• No results found

De resultaten bij handhaving worden onderverdeeld in 4 thema’s, namelijk schone stad, bereikbare stad, veilige stad en aantrekkelijke stad. Deze resultaten zullen hieronder per thema behandeld worden.

Schone stad

Het thema schone stad betreft grotendeels inzet op afval, hondenoverlast en wrakken. We sturen op een gemeentelijke integrale aanpak waarbij het resultaat is dat ‘vieze’ locaties schoner worden.

Afgelopen jaar zijn er 7 Clean Sweeps gedaan, bij de Clean Sweeps wordt onder andere op afval- en hondenoverlast gehandhaafd. Onder de algemene noemer afval valt: bedrijfsafval, bouw en sloopafval, grofvuil, huishoudelijk afval, verbranden van afval en zwerfvuil.

Afvaloverlast

Totaal aantal interventies 3143 3036

Dit jaar is er extra inzet geweest en een verbeterslag gemaakt. Dit heeft geleid tot een schonere stad.

Elke week gaan er BOA’s mee met beheer tijdens de afvalinzameling. Het doorzoeken van afval gebeurt door iedere BOA en heeft afgelopen jaar consequent plaatsgevonden.

Bijplaatsingen/dumpingen worden steeds vaker herleid naar de vervuiler. In bovenstaande tabel is te zien dat daardoor het aantal boetes, waarschuwingen en civiele rekeningen afgelopen jaar flink is toegenomen. De BOA’s merken dat er sprake is van een gedragsverandering bij inwoners met betrekking tot het bijplaatsen/dumpen van afval. Het aantal afvalhotspots (locatie waar bijna dagelijks 10 dozen/zakken afval staan) is 0 gebleven, maar er zijn nog enkele aandachtslocaties, zoals de Slaaghwijk. Deze locaties krijgen vrijwel dagelijks extra aandacht.

Ook uit de Stadsenquête blijkt dat de inzet op afvaloverlast heeft geleid tot een schonere stad.

Tegenwoordig ervaart 38% van de inwoners behoorlijk wat tot zeer ernstig zwerfvuil in Leiden. In 2017 was dit nog 43%. De streefwaarde in het uitvoeringsprogramma hiervoor is 39%. Daarnaast ervaart nog maar 22% van de inwoners behoorlijk wat tot zeer ernstig drijfvuil. In 2017 was dit nog 26%. De streefwaarde in het uitvoeringsprogramma hiervoor is 30%. De grootste verdiensten van deze dalingen liggen bij Beheer, maar ook Handhaving draagt hieraan bij door de extra aandacht en verhoogde pakkans.

Tot slot is er afgelopen jaar ook controle geweest op afvalcontracten bij bedrijven om te zien of ze hun afval netjes verwijderen. Dit ook naar aanleiding van meldingen en waarnemingen over illegale dumping van bedrijfsafval. Op basis van deze contractcontroles hebben diverse bedrijven nu een afvalinzamelaar ingehuurd wat leidt tot een schonere stad. Ook is op diverse plekken in Leiden aandacht besteed aan het juist aanbieden van minicontainers en is hierop gehandhaafd, zodat de bakken op de juiste plek staan en niet te lang buiten staan.

Hondenoverlast

Bij hondenoverlast gaat het vooral om loslopende honden buiten het losloopgebied en het niet opruimen van hondenpoep. In Leiden zijn 36 gebieden, waar honden los mogen lopen. Tijdens de reguliere surveillances blijkt dat het merendeel van de inwoners zich aan de regels houdt. Het streven was om 8 keer per jaar een week intensief te controleren op hondenoverlast. Dit is in de praktijk iets anders verlopen. Tijdens de meeste Clean Sweeps is ook extra aandacht besteed aan hondenoverlast. Ook wordt er maandelijks één dag intensief op gecontroleerd. Gezien de forse daling

15 van de ervaren overlast van hondenpoep vinden wij dit voldoende (zie alinea onder resultaat).

Afgelopen jaar is er voor het eerst geëxperimenteerd met BOA’s in burger bij controles op hondenoverlast. Ook dit heeft geleid tot verhoging in het aantal boetes/waarschuwingen en zorgt voor een verrassingseffect. Tot nu toe verloopt deze nieuwe manier van handhaven goed, maar we zijn nog steeds ervaringen aan het opdoen. Tot slot is de inhaalslag op bebording voor loslooplocaties voor honden gemaakt en staat er bij elke locatie duidelijke bebording.

