• No results found

Het is een bekend gegeven dat waar gewerkt wordt, ook fouten gemaakt kunnen worden. Gelukkig kunnen de meeste fouten door de betrokkenen weer hersteld worden. Wij streven daarom naar een open en transparante werkwijze waarin fouten onderwerp kunnen zijn in een gesprek tussen de direct betrokkenen.

Helaas kan het ook gebeuren dat een fout nadelige gevolgen heeft voor de deelnemers en tot een verstoorde relatie leidt. Daarom is een klachtenreglement opgenomen in het opleidingsreglement.

Hangende de klachtenprocedure zijn er geen consequenties voor de voortgang van de opleiding.

Indien bijvoorbeeld de datum van een herkansing is vastgesteld en de student over de wijze waarop dit besluit genomen is een klacht indient, gaat de herkansing in principe op het bepaalde tijdstip gewoon door. De student moet zich dus gewoon op het afleggen van de herkansing voorbereiden.

Artikel 1

Begripsbepalingen

a. Klacht

Het door of namens de student of zorginstelling schriftelijk kenbaar maken van onvrede over een bepaalde behandeling of bejegening door een persoon die in dienst of onder verantwoordelijkheid van de RHA van het Radboud universitair medisch centrum zijn werkzaamheden verricht. Een klacht is niet een geschil als bedoeld in de geschillenregeling van het opleidingsreglement van de

betreffende vervolgopleiding.

b. Klager

Een student dan wel een vertegenwoordiger van de betreffende instelling die een klacht indient bij de klachtencommissie.

c. Aangeklaagde

De bij de klacht betrokken persoon die in dienst of onder verantwoordelijkheid van Zorgopleidingen zijn werkzaamheden verricht.

d. Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur van het Radboud universitair medisch centrum.

e. Klachtencommissie

De op grond van dit reglement ingestelde commissie die ingediende klachten behandelt.

f. Bemiddeling

Het door de bemiddelaar met partijen mondeling dan wel schriftelijk bespreken van de klacht, resulterend in het vinden van een behoorlijke en voor beide partijen acceptabele oplossing van de klacht.

g. Behandeling

De werkzaamheden van de klachtencommissie, resulterend in een uitspraak over de gegrondheid van de klacht.

20 Artikel 2

Doelstelling van de klachtenprocedure

De klachtenprocedure kent de volgende doelstellingen:

- recht doen aan de individuele klager;

- creëren van mogelijkheid voor herstel van de relatie, gebaseerd op onderling vertrouwen tussen klager en aangeklaagde;

- bevorderen van de kwaliteit van de door de aangeklaagde geboden opleiding.

Artikel 3 Uitgangspunten

Bij indiening van een klacht wordt bij voorkeur eerst bemiddeld tussen de klager en de aangeklaagde.

Doel van de bemiddeling is door middel van het bespreken van de klacht de klager genoegdoening te verschaffen, niet resulterend in een voor partijen bindende beslissing over de gegrondheid van de klacht. Het indienen van een klacht heeft geen schorsende werking.

Artikel 4 Klachten

Door de student kan bij de klachtencommissie schriftelijk een klacht worden ingediend. De klacht kan tot vier weken na afronding van de opleiding worden ingediend.

De klacht bevat in ieder geval:

- naam en adres van de klager;

- omschrijving van de gedraging waartegen de klacht is gericht, zo nodig met aanduiding van de naam van degene tegen wie de klacht is gericht. Mondelinge en/of anonieme klachten kunnen niet door de commissie in behandeling worden genomen. De klacht wordt ingediend bij de receptie van de Radboudumc Health Academy, Gerard van Swietenlaan 2, ter attentie van de directeur Zorgopleidingen.

Artikel 5

Ontvangstbevestiging

Uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de klacht worden de klager, de aangeklaagde en diens leidinggevende door de secretaris van de klachtencommissie schriftelijk in kennis gesteld van de ontvangst van de klacht en het verdere verloop van de klachtenprocedure.

Artikel 6 Bemiddeling

De klachtencommissie kan besluiten de klacht te bemiddelen dan wel te behandelen. Bij voorkeur zal eerst worden bemiddeld. Bij indiening van de klacht kan klager verzoeken direct tot behandeling van de klacht door de klachtencommissie over te gaan.

Alle leden van de klachtencommissie kunnen optreden als bemiddelaar, mits zij niet nauw betrokken zijn bij de klacht, de klager, of bij de aangeklaagde.

