• No results found

Het biologische melkveebedrijf van Jan en Aletta Vis in Sijbekarspel heeft in de zomer van 2005 al een omvang van meer dan 500.000 kg melk en 60 hectare grond. Het bedrijf heeft zich de laatste jaren sterk gericht op groei. In 2001 was het quotum nog 326.000 kg bij een oppervlakte van 38 hectare. De bedrijfsvoering is erop gericht om zoveel mogelijk uit de bodem te halen om zodoende een hoge productie per hectare en per koe te kunnen realiseren, uiteraard binnen de biologische randvoorwaarden.

2001 2004 Bedrijfsomvang Gebruikersmelkquotum 279.173 333.578 Referentiemelkquotum 326.173 513.000 Oppervlakte cultuurgrond 38 38,7 Bedrijfsvoering

Eko/ BD (sinds) Eko (1998) Eko

Gras-klaverland (ha) 38 35,7

Overige voed. gew. (ha) 0 3

Akkerbouw (ha) 0 0

Aantal melkkoeien 45 47

Ras koeien HF HF

Vis

Doelstellingen

Momenteel worden de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf uitgevoerd met eigen arbeid. Doel van Jan Vis is om het bedrijf verder door te laten groeien naar een omvang waarbij er voldoende werk is om een aantal dagen in de week een medewerker in te zetten. Als melkveehouder sta je er dan niet alleen voor en is er meer flexibiliteit, zodat het wat makkelijker is om bijvoorbeeld in het weekend ook eens een melkbeurt over te slaan. Tweede takken zijn bij de melkveehouder niet in beeld. Vis: “Ik ben melkveehouder en daar heb ik plezier in.” Strategie

In de toekomst wil Vis het bedrijf verder vergroten. Een jaarlijkse groei van 20 tot 30.000 kg quotum per jaar acht hij sowieso noodzakelijk als ‘onderhoud’ van het bedrijf. Op termijn streeft de melkveehouder naar een bedrijf met 90 melkkoeien, waarbij er 10.000 kg melk per hectare wordt geproduceerd. Bij deze omvang wordt het bedrijfskapitaal, met name de bedrijfsgebouwen, goed benut.

De nieuwe stal De ondernemer

Jan Vis typeert zichzelf vooral als een graslandboer, of misschien beter gezegd een ‘grasklaverboer’. Zijn enthousiasme op dit gebied en de goede grond leiden tot hoge opbrengsten en een goede kwaliteit ruwvoer van de grasklaverpercelen. Op het bedrijf is ook geëxperimenteerd met andere voedergewassen, maar deze blijken minder goed bij Vis en/of zijn bedrijfssituatie te passen.

De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd met eigen arbeid

In de loop der tijd zijn de uitdagingen binnen het bedrijf voor de melkveehouder steeds iets opgeschoven. Eerst beleefde hij vooral plezier aan het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden, maar naarmate het bedrijf verder is gegroeid, schuift dit steeds meer op in de richting van het aansturen van het bedrijf.

Als ondernemer richt Vis zich sterk op groei. Bij het uitzetten van zijn strategie gaat hij zeer planmatig te werk. De ideeën die hij heeft over zijn bedrijf worden op papier gezet en worden vervolgens doorgerekend om te kijken op deze haalbaar zijn en in hoeverre de te verwachten resultaten overeenkomen met de gewenste resultaten. Het blijft hierbij niet bij het doorrekenen van één plan, maar er worden juist meerdere varianten doorgerekend. Vis: “Het vergelijken van meerdere varianten levert mij vaak nieuwe inzichten op waardoor ik beter in staat ben om de voor mij beste strategie te bepalen.”

Ontwikkelingen op het bedrijf

De laatste jaren hebben op het bedrijf in het teken gestaan van groei. Bij aanvang van het project was er 38 hectare grond ter beschikking. In 2005 is dit gegroeid naar 60 hectare, waarbij het areaal grond in eigendom is toegenomen met maar liefst 33 hectare. Doel van Vis bij aanvang van het project Bioveem was om aan het eind van het project te zijn gegroeid van 326.000 naar 500.000 kg melkquotum. Dit doel is ruim gerealiseerd. De groei van het quotum is niet steeds gepaard gegaan met het daadwerkelijk volmelken van dit quotum. De situatie op het bedrijf, onder andere het aantal stalplaatsen, was namelijk niet toereikend om meer koeien te houden. Om toch geleidelijk te kunnen groeien, heeft Vis daarom steeds een deel van het quotum verleast. Deze werkwijze heeft ertoe geleid dat het bedrijf toch geleidelijk heeft kunnen doorgroeien, zonder dat er al in een vroeg stadium hoefde te worden geïnvesteerd in een stal die vervolgens jarenlang met een forse onderbezetting te maken zou hebben.

