• No results found

Leasing met name voor ziekenhuizen alternatief voor extern risicodragend kapitaal

Enquête onder zorg financials

3 Zorgaanbieders hebben alternatie- alternatie-ven voor risicodragend kapitaal

3.3 Leasing met name voor ziekenhuizen alternatief voor extern risicodragend kapitaal

Leasing kent dezelfde basisprincipes als het huren van vastgoed. In de context van dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen het huren van vastgoed en het leasen van goederen en ove-rige bedrijfsmiddelen.

Financial en operationele lease

De meest bekende vorm van leasen is autolease (zowel particulier als bedrijfsmatig). Een onderne-ming kan in principe ieder denkbaar bedrijfsmiddel leasen, zoals machines, apparatuur en ICT-be-nodigdheden. Voorafgaand aan de leaseperiode wordt een leasecontract afgesloten tussen de les-sor en de lessee. De lesles-sor is de partij die het goed (of de goederen) gedurende een bepaalde peri-ode beschikbaar stelt tegen een vaste vergoeding. De lessee is de ontvanger van het gebruiks-recht en betaalt de vergoeding aan de lessor. Binnen leasing wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorieën:

• Financial lease: Een leaseovereenkomst wordt aangemerkt als financial lease als de duur van de leaseovereenkomst meer is dan 75% van de levensduur van het leaseobject of als de les-see aan het eind van de overeenkomst volledig eigenaar wordt. Bij financial lease ligt het juri-disch eigendom bij de lessor en het economisch eigendom bij de lessee. Doordat het econo-misch eigendom bij de lessee ligt, betekent dit ook dat de risico’s ten aanzien van onderhoud, levensduur en eindwaarde bij de lessee liggen. Financial lease dient te worden geactiveerd op de balans.

• Operational lease: Bij operational lease is de contractduur korter (minimaal 75%) dan de eco-nomische levensduur van het leaseobject. Zowel het juridische als ecoeco-nomische eigendom ligt bij de lessor. De risico’s ten aanzien van onderhoud, levensduur en eindwaarde liggen tevens bij de lessor. Aangezien de risico’s voor de lessor groter zijn dan bij financial lease, zal zij bij operational lease meer voorwaarden stellen in de contracten. Vanaf 1 januari 2019 gelden nieuwe richtlijnen onder de International Financial Reporting Standards (IFRS). Alle leasecon-tracten dienen dan te worden geactiveerd op de balans, zo ook operational lease19.

Met name ziekenhuizen leasen, soms met ‘full service’ concepten

Leasing komt met name in de ziekenhuissector voor (zie ook onderstaande case ‘Financial lease tussen ziekenhuis en leverancier ‘). Binnen deze sector is het gebruik van complexe en hoogwaar-dige technologie en medische apparatuur het grootst. Dit vraagt structureel om grote investerin-gen in inventaris en ICT. Deze investerininvesterin-gen worden veelal vanuit eiinvesterin-gen middelen gefinancierd. Dit legt een beslag op de liquiditeitspositie van de zorginstelling. Leasing is een gebruikelijke manier om (met name) medische apparatuur en ICT aan te schaffen en zodoende minder druk te leggen op de liquiditeitspositie van de zorginstelling. Bovendien wordt bij operational lease een deel van de risico’s bij de lessor neergelegd. De zorginstelling kan rechtstreeks bij de leverancier van de me-dische apparatuur of ICT leasen, maar leasing via een bank (al dan niet via een gespecialiseerd be-drijfsonderdeel) is ook gebruikelijk. Rechtstreeks leasen bij de leverancier zal in de toekomst steeds verder toenemen en zich blijven ontwikkelen.

MES-contracten of Technology Partnerships komen binnen de ziekenhuissector steeds vaker voor.

MES staat voor Managed Equipment Services. Dit zijn ‘full service’ contracten waarbij de leveran-cier gedurende een overeengekomen periode hoogwaardige technologische apparatuur beschik-baar stelt. De leverancier is hierbij verantwoordelijk voor de beschikbeschik-baarheid, het onderhoud en

19Voor zorginstellingen geldt vooralsnog dat zij niet hoeven te rapporteren volgens de richtlijnen van IFRS.

De verwachting is dat dit in de toekomst gaat veranderen

vervanging dan wel instandhouding van de (medische) apparatuur. Hiermee heeft de ontvanger van de apparatuur gegarandeerd de beschikking over de nieuwste technologieën en apparatuur.

Dergelijke contracten kennen vaak een lange looptijd (10 jaar of meer). Vanwege de duur van deze contracten is een zorginstelling voor lange tijd afhankelijk van één bepaalde partij. Dit vormt een mogelijk risico. Overstappen naar een andere leverancier die nieuwe(re) technologieën aanbiedt is gedurende de contractperiode niet eenvoudig. Daarnaast heeft het aangaan van een partnerschap met een leverancier ook voordelen. De (medische) apparatuur en technologieën kunnen bijvoor-beeld (volledig) worden afgestemd op de individuele zorginstelling. Tevens is de zorginstelling voor een bepaalde periode volledig ontzorgd als het gaat om apparatuur en technologie tegen een vaste vergoeding. Het voordeel voor de leverancier is dat zij verzekerd is van stabiele inkomsten.

