• No results found

Borging van de documenten

In document Projecten, hoe haal je ze binnen? (pagina 44-47)

6. Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland

6.3 Borging van de documenten

Hieronder wordt uitgelegd hoe dat bepaalde kennis voor documenten geborgd zou kunnen worden.

6.3.1 ‘Groene’ documenten

De documenten die BESIX Nederland op orde heeft zonder dat er hiervoor externe hulp nodig is zijn: 2. Kwaliteit 3. Planning 4. Vergunningen 5. Communicatie 6. Organisatie 7. Projectfases 8.1.2 Gebouwen (Omgevingsobjecten)

De kennis voor deze documenten zal op pijl gehouden moeten worden om dit op niveau te houden zodat er geen externe kennis nodig is om documenten van bovenstaande op te kunnen stellen.

6.3.2 ‘Oranje’ documenten

De kennis voor onderstaande (sub)documenten is deels wel en deels niet aanwezig in de organisatie. 1. Risicomanagement

8.2.3 Midden/Maatregelen

8.2.4 Handhaving (vaar/spoor) wegen

8.4 Geluidshinder, 8.5 Stofhinder, 8.6 Trillingen 1. Risicomanagement

Het (hoofd)document risicomanagement staat op de 2e plaats qua prioriteit. Dit (hoofd)document is

zo hoog geprioriteerd doordat dit niet alleen vaak gevraagd is door de opdrachtgever. Met dit

(hoofd)document kon ook de meeste waarde van de EMVI-score behaald worden. BESIX Nederland is dan ook zeer aan te bevelen om dit document goed op orde te brengen.

Gezien de hoeveelheid dat er gevraagd is naar dit document zal er een strategische overweging plaats moeten vinden waarin nieuw personeel aangenomen wordt, een huidige functie bijscholing verdiend of dat er externe kennis ingewonnen moet worden, door middel van een adviesbureau. De voorkeur hiervoor zou uit moeten gaan naar interne kennis. Wanneer deze kennis intern geborgd zit, weet deze persoon ook het ‘reilen en zeilen’73 van de onderneming waardoor er niet alleen

productiever maar ook efficiënter gewerkt zou kunnen worden. Er zullen altijd uitzonderingen van EMVI-documenten gevraagd kunnen worden waarbij kennis gewoonweg niet in huis is. Voor het succesvol beantwoorden van deze uitzonderingen is het daarom aan te raden om dergelijke kennis van een adviesbureau in te winnen. Deze kunnen de criteria goed beantwoorden en onderbouwen. 8.2.3 Middelen en maatregelen (verkeersmanagement)

Middelen en maatregelen voor het verkeer staat op plaats twee qua prioriteit van de documenten die gevraagd worden. BESIX Nederland kan aan de hand van de uitvraag niet altijd zelf dit onderdeel invullen. Op het gebied van communicatie kan BESIX Nederland dit zelf opvangen. Gaat het

document echter verder dan deze communicatie, dan zal hiervoor externe kennis nodig zijn. Bijvoorbeeld een verkeersmanagementbureau. Door middel van een vaste

samenwerkingsovereenkomst kan deze kennis geborgd worden in de organiastie.

Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland 8.2.4 Handhaving (vaar/spoor) wegen (verkeersmanagement)

Dit document staat laag op de lijst qua prioriteit (positie 32) en wordt vaak ook opgelost door BESIX Nederland zelf wanneer het document gaat over communicatie. Voor specifieke criteria zal een externe partij nodig zijn. Hier zou BESIX Nederland zich niet zozeer op hoeven richten. De prioriteit licht niet zo hoog als voorgaande documenten. In veel gevallen kan dit document opgesteld worden door het zelfde verkeersmanagementbureau die ook het vorige document, Middelen/maatregelen, opstelt. Een samenwerkingsovereenkomst met z’n verkeersmanagementbureau is hierom aan te raden.

8.4 Geluidshinder/8.5 Stofhinder/8.6 Trillingen

Deze documenten staan erg laag op de prioriteit-lijst voor BESIX Nederland, namelijk op positie 35, 36 en 37. Deze drie aspecten kunnen gezien worden als hinder naar de omgeving en zijn hier specifiek van aard. Specifiek gericht op geluid, stof of trillingen. De communicatie over deze hinder kan BESIX Nederland zelf door middel van de omgevingsmanagers. Echter, er wordt vaak gevraagd naar specifieke afbeeldingen met een overzicht van de hinder. Denk aan grafiekjes die hinder weergeven in eenheden. BESIX Nederland heeft hiervoor geen software en kennis in huis. Deze software zal voor BESIX ook niet rendabel kunnen zijn doordat dergelijke grafiekjes weinig gevraagd worden. Het advies is echter wel om hierin een samenwerkingsverband aan te gaan, met een specialist, voor de keren dat deze specifieke onderdelen gevraagd worden.

6.3.3 ‘Rode’ documenten

De (sub)documenten welke BESIX Nederland niet op orde heeft zijn:

7. Projectfases

8.1.1 Kabels & Leidingen (Omgevingsobjecten) 8.2.1 Voertuig Verlies Uren (Verkeersmanagement)

8.2.2 Minimaliseren Verkeershinder (Verkeersmanagement) 8.3 Ecologie

7. Projectfases

Het (sub)document projectfases binnen BESIX Nederland staat ook bij de ‘Groene’ (sub)documenten. Maar, er zullen altijd technieken en aspecten zijn waar BESIX geen kennis van heeft. Deze kennis zal dan ook ingehuurd moeten worden. Afhankelijk van het soort project is het aan te raden om hier een breed bestand aan onderaannemers/adviesbureaus te hebben die, bij elkaar, zo veel mogelijk kennis hebben.

