• No results found

Conclusie

In document Bureauonderzoek Archeologie (pagina 26-0)

4 Conclusie en aanbeveling

4.1 Conclusie

Het bureauonderzoek toont aan dat er een hoge kans is op archeologische waarden in het plangebied. Deze betreffen voornamelijk boerderijen en agrarisch gerelateerde activiteiten uit de Nieuwe Tijd, met een mogelijke oorsprong in de 15e eeuw. Er is een kleine trefkans op archeologische resten uit de IJzertijd tot en met de Vroege Middeleeuwen, op de top van het Hollandveen laagpakket. Deze veenlaag is echter naar alle waarschijnlijkheid sterk geërodeerd, waardoor mogelijke vindplaatsen verloren zijn gegaan. Ook in het dieper gelegen Wormer laagpakket is het niet uit te sluiten dat er zich archeologische vindplaatsen uit het Neolithicum en de Bronstijd bevinden. Hiervoor geldt een lage verwachting.

Waarschijnlijk wordt dit potentiële archeologische niveau door de beperkte van de diepte van de geplande bodemingreep niet bereikt.

Archeologische resten kunnen bestaan uit nederzettingsterreinen en grafvelden, maar ook archeologische resten uit de nabijheid van dit soort complexen, zoals akkerlagen, karrensporen etc. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat resten van graven en andere kleinschalige fenomenen als dumps en graven lastig op te sporen zijn met behulp van booronderzoek.

4.2 Advies

Uit de nieuwe riooltekeningen blijkt dat het bestaande riooltracé en het nieuwe riooltracé gedeeltelijk van elkaar afwijken, waardoor het nieuwe tracé deels in ongeroerde grond komt te liggen. Het nieuwe tracé wordt volgens mevrouw D. Kramer (projectleider gemeente Oud-Beijerland) maximaal circa 1 meter verbreed ter plaatse van het bestaande tracé. Ter plaatse van het bestaande tracé verwachten wij dat de bodem tot minimaal 2 m-mv geroerd is, waarmee de te verwachten archeologische niveaus reeds vergraven zijn. Ter plaatse van de nog ongeroerde delen van het nieuwe tracé kunnen archeologische niveaus nog wel bewaard gebleven zijn.

Wij adviseren daarom om de intactheid van de bodem ter plaatse van de nog ongeroerde delen van het nieuwe riooltracé te laten onderzoeken door middel van verkennende boringen. De boringen dienen om de 100 meter in het toekomstige hart van het ongeroerde tracé gezet te worden tot 25 cm onder de maximale toekomstige verstoringsdiepte.

Als uit de definitieve plannen blijkt dat met de geplande aanleg geen ongeroerde grond verstoord wordt, doordat het bestaande tracé gevolgd wordt en daarbuiten niet gegraven wordt, dan is vervolgonderzoek niet noodzakelijk.

4.3 Voorbehoud

Met nadruk wijst Hamaland Advies erop dat het onderhavige advies nog niet betekent dat reeds bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten en aanbevelingen uit dit rapport zijn op 31 december 2015 getoetst door het bevoegd gezag, de gemeente Oud-Beijerland (dhr. P. Bijl). De opmerkingen en aanvullingen van dhr. P. Bijl zijn in deze definitieve rapportage verwerkt. Op grond van de definitieve plannen zal gemeente Oud-Beijerland een besluit nemen of vervolgonderzoek noodzakelijk is of niet.

Verder dient te allen tijde bij het afgeven van een omgevingsvergunning de wettelijke meldingsplicht (ex artikel 53 Monumentenwet 1988) kenbaar te worden gemaakt, om het documenteren van toevalsvondsten te garanderen: “Degene die anders dan bij het doen van

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem 27 van 42

opgravingen een zaak vindt waarvan hij weet dan wel redelijkerwijs moet vermoeden dat het een monument is (in roerende of onroerende zin), meldt die zaak zo spoedig mogelijk bij onze minister”. Deze aangifte dient te gebeuren bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort en de verantwoordelijk ambtenaar (dhr. P. Bijl) van de Gemeente Oud-Beijerland.

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem 28 van 42

Berendsen, H.J.A., 2005. Landschappelijk Nederland. De fysisch-geografische regio’s.

Assen.

Hoeven, P. van der, 2015. Voorlopig verslag milieukundig verkennend bodemonderzoek Croonenburgh, fase II. Buro Antares. Dordrecht.

Huizer, J., Benjamins, S. & S. van der A, 2009. Archeologisch verwachtings- en beleidsadvieskaart Hoeksche Waard. ADC-Rapport H 314. Amersfoort.

Provinciale Staten van Zuid-Holland, 2014. Visie ruimte en mobiliteit, Den Haag.

Wilgen, L.R., 2014. Archeologisch Bureauonderzoek en Verkennend Inventariserend Veldonderzoek door middel van grondboringen ‘Rioolaanleg Croonenburghwijk’, Oud-Beijerland, Gemeente Oud-Beijerland. SOB Research rapport 2161-1401. Heinenoord.

Tol A.J. et al. 2012. Leidraad inventariserend veldonderzoek; Deel: karterend booronderzoek Archeologie. Status: versie 2.0. Geactualiseerd op 4 december 2012. Versie 1.0 van deze leidraad is op 30 maart 2006 vastgesteld door het CCvD.

Geraadpleegde websites:

www.archis.nl; voor informatie over waarnemingen, vondsten, onderzoeken, Bonneblad, geomorfologie, bodem en GWT

www.watwaswaar.nl; voor informatie historische kaarten www.ahn.nl; voor informatie hoogte

www.oud-beijerland.nl voor gemeentelijke informatie www.dans.easy.nl voor rapporten

http://www.dinoloket.nl/ondergrondgegevens voor informatie over boringen in de omgeving www.google.maps voor luchtfoto en gpscoordinaten

http://www.kilometerafstanden.nl/ voor het berekenen van onderzoeksoppervlakte

http://www.zuid-holland.nl/ voor het raadplegen van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem 29 van 42

BIJLAGEN

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 1: Topografische kaart met plangebied in het rode kader (Bron:

www.AHN.nl)

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 2: Ligging projectgebied (geel gearceerd; Bron: Buro Antares)

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 3: Bestaand riooltracé en toekomstig riooltracé (bron: gemeente

Oud-Beijerland)

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 4: Ligging werkgebied geplande rioleringswerkzaamheden (groen

gearceerd; Bron: Buro Antares), bestaande situatie en nieuwe situatie. Met

het plangebied in het rode kader.

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 5: Boorpuntenkaart van het verkennend milieukundig onderzoek

(Buro Antares, 2015)

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

Bijlage 6: Overzicht van geologische perioden en lijst met gebruikte

afkortingen

© Hamaland Advies, Ambachtsweg 9b, 7021 BT Zelhem

In document Bureauonderzoek Archeologie (pagina 26-0)