze onderweg voornamelijk haar vriendinnen ziet, maar ook veel andere mensen. Aan natuur onderweg ziet zij: gras, bloemen, bomen, struiken, vlinders, tulpen en narcissen. Ze vertelt dat ze hooikoorts heeft en daarom natuur ook een beetje haat. Dan gaat haar neus heel vervelend doen en moet ze steeds niesen. Van de tweede buitendag van NatuurWijs heeft ze geleerd dat uilen niet goed kunnen zien maar wel goed kunnen horen. Dat had ze geleerd van het uilen-spel, waarbij kinderen die een uil moesten zijn een blinddoek kregen en werden beslopen door de muizen. Er waren wat kinderen gevallen tijdens dit spel, dat vond ze heel vervelend. Toch geeft ze de tweede buitendag een heel hoog cijfer. De dingen die ze daar doet heeft ze nog nooit eerder gedaan. Op school is er nog steeds heel weinig natuurles. Af en toe een lesje ‘Nieuws uit de Natuur ‘en met ‘Taalles’ en ‘Aardrijkskunde’ komt het wel eens ter sprake. Ze hebben een keer zaadjes in de aarde gelegd en een les over dieren voeren gehad.

Als Azra in groep 6 zit, is zij 10 jaar. In haar tweede mindmap zijn er verschillende associaties met natuur bijgekomen: kastanjeboom, eten, gras, paddenstoel, onkruid. In haar derde werkboekje over ‘later’ laat zij zien nog steeds de voorkeur te hebben voor een indirect contact met de natuur. Opvallend is echter dat ze nu wel het bomen klimmen liever zou doen dan het naar bomen kijken. Ook schrijft ze dat ze later liever de boswachter dan de politieagent zou willen helpen en liever een dag dieren zou verzorgen dan tv maken. In haar huis van de toekomst zou ze het liefst in een princessenpaleis wonen. In de tuin van het paleis tekent ze bomen en er lopen dieren rond. Haar droomvakantie bestaat uit een verblijf in Disneyland Parijs. In het laatste interview met Azra vertelt zij dat sinds de buitendagen zij het wel vaker over natuur hebben thuis. Met name de belevenissen in bos en heide komen dan aan bod. Als zij de baas was van haar wijk zou ze willen dat er meer werd opgetreden tegen mensen die vervuilen, die afval laten slingeren. Gevraagd een favoriete speelplek aan te wijzen op een serie foto’s wijst Azra allereerst de binnenhal aan maar daarna toch ook een foto van een omgevallen boom in het bos. De reden dat ze daarvoor kiest is dat ze dat bij NatuurWijs ook gedaan hebben. Het was een beetje eng om erover heen te lopen maar wel heel leuk. Terugdenkend aan de buitendagen van

NatuurWijs herinnert zij zich dat ze veel geleerd heeft over dieren, dingen over ‘Aardrijkskunde’ en ‘Geschiedenis’ en veel leuke dingen heeft gedaan samen met haar klasgenoten.