• No results found

Doelgerichtheid De voorbije jaren investeerde de school in de uitbouw van de leerbegeleiding. De school heeft een uitgeschreven visie en strategie om haar beleid rond zorg en gelijke onderwijskansen geïntegreerd uit te voeren. De leerbegeleiding is afgestemd op de context- en inputkenmerken met als doel de

ontwikkelingskansen van alle kinderen te verhogen. Het team heeft aandacht voor kinderen met bijzondere behoeften, maar levert eveneens waardevolle initiatieven om tegemoet te komen aan kinderen met meer mogelijkheden. De visie is geconcretiseerd in een haalbaar actieplan met doelstellingen en initiatieven op school-, leerkracht- en leerlingniveau.

Ondersteuning De school beschikt over afspraken om een doel- en gelijkgerichte eerstelijnszorg uit te bouwen. Op basis van aanwezige evaluatiegegevens, foutenanalyses en observaties zorgen de leerkrachten voor een klasinterne differentiatie in het aanbod voor zowel zwakkere als sterkere leerlingen . De resultaten van de leerlingen over de jaren heen in het kader van het leerlingvolgsysteem zijn in mindere mate op een overzichtelijke wijze in kaart gebracht en beschikbaar gesteld voor de diverse teamleden.

Bij grotere zorgnoden bieden de zorgleerkrachten ondersteuning om de

leerlingen adequaat te begeleiden in hun ontwikkelings- en leerproces en om het onderwijskundig handelen van de leerkrachten te ondersteunen. Veelvuldige overlegmomenten en klasinterne of –externe interventies door het zorgteam krijgen een plaats binnen duidelijke en planmatige structuren. De aanwending van de ruime omkadering op basis van de SES-kenmerken gebeurt efficiënt.

Hoewel het team recent een digitaal volgsysteem hanteert om informatie (van vooral kindbesprekingen) te bundelen en deze toegankelijk te maken voor alle belanghebbenden, heeft een overzichtelijke weergave van de leerbegeleiding nog groeikansen. Een nauwkeurige en concrete beschrijving van de leer- en opvoedingsnoden, de taken van de verschillende teamleden en hulpverleners en de specifieke interventies op korte en lange termijn zijn te weinig gestructureerd geregistreerd. Hierdoor is het begeleidingstraject van de zorgkinderen niet duidelijk te traceren.

Momenteel organiseert het team op veelvuldige basis zorgoverlegmomenten met de verschillende kindbetrokkenen, deels ten koste van de effectieve

leerbegeleiding op kindniveau. Een kritische reflectie over de huidige uitgebreide tijdsbesteding aan en over de effectiviteit van overlegmomenten is nodig.

Doeltreffendheid De school reflecteert regelmatig over de effecten van haar zorgaanpak en de vernieuwingen. Stapsgewijs en vanuit een intrinsieke motivatie verkent het schoolteam verder de mogelijkheden van het leerlingvolgsysteem in functie van een doelgerichte leerbegeleiding. De doeltreffendheid van de leerbegeleiding nagaan en deze bijsturen op basis van de gegevens over de leeropbrengsten en de leerlingenresultaten, hebben nog groeimogelijkheden.

Ontwikkeling De voorbije jaren heeft de school haar verantwoordelijkheid inzake

leerbegeleiding positief bijgestuurd en is er een duidelijke bezorgdheid aanwezig om zorg te dragen voor een brede ontwikkeling van de kinderen.

De school heeft aandacht voor de deskundigheidsbevordering om de leerbegeleiding kwalitatief en doelgericht verder uit te bouwen. Het

professionaliserings- en implementatietraject om sterkere kinderen efficiënt te begeleiden in hun ontwikkelings- en leerproces, is een voorbeeld van goede praktijk. De aanwezige ontwikkelingsdynamiek en gezamenlijke doelgerichtheid maken het mogelijk dat vernieuwingen en opgezette acties hun weg vinden naar blijvende, concrete toepassingen bij het onderwijskundig handelen van de teamleden.

De geregelde overlegmogelijkheden voor de zorgcoördinatoren op niveau van de scholengemeenschap bieden kansen om expertise te delen en te verwerven.

5 ALGEMEEN BELEID VAN DE SCHOOL

Het onderzoek naar het algemeen beleid van de school levert volgende vaststellingen op.

Leiderschap De school kent een collegiaal leiderschap. De directeur is voor iedereen

bereikbaar en stuurt de werking op een constructieve en coachende manier aan.

Zij bewaakt de uitgezette koers met voldoende gerichte druk. Het organisatorisch vermogen, de lovenswaardige inzet en de sterke gedrevenheid van het intern beleid bevorderen een effectieve en efficiënte schoolwerking en dragen bij tot de realisatie van kwaliteitsvol onderwijs. De school legt prioriteiten met doelen en acties vast die aansluiten bij de verwachtingen van de overheid en bij de noden van de leerlingen. Onderwijsvernieuwingen worden op een planmatige wijze en binnen een participatief klimaat aangepakt. De collegiale verbondenheid en de positieve ontwikkelingsdynamiek hebben een grote teambetrokkenheid en een gezamenlijke groei tot gevolg.

Visieontwikkeling De school profileert zich als een zorgzame school afgestemd op de context- en inputkenmerken. Zij neemt hiervoor haar verantwoordelijkheid op

onderwijskundig en organisatorisch niveau.

Besluitvorming In de school heerst een positieve overlegcultuur. Dit blijkt uit de opgezette initiatieven en bijhorende afspraken om het onderwijskundig handelen op een gelijkgerichte wijze te ondersteunen en uit te voeren. Deze afspraken

gestructureerd bundelen en verankeren, heeft nog uitbreidingsmogelijkheden.

De interne communicatie- en overlegkanalen verlopen doelgericht en leiden tot een participatieve besluitvorming. Ook de communicatie met andere

schoolparticipanten verloopt vlot.

Kwaliteitszorg Op school- en klasniveau bewaakt de school op een veelzijdige wijze de eigen kwaliteit. Zij brengt zowel leerprestaties als outcomes en

tevredenheidsonderzoeken in kaart. De interne kwaliteitszorg kan nog aan waarde winnen door een aantal outputgegevens diepgaander aan te wenden om de eigen schoolwerking te evalueren en eventueel bij te sturen.

GOK- en zorgbeleid Het schoolteam baseert zijn zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid op de analyse van data die de meest relevante noden van leerlingen(groepen) in kaart brengt.

De school heeft zicht op het aantal leerlingen dat vanuit het eerste leerjaar doorstroomt tot het zesde leerjaar zonder leerachterstand op te lopen.

Het schoolteam heeft een visie over de wijze waarop het zijn zorg- en

gelijkeonderwijskansenbeleid vorm wil geven. Het team organiseert de acties vanuit operationele doelen die aansluiten bij de noden van de leerlingen.

De schoolorganisatie zorgt er in toenemende mate voor dat het team de

vooropgestelde doelen binnen het zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid bereikt.

De acties (op leerling-, leraren- en schoolniveau) die het schoolteam uitwerkt, sluiten grotendeels aan op de vooropgestelde doelen.

Het zorgteam evalueert de effecten van de acties binnen het zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid.

Het schoolteam heeft in zijn professionaliseringsbeleid aandacht voor de deskundigheidsbevordering van de teamleden met het oog op het schooleigen zorg- en gelijkeonderwijskansenbeleid.

6 STERKTES EN ZWAKTES VAN DE SCHOOL