• No results found

Jeremy Jahns

In document Online filmprogramma Filmpraatjes (pagina 36-41)

6 Best Practices

6.4 Jeremy Jahns

Storytelling

Jeremy Jahns is een Amerikaans YouTubekanaal waar Jeremy Jahns zowel oude als nieuwe films recenseert op een humoristische toon (door middel van imitaties). Ook worden nieuwe filmtrailers gerecenseerd.

Mediumspecifiteit

De kijker wordt actief betrokken doordat hem gevraagd wordt te reageren over wat hij precies van de film of trailer vindt. Bovendien worden de uitzendingen gelinkt op het Facebook- en Twitteraccount waar de kijker zijn of haar reactie kan laten horen en in discussie kan gaan, waartoe in de uitzending zelf ook wordt opgeroepen.

Usability

De stap om deel te nemen is laag, omdat de kijker alleen een Twitter, Facebook of YouTube account moet aanmaken om te kunnen reageren. De mate van tevredenheid bij de kijker neemt toe, omdat zij kunnen converseren met de andere kijkers over de uitzending en de maker van het programma.

Relevantie

Het programma luistert naar de stem van de kijker en gaat de dialoog aan door te reageren op reacties van de kijker.

Cocreatie

De kijker draagt bij aan de creatie door via een reactie zijn of haar mening te laten horen over welke film de volgende recensie moet gaan in de uitzending. De maker neemt dit mee in zijn beslissing over wat het volgende onderwerp van een uitzending zal zijn.

6.5 Filmfabriek

Storytelling

Filmfabriek is een Nederlands YouTubekanaal dat zowel Nederlandse als buitenlandse film recenseert. Hiernaast worden voornamelijk trailers van nieuwe films geplaatst.

Mediumspecifiteit

De kijker wordt actief betrokken doordat hem de gevraagd wordt te reageren over wat hij precies van de film of trailer vindt. Bovendien worden de uitzendingen gelinkt via Twitter waar de kijker zijn of haar reactie kan laten horen, waartoe in de uitzending wordt opgeroepen.

Usability

De stap om deel te nemen is laag, omdat de kijker alleen een Twitter of YouTube account moet aanmaken om te kunnen reageren. De mate van tevredenheid bij de kijkers neemt toe, omdat zij kunnen converseren met de andere kijkers over de uitzending en de maker van het programma.

Relevantie

Het programma luistert naar de stem van de kijkers en gaat de dialoog aan door te vragen wat zij van de film vinden.

Cocreatie

De kijker draagt bij aan de creatie door zijn of haar eigen ‘bioscoopselfie’ te plaatsen via Twitter. De leukste foto wordt vervolgens in de uitzending getoond.

6.6 Conclusie

Crossmediale inzet is van belang omdat het medialandschap blijft veranderen. De heldere vertelstructuur spreekt de doelgroep aan. Het format scoort goed als het interactief is: het programma moet ervoor zorgen dat de kijker invloed heeft op het programma. Dit moet makkelijk te realiseren zijn, zodat het programma gebruiksvriendelijk voor de kijker is. Hiernaast zijn de best practices tegenwoordig ook veelal actief op social media als Facebook en Twitter, waar de kijker op kan reageren door middel van een poll naast de reactiesectie van YouTube. Hierdoor worden de specifieke eigenschappen van de ingezette media optimaal gebruikt en vullen zij elkaar aan. Om de kijker aan te sporen te reageren kan er ook gebruik worden gemaakt van een prijsvraag. Dit zorgt voor betrokkenheid. De best practices hebben allen een humoristische toon in de manier hoe het filmnieuws wordt gebracht. 0 1 2 3 4 5 ScreenJunkies Mr Sunday Movies CinemaSins Jeremy Jahns Filmfabriek Cocreatie Relevantie Usability Mediumspecifiteit Storytelling

Crossmediale elementen

7 Verdienmodel

In dit hoofdstuk wordt besproken welke mogelijkheden er zijn om inkomsten te genereren.

7.1 Sponsoring

Zoals in hoofdstuk 5 YouTube omschreven staat zijn er vier vormen van advertenties waar gebruik van gemaakt kan worden, namelijk display advertenties, overlay advertenties, videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen en product placement. Alleen bij product placement kan er zelf gekozen worden voor wie er reclame wordt gemaakt. Bij de drie andere vormen van advertenties bepaalt YouTube welke adverteerders gebruik maken van de video waar inkomsten door worden gegenereerd (Youtube, 2015).

In hoofdstuk 3 Doelgroepanalyse staat dat het bereik van de Nederlandse film via betaalde thuisconsumptie groter is dan via een bezoek aan de bioscoop. Er is een daling van 23 procent in de verkoop van dvd/blu-ray, maar een groei van 37 procent in video on demand. Daarom wordt er gekeken welke video on demand dienst eventueel Filmpraatjes kan sponsoren door middel van product placement. Op deze manier kunnen zijn meer abonnees werven. Er zijn in Nederland anno 2015 drie grote video on demand diensten actief namelijk Netflix, Videoland en Pathé Thuis.

