• No results found

Kennis voor documenten binnen BESIX Nederland

In document Projecten, hoe haal je ze binnen? (pagina 40-43)

6. Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland

6.1 Kennis voor documenten binnen BESIX Nederland

Aan de hand van tabel 4, Overzicht (sub)documenten pagina 25, en een gesprek met dhr. A. Heeren71

over deze (sub)documenten, is er een overzicht opgesteld met hierin de sterke en zwakke punten van BESIX Nederland/BESIX Group. In het gesprek met dhr. A. Heeren kwam naar voren dat BESIX kennis voor bepaalde documenten wel of niet aanwezig heeft binnen de organisatie, aangegeven met een ‘groene’, ‘rode’ of ‘oranje’ kleur. Groen staat voor het volledige in huis hebben én ook op niveau van de kennis voor een bepaald document. Rood staat voor het helemaal niet in huis hebben van kennis voor een bepaald document. Oranje staat voor het wel aanwezig zijn van de kennis maar afhankelijk van het niveau van de uitvraag, wel of niet op niveau van deze kennis voor een bepaald document. Document 8 Omgevingsaspecten is beoordeeld op de (sub)documenten. Het document Omgevingsaspecten omvat vele verschillende onderwerpen waarbij BESIX Nederland bepaalde kennis voor documenten wel, deels wel of niet in huis heeft. Hieronder wordt uitgelegd hoe bepaalde documenten in de organisatie wel of niet geborgd zijn.

6.1.1 ‘Groene’ documenten

Voor de volgende documenten heeft BESIX de kennis in eigen huis:

 2. Kwaliteit  3. Planning  4. Vergunningen  5. Communicatie  6. Organisatie  7. Projectfases  8.1.2 Omgevingsobjecten (gebouwen) 2. Kwaliteit kwaliteitsdeskundige

BESIX heeft verschillende kwaliteitsdeskundige in dienst. Zij coördineren de kwaliteitsdocumenten voor een project. Zij zijn de deskundige met ervaring op het beoordelen en borgen van dergelijke kwaliteit. BESIX Nederland beschikt over de kennis voor alle (sub)documenten die nodig is voor het (hoofd)document Kwaliteit.

3. Planning

BESIX Nederland heeft enkele junior planners in dienst. Zij maken het gros van de planningen. Door middel van opleidingstrajecten wordt de kennis en ervaring van deze planners verbreed en verdiept. Wanneer er voor een planning special expertise vereist is, wordt Brussel (het hoofdkantoor)

‘ingeschakeld’. Hier zitten seniorplanners met ervaring over de hele wereld. BESIX beschikt dus over de kennis welke nodig is voor het (hoofd)document planning.

Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland 4. Vergunningen

Het personeelsbestand van BESIX kent een Functionaris Vergunningen. Deze regelt alles rondom het verkrijgen van vergunningen. Van de verschillende soorten vergunningen die er nodig zijn tot het daad werkelijke proces van aanvragen bij vergunningverleners. BESIX Nederland beschikt dus over de kennis die nodig is voor de (sub)documenten van het (hoofd)document Vergunning.

5. Communicatie

Het document ‘Communicatie’ bestrijkt verschillende niveaus van een organisatie. Dit wordt hierom ook op verschillende manieren verzorgd. De projectmanager verzorgt, op hoofdlijnen, de

communicatie met de opdrachtgever en de eventuele combinant. De omgevingsmanager regelt de communicatie met stakeholders van een project. Tot slot verzorgd het uitvoeringsteam de

communicatie met de onderaannemers. BESIX Nederland beschikt dus, op verschillende manieren, over de kennis welke nodig is voor de (sub)documenten van het (hoofd)document Communicatie. 6. Organisatie

Net zoals in het document ‘Communicatie’ wordt ook het document ‘Organisatie’ op verschillende manieren ingevuld. Afhankelijk van de uitvraag van de opdrachtgever is dit document bedrijfs-breed of project-specifiek. Dit treft dan ook de managers, projectmanagers, uitvoerders en

werkvoorbereiders. De gevraagde documenten kunnen door deze functies opgesteld worden. Op verschillende manieren beschikt BESIX Nederland dus over de kennis welke nodig is voor het opstellen van (sub)documenten van het (hoofd)document Organisatie.

7. Projectfases

Dhr. A. Heeren gaf aan dat er bij documenten over ‘Projectfases’ een verdeling zit tussen ‘groen’ en ‘rood’. BESIX bouwt vele uiteenlopende projecten. Doordat elk project een uniek project is, wordt op een project wat doorlopen wordt, een kennis vergaard die van toepassing is op dat project. Deze kennis is deels wel/deels niet toepasbaar bij andere projecten. Hierdoor ontstaat er een scheiding binnen deze documenten, en dus ook de aanwezige kennis. Afhankelijk van het soort project en de uitvraag van de opdrachtgever, bezit BESIX de kennis om deze documenten op te stellen.