Werknemers van de leverancier zijn frequent (in sommige gevallen zelfs dagelijks) aanwezig in het ziekenhuis om ondersteuning te bieden in de vorm van opleidingen en trainingen, technische on-dersteuning en technische onon-dersteuning en op het gebied van consultancy en innovatie en onder-zoek.

Medtronic, Philips en Siemens zijn de grote spelers binnen de zorgmarkt. Zij zullen hun positie in de toekomst verder versterken en gaan zich verder mengen in de financiering van de zorg. Het doel is hierbij om de (technologische) infrastructuur te faciliteren en mee te denken over het opti-maliseren van processen. De leveranciers zien een gebrek aan kapitaal niet als directe issue (enige uitzonderingen daargelaten, zie hieronder). Internationaal is er wel een trend gaande waarbij de kapitaalintensieve projecten buiten de zorginstelling worden geplaatst.

In 2017 heeft een ziekenhuis in Nederland zo’n ‘full service’ contract afgesloten met een grote le-verancier. Dit contract gaat zelfs verder dan een typisch MES-contract. Het ziekenhuis verkeerde in financiële nood en zag zich genoodzaakt te kiezen voor leasing. Het ziekenhuis huurt de operatie-kamers van de leverancier in plaats van zelf te investeren in de bouw hiervan. De leverancier heeft de operatiekamers gebouwd en levert tevens een compleet pakket aan apparatuur en inrichting.

Bij (technische) problemen kan het ziekenhuis een beroep doen op de leverancier. Deze is namelijk verantwoordelijk voor een continue werking van de operatiekamers en bijbehorende apparatuur (zie ook onderstaande case ‘Financial lease tussen ziekenhuis en leverancier’).

Naast het verstrekken van financiering voor vastgoed staan banken ook steeds meer open voor het financieren van bijvoorbeeld grootschalige investeringen in ICT, zoals een ziekenhuisinforma-tiesysteem (ZIS) en een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit gebeurt echter nog niet op grote schaal.

Voorbeeld huidige werkwijze - Financial lease tussen ziekenhuis en leverancier

Ziekenhuis X is een algemeen ziekenhuis en is onderdeel van een universitair medisch centrum. Het ziekenhuis verkeerde in financiële problemen, maar had ook een nieuwbouwbehoefte: de operatiekamers waren verouderd. De financiering voor de nieuwbouw kreeg het ziekenhuis niet rond, waarna het op zoek moest naar alternatieve financieringsbronnen. Deze werd gevonden in een samenwerking met leverancier Y.

Leverancier Y is een internationaal opererend technologisch bedrijf dat zich onder andere richt op de gezondheidszorg. Het levert onder andere (medische) apparatuur voor diverse zorginstellingen en investeert in innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg.

Juridische structuur

Ziekenhuis X B.V. is een 100% dochter van UMCX. UMCX heeft 100% van de aandelen in handen van het ziekenhuis. Zie-kenhuis X heeft een onafhankelijke Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. ZieZie-kenhuis X is een zelfstandig zieken-huis binnen de holding van UMCX. De samenwerking tussen het ziekenzieken-huis en het UMC is ontstaan vanuit financiële pro-blemen van het ziekenhuis en uit de wens om de continuïteit van de zorg te waarborgen en de zorg in de desbetreffende provincie te verbeteren. Het ziekenhuis stond onder verscherpt toezicht omdat het niet voldeed aan de eisen op het gebied van patiëntveiligheid. Het UMCX werkte al samen met het ziekenhuis en wilde het overnemen en tegelijkertijd geld investe-ren.

Kapitaalstructuur

UMCX heeft een achtergestelde lening van € 10 miljoen aan het ziekenhuis verstrekt. Ten aanzien van deze lening is afge-sproken dat het ziekenhuis aflost op de lening, zodra de solvabiliteit van het ziekenhuis 25% of meer is. Het rentepercen-tage op de lening bedraagt 2,5%. Opvallend hierbij is de relatief lage rente voor de achtergestelde lening. Dit kan een aan-vullende eis vanuit de banken zijn geweest. Voor de overname door UMCX verstrekten de banken nauwelijks nog financie-ring. Met de instap van UMCX kunnen de banken de risico’s met een extra partij delen. Hierdoor zijn zij weer bereid meer financiering te verstrekken. In geval van financiële problemen vangt UMCX, middels de achtergestelde positie van de le-ning, de eerste klappen op.

Leverancier Y heeft de investeringen in nieuwbouw van de operatiekamers op zich genomen en is tevens de eigenaar van het vastgoed. Daarnaast levert de leverancier ook de bijbehorende (medische) apparatuur. Hiermee brengt zij risicodragend kapitaal in. De leverancier financiert de investeringen en het ziekenhuis betaalt het vergoeding voor het gebruik hiervan. De leverancier loopt bepaalde risico’s op haar investeringen en zal hiervoor een rendement eisen. Dit rendement zit verwerkt in de vergoeding die het ziekenhuis betaalt. Het leasecontract voor zowel de huisvesting als de apparatuur kent een looptijd van 10 jaar. Het ziekenhuis en de leverancier hadden al diverse leasecontracten ten aanzien van apparatuur en de bouw van een nucleair centrum lopen. In het leasecontract is een clausule opgenomen, die het ziekenhuis een bepaalde mate van vrijheid geeft om apparatuur van concurrenten van de leverancier te gebruiken.