Resultaat

Hondenoverlast okt 2017 – sep 2018 okt 2018 – sep 2019

Boetes 12 27

Waarschuwingen 52 57

Waarnemingen 1773 1866

Totaal aantal interventies 1837 1950

Naast bovenstaande interventies is er 8 keer een kort aanlijn- en muilkorfgebod opgelegd. Uit de Stadsenquête blijkt dat de inzet op hondenoverlast tot minder overlast heeft geleid. Tegenwoordig ervaart 21% van de inwoners behoorlijk wat tot zeer ernstig overlast door hondenpoep. In 2017 was dit nog 35%. De streefwaarde in het uitvoeringsprogramma hierop is 30%.

Bereikbare stad

Binnen dit thema wordt ingezet op verkeersoverlast om de stad goed bereikbaar te houden. De focus ligt hierbij met name op parkeercontrole, overlast van fietsparkeren, fietsers in voetgangersgebied en verkeersverstoringen.

Parkeren

Voor de controle op betaald parkeren en fout parkeren zijn ingehuurde BOA’s ingeschakeld en wordt er gebruik gemaakt van de scanauto. De planning ligt sinds 2019 bij G4s en G4s werkt ook resultaatgericht en datagedreven. Dit heeft ervoor gezorgd dat er tijdwinst is behaald doordat de volgers op de fiets en de scanauto beter op elkaar afgestemd zijn. Ook de BOA’s van het gemeentelijke team Handhaving controleren op fout parkeren.

Net als vorig jaar zijn er locaties waar de overlast door fout geparkeerde auto’s structureel is. Een reden hiervoor is dat afgelopen periode in heel Leiden paaltjes zijn weggehaald in het kader van beleid waarbij gekozen is voor zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte. Handhaving is hiervoor nog steeds geen structurele oplossing. Op sommige locaties zijn ter vervanging van de paaltjes bloembakken geplaatst.

Over betaald parkeren het volgende. Nog niet alle parkeerproducten kunnen (digitaal) gecontroleerd worden op kenteken, bijvoorbeeld de gehandicapten parkeerkaart. Dit zorgt dat er nog veel -deels onnodige- nacontrole moet plaatsvinden aan de hand van de scans van de scanauto. Bij ongeveer 6%

van de scans die aangeeft dat er geen parkeergeld betaald is, blijkt bij de handmatige nacontrole van de BOA op de fiets dat er toch geen sprake is van een wanbetaler. Redenen variëren onder andere tussen de gehandicapten parkeerkaart die dan achter de ruit ligt, bijzondere vergunningen die nog niet in het scansysteem zitten en een auto die niet meer aanwezig is bij nacontrole.

Resultaat

Parkeren okt 2017 – sep 2018 okt 2018 – sep 2019

Fiscale Naheffingen 20038 22103

Combibon (Mulder) 3113 3981

Waarschuwingen 940 1729

Besluit bestuursdwang (wegslepen) 190 179

Totaal aantal interventies 23.341 27.992

De betalingsbereidheid is circa 98% van de parkeerders, dit is inclusief de bovengenoemde 6%. Dit betekent dat in eerste instantie als gekeken wordt naar de resultaten van de scanauto, 92% van de parkeerders een vergunning/parkeerrecht betaald heeft. Na handmatige nacontroles blijkt dat dit percentage 98% is, dus 98 van de 100 bestuurders houden zich netjes aan de regels en is bereid te

16 betalen. In bovenstaande tabel is de eerder genoemde efficiëntere werkwijze te zien doordat er ongeveer 5000 uur minder op parkeren is ingezet terwijl het aantal interventies met 4.500 is gestegen.

Zowel het aantal waarschuwingen als het aantal boetes en fiscale naheffingen zijn flink omhoog gegaan. Hieruit kunnen we opmaken dat de pakkans erg hoog is. Als het gaat om betaald parkeren zijn we trots dat 98% van de parkeerders gewoon parkeergeld betaald (betalingsbereidheid).

