• No results found

4 DE BIJLAGEN

4.6 Kort jaarverslag 2020

Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij

Arrondissement Dendermonde

Kort jaarverslag 2020

De Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arrondissement Dendermonde is een CVBA erkend als sociale onderneming, en heeft als ondernemingsnummer 0400.156.078, is erkend door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij onder nummer 9820. De

maatschappelijke zetel is gevestigd te Dendermonde, Begijnhoflaan 24.

De burgerlijke vennootschap werd opgericht met de vorm van een coöperatieve vennootschap onder de naam van "Gewestelijke Maatschappij voor den kleinen Landeigendom - arrondissement Dendermonde” bij onderhandse akte dd. 30 augustus 1937. De stichtingsakte werd gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 14-15 februari 1938 onder nummer 1309. Een aanvulling werd bekend gemaakt in de bijlage van het Belgisch Staatsblad van 16 maart 1938 onder nummer 2398.

De statuten werden gewijzigd door de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 1967. De wijzigingen werden bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1967 onder nummer 1667-6.

De statuten werden gewijzigd door de tweede buitengewone algemene vergadering van 8 juli 1975.

Hierin werden de woorden "Gewestelijke Landmaatschappij voor den kleinen Landeigendom - arrondissement Dendermonde”

vervangen door "Gewestelijke Landmaatschappij Dendermonde". Deze wijzigingen werden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 25 juli 1975 onder nummer 3013-22.

De statuten werden gewijzigd door de buitengewone algemene vergadering van 24 juni 1987. Deze wijzigingen werden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 7 november 1989 onder het nummer 891107-209.

De statuten werden nogmaals gewijzigd bij de buitengewone algemene vergadering van 19 juni 1991.

Nogmaals gewijzigd door de buitengewone algemene vergadering van 6 oktober 1993. Die statutenwijziging blijkt uit authentieke akte verleden voor notaris Christian Van den Steen te Dendermonde en werd bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van dertig oktober 1993 onder nummer 931030-210. Hierin werd beslist dat de vennootschap de vorm aanneemt van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Tijdens de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2000 is beslist dat de vennootschap de vorm aanneemt van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk. Deze wijzigingen werden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 19 juli 2000 onder nummer 2000 0719-348.

Bij de buitengewone algemene vergadering van 25 juni 2003 opgesteld door Notaris Leo Bruynincx te Dendermonde, werden de statuten gewijzigd waarbij de benaming en de zetel werden gewijzigd en het kapitaal verhoogd. Deze wijzigingen werden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 21 augustus 2003 onder nummer 03088042. Op 27 juni 2012 wijzigde de buitengewone algemene vergadering de statuten nogmaals, deze wijzigingen werden bekend gemaakt in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 18 juli 2012, nummer 1216762.

De statuten werden voor het laatst gewijzigd bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 23 januari 2019 blijkens akte verleden voor notaris François De Clippel te Lebbeke, en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 7 februari 2019, nummer 19019873.

De Vennootschap werd op 29 oktober 1936 erkend door de Nationale Landmaatschappij en op 19 maart 1991 door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij onder nummer 9820.

JAARVERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR AAN DE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 9 JUNI 2021.

Jaarverslag 2020

Geachte dames en heren,

Wij hebben de eer u overeenkomstig de bepalingen in de staturen en de artikels 95 en 96 van het Wetboek van Vennootschappen het hiernavolgende jaarverslag over de activiteiten van de “Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arrondissement Dendermonde CVBA” betreffende het boekjaar 2020, afgesloten op 31-12-2020, voor te leggen.

