• No results found

Kracht van Open Source in software

In document AHN2 is klaar (pagina 32-34)

SPECIAL

issue-tracker op GitHub. Zo ontwikkelt en bediscussieert de community momenteel over de aanpak om naast de complete BAG- leveringsbestanden ook de verwerking van BAG-mutatiebestanden te realiseren.

Hoogtepunten

Kaartenmaker Jan-Willem van Aalst, NLExtract- gebruiker van het eerste uur, begon met het maken van stedenkaarten gebaseerd op TOP10NL en BAG voor Wikipedia. Tik op Wikipedia een willekeurige Nederlandse stad in en je vindt daar één van zijn stedenkaarten. Daarnaast heeft Jan-Willem onlangs de website GemeentenAtlas.nl gepubliceerd. Deze “Open Atlas der Nederlandse Gemeenten” combineert het beste uit de hedendaagse open geodata- bronnen is in 403 rasterkaarten, met als functie een topografisch overzicht te geven van het terrein van de Nederlandse gemeenten. Het project Open Source City op de website OScity.nl is een online platvorm voor de ruimtelijke ordening van de toekomst en brengt de Nederlandse ruimtelijke ordening samen met de nieuwste informatietech- nologie. Door direct geografische data op te vragen, te visualiseren en te combineren kan iedereen - van burger, ondernemer tot

ontwerper en beleidsmaker - inzicht krijgen in alles wat ruimte betekent in onderwerpen als efficiënt energiegebruik, sociale cohesie en leegstand van kantoorlocaties. Ook dit project maakt gebruik van NLExtract om de BAG te verwerken, zodat deze gebruikt kan worden in de analyses en visualisaties.

Eind augustus stond de webkaart “Buildings in de Netherlands by year of construction” (www.citysdk.waag.org/buildings/) midden in de belangstelling. De kaart toont alle gebouwen uit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). De kleur van de gebouwen geeft aan in welke periode ze zijn gebouwd. Met een klik op een gebouw zie je vervolgens ook de details. De kaart is ontwikkeld met de City Service Devel- opment Kit (SDK) van de Waag Society. Hiermee kunnen open datasets worden gedistribueerd en met elkaar worden verbonden door middel van standaard koppelvlakken, zogenaamde API’s. NLExtract is gebruikt om de BAG via de CitySDK te ontsluiten. Ook in de maandelijkse column “Open Kaart” in dit themanummer wordt deze webkaart onder de loep genomen.

Conclusies

Samenwerking binnen een Open Source community als NLExtract biedt grote voorde- len aan zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Door kennisdeling neemt de kwaliteit van de software verder toe en kan de toekomstige doorontwikkeling, de zogenaamde roadmap, incrementeel afgestemd worden op de behoeften van eindgebruikers.

Er liggen nog veel nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen in het verschiet, zoals de nieuwe basisregistratie BGT, die door middel van conversiesoftware ontsloten zal gaan worden. Via het afgeleide software-ontwikkel- project Streaming Extraction Transformation and Loading (Stetl) op de website Stetl.org wordt toegewerkt naar een gemeenschap- pelijk basisraamwerk voor de verschillende conversiesoftware die nu apart voor de BAG en TOP10NL zijn ontwikkeld. De eerste proeven met de TOP10NL en met de BGT geven goede resultaten. Er is zelfs een stapje over de landsgrens genomen: in een aantal uren is inmiddels de “MasterMap” van de de Britse Ordnance Survey met Stetl ontsloten.

De gebouwcontouren op OScity.nl zijn met NLExtract uit de BAG overgenomen.

Just van den Broecke is werkzaam bij Just Objects BV. Hij is via just@justobjects.nl te bereiken.

OpenStreetMap heeft street-cred!

De afgelopen jaren hebben diverse grote partijen OpenStreetMap omarmd. Bijvoorbeeld FourSquare (een social LBS app), Wikipedia en Craigslist (de “Marktplaats” in de Verenigde Staten) gebruiken in hun website nu allemaal kaarten die zijn gebaseerd op gegevens uit OpenStreetMap. Daarnaast heeft zelfs Michelin eerder dit jaar een nieuwe versie van hun stadsplattegrond van Clermond-Ferrand (Frankrijk) uitgebracht die geheel op gegevens uit OpenStreetMap is geba- seerd. Ook dichter bij huis wordt OpenStreetMap steeds vaker gepresenteerd: op de website van RTL-nieuws wordt OpenStreetMap gebruikt als basiskaart waarop zij hun onderzoeksinformatie weergegeven. Maar OpenStreetMap-gegevens worden niet alleen gebruikt om kaarten mee te maken, maar ook om routes mee te bere- kenen. Zo zijn er diverse navigatieapplicaties voor smartphones die gebruik maken van deze gegevens. Op het gebied van fietsnavigatie lijkt OpenStreetMap zelfs de meest gebruikte kaart te zijn. Zo heeft zeer recentelijk Bosch een nieuwe versie van hun e-bike gepresenteerd met daarbij een boordcomputer met geïntegreerde navigatie op basis van OpenStreetMap-gegevens.

Vrijwilligers centraal

Ondanks de onstuimige groei is OpenStreet- Map nog steeds een vrijwilligersorganisatie,

een zogenaamde “community”. Voorheen werd binnen OpenStreetMap met deze term voornamelijk verwezen naar de groep “map- pers”, de makers van de kaartgegevens. Nu is er ook een steeds groeiende community met een grote diversiteit van dataconsumenten. Dit geeft een goed vliegwieleffect aan het project: doordat OpenStreetMap op steeds meer plekken gebruikt wordt, worden steeds meer mensen geïnteresseerd om bij te dragen, waardoor de kaart beter wordt, hetgeen weer nieuwe gebruikers trekt.

Niet alleen de “mappers” doen belangeloos mee, ook het bestuur van de internationale OpenStreetMap Foundation doet haar werk op vrijwilligersbasis. Een van de redenen waarom dat nog steeds lukt, is dat het project zich richt op een centrale doelstelling: het beschikbaar maken van vrije geografische gegevens. Dit biedt de mogelijkheid voor andere partijen om (profes- sionele) diensten aan te bieden; zoals het leveren van online kaartdiensten, advisering en data-inte- gratie. Dit gebeurt dan ook volop. Inmiddels zijn het niet alleen meer de kleine, creatieve startups die deze diensten leveren, maar ook gevestigde spelers zoals het Rotterdamse bedrijf AND leveren diensten gebaseerd op OpenStreetMap- gegevens. Allen helpen zij bedrijven, die zelf de kennis of capaciteit niet hebben om de overstap naar OpenStreetMap te maken. Hoewel het niet verplicht is, proberen de meeste van deze partijen ook bij te dragen aan het project. Dit kan in de vorm van actief de data verbeteren, door editors (of plug-ins) te maken waarmee de community verder aan de slag kan of door serverruimte aan te bieden. Deze vorm van geven en nemen helpt de verdere groei van het project.

Het vrije karakter van het project stimuleert veel innovatie. De meeste nieuwe functiona- liteit in Google Maps is afgeleid van ontwik- kelingen binnen het OpenStreetMap-project. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om de kaart op je smartphone te kunnen gebrui- ken, zonder verbonden te zijn met het Web (off-line maps). Daarnaast kan je tegenwoordig de kaart van Google Maps ook in verschillende kartografische stijlen weergeven, zoals je dat met OpenStreetMap altijd al kon. De meest

In document AHN2 is klaar (pagina 32-34)