Handhaving blijft nodig om deze betalingsbereidheid ook in de toekomst hoog te houden. Afgelopen jaar zijn er regelmatig storingen geweest in de systemen, waardoor handhaving niet mogelijk was.

Desondanks goede resultaten. Tot slot is handhaving nog steeds verantwoordelijk voor het schouwen van invalideparkeerplaatsen, hier is 191 uur aan gespendeerd. Hierbij wordt op diverse momenten gekeken of/hoeveel parkeergelegenheid er op een bepaalde plek is, om te bepalen of er een specifieke invalideparkeerplaats gerealiseerd moet worden.

Overlast van fietsparkeren

Het restrictiegebied, waar fietsen alleen in de rekken mogen worden geplaatst, is te zien op onderstaand kaartje.

Handhaving werkt aan verschillende soorten fietsparkeeroverlast en gebruikt de volgende 5 fietsdefinities

1. Foute fiets: fiets die in het restrictiegebied bij het station buiten de fietsenrekken staat;

2. Weesfiets: fiets die langer dan 2 weken aaneengesloten in het stations/restrictiegebied op dezelfde plek staat;

3. Fietswrak: fiets die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud of in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert;

4. Verkeerd geparkeerd fiets: hinderlijk voor een ingang, op de blindengeleidenstrook of onveilig voor het overige verkeer;

5. Gevonden/verloren fietsen: deze fietsen kunnen gemeld worden bij de gemeente.

17 Resultaat

Het doel van de handhaving op fietsparkeeroverlast in het restrictiegebied is het vrijhouden van de calamiteitenroute in het stationsgebied en een bereikbaar en aantrekkelijk stationsgebied. Te zien is dat er door de fietstoezichthouders en BOA’s veel inzet is gepleegd op fietsen. Deze inzet is met name terug te zien in het aantal foute fietsen. Bovenstaande figuur toont een stijging van ongeveer 3000 foute fietsen. Een reden hiervoor is het verbetertraject van vorig jaar op het Fiets Fout=Fiets Weg beleid (FF=FW). Dit traject heeft geleid tot een efficiëntere indeling van personeel, meer continuïteit en meer mensen die dit werk kunnen doen. Hierdoor ziet het stationsgebied er netter uit.

Afgelopen jaar is er een verbetertraject op de bezwaarprocedure van FF=FW geweest. Dit heeft ertoe geleid dat de bezwaarprocedure sneller is geworden. Naast deze verbeteringen heeft handhaving een grotere wagen aangeschaft, waar meer fietsen in passen. Ondanks de lichte daling staan fietswrakken hoog op het prioriteitenlijstje. Fietswrakken vergen daarnaast continue aandacht, omdat er telkens weer nieuwe fietswrakken zijn. Vorig jaar is er een hele grote opschoonactie in de binnenstad geweest, maar tegenwoordig wordt dit dagelijks bijgehouden en is er ook in de Clean sweeps extra aandacht voor. Fietswrakken worden in de hele stad aangepakt waardoor de stad er aantrekkelijker uitziet.

Op 18 januari 2020 wordt in het Stationsgebied onder de Lorentz de nieuwe inpandige fietsenstalling met 4800 plekken geopend. We hopen dat hierdoor het aantal fout geparkeerde fietsen flink zal dalen.

Tot slot wordt er twee keer per jaar een fietsgraveeractie georganiseerd. Tijdens deze actie kan iedereen zijn fiets graveren met een uniek nummer en vindt er door iemand van de politie en een toezichthouder van de gemeente voorlichting plaats over fietsendiefstal en het parkeren van de fiets.

Op de Breestraat wordt fietsparkeeroverlast ervaren, vanuit team Ontwerp & Mobiliteit wordt momenteel bekeken hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Verkeersovertredingen Resultaat

Het gaat om brom- snorfiets controles in voetgangersgebied, fout parkeren van brom- en snorfietsen, controle inrijverbod en overige verkeerszaken.

