• No results found

Kwaliteitszorg

In document Geïntegreerd Jaardocument 2020 (pagina 39-46)

6.1 Inleiding

In dit hoofdstuk rapporteren wij over de wijze waarop wij de kwaliteit van ons onderwijs en onze organisatie borgen.

6.2 Kwaliteitsstelsel en Planning en Controlecyclus

Scalda hanteert een systematische en cyclische aanpak waar op elkaar afgestemde activiteiten, procedures en instrumenten onderdeel van uitmaken. Kwaliteit mag geen toeval zijn, maar is mede het gevolg van borging door een sluitend systeem van plannen, uitvoeren, checken en herzien/verbeteren.

Onderdelen van het kwaliteitsstelsel van Scalda zijn:

 Het strategisch beleid van Scalda als richtinggevend.

 Beleidsdoelstellingen en jaarplannen van onderwijsclusters en ondersteunende diensten. Deze worden elk jaar opgesteld door de onderwijsclusters/diensten en goedgekeurd door het CvB.

Belangrijke toetssteen is of de jaarplannen in lijn zijn met het strategisch beleid van Scalda.

Ook de teams stellen op hun beurt jaarplannen op die richtinggevend zijn voor hun prioriteitenstelling.

 Het Management Informatiesysteem. Dit voorziet in het uitvoeren van metingen (centraal en decentraal tot op teamniveau) en het verzorgen van periodieke rapportages. Aan de hand van deze basisinformatie wordt, waar dit nodig is, het ‘verhaal achter de cijfers’ opgevraagd bij de betrokkenen om zo een compleet beeld te krijgen.

 Managementgesprekken tussen CvB en directeuren enerzijds en anderzijds tussen directeuren en teamleiders/afdelingshoofden. Deze managementgesprekken worden minimaal twee keer per jaar gevoerd en hierin worden de ontwikkelingen van de organisatie-eenheid besproken aan de hand van het jaarplan.

 De een- of tweejaarlijkse zelfevaluatie van de opleidingsteams en afdelingen. Het

zelfevaluatie-instrument voor opleidingsteams en het gebruik ervan zijn ontworpen om de dialoog binnen teams te bevorderen.

 Interne audits, met inbreng van externe auditoren uit de landelijk pool Diagonaal. De interne control functie is opgenomen in de organisatie met onder andere het doel interne audits uit te voeren. Meer over de interne audits is te vinden in paragraaf 6.3.

 De dialoog met de student. Behalve het overleg met de Studentenraad, organiseert ieder onderwijscluster op zijn manier, minimaal twee keer per jaar, het gesprek over het onderwijs met de studenten: de zogenaamde panelgesprekken. Het doel van deze gesprekken is de student aan het woord te laten over zijn/haar feedback op het onderwijs, de organisatie van het onderwijs, de onderwijsfaciliteiten en het schoolklimaat.

 Het jaarverslag van de examencommissies en het intern jaarverslag examinering Scalda dat op basis van eerstgenoemde verslagen opgesteld wordt.

6.3 Auditprogramma

Het auditprogramma van Scalda wordt uitgevoerd door de onafhankelijke afdeling Interne Controle (IC). Jaarlijks wordt een auditkalender opgesteld die onderzoek van zowel opleidingen als specifieke thema’s behelst. Bij dit laatste valt te denken aan onderzoek naar declaraties (financiën); een analyse van privacyrisico’s bij gegevensverwerking (AVG), of het doorlichten van de examenorganisatie van een onderwijscluster.

De auditkalender wordt opgesteld op basis van diverse aspecten, onder andere een risicoanalyse.

Hierin spelen risicofactoren zoals opleidingsrendementen en studenttevredenheid een belangrijke rol.

In 2019 is de omslag gemaakt naar ‘waarderend auditen’, waarin de auditor als kritische vriend

meekijkt naar de redenen achter gemaakte keuzes en deze context meeweegt in het oordeel. Verder is de focus van onderzoek verlegd naar de doelen uit de Scalda-strategie, waarbij het onderzoekskader van de Inspectie wordt meegenomen.

6.4 Inspectie van het Onderwijs

De Inspectie heeft in de periode van 13 januari 2020 tot en met 6 februari 2020 een vierjaarlijks onderzoek uitgevoerd bij Scalda. In een vierjaarlijks onderzoek staat de volgende vraag centraal: is de sturing op kwaliteit op orde en is er sprake van deugdelijk financieel beheer?

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van vier deelvragen:

 Heeft het bestuur doelen afgesproken met de opleidingen, heeft het voldoende zicht op de onderwijskwaliteit en stuurt het op de verbetering van de onderwijskwaliteit?

 Heeft het bestuur een professionele kwaliteitscultuur en functioneert het transparant en integer?

 Communiceert het bestuur actief over de eigen prestaties en ontwikkelingen en die van zijn opleidingen?

 Is het financieel beheer deugdelijk?