8.1.2 Gebouwen (Omgevingsobjecten)

Doordat BESIX op vele verschillende locaties bouwt hebben zij in de voorbij gaande jaren veel kennis opgedaan rondom het bouwen in een stedelijk gebied. De ervaring met het omgaan van gebouwen in de omgeving van een project zit hierom goed geborgd binnen de organisatie. Van het

(hoofd)document Omgevingsaspecten is de kennis welke nodig is voor het (sub)document Gebouwen volledig in eigen huis.

6.1.2 ‘Oranje’ documenten

Naast het in huis hebben van de kennis voor de documenten hierboven, heeft BESIX op andere documenten een basis kennis aanwezig. Deze basis kennis voldoet aan de meest voorkomende criteria van de opdrachtgever. Het betreft hier de volgende documenten:

1. Risicomanagement

8.2.3 Midden/Maatregelen, 8.2.4 Handhaving (vaar/spoor) wegen 8.4 Geluidshinder, 8.5 Stofhinder, 8.6 Trillingen

Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland

8.2.3 Middelen/Maatregelen, 8.2.4 Handhaving (vaar/spoor) Wegen (verkeersmanagement) Doordat BESIX in de voorbijgaande jaren regelmatig beroep heeft gedaan op verkeersmanagers, hebben zij een deel van deze kennis ‘eigen’ gemaakt. Dit wil zeggen dat BESIX Nederland een kennis heeft ontwikkeld voor de meest voorkomende criteria die gesteld kunnen worden over deze 2 documenten. Net zoals bij Risicomanagement is deze basis kennis geen garantie voor de toekomst waardoor er bij gecompliceerde criteria een verkeersspecialist nodig zal zijn. Hierdoor is de kennis welke nodig is voor deze (sub)documenten deels wel en deels niet aanwezig.

8.4 Geluidshinder, 8.5 Stofhinder, 8.6 Trillingen

Door de jarenlange ervaring in bouwen is er ervaring, en deels kennis, opgedaan op deze drie vormen van hinder. BESIX Nederland kan een inschatting maken van dergelijke hinder maar BESIX bezit bijvoorbeeld niet de software om deze inschattingen te kunnen onderbouwen. Hiervoor zal er dus beroep gedaan moeten worden op de specialisten van de markt die dit wel kunnen verzorgen. Dit maakt het dat kennis voor deze (sub)documenten deels wel en deels niet aanwezig is.

6.1.3 ‘ Rode’ documenten

Naast het wel of deels in huis hebben van de kennis die nodig is voor de vorige (sub)documenten, gaf dhr. A. Heeren in het gesprek ook aan dat bepaalde kennis van documenten niet aanwezig is binnen BESIX Nederland. Het betreft hier zowel het niet in huis hebben van inhoudelijke kennis als ervaring. 7. Projectfases

8.1.1 Kabels & Leidingen

8.2.1 Voertuig Verlies Uren, 8.2.2 Minimaliseren Verkeershinder 8.3 Ecologie

7. Projectfases

Zoals eerder uitgelegd is heeft BESIX Nederland voor een groot gedeelte kennis van projecten zelf in huis. BESIX staat open voor nieuwe markten. De kans is hierom aanwezig dat BESIX nieuwe soort projecten binnen haalt. Hierdoor kan de bestaande kennis en ervaring onvoldoende zijn voor het project. Bij de fases van een project probeert BESIX natuurlijk wel zoveel mogelijk kennis te borgen in eigen organisatie. Hierdoor kan deze kennis (deels) toegepast worden bij andere projecten.

8.1.1. Kabels & Leidingen (omgevingsobjecten)

Het in kaart brengen van kabels & leidingen, beheersen en/of eventuele verplaatsen hiervan vergt een speciale expertise welke BESIX niet in huis heeft.

8.2.1 Voertuig Verlies Uren (VVU), 8.2.2 Minimaliseren Verkeershinder (verkeershinder)

Doordat BESIX geen specifieke verkeersspecialisten in huis heeft, kan BESIX zelf geen berekeningen en/of documenten opstellen die betrekking hebben op een criteria als ‘Voertuig Verlies Uren’ of ‘Minimaliseren Verkeershinder’.

8.3 Ecologie

Doordat deze kennis niet vaak nodig is, zijn er binnen BESIX Nederland geen specialisten op het gebied van Ecologie. BESIX Nederland heeft hierin wel een basis ervaring in.

Opmerking:

Document 8.7, overig omgevingsaspecten, is bewust niet mee genomen in deze beoordeling. Dit document bestrijkt meerdere (sub)documenten van document 8 waardoor kennis voor dit document de ene keer wel -, de andere keer deels – of soms helemaal niet aanwezig is bij BESIX Nederland.

Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland

In document Projecten, hoe haal je ze binnen? (pagina 40-43)