18

Fietsers in voetgangersgebieden okt 2017 – sep 2018 okt 2018 – sep 2019

Boetes 293 475

Waarschuwingen 126 378

Waarnemingen 242 1346

Totaal aantal interventies 871 2199

Afgelopen jaar is er weer veel ingezet op fietsers in voetgangersgebieden. Dit heeft geresulteerd in meer boetes en officiële waarschuwingen. We merken dat steeds meer mensen met de fiets aan de hand in voetgangersgebied lopen, toch blijft handhaving noodzakelijk om het gewenste gedrag te blijven beïnvloeden. Nieuw is dat er twee keer in samenwerking met de ondernemers uit de binnenstad (centrummanagement) een speciale bloemenactie georganiseerd is tegen fietsers in voetgangersgebieden, met name in het kernwinkelgebied in het centrum. Iedere voetganger met de fiets aan de hand kreeg als beloning een bloem om op een leuke manier bewustwording te creëren.

De mensen die de regels overtraden kregen een bekeuring. Ook is er tijdens een Clean Sweeps ingezet op dit thema.

Resultaat

Naar aanleiding van deze waarnemingen kunnen bestuursdwangprocedures worden opgestart.

Wanneer een bestuursdwangprocedure wordt opgestart, print een BOA dit uit op papier en plakt deze aan het voertuig. Op die manier krijgt de overtreder de kans om zelf de overtreding op te heffen. Als dit niet gebeurt, dan wordt het voertuig weggesleept. Afgelopen jaar zijn er 179 voertuigen weggesleept. Het gaat daarbij om verschillende situaties. Bijvoorbeeld om een terrein vrij te maken voor een evenement, of het optreden tegen voertuigwrakken of te lang geparkeerde campers.

Veilige stad

De meeste aandacht gaat naar de aanpak op jeugdoverlast. Naast jeugdoverlast ligt de focus op de handhaving bij evenementen en de overlast van horeca en alcoholgebruik.

Evenementen

Handhaving is aanwezig bij alle grotere evenementen. Onder grotere evenementen worden meer risicovolle evenementen verstaan. Bij deze evenementen treffen hulpdiensten samen met de gemeente voorbereiding. Er wordt risicogericht gecontroleerd aan de hand van een risicoscan.

Handhaving controleert bij deze evenementen onder andere de vergunningsvoorschriften, op de eindtijd van het evenement en op de verkoop van alcohol zonder vergunning. Tot slot is handhaving verantwoordelijk voor het algemene toezicht zoals controle op wildplassen en ander asociaal gedrag.

Daarnaast draagt handhaving vaak ook bij aan hulpverlening. Bij een aantal evenementen zijn de werktijden ook ’s nachts. Tijdens evenementen werkt handhaving intensief samen met de politie. In de

19 periode oktober 2018 tot september 2019 zijn er door team vergunningen 370 vergunningen verleend, waarvan 20 voor grote evenementen.

Voorbeelden van grotere evenementen in 2019:

- Koningsdag bekeuringen en 4 waarschuwingen gegeven.

Overlast horeca en alcoholgebruik

De controles van horecagelegenheden omvatten onder andere toezicht op het gebied van toelatings- en sluitingstijden, de aanwezigheid van een leidinggevende, schenken aan minderjarigen, of een horecaondernemer zich houdt aan de opgelegde sancties/bestuursdwang en toezicht op kansspelautomaten. Deze controles vinden tegenwoordig ook wel eens ’s nachts plaats. Er vindt een verschuiving plaats van controles door de politie naar controles door gemeentelijke handhaving.

Verder is er wekelijks het Klein Horeca Overleg (KHO). In het KHO worden o.a. alle meldingen die zijn binnengekomen bij de horecaklachtenlijn besproken en wordt met team vergunningen/handhaving/politie gezamenlijk bepaald wat daar mee gebeurt. Daarnaast heeft de gemeente Leiden, waaronder handhaving, deelgenomen aan integrale horecacontroles vanuit het Haags Economisch Interventie Team (HEIT-team): integrale controle met politie en andere opsporingsinstanties op misstanden o.a. in de horeca. Afgelopen jaar is een nieuw preventie- en handhavingsplan alcoholgebruik opgesteld, dit is onderdeel van het nieuwe beleidskader sport en gezondheid. Hierin is aangegeven wat het doel en de werkwijze van handhaving is. Dit uitvoeringsprogramma handhaving sluit aan op dit plan. Er zijn in Leiden 346 commerciële drank- en horecavergunningen, 96 drank- en horecavergunningen voor de paracommerciële sector en 132 drank- en horecaverloven verleend. Daarnaast zijn er 11 vergunde coffeeshops, 4 vergunde seksinrichtingen en 84 aanwezigheidsvergunningen voor kansspelautomaten.

