• No results found

Bestemmingen voor de luchthaven (gemeente Beek)

Hoofdstuk 4 - Overgangs- en slotregels

6.2.1 Bestemmingen voor de luchthaven (gemeente Beek)

Luchthaven

Het luchthaventerrein van Maastricht Aachen Airport is bestemd als ‘Luchthaven’. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor een luchthaven met bijbehorende voorzieningen, voor plat-formgebonden bedrijven (waaronder het luchthavenbedrijf, passagiers- en vrachtgerelateerde be-drijven, general aviation en vliegtuigbouw-, vliegtuigreparatie- en vliegtuigonderhoudsbedrijven) en voor luchthavengerelateerde bedrijven.

Ter plaatse van de aanduidingen ‘specifieke vorm van luchthaven – brandstofdepot’ en ‘specifieke vorm van sport – hondensportterrein’ zijn een bedrijf voor de opslag van (vliegtuig)brandstof res-pectievelijk een hondensportterrein toegestaan. Daarnaast zijn verkeersvoorzieningen en parkeer-voorzieningen algemeen toegestaan binnen deze bestemming. Verder zijn de gronden bestemd voor installaties en apparatuur ten dienste van de luchthaven en het vliegverkeer, voor terreinen en verhardingen en voor groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen.

Gebouwen mogen binnen bestemming ‘Luchthaven’ uitsluitend worden gebouwd binnen een bouwvlak of ter plaatse van de aanduidingen ‘specifieke vorm van luchthaven – brandstofdepot’

en ‘specifieke bouwaanduiding – brandweertrainingsobject’. De bouwvlakken mogen volledig wor-den bebouwd, waarbij de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan op de verbeelding is aange-geven. In de regels zijn nadere bepalingen opgenomen voor het bouwen van andere bouwwerken (bouwwerken, geen gebouwen zijnde).

Het proefdraaien van vliegtuigmotoren is uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding

‘specifieke vorm van luchthaven – proefdraaiplaats’. Deze aanduiding is opgenomen voor de draaiplaats en voor het C-platform. In de gebruiksregels is bepaald dat op deze locaties proef-draaien met propellormotoren en straalmotoren is toegestaan. Daarnaast is het maximum aantal proefdraaibeurten vastgelegd. Jaarlijks zijn, verdeeld over beide proefdraailocaties, maximaal 650 proefdraaibeurten toegestaan, waarvan:

− maximaal 50 proefdraaibeurten in categorie A;

− maximaal 200 proefdraaibeurten in categorie B;

− maximaal 400 proefdraaibeurten in categorie C.

In artikel 1 van de planregels zijn begrippen opgenomen voor ‘proefdraaien van vliegtuigmotoren’

en voor ‘proefdraaibeurt’. Voor de categorie-indeling van proefdraaibeurten is in het begrip aan-gesloten bij de categorie-indeling zoals gehanteerd in het akoestisch onderzoek.

Bedrijventerrein

Aan de oostzijde van het luchthaventerrein liggen een aantal gronden die onderdeel zijn van de inrichting Maastricht Aachen Airport en/of het geluidgezoneerde terrein, maar waarvoor nu een bedrijfsbestemming geldt op grond van het geldende bestemmingsplan ‘Maastricht Aachen Air-port, Businesspark AviationValley’. Deze gronden zijn opnieuw bestemd in het PIP, zodat het vol-ledige geluidgezoneerde terrein binnen de plangrenzen valt. De gronden zijn bestemd als ‘Bedrij-venterrein’. De bestemming is overgenomen uit het geldende bestemmingsplan, met dien ver-stande dat hier nu wel geluidzoneringsplichtige inrichtingen (namelijk: Maastricht Aachen Airport) zijn toegestaan.

De gronden met de bestemming ‘Bedrijventerrein’ zijn bestemd voor bedrijven in de milieucate-gorieën 2 tot en met 4.1, voor zover die bedrijven zijn opgenomen in de staat van bedrijfsactivitei-ten AviationValley (bijlage bij de regels). Daarnaast zijn platformgebonden bedrijven en voorzie-ningen ten behoeve van het luchtvaartverkeer toegestaan. Daarbij is bepaald dat proefdraaien met vliegtuigmotoren in de bestemming ‘Bedrijventerrein’ niet is toegestaan: dat gebeurt immers op het terrein van de luchthaven, en dus in de bestemming ‘Luchthaven’. Verder zijn de gronden be-stemd voor verkeersvoorzieningen en parkeervoorzieningen, voor installaties en apparatuur ten dienste van de luchthaven en het vliegverkeer, voor terreinen en verhardingen en voor groenvoor-zieningen, nutsvoorgroenvoor-zieningen, geluidwerende voorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen.