7.1.1 Netflix

Netflix is een Internationale streamingdienst en beschikt op 3 mei 2015 over 87 Nederlandse titels en ruim 940.000 abonnees (Netflix- Nederland, 2015).

7.1.2 Videoland

Videoland is een Nederlandse streamingdienst en beschikt op 3 mei 2015 over 273 Nederlandse titels en ruim 100.000 abonnees. Videoland heeft in 2015 als eerst een Nederlandse serie geproduceerd die alleen on demand te zien is (Zwarte Tulp). Videoland is onderdeel van RTL Nederland, het bedrijf dat veel films en series produceert zoals de film

Gooische Vrouwen 2 en de serie Familie Kruys (Videoland, 2015).

RTL Nederland werkt bovendien sinds november 2014 steeds meer samen met Youtubers onder zijn eigen multi channel network RTL MCN. RTL neemt bij deze mensen de

’regeldingen’ uit handen, waardoor zij in alle vrijheid zich volop kunnen storten op het ontwikkelen van hun talent en het uitproberen van nieuwe dingen. Op dit moment hebben de kanalen, die onder de vleugels van RTL MCN zijn, gezamenlijk een gemiddeld bereik van 40.000.000 views per maand (RTL Nederland, 2014). Het doel van een eigen MCN is het bouwen van duurzaam bereik en fanbases. RTL zet zijn salesteam in om de exploitatie van de video’s van de talenten te verbeteren en te professionaliseren, bijvoorbeeld de verkoop van reclames bij hun video’s of structurele sponsordeals. RTL wilt hiermee een brug slaan tussen fans en brands. ‘Voor de adverteerder is de content van onze partners namelijk een

effectieve manier om heel gericht in contact te komen met hun doelgroep.’ (Mediacourant, 2015).

7.1.3 Pathé Thuis

Pathé Thuis is een Nederlandse streamingdienst en beschikt op 3 mei 2015 over 197 Nederlandse titels. Deze streamingdienst maakt geen gebruik van een abonnementmodel. Bij Pathé Thuis is elke film los te kopen (Pathe, 2015).

7.2 Conclusie

Video on demand is de enige markt die groeit op het gebied van films en televisie kijken. Als er naar de drie grootste aanbieders in Nederland wordt gekeken heeft Videoland de meeste Nederlandse titels tot zijn beschikking. Hier vallen ook populaire nieuwe Nederlandse series onder zoals Familie Kruys en Zwarte Tulp. Videoland onderscheidt zich hier van met elke andere streamingdienst. Door te kiezen voor Videoland als sponsorpartner wordt het makkelijker om in te spelen op de informatiebehoefte van de doelgroep over deze Nederlandse series. Met videoland als partner, kan er makkelijker beeldmateriaal en informatie worden verkregen met betrekking tot de genoemde series. Bovendien heeft de Videoland minder abonnees in Nederland dan Netflix. Door met Filmpraatjes in zee te gaan, kan Videoland nieuwe abonnees werven. Hierdoor verbetert de marktpositie van het platform en staat Videoland sterker in de strijd met concurrenten om de grootste streamingdienst van Nederland te worden.

8 Resultaten

In dit hoofdstuk worden de resultaten van de enquête en panelgesprekken besproken.

8.1 Algemeen

De vragen van de enquête (zie bijlage II Vragenlijst) zijn samen met de uitkomsten ingevuld in het computerprogramma SPSS. (Zie bijlage IV Codebook en de bijgeleverde dvd voor de digitale geluidsopnames van de panelgesprekken. Enkele uitkomsten worden ondersteund met diagrammen. Minder relevante diagrammen worden weergeven in bijlage III). Er zijn in totaal 284 enquêtes afgenomen. Er waren 385 enquêtes gepland, maar dit aantal is niet gerealiseerd (zie hoofdstuk Evaluatie). Hierdoor hebben de resultaten een betrouwbaarheid van 90 procent in plaats van de gewenste 95 procent. Dit percentage behoort echter nog steeds tot een reguliere representativiteit (steekproefcalculator, 2015).

8.2 Enquête

Demografische gegevens

De enquête is afgenomen door 284 mensen. Daarvan is 39,4 procent man en 60,6 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd is 20 jaar en 7 maanden. Het merendeel van de respondenten (39,1 procent) heeft als hoogst genoten opleiding hbo.

Mediagebruik

Het merendeel (48,9 procent) van de respondenten geeft aan soms een video op YouTube te bekijken om zich te informeren over film. Als er gekeken wordt per geslacht geeft een merendeel van de mannen (45,5 procent) aan dit vaak te doen, terwijl bij het merendeel van de vrouwen (55,8 procent) dit soms is.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Nooit Soms Vaak Altijd

Man Vrouw

In document Online filmprogramma Filmpraatjes (pagina 36-41)