Aantal klachten horecaklachtenlijn:

Via de horecaklachtenlijn zijn afgelopen jaar 670 klachten afgehandeld. Klachten helpen bij het prioriteren van controlelocaties.

20 Resultaat

DHW-vergunningen en horecaoverlast okt 2017 – sep 2018 okt 2018 – sep 2019

Boetes 6 3

Waarschuwingen BOA’s 6 2

Inspecties 103 425

Waarnemingen 145 75

Bestuurlijke schriftelijke waarschuwingen 30 43

Totaal aantal interventies 290 548

Naast bovengenoemde interventies is er ook strafrechtelijk opgetreden tegen het schenken/aanwezig hebben van alcohol zonder vergunning. Deze zaak is naar het OM gestuurd en in 2019 voor de rechter geweest. Verder is er actie geweest op overlast bij uitzendbureaus, welke geregeld gebruikt werden als hangplek. De overlast hiervan is gestopt. Tot slot zijn er afgelopen jaar ook officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke maatregelen aan horecaondernemers opgelegd op basis van de horecaregelgeving. Zowel BOA’s als politieagenten stellen hiervoor de processen verbaal van bevindingen op. De burgemeester geeft vervolgens een schriftelijke waarschuwing en/of legt een bestuurlijke maatregel op. Van oktober 2018 – september 2019 zijn er 43 officiële waarschuwingen gegeven en 8 bestuurlijke maatregelen opgelegd, zoals vervroegde sluiting en intrekken drank- en horecavergunning. Voorbeelden van officiële waarschuwingen zijn afwezigheid leidinggevenden en geluidsoverlast. Handhaving van de geluidsnormen (conform Wet Milieubeheer) wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst West-Holland en is niet in het overzicht opgenomen.

Jeugdoverlast

BOA’s controleren veel op bekende overlastlocaties, dit heeft een preventieve werking. Er worden afspraken gemaakt met jeugd en er worden regelmatig jeugdigen van overlastlocaties weggestuurd.

Met veel jeugd valt goed afspraken te maken. Dit type overlast is soms ook seizoensafhankelijk.

Afgelopen jaar is verbinding gelegd met de stedelijke jeugdaanpak van de gemeente Leiden, de lijnen zijn hierdoor korter. Wanneer jeugd wordt aangetroffen, waar wij ons zorgen over maken, weten we de stedelijke jeugdaanpak makkelijk te vinden. De stedelijke jeugdaanpak bestaat uit overleggen samen met de partners uit de wijk, zoals wijkagenten, stichting Jeugd en Jongerenwerk en Thuis op Straat.

Sinds dit voorjaar wordt er meer ingezet op jeugd. Dit gebeurt in samenwerking met de politie. Er vinden reguliere overleggen plaats tussen BOA’s en politie en in het weekend in de zomer werkt regelmatig een koppel tot 1 uur ’s nachts om jeugdplekken te bezoeken. De capaciteit van politie en BOA’s is schaars, waardoor we deze zo slim mogelijk proberen in te zetten. Uit onderstaande heat map blijkt dat de meeste inzet op jeugd in Leiden Zuid is gepleegd. Dit betekent niet dat hier ook per se de meeste jeugdoverlast is. Voor de inzet op jeugd heeft de focus de afgelopen tijd namelijk gelegen op Leiden Zuid. Daarbij verschillende tolerantiegrenzen en meldingsbereidheid per wijk.

Afgelopen jaar zijn er bijna 3000 waarnemingen gedaan op dit specifieke thema. Dit is 1000 meer dan vorig jaar. Deze stijging komt onder meer door de hierboven genoemde geïntensiveerde aanpak. Het is echter niet goed na te gaan hoeveel keer gesanctioneerd is met officiële bekeuringen/waarschuwingen, omdat sommige zaken onder andere categorieën in het systeem komen. Bijvoorbeeld wildplassen of overlast door alcohol of drugs. In bijgevoegde figuur is op wijkniveau in kaart gebracht waar de meeste jeugdoverlast in Leiden plaatsvindt. In de toekomst is het mogelijk om een meer gedetailleerde heat map te maken.