Het onderzoek is uitgevoerd op twee niveaus: op bestuursniveau en op opleidingsniveau. Op het niveau van het bestuur richtte het onderzoek zich met de vier deelvragen op de standaarden binnen de kwaliteitsgebieden Kwaliteitszorg en ambitie en Financieel beheer. Ook is de onderwijskwaliteit van een deel van de opleidingen waarvoor het bestuur verantwoordelijk is onderzocht. Het betreft de onderstaande opleidingen.

Verificatieonderzoek

 Coördinator sport- en bewegingsagogie, 25412, bol, niveau 4

 Combinatieopleiding Verzorgende IG/Begeleider specifieke doelgroepen, 25491/25476, bol/ovo, niveau 3 (Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg)

 Manager Retail, 25162, bol, niveau 4

 Zelfstandig werkend kok, 25182, bol, niveau 3

Stelsel- en verificatieonderzoek

 Beveiliger, 25407, bol, niveau 2

 Procesoperator B, 25338, bbl, niveau 3

 Tandartsassistent, 25490, bol, niveau 4 Herstelonderzoek

 Doktersassistent, 91310/25473, bol, niveau 4

 Verzorgende IG, 95530/25491, bol, niveau 3 Risico-onderzoek

 Vavo -vmbo/t, 5400

De onderwijsinspectie concludeerde het volgende naar aanleiding van het onderzoek.

“Het bestuur weet wat er speelt in de organisatie, weet waar risico's en problemen liggen en verbetert het onderwijs en de examinering waar dat nodig is. Bovendien kan het bestuur nu en in de nabije toekomst voldoen aan de financiële verplichtingen om het onderwijs te verzorgen.

Het bestuur investeert actief in toekomstgericht en toekomstbestendig onderwijs. Dit doet het bestuur door zijn ambities uit te spreken, te delen en door open te staan voor innovaties in het onderwijs. Bij deze ontwikkelingen betrekt het bestuur extern deskundigen en stimuleert het medewerkers in de interne organisatie om vooruit te kijken. Daarnaast is het bestuur actief in gesprek met

samenwerkingspartners in de regio”.

De onderwijsinspectie heeft Scalda op de standaard Kwaliteitszorg en ambitie beoordeeld met een Goed en de standaard Financieel Beheer met een voldoende.

Scalda heeft een aantal herstelopdrachten gekregen:

 De kwaliteit van het onderwijs bij de theoretische leerweg van het vavo-vmbo-t is als onvoldoende beoordeeld omdat de standaarden Didactisch handelen en Resultaten onvoldoende zijn. Daarmee is het kwaliteitsgebied Kwaliteitszorg en Ambitie voor deze opleiding ook onvoldoende. De inspectie heeft het opgestelde Verbeterplan en bijbehorende Plan van Aanpak als een positief startpunt beoordeeld: “De documenten getuigen van een gedegen aanpak waarin jullie niet alleen focussen op herstel van de geconstateerde tekortkomingen maar ook van het vervullen van jullie visie op onderwijs”.

 Bij de opleiding Beveiliger zijn de wettelijke vereisten met betrekking tot schoolkosten/vrijwillige bijdrage niet nageleefd, omdat de opleiding voor uniformonderdelen uit het verplichte pakket voorschrijft van welk merk deze moeten zijn. In september 2020 heeft de Inspectie geoordeeld dat inmiddels voldaan is aan de wettelijke vereisten.

 De opleiding Tandartsassistent voldoet niet aan de wettelijke regels met betrekking tot het melden van ongeoorloofd verzuim. De manier waarop de opleiding de aan- en afwezigheid van studenten registreert, geeft onvoldoende basis om hieraan te kunnen voldoen. Het bestuur van Scalda heeft in de loop van 2020 aan kunnen tonen dat eenzelfde oordeel niet voor de hele

instelling van toepassing is. Bij het cluster Zorg/Welzijn, waar de opleiding Tandartsassistent deel van uitmaakt, zijn de procedures ten aanzien van registratie en melding van ongeoorloofd verzuim grondig herzien. Het herstelonderzoek in 2021 wordt met vertrouwen tegemoet gezien

.

6.5 Examinering

Tot augustus 2020 heeft Scalda een examencommissie per onderwijscluster, een separate

examencommissie voor vavo en een gemeenschappelijke examencommissie voor Taal en Rekenen.

Laatstgenoemde is per augustus opgevolgd door de Expertkring Centrale Examens. De borging van de instellingsexamens taal en rekenen valt vanaf augustus onder de verantwoordelijkheid van de andere examencommissies. De Expertkring Centrale examens bestaat grotendeels uit leden van de

examencommissies van de onderwijsclusters. Deze borgen namens hun examencommissie de kwaliteit van de centrale examinering binnen Scalda.