Artikel 7

De bemiddelaar voert, indien hij dit noodzakelijk acht, gesprekken met de klager en de aangeklaagde teneinde tussen partijen te kunnen bemiddelen. Ter voorbereiding op de gesprekken verricht de bemiddelaar onderzoek, teneinde de toedracht van de klacht en de feitelijke gang van zaken vast te stellen.

De bemiddelaar stelt partijen in staat de klacht mondeling dan wel schriftelijk toe te lichten.

De bemiddelaar formuleert, op basis van zijn onderzoek en bevindingen, het antwoord op de klacht en zendt dit aan klager en aangeklaagde en in afschrift aan het hoofd van Vervolgonderwijs.

21 Indien via bemiddeling door de bemiddelaar de klacht niet tot een oplossing kan worden gebracht, kan klager binnen 6 weken na verzending van het standpunt van de bemiddelaar de klachten-commissie verzoeken om behandeling van de klacht.

Artikel 8

Klachtencommissie

De klachtencommissie bestaat uit ten minste vijf leden, waaronder een onafhankelijk voorzitter.

De directeur Zorgopleidingen van de RHA benoemt een voorzitter en de leden van de

klachtencommissie evenals de plaatsvervangende voorzitter en de plaatsvervangende leden.

Leden van de Raad van Bestuur kunnen niet worden benoemd tot (plaatsvervangend) lid van de klachtencommissie.

Leden van de klachtencommissie zijn vakinhoudelijke deskundigen, opleiders en een jurist.

Artikel 9 Behandeling

De klachtencommissie heeft tot taak een klacht te behandelen met als doel een uitspraak te geven over de gegrondheid van de klacht.

Aan de behandeling van een klacht wordt niet deelgenomen door een lid dat persoonlijk nauw betrokken is bij de klacht, bij de klager of bij de aangeklaagde, dan wel betrokken is geweest bij de bemiddeling van de onderhavige klacht.

De klachtencommissie stelt partijen in staat de klacht mondeling toe te lichten.

De klachtencommissie kan een klacht in behandeling nemen indien minimaal 3 van de leden van de commissie aanwezig zijn waaronder de secretaris.

Artikel 10

De klachtencommissie komt zo vaak bijeen als de voorzitter nodig oordeelt.

De klager, de aangeklaagde evenals overige personen die naar het oordeel van de klachtencommissie moeten worden gehoord, worden opgeroepen voor de mondelinge behandeling door de commissie.

Artikel 11

De klachtencommissie geeft een met redenen omkleed oordeel over de gegrondheid van de klacht.

Besluitvorming geschiedt bij meerderheid van stemmen. De klachtencommissie streeft daarbij naar consensus.

De klachtencommissie stelt binnen acht weken na de behandeling van de klacht de klager, de aangeklaagde, diens leidinggevende, evenals het hoofd Zorgopleidingen en de directeur van de RHA schriftelijk en met redenen omkleed op de hoogte van het oordeel over de gegrondheid van de klacht, al dan niet vergezeld van aanbevelingen.

Bij afwijking van de in het tweede lid genoemde termijn, doet de klachtencommissie daarvan met redenen omkleed mededeling aan de klager, de aangeklaagde, diens leidinggevende en het hoofd van Vervolgonderwijs, onder vermelding van de termijn waarbinnen de klachtencommissie een oordeel over de klacht zal geven.

Artikel 12

Het hoofd Zorgopleidingen deelt klager, de aangeklaagde en de klachtencommissie binnen één maand na ontvangst van het oordeel van de klachtencommissie schriftelijk mede of naar aanleiding van dat oordeel maatregelen worden genomen en zo ja, welke.

Bij afwijking van de in het eerste lid genoemde termijn, doet het hoofd Zorgopleidingen daarvan met redenen omkleed mededeling aan de klager, de aangeklaagde, diens leidinggevende en de

klachtencommissie, onder vermelding van de termijn waarbinnen het hoofd Zorgopleidingen een standpunt kenbaar zal maken.

22 Artikel 13

Intrekking van de klacht

De klager heeft te allen tijde het recht de klacht schriftelijk in te trekken.

Van het niet verder behandelen van een klacht als gevolg van de intrekking door klager wordt door de klachtencommissie onder vermelding van redenen, schriftelijk mededeling gedaan aan de klager, de aangeklaagde en diens leidinggevende.

Artikel 14 Beroep

De klachtenregeling voorziet niet in een beroepsmogelijkheid.

23