• No results found

Journalistiek bloggen

In document Foodbloggers als culinaire curatoren (pagina 39-42)

6. Onderzoek naar Nederlandse foodbloggers

6.4. Journalistiek bloggen

Voor deze scriptie is het van belang om te kijken naar hoe bloggers omgaan met hun content. In hoofdstuk 2 heb ik onderzocht wat journalistiek nou precies is. Daarbij kwamen de 5 kernwaarden voor journalistiek van Mark Deuze naar voren. Voor de volledigheid vermeld ik ze hier nogmaals.

 journalisten zijn dienstverleners aan het publiek (als waakhond van de openbare orde en de publieke zaak);

 journalisten zijn onpartijdig, neutraal, objectief, eerlijk en (daardoor) geloofwaardig;  Journalisten moeten in hun werk autonoom, vrij en onafhankelijk zijn;

 Journalisten werken op basis van actualiteit, urgentie en (dus) snelheid;  Journalisten werken op basis van ethiek, validiteit en legimiteit.98

In deze enquête heb ik deze kernwaarden gepoogd te vertalen in relevante stellingen / uitspraken: 1. Ik krijg een product aangeboden. Fabrikant wil een positief verhaal, ik ben negatief. Ik: Schrijf helemaal niets / Schrijf dat ik het geen goed product vind / Schijf toch een positief verhaal / Ik doe geen zaken met externe partijen

Kernwaarden: onpartijdigheid, onafhankelijkheid, dienstverleners 2. ik zie mijn blog als hulpmiddel of inspiratiebron voor anderen Kernwaarden: dienstverleners

3. Ik vind het belangrijk dat ik eerlijk, objectief en geloofwaardig ben. Kernwaarden: ethiek, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, dienstverleners

4. Ik beslis zelf waar of over blog en laat me niet beinvloeden door PR bureaus of adverteerders.

Kernwaarden: onpartijdigheid, onafhankelijkheid, ethiek

5. Ik neem zelden een recept 1 op 1 over van een andere bron. Ik pas altijd wel iets aan of voeg recepten samen tot iets nieuws.

Dit is geen kernwaarde van Deuze. Desondanks is originaliteit ook een groot goed onder journalisten en daarom toegevoegd.

6. Als ik geld kan verdienen met het noemen van een product, dan doe ik dat Kernwaarden: eerlijk & objectief, onafhankelijk, ethiek

N.B.: Kernwaarde 4, over actualiteit, is achterwege gelaten omdat het voornamelijk receptschrijvers betref. Achteraf gezien had hier een uitspraak als ‘Ik hou bij het publiceren van recepten rekeningen met de seizoenen en feestdagen’ ingevoegd kunnen worden.

6.4.1. Reacties stellingen

Op de stellingen kwamen de volgende reacties:

1. Ik krijg een product aangeboden. Fabrikant wil een positief verhaal, ik ben negatief. 60% van de bloggers kiest er voor om helemaal niks te melden op hun blog over het ontvangen product. 1/3e schrijf er wel over, maar is eerlijk over het feit dat ze er negatief over zijn. 10% doet

sowieso geen zaken met externe partijen. Niemand geef aan er wél een positief verhaal over te schrijven, ondanks negatieve ervaringen.

2. Ik zie mijn blog als hulpmiddel of inspiratiebron voor anderen

Een overgrote meerderheid van 98% zien zijn of haar blog als inspiratiebron of hulpmiddel voor de lezer. Slechts 2 mensen zijn het hier niet mee eens, maar waarom valt niet te herleiden uit de antwoorden.

3. Ik vind het belangrijk dat ik eerlijk, objectief en geloofwaardig ben. Alle respondenten beantwoorden deze vraag met ‘ja’.

4. Ik beslis zelf waar of over blog en laat me niet beïnvloeden door PR bureaus of adverteerders. Slechts 1 persoon geef aan zich te laten beïnvloeden en niet zelf te beslissen waarover hij/zij blogt. Het is mogelijk dat deze vraag verkeerd geïnterpreteerd is.

5. Ik neem zelden een recept 1 op 1 over van een andere bron. Ik pas altijd wel iets aan of voeg recepten samen tot iets nieuws.

Vrijwel iedereen maakt originele content. 5 mensen publiceren content van anderen zonder iets aan het recept te veranderen.

10% van de respondenten doet sowieso geen zaken met externe partijen, geld of geen geld. Voor de rest ligt het iets anders. 19 bloggers zouden het product noemen als het relevant is voor hun blog. 32 bloggers willen het product alleen noemen als ze zelf achter dat product staan. De overige 40% publiceert alleen iets over het product als deze aan beide eisen voldoet: én relevant, én een product waar ze achter staan.

Deze stellingen geven een behoorlijk positief beeld van de Nederlandse foodblogger als het gaat om de journalistieke houding. De meeste bloggers houden zelf het hef in handen en stellen hun integriteit boven eventuele inkomsten. Hierbij moet wel gemeld worden dat de een aantal van de grotere blogs niet aan de enquête hebben deelgenomen. Een site als Culy.nl is echt opgezet met het doel geld te verdienen en zal wellicht een ander beleid voeren dan de “hobbyblogs”.

Veel bloggers zijn bezig om hun skills te verbeteren, zowel in de keuken als qua fotografie en schrijven. Daarnaast zijn ze zich bewust van hun positie als inspiratiebron voor anderen. Uit

antwoorden op andere vragen blijkt ook dat bloggers dat hoog in het vaandel hebben staan. Ze willen bijvoorbeeld laten zien hoe leuk het is om zelf te koken of te bakken, hun passie voor eten te delen. Verderop in de enquête is ook de vraag gesteld wat de respondent trots maakt als hij/zijn aan de blog denkt. Hierop antwoorden veel mensen dat ze erg blij worden van de reacties op recepten en dat mensen recepten gemaakt hebben.

6.5.

De Nederlandse blogger is een jonge vrouw met een baan. Ze blogt minimaal een jaar en plaatst 2 a 3 posts per week. Iets minder dan de helf heef voor een niche gekozen. Voorop staat het delen van recepten. Driekwart van de bloggers ontvangt geen inkomsten uit haar foodblog. Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid staan bij de foodbloggers hoog in het vaandel. Liever geen inkomsten en een betrouwbaar blog dan geld verdienen met producten waar ze niet achter staan.

7. Culinaire journalistiek en foodbloggers volgens het panel experts

In document Foodbloggers als culinaire curatoren (pagina 39-42)