Bankenconsortium

Voorbeeld huidige werkwijze - Achtergestelde lening en financial lease

Eind 2012 hebben een zorgverzekeraar, een Universitair Medisch Centrum en een ziekenhuis een intentieverklaring getekend voor het behoud van de zorg in een bepaalde regio van Nederland. Hiermee gingen plannen voor nieuwbouw gepaard. De totale investering werd ingeschat op

€ 100 miljoen. Ziekenhuis X had echter moeite om de financiering rond te krijgen. Uiteindelijk heeft het ziekenhuis vreemd vermogen aange-trokken via leningen bij een bankenconsortium en door achtergestelde leningen van UMCX en Provincie Y. Daarnaast heeft Ziekenhuis X een financial lease contract afgesloten met leverancier Z ten behoeve van medische apparatuur. Zonder het risicodragend kapitaal in de vorm van de achtergestelde leningen was nieuwbouw niet mogelijk geweest.

Ziekenhuis X B.V. is een zelfstandige juridische entiteit binnen de holding van UMCX. UMCX heeft 100% van de aandelen in handen van het ziekenhuis en daarmee de volledige zeggenschap. Ziekenhuis X heeft een onafhankelijke Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen.

Kapitaalstructuur

Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden rondom de financiering van de nieuwbouw. Banken moeten zich aan striktere regelgeving houden en willen de risico’s die zij lopen beperken. Hierdoor dreigde het ziekenhuis de financiering niet tijdig rond te krijgen. Middels een samenstelling van verschillende financiers is de financiering toch tot stand gekomen. Het bankenconsortium (bestaande uit een bank en de eigen bank van leverancier Z) heeft een kredietarrangement van € 76 miljoen verstrekt. De rest van de financiering is aangetrokken door ach-tergestelde leningen van Provincie Y (€ 10 miljoen) en UMCX (€ 7 miljoen). Het Waarborgfonds voor de Zorgsector heeft daarnaast borging verleend voor € 22 miljoen.

Ultimo 2015 is tussen Ziekenhuis X B.V. enerzijds en het bankenconsortium anderzijds een kredietarrangement afgesloten voor een bedrag van € 76 miljoen. Dit kredietarrangement geeft Ziekenhuis X de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode geld aan te trekken en wordt dus niet in één keer getrokken. Het kredietarrangement is verdeeld in Faciliteit A van € 58 miljoen, Faciliteit B van € 8 miljoen en een faciliteit voor het werkkapitaal van € 10 miljoen. Op basis van de jaarrekening 2017 is tot nu toe € 44 miljoen opgenomen. Het kredietarrangement bestaat uit meerdere faciliteiten, die ieder een eigen (variabele) rentepercentage kennen.

Achtergestelde leningen

In December 2015 heeft UMCX een achtergestelde lening (lening I) verstrekt. De looptijd hiervan is onbepaald. De achterstelling geldt jegens alle andere schuldeisers van de rechtspersoon. De oorspronkelijke hoofdsom bedraagt € 7 miljoen. De jaarlijks verschuldigde rente over de achtergestelde lening bedraagt 5% en wordt aan de hoofdsom van de achtergestelde lening toegevoegd. Er wordt vooralsnog niet afgelost op de lening en er zijn geen zekerheden gesteld. Vanwege deze voorwaarden kent de achtergestelde lening een groter risico dan de reguliere bancaire leningen. Om die reden ligt het rentepercentage hoger ten opzichte van de rente op (geborgde) de bancaire leningen.

Provincie Y heeft twee achtergestelde leningen verstrekt van in totaal € 10 miljoen. De looptijd van de leningen bedraagt 10 jaar. De achterstelling geldt jegens alle andere schuldeisers van de rechtspersoon. Op lening II is een garantie verstrekt door UMCX voor € 6,2 miljoen. Op dit deel loopt de provincie minder risico, omdat UMCX garant staat in geval van betalings-problemen. De rente van deze lening bedraagt 2,6% en ligt daarmee een stuk lager dan de rente op de lening zonder garantie, welke 7% bedraagt.

Financial lease

Naast de financiering zijn Leverancier Z en Ziekenhuis X in 2015 ook een Managed Equipment Service-partnerschap overeengekomen. Dit betreft een financial leasecontract dat is aangegaan ten behoeve van vervanging en het onderhoud van medische apparatuur. Het contract is afgesloten voor een periode van 15 jaar, en zal automatisch worden beëindigd in 2030. De jaarlijkse financiële vergoeding voor de vervanging van de medi-sche apparatuur bedraagt € 555.000 (excl. btw). De jaarlijkse financiële vergoeding voor het onderhoud van de medische apparatuur bedraagt

€ 867.500 (excl. btw).

4 Potentiële behoefte aan