Ter uitvoering van ons mandaat brengen wij u, naast de geverifieerde cijfers van de jaarrekening voor het boekjaar 2020, overeenkomstig de statuten afgesloten op 31 december 2020(i.c. de balans en de resultatenrekening), ook de gegevens van de sociale balans.

a) Jaarrekening van het boekjaar 2020

Gelieve in bijlage de jaarrekening, opgesteld onder onze verantwoordelijkheid, te vinden. Zoals u kan merken sluiten we de winst- en verliesrekening af met een negatief over te dragen saldo van €212.687,67.

b) Bestemming van het resultaat

Het negatief saldo wordt overgedragen naar het volgend boekjaar 2021.

c) Informatie omtrent belangrijke gebeurtenissen die na het einde van het jaar plaats hadden :

Er zijn geen belangrijke gebeurtenissen te melden die zich voorgedaan hebben na datum van afsluiting van het boekjaar

d) Inlichtingen omtrent omstandigheden die de ontwikkeling van de vennootschap aanmerkelijk kunnen beïnvloeden

Het jaar 2020 werd gekenmerkt door de Covid19-pandemie die wereldwijd invloed heeft gehad en nog steeds heeft op de volledige samenleving.

e) Informatie omtrent de werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling :

Gezien de eigen aard en de specifieke activiteit van de vennootschap en gezien de omstandigheden, werden er geen bijzondere werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling verricht.

f) Verantwoording over het voorwerp en de bezoldiging van uitzonderlijke werkzaamheden of bijzondere opdrachten die de commissaris heeft moeten uitvoeren :

Door de commissaris werden geen uitzonderlijke werkzaamheden of bijzondere opdrachten uitgevoerd.

g) Uitleg omtrent de verkrijging van eigen aandelen of de verkrijging van aandelen voor dochtervennootschappen : Nihil

h) Uiteenzetting omtrent de kapitaalverhogingen of de uitgifte van converteerbare obligaties of warrants in het kader van het toegestane kapitaal :

Nihil

i) Gegevens omtrent het tegenstrijdige belang van vermogensrechtelijke aard : Geen beslissingen werden genomen door bestuurders welke een strijdig belang kunnen inhouden

j) Gegevens betreffende bijkantoren van de vennootschap : Wij bevestigen dat de vennootschap geen bijkantoren heeft.

k) Gegevens over niet-financiële essentiële prestatie-indicatoren die betrekking hebben op het specifieke bedrijf van de vennootschap, met inbegrip van informatie betreffende milieu- en personeelsaangelegenheden : Geen relevante wijzigingen.

Bijzonder verslag omtrent het toezicht op de sociale onderneming

Overeenkomstig art. 4 en 8 van de statuten en het t Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen omtrent het toezicht op de erkenning van de vennootschap als sociale onderneming wensen wij u hierbij verslag uit te brengen over de specifieke werkwijzen die de vennootschap hanteert om haar erkenning als sociale onderneming te vrijwaren :

- De uitgaven inzake investeringen, werkingskosten en bezoldigingen waren bestemd om de verwezenlijking van het sociaal oogmerk van de vennootschap te bevorderen;

- Naast het oprichten van voor de onmiddellijke verkoop bestemde sociale woningen, werden inspanningen geleverd om grond en panden te verwerven, dienstig voor de realisatie van het maatschappelijk doel van de vennootschap; voorkooprechten werden degelijk onderzocht ; - Bij het verstrekken van de toelating aan eigenaars tot de (vroegtijdige) wederverkoop van hun

sociale koopwoning werden steeds de boeteclausules toegepast zoals opgenomen in de betreffende authentieke akten; voor het jaar 2020 bedraagt het totaal aan ontvangen uittredingsvergoedingen €46.616,- in 4 dossiers van vroegtijdige wederverkoop;

- Er werd een systematische controle uitgewerkt om de bewoningsverplichting door kopers op te volgen;

- Gelet op het doelpubliek worden de verkoopprijzen van de sociale koopwoningen volledig overeenkomstig de berekeningstabel van de VMSW en bij uitbreiding overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Overheid, berekend waarbij de vooropgestelde maxima nooit werden

overschreden;

- De ‘Vlaamse Woonlening’ van de VMSW, de subsidies en de tegemoetkomingen van de Vlaamse Overheid m.b.t. het verwerven van een eigen woning werden aan de hand van brochures, folders en affiches naar het doelpubliek toe gepromoot.

(Uittreksel uit het verslag van de raad van bestuur van 5 mei 2021)

Het uitgebreide activiteitenverslag is te bekomen op de zetel van de vennootschap (Begijnhoflaan 24 te 9200 Dendermonde).