• No results found

Kernen gemeente Meerssen .1 Bestaande situatie

2. Voor het grootste deel van de geluidzone heeft het PIP het karakter van een parapluplan. Op deze gronden worden de geldende bestemmingsplannen partieel herzien door toevoeging van

3.3 Kernen gemeente Meerssen .1 Bestaande situatie

De geluidzone strekt zich uit over een aantal kernen in de gemeente Meerssen waarvoor nu een beheersverorde-ning geldt. Een beheersverordebeheersverorde-ning leent zich niet voor het vastleggen of wijzigen van een geluidzone. Om de ge-luidzone op deze gronden te kunnen regelen, is het daarom nodig om de gronden op te nemen in een bestem-mingsplan (of, in dit geval, een inpassingsplan). De gron-den kunnen daarin opnieuw worgron-den bestemd, waardoor het mogelijk wordt om – zoals de Wet geluidhinder voor-schrijft - de geluidzone in een bestemmingsplan (of inpas-singsplan) vast te leggen.

Binnen het plangebied van dit bestemmingsplan liggen de kernen Ulestraten en Schietecoven en delen van Kasen (de gronden rond de kruising Kasennerweg-Wonkelstraat) en Moorveld (gronden aan de Moorveldsberg, de Heerenstraat en het woongebied tussen de Hee-renstraat en de Hagendoornweg). Hierna is voor deze kernen een korte beschrijving van de ruim-telijke en functionele structuur opgenomen. De beschrijvingen zijn grotendeels overgenomen uit de toelichting van de beheersverordening ‘Kernen’.

Ulestraten en Schietecoven

Ruimtelijke structuur

Ulestraten ligt in het noordoosten van de gemeente Meerssen. Het bebouwd gebied van Ulestra-ten is geconcentreerd in en rond de Grubbe tot aan de rand van het plateau. Op het plateau zijn het vliegveld Maastricht Aachen Airport en het lokale bedrijventerrein Bamfordweg gelegen. Pla-teau, flauwe helling, beekdalbodem en steile helling zijn de vier karakteristieken die voorkomen in de kern Ulestraten. In de stedenbouwkundige uitleg van nieuwe woonbuurten is dit onderscheid meegenomen.

Ulestraten heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld vanuit de historische linten Sint Catharinastraat, Dorpsstraat en Genzon.

De lintbebouwing heeft een overwegend gesloten karakter. Elk lint heeft zijn eigen karakteristiek.

Zo heeft de Sint Catharinastraat een meer stedelijk karakter met een relatief ruim profiel, mede door de functie als hoofdontsluitingsweg en de aanwezige voorzieningen. De Dorpsstraat heeft een smal wegprofiel met van de rooilijn afwijkende inbreidingen. Genzon kenmerkt zich door het grote aantal historische boerderijcomplexen en heeft een vrij open structuur. De open ruimten tussen/in de diverse bebouwingslinten zijn in de loop der tijd opgevuld met woonbebouwing. Dit geeft een diversiteit aan bebouwing in de linten opgeleverd. In zowel noordelijke als zuidelijke richting zijn uitbreidingen gerealiseerd. Het merendeel van de uitbreidingen heeft plaatsgevonden in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Het centrum van Ulestraten is gelegen rondom het kruispunt Sint Catharinastraat – Dorpsstraat. Het centrum is door realisering van de uitbreidings-gebieden niet geheel centraal gelegen in de kern.

Beeldbepalende elementen in Ulestraten zijn de diverse historische, agrarische gebouwen en de grote hoogteverschillen in maaiveld door de gehele kern heen, zoals bij de kerk, die verhoogd is gelegen ten opzichte van de doorgaande weg (Sint Catharinastraat-Pastoor van Eijsstraat). De hoofdontsluiting van Ulestraten vindt plaats via de Sint Catharinastraat - Pastoor Van Eijsstraat, die in zuidelijke richting de verbinding met Meerssen vormt, en via de Vliek - Nieuwe Vliekerweg, die naar het vliegveld en de A2 leidt en langs Schietecoven loopt.

Schietecoven

Schietecoven wordt gevormd door historische lintbebouwing met een ruime opzet. Het gehucht ligt ten zuidwesten van Ulestraten, op korte afstand van de start- en landingsbaan van de luchtha-ven. Ook het bebouwingslint van Schietecoven is in de loop der tijd verdicht met diverse bebou-wing. Hierdoor is het historische karakter nog nauwelijks te ervaren. Naast inbreidingen van het lint hebben in Schietecoven geen ‘grote’ uitbreidingen plaatsgevonden. Door de relatief ver van de weg gelegen bebouwing en de grote onderlinge afstand tussen de bebouwing, is sprake van een open structuur. Samen met de hogere ligging zorgt dit voor een grote relatie met het omringende landschap.

Functionele structuur

In Ulestraten hebben de voorzieningen vooral een functie voor de eigen inwoners. De meeste voor-zieningen liggen geconcentreerd rond de kruising Sint Catharinastraat - Dorpsstraat. Hier is de kerk aanwezig met daarachter het dorpsplein. Aan het dorpsplein zijn tevens het gemeenschapshuis, een cafetaria en een café-restaurant gevestigd. De school is meer centraal gelegen in de kern. Hier is tevens een kleine concentratie van voorzieningen aanwezig, waaronder enkele winkels, een tandartsenpraktijk en een dokterspraktijk. Verspreid door Ulestraten zijn nog enkele horeca-, de-tailhandels- en dienstverlenende voorzieningen gelegen. In het westen, aan de rand van de kern, is een verblijfsrecreatieve voorziening aanwezig. Ten noordoosten van de kern zijn de voetbal- en tennisvelden gelegen. In Schietecoven is een camping aanwezig. Hier zijn verder geen voorzienin-gen gevestigd. Binnen de kern Ulestraten zijn enkele bedrijven gevestigd in de woongebieden. In de kern is tevens een aantal agrarische bedrijven aanwezig. Ten noorden van de kern ligt het be-drijventerrein Bamfordweg. In Schietecoven staat een bedrijfsverzamelgebouw. Verder bevinden zich hier geen bedrijven.