In de bouwregels zijn regels opgenomen voor de bouw van gebouwen en andere bouwwerken (bouwwerken, geen gebouwen zijnde). De hoogte van gebouwen bedraagt maximaal 18 meter, behalve voor de gronden waar op de verbeelding een grotere hoogte (25 meter) is aangeduid.

In de regels zijn aanvullende bouwregels opgenomen voor de afstand van gebouwen tot de per-ceelsgrenzen en voor de bouw van andere bouwwerken.

Gemengd – 2

De bestemming ‘Gemengd – 2’ is opgenomen voor het hotel aan de noordzijde van de passagiers-terminal. De gronden met de bestemming ‘Gemengd - 2’ zijn bestemd voor horeca, een speelau-tomatenhal, platformgebonden en luchthavengebonden bedrijven, verkeersvoorzieningen en par-keervoorzieningen. Daarnaast zijn bijbehorende terreinen en verhardingen, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzienin-gen toegestaan. Gebouwen movoorzienin-gen uitsluitend worden gebouwd binnen het bouwvlak. De maxi-male bouwhoogte mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is aangegeven. In de regels zijn nadere bepalingen opgenomen voor het bouwen van andere bouwwerken (bouwwerken, geen gebouwen zijnde).

Maatschappelijk – Militaire zaken

De bestemming ‘Maatschappelijk – Militaire zaken is opgenomen voor de marechausseekazerne aan de Vliegveldweg. De gronden met de bestemming ‘Maatschappelijk – Militaire zaken’ zijn be-stemd voor militaire zaken, waaronder marechaussee en nationale reserve. Daarnaast zijn bijbe-horende parkeervoorzieningen, terreinen en verhardingen, groenvoorzieningen, nutsvoorzienin-gen en water en waterhuishoudkundige voorzieninnutsvoorzienin-gen toegestaan. Gebouwen monutsvoorzienin-gen uitsluitend worden gebouwd binnen het bouwvlak. Het bouwvlak mag voor maximaal 50% worden bebouwd.

De maximale bouwhoogte mag niet meer bedragen dan op de verbeelding is aangegeven. In de regels zijn nadere bepalingen opgenomen voor het bouwen van andere bouwwerken (bouwwer-ken, geen gebouwen zijnde).

Groen – 2

De bestemming ‘Groen – 2’ is opgenomen voor de groenstrook op het zuidoostelijk deel van het luchthaventerrein (tussen de start- en landingsbaan en de Bamfordweg/Europalaan). De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Binnen deze bestemming mo-gen geen gebouwen worden gebouwd. Omdat de groenstrook deel uitmaakt van het luchthaven-terrein is voor de bouwregels voor andere bouwwerken (bouwwerken, geen gebouwen zijnde) aangesloten bij de bouwregels die gelden binnen de bestemming ‘Luchthaven’.

Verkeer – 2

De bestemming ‘Verkeer – 2’ is opgenomen voor een deel van de Europalaan/Bamfordweg, dat grenst aan de luchthaven. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor verkeersvoorzie-ningen, groenvoorzieverkeersvoorzie-ningen, parkeervoorzieverkeersvoorzie-ningen, nutsvoorzieverkeersvoorzie-ningen, kunstwerken en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. In de regels zijn nadere bepalingen opgenomen voor het bouwen van andere bouwwer-ken (bouwwerbouwwer-ken, geen gebouwen zijnde).

Wonen – 2

De bestemming ‘Wonen – 2’ geldt voor het woonperceel Vliegveldweg 62. De gronden met de bestemming ‘Wonen -2’ zijn bestemd voor wonen en voor aan huis gebonden beroepen. Daarnaast zijn bijbehorende voorzieningen, zoals tuinen, erven en verharding, parkeervoorzieningen, groen-voorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en nutsgroen-voorzieningen, toegestaan.

Het aantal woningen mag niet worden uitgebreid. Hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden ge-bouwd binnen het bouwvlak en moeten voldoen aan de bouwregels die daarvoor zijn opgenomen.

Bijgebouwen mogen ook worden gebouwd ter plaatse van de aanduiding ‘bijgebouwen’. In de re-gels zijn nadere bepalingen opgenomen voor het bouwen van andere bouwwerken (bouwwerken, geen gebouwen zijnde).