21

Aantrekkelijke stad

Het hoofddoel van het thema aantrekkelijke stad is ervoor zorgen dat de monumentale stad goed uit de verf komt. Hierbij wordt met name ingezet op markten en uitstallingen.

Overlast op het water

Varen in en om Leiden neemt elk jaar in populariteit toe. Hierdoor wordt het drukker op het water.

Door drukte nemen ook problemen toe. In 2019 is daarom samen met team vergunningen een nieuwe Vaarcampagne gestart. Met de Vaarcampagne werkt de gemeente aan betere informatievoorziening

22

over het water in en om Leiden. Tijdens het vaarseizoen van 2019 is de Leidse Vaarkaart ingezet als centraal communicatiemiddel. De kaart is voor iedereen gratis verkrijgbaar en verspreid onder bootverhuurders, rederijen en horeca en VVV. Op de Vaarkaart staan verschillende tips, de beste vaarroute, belangrijkste regels en diverse (openbare) toiletten. Behalve de kaart, zijn ook andere on- en offline middelen ingezet. Bijvoorbeeld posters die woonbootbewoners kunnen ophangen. Dit alles met het doel bewustwording te creëren over de situatie op en langs het water en te werken aan gedragsverandering onder vaarrecreanten. De aanpak is er een van de lange adem en loopt door in de vaarseizoenen van 2020 en 2021.

In 2019 is de handhavingsboot in samenwerking met de politie en de reddingsbrigade ingezet bij alle grote en watergerelateerde evenementen. De inzet op het water tijdens evenementen is niet opgenomen in de cijfers, die inzet is opgeslagen onder evenementen. In 2019 is de inzet op het water opnieuw omhoog gegaan. Het aantal handhavers met het taakaccent water is uitgebreid, hierdoor heeft handhaving meer uur op het water kunnen inzetten.

Resultaat

Totaal aantal interventies 563 614

Handhaving neemt in samenwerking met vergunningen openbare ruimte vaargangen door op zoek naar vaartuigen die verkeerd liggen of verwaarloosd zijn. In totaal heeft handhaving 135 boten aangeplakt en op die manier bestuursdwang toegepast, als de boot geen vergunning heeft om ergens te liggen. Tegenwoordig kunnen BOA’s het systeem giskit gebruiken tijdens controles op straat en op het water. Dit is handig gebleken voor de controles op ligplaatsen omdat de benodigde informatie meteen op straat beschikbaar is. Dit werkt efficiënter. Het aanbrengen van bestuursdwang is vaak al effectief. Veel mensen halen dan hun boot al weg zodat handhaving de boot niet uit het water hoeft te halen. Als de boot blijft liggen dan verwijdert handhaving desbetreffende boten. Dit zorgt ervoor dat de boot van andere mensen die een vergunning hebben voor desbetreffende plek weer op die plek kan liggen. Of indien de plek überhaupt niet vergund is, dat het openbaar water weer vrijkomt voor de

Handhaving neemt in samenwerking met vergunningen openbare ruimte vaargangen door op zoek naar vaartuigen die verkeerd liggen of verwaarloosd zijn. In totaal heeft handhaving 135 boten aangeplakt en op die manier bestuursdwang toegepast, als de boot geen vergunning heeft om ergens te liggen. Tegenwoordig kunnen BOA’s het systeem giskit gebruiken tijdens controles op straat en op het water. Dit is handig gebleken voor de controles op ligplaatsen omdat de benodigde informatie meteen op straat beschikbaar is. Dit werkt efficiënter. Het aanbrengen van bestuursdwang is vaak al effectief. Veel mensen halen dan hun boot al weg zodat handhaving de boot niet uit het water hoeft te halen. Als de boot blijft liggen dan verwijdert handhaving desbetreffende boten. Dit zorgt ervoor dat de boot van andere mensen die een vergunning hebben voor desbetreffende plek weer op die plek kan liggen. Of indien de plek überhaupt niet vergund is, dat het openbaar water weer vrijkomt voor de