8.1.1 Kabels & Leidingen (Omgevingsobjecten)

Het (sub)document Kabels & leidingen staat op positie 24 wat betreft prioriteit voor BESIX. Er werd niet vaak een EMVI-criterium gesteld over Kabels & Leidingen en bij dit criterium viel ook geen hoge score te behalen. Echter, deze specifieke kennis is weggelegd voor bedrijven die deze kennis wel bezitten. Veelal grondbedrijven hebben kennis en verstand van kabels en leidingen en kunnen met hen ervaring deze ook goed beheersen. De aanbeveling richting BESIX is dan ook: zorg dat je hier vaste partners in krijgt die dit op niveau hebben. BESIX Nederland zou niet iemand in dienst kunnen nemen die 40 uur per week bezig is met dit (sub)document doordat dit document te weinig gevraagd werd.

Koppeling tussen criteria en documenten bij BESIX Nederland 8.2.1 Voertuigverliesuren (verkeersmanagement)

Voor het berekenen van voertuigverliesuren is hoog geschoolde kennis vereist. Er zijn geen standaard maatstaven voor het gedrag van verkeersdeelnemers. Om dit hierom goed te kunnen beantwoorden is het niet alleen van belang dat dergelijke kennis aanwezig is, dit moet men ook kunnen onderbouwen. Computersoftware die gericht is op het bepalen van voertuigverliesuren zijn duur. De licentie is een fikse investering en de vraag is of deze zich wel leent voor BESIX Nederland. Voertuigverliesuren staat op positie 6 qua prioriteit, dit verdient zeker de aandacht van BESIX Nederland. Kijkend naar het verleden kan er echter geconcludeerd worden dat er geen functie vervuld kan worden van 40 uur in de week. Hierom raden wij BESIX Nederland af iemand in dienst te nemen op het gebied van Voertuigverliesuren (verkeersmanagement). Het is wel aan te raden om hier een geschikt samenwerkingsverband met een verkeersmanagementbureau aan te gaan welke (ook) gespecialiseerd is in Voertuigverliesuren. Zij hebben niet alleen de kennis en kunde van dit onderwerp, zij beschikken ook over de middelen.

8.2.2 Minimaliseren Verkeershinder (verkeersmanagement)

Zoals bij het vorige advies te lezen is, wordt ook hier een kennis en ervaring gevraagd waarbij dit erg specifiek is op het gebied van verkeersmanagement. Minimaliseren Verkeershinder staat op positie 3 qua prioriteit. De hoeveelheid keer dat dit gevraagd werd is hoog alsmede de score die behaald kon worden. Echter, ook hierbij geldt dat er geen functie voor 40 uur in de week vervuld kan worden. Zelfs in combinatie met het opstellen van het (sub)document voertuigverliesuren kan deze functie van 40 uur in de week niet vervuld worden. Door de hoge prioriteit is het wel aan te raden een samenwerkingsverband aan te gaan met een adviesbureau welke gespecialiseerd is in

verkeershinder, of beter gezegd: in Verkeersmanagement. Kennis, kunde en middelen zijn dan van hoog niveau waardoor er een goede invulling van de EMVI-documenten geborgd kan worden. 8.3 Ecologie

De ‘wereld’ van flora en fauna is voornamelijk gericht op de biologische invulling hiervan. Bouwers zijn in dit opzicht te weinig bezig met de biologische invulling van planten en dieren. Ons advies is ook: „houdt deze twee ‘werelden’ gescheiden”. Bouwers hebben in zekere zin te maken met de ecologie maar verschillende overheid-systemen, zoals een ruimtelijk bestemmingsplan bijvoorbeeld, hebben deze invulling voor een groot gedeelte al verzorgd. Er is de afgelopen 6 jaar, 2 keer een document over de ecologie gevraagd waarbij wel een redelijke score behaald kon worden. Qua prioriteit staat Ecologie dan ook op positie 14.74 Door de geringe uitvraag naar kennis in het

document ecologie is de aanbeveling richting BESIX Nederland deze te zijner tijd in te laten vullen door deskundige. Lokale deskundige hebben verstand van de ecologie van de locatie van het project waardoor de invulling van de uitvraag ook meer gericht is op de locatie van het project. Dit zal de score op Ecologie moeten bevorderen.

6.4 Samenvattend

Uit dit hoofdstuk is af te leiden dat BESIX Nederland kennis voor bepaalde (sub)documenten mist welke snel op niveau gebracht moet worden. De (sub)documenten score hoog op de lijst qua prioriteit en BESIX Nederland heeft deze kennis niet geborgd in de organisatie. Het advies is om zo snel mogelijk naar de kennis die nodig is voor deze (sub)documenten te kijken en vervolgens de minder belangrijke (sub)documenten (kennis) te behandelen. De kennis voor (sub)documenten die wel op orde zijn moet op niveau gehouden blijven.

Conclusie, Aanbevelingen en Beperkingen van het verslag

In document Projecten, hoe haal je ze binnen? (pagina 44-47)