In 2004 was het quotum ondertussen zodanig gegroeid dat de stap naar een nieuwe ligboxenstal kon worden gemaakt. In deze stal is er voor de kalveren een van de rest van de stal afgesloten gedeelte beschikbaar. Vis heeft hiervoor gekozen om het risico van ziekteoverdracht te verkleinen. Bij de indeling van de stal is veel rekening gehouden met arbeidsefficiëntie en arbeidsgemak. Zo zijn de huisvesting voor droogstaande koeien, de afkalfstal en de kalverenhuisvesting dicht bij elkaar geplaatst. De verschillende leeftijdsgroepen jongvee zijn naast elkaar gehuisvest en kunnen door middel van een doorschuifsysteem snel worden verhokt.

In de stal is geëxperimenteerd met een nieuw soort boxbedekking waarbij een met de betonmolen gemaakt mengsel van klei en stro in de boxen is aangebracht. Dit bleek echter toch niet naar tevredenheid te werken. Met name bij de voorpoten ontstonden kuilen. Momenteel wordt gewerkt met gehakseld stro. Eigenlijk is dit te arbeidsintensief. Mogelijk dat Vis nog een plank voor in de box gaat maken om daar meer strooisel vast te kunnen houden.

De verbrede ligboxenstal geeft veel licht en ruimte Ervaringen in Bioveem-periode

De kracht van het project Bioveem komt volgens Vis voort uit de diversiteit in ondernemers en de goede

interactie tussen de ondernemers en de onderzoekers en adviseurs. Positief was ook dat er voldoende aandacht was voor de doelen en vragen van de deelnemers.

Tijdens de projectperiode is er op het bedrijf veel aandacht besteed aan de bestrijding van ridderzuring. Dit vormde op het bedrijf duidelijk een knelpunt. Er is gewerkt met pleksgewijze bestrijding in de vorm van het uitsteken van de ridderzuringplanten inclusief de wortels. Ook volveldse bestrijding is toegepast op percelen met

dermate grote problemen dat uitsteken onbegonnen werk was. Hierbij is het gras in het voorjaar gescheurd en is er gerst ingezaaid. De gerst is in de zomer (juli) geoogst als GPS en de grond is geploegd. Daarna is de grond gedurende anderhalve maand verschillende malen bewerkt met de cultivator, waarna steeds handmatig

ridderzuringwortels zijn geraapt. Deze methode blijkt tot goede resultaten te leiden, mits er voldoende tijd wordt gestoken in het wortels rapen. Ondertussen is ridderzuring op het bedrijf geen knelpunt meer. Het blijft echter wel een aandachtspunt.

Kijkend naar de toekomst zijn er nog een aantal thema’s waar Vis nog graag verder mee aan de slag zou willen gaan. Het gaat hierbij om (het beperken van) antibioticagebruik en om de vraag hoe het bodemleven op een optimale manier kan worden gemanaged. Vis: “Ik hoop dat de overheid blijft investeren in dit type onderzoek, want we zijn er nog niet.” Ook wijst hij op het belang om in de maatschappij de aandacht voor biologische voedselproductie vast te houden, zodat de vraag kan groeien.

Beschouwing

Jan en Aletta Vis treden binnen het project Bioveem niet het meest op de voorgrond, maar hebben wel veel bereikt. Opvallend daarbij is dat de strategie veel gangbare kenmerken vertoont, namelijk het realiseren van hoge opbrengsten van het land en groei in productieomvang. De reden van omschakeling in 1997 was ook een pragmatische. De inschatting was dat door de aandacht voor mest op termijn grond een bepalende productiefactor zou worden.

Rationeel beslissen en planmatig werken, zo is de werkwijze van Jan Vis het beste te omschrijven. Hij probeert steeds vooruit te kijken en stelt zichzelf heldere doelen waar hij naartoe wil werken. Om te kijken of deze doelen ook realistisch zijn, worden deze financieel doorgerekend. Hierbij blijft het meestal niet bij één doorgerekend plan, maar worden er verschillende scenario’s doorgerekend op basis waarvan hij uiteindelijk besluit hoe hij zijn doelen het beste kan gaan realiseren.

Zo omschreven lijkt het misschien dat het uitsluitend gaat om de getallen en de rationaliteit. De passie voor het vak is echter ook erg belangrijk. De ontwikkeling van het bedrijf geeft Vis veel voldoening, vooral ook wanneer blijkt dat het steeds lukt om doelen zelfs eerder te realiseren dan gepland.