Moorveld (Geulle-Boven)

Ruimtelijke structuur

Geulle ligt in het noorden van de gemeente Meerssen. De kern bestaat uit een hoger gelegen deel (Geulle-Boven) en een lager gelegen deel (Geulle-Beneden en Brommelen). Niet alleen het hoog-teverschil onderscheidt deze twee delen van de kern. De spoorlijn Eindhoven-Maastricht vormt samen met het bosgebied een fysieke scheiding tussen de twee gebieden. Aangezien Geulle is op-gebouwd uit diverse buurtschappen volgt de verkeersstructuur de historische bebouwingslinten en brengt deze met elkaar in verbinding.

Het landschap van Geulle is redelijk uniek, aangezien in een klein gebied Maasdal, steilrand en plateau samen zijn te ervaren. Er is tevens sprake van een rijke cultuurhistorie.

Geulle-Boven

Geulle-Boven bestaat uit de buurtschappen Hussenberg, Snijdersberg en Moorveld. Aan het histo-risch patroon van wegen bevinden zich linten met oudere bebouwing. Bij ontginning van het hoog-plateau is in de grubben lintbebouwing ontstaan. De typologie wordt gekenmerkt door sterk slin-gerende wegen met smalle straatprofielen, deels begeleid door een straatwand van kleinschalige, veelal vrijstaande bebouwing. In de loop der tijd zijn de linten verdicht en uitgebreid met diverse bebouwing, wat een grote diversiteit aan bebouwing heeft opgeleverd. Markant is de bebouwing van Snijdersberg, met vergezichten over het Maasdal. Moorveld is een bebouwingslint in een ge-bied met zeer hoge landschappelijke waarde. De Heerenstraat is een zeer oude route uit de Ro-meinse tijd. Er is sprake van historische lintbebouwing met een ruime opzet. Er is een zeer grote relatie met het omringende landschap. Via de Hussenbergstraat-Slingerweg en de Cruisboomveld-Snijdersberg staan Geulle-boven en Geulle-beneden met elkaar in verbinding. Beide wegen gaan onder het spoor door. Deze wegen vormen de hoofdontsluitingswegen van Geulle-Boven.

Functionele structuur

In Moorveld zijn enkele maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Het gaat om een basisschool, een gemeenschapshuis en een kerk met begraafplaats.

Kasen

Ruimtelijke structuur

Ten noordoosten van Bunde ligt het gehucht Kasen. Het is bereikbaar via een holle weg, die vanuit Bunde met een bochtig verloop stijgt van circa 70 meter naar bijna 115 meter boven NAP. De be-bouwing bestaat uit karakteristieke agrarische bebe-bouwing, grotendeels opgebouwd uit traditio-nele materialen en met gebruik van bijbehorende detaillering. Ook is er een aantal waardevolle beeldbepalende elementen aanwezig, zoals kapellen, kruizen en een waterput aan de Kasenner-weg (gemeentelijke monumenten). Incidenteel zijn er moderne woonhuizen. De bebouwing is hier opgebouwd uit individuele panden met wisselende bouwvolumes en verspringende voorgevels.

Tussen Kasen en Bunde ligt de villawijk Kasen.

Functionele structuur

De belangrijkste functie in Kasen is de woonfunctie. Langs de randen van het gehucht zijn enkele agrarische bedrijven gevestigd.

3.3.2 Huidige planregeling

Voor de kernen in de gemeente Meerssen geldt de beheersverordening ‘Kernen’. De opzet en sys-tematiek van deze beheersverordening komen overeen met de opzet van een bestemmingsplan.

Aan alle gronden binnen het besluitgebied (plangebied) van de beheersverordening zijn besluit-vlakken en besluitsubbesluit-vlakken toegekend, die overeenkomen met de bestemmingen en aandui-dingsvlakken zoals die worden opgenomen in een bestemmingsplan. Per besluitvlak (‘bestem-ming’) zijn in de regels van de beheersverordening een bestemmingsomschrijving en bouw- en gebruiksregels gegeven.

Op enkele locaties binnen de kernen is de beheersverordening ‘Kernen’ niet langer het geldende plan. Op deze gronden geldt het ‘Veegbestemmingsplan 2015’ of het ‘Veegbestemmingsplan 2017’. Het PIP herziet deze veegbestemmingsplannen partieel door er een regeling voor de geluid-zone aan toe te voegen (zie paragraaf 3.2). De gronden die binnen het plangebied van de veegbe-stemmingsplannen vallen, zijn in dit PIP daarom niet opnieuw bestemd, maar zijn slechts aange-duid als ‘geluidzone – industrie’.

3.3.3 Uitgangspunten voor nieuwe planregeling

In het PIP is de regeling van de beheersverordening ‘Kernen’ ongewijzigd omgezet in een bestem-mingsplanregeling. De besluitvlakken en besluitsubvlakken van de beheersverordening zijn daar-toe omgezet in bestemmings- en aanduidingsvlakken. Door deze één-op-één-omzetting blijven de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de percelen in het plangebied exact hetzelfde: voor de eige-naren en gebruikers van deze gronden heeft het PIP dus geen gevolgen. Het enige verschil ten opzichte van de beheersverordening is de toevoeging van de aanduiding ‘geluidzone – industrie’, waarmee de geluidzone rond Maastricht Aachen Airport planologisch is vastgelegd.