De onderwijsinspectie heeft een herstelonderzoek uitgevoerd bij de examencommissie verantwoordelijk voor de opleidingen Doktersassistent en Verzorgende-IG naar de standaard

Kwaliteitsborging examinering en diplomering. De Inspectie heeft vastgesteld dat de examencommissie Zorg, Welzijn, Sport en Groen een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. De examencommissie werkt gestructureerd en vasthoudend en dit resulteert in een herkenbare en geaccepteerde

examencommissie. Vanuit die positie borgt de examencommissie op een professionele wijze het proces van examineren en diplomeren binnen de opleidingen Doktersassistent en Verzorgende-IG. Kwaliteitsborging Examinering en Diplomering heeft daarom een voldoende gekregen voor het herstelonderzoek.

Conform de afspraken over valide exameninstrumenten, kopen de beroepsopleidingen, waar dit mogelijk én passend is, in bij gecertificeerde examenleveranciers. Vaststelling van het instrumentarium vindt dan risicogericht plaats door de examencommissie.  

In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij specifieke maatwerkvereisten, worden zelf

exameninstrumenten ontwikkeld. Ook deze moeten voldoen aan alle vereisten voordat vaststelling ervan plaatsvindt. 

Bij verschillende examencommissies zijn verzoeken van studenten binnengekomen om deel te mogen nemen aan niet-gekoppelde keuzedelen. De examencommissie voert dan een check uit, waarbij gekeken wordt of er geen sprake is van ondoelmatige overlap met het kwalificatiedossier.

In totaal is ruim vijftigmaal toestemming gevraagd om deel te mogen nemen aan niet-gekoppelde keuzedelen. In een beperkt aantal gevallen is geen instemming verleend in verband met ondoelmatige overlap.

Overigens is de minister voornemens de koppeling los te laten, maar een overlap-check door de examencommissie blijft noodzakelijk.

.

6.6 Keuzedelen

In 2020 heeft iedere student in het beroepsonderwijs een keuze kunnen maken uit ons aanbod van 285 keuzedelen. In totaal hebben 110 studenten bij de eigen examencommissie toestemming gevraagd voor de koppeling van een niet gekoppeld keuzedeel. Dit is in 15 gevallen niet toegekend in verband met ongewenste overlap. Als gevolg van de coronacrisis is de verplichte examinering van keuzedelen vervallen. Studenten die dit betreft zijn hierover tijdig geïnformeerd.

Scalda is in 2020 een project gestart om de keuzemogelijkheden voor studenten te vergroten. Dit betreft met name de ontwikkeling en organisatie van onderwijsclusteroverstijgende keuzedelen. Daarbij voeren we een aantal pilots uit die gericht zijn op communicatie naar studenten, multidisciplinaire samenwerking, keuzedelen met geringe onderwijstijd en keuzedelen gericht op doorstroom naar het hbo. Met de ervaring die we opdoen in deze pilots hopen we de keuzemogelijkheid voor studenten te vergroten en keuzedelen effectiever en efficiënter te organiseren.

6.7 Klachtenprocedure

In 2020 is de digitale klachtenprocedure in gebruik genomen. De klager wordt nu vragenderwijs door de procedure geleid, waarbij kort toelichting gegeven wordt en links te vinden zijn naar relevante wet- en regelgeving. Op de juiste plek aangekomen, kan een digitaal formulier ingevuld en geüpload worden met bijlagen.

Het merendeel van de klachten in 2020 is via deze weg ontvangen. Gebleken is dat de digitale tool zowel intern als extern goed vindbaar is en gebruikt wordt, waarbij opvalt dat de meeste klachten afgehandeld kunnen worden door goede communicatie en informatievoorziening.

In 2020 zijn de volgende klachten afgehandeld:

Onderwijsclusters en diensten

Vertrouwenszaken Klachten deelnemers interpretatie deelnemersstatuut en algemene schoolzaken Klachten medewerkers en externen van algemene aard Geschillen tussen werknemers en werkgever over toepassing cao mbo Bezwaar/beroep deelnemers gang van zaken examens Totaal

Dienstverlening, Veiligheid en Gastvrijheid (DVG) - 4 1 - - 5 Educatie - 1 - 1 2 Maritiem, ICT en Techniek (MIT) - 3 2 - 1 6 Zorg, Welzijn, Sport en Groen (ZWSG) - 10 2 - 3 15 Financiën, Inkoop en Projecten (FI&P) - - - - - -Human Resources en Organisatie (HR&O) - 1 1 - 2 Informatievoorziening en Studentenadministratie (IV&S) - 1 - - - 1

Totaal - 18 7 1 5 31

6.8 Klokkenluidersregeling

Naast de klachtenregeling kent Scalda een aparte klokkenluidersregeling. Deze is bedoeld voor het in eerste instantie intern melden van (een vermoeden van) een ernstige misstand. De regeling is

toegankelijk via de inter- en intranetsites van Scalda. In 2020 zijn via de regeling geen meldingen gedaan.

7.

Medewerkers

In document Geïntegreerd Jaardocument 2020 (pagina 39-46)