• No results found

Het ISDN tenninal board dat werd ontworpen door P.I.G. Wetennan [3] kan worden aangesloten op een Sff-referentiepunt. Het is dus compatibel met de S-bus van het Subscriber Network Interface Circuit. De belangrijkste bouwstenen zijn :

• 80186 microprocessor

• 82258 Advanced DMA co-processor ( for extra DMA channels)

• 8288 bus controller en 8207 dynamic RAM controller

• 512 Kbytes dynamisch RAM, 128KROM

• 8259A-2 programmable interrupt controller (PIC)

• 82C55A-2 programmable peripheral device (parallel I/O port)

• AM79C30A Digital Subscriber Controller l'DSC) (ISDN Sff interface)

• 2

*

AM79C401 Integrated Data Protocoller (lDPC) (ISDN protocoller)

We zien dat het terminal board geen MITEL ISDN IC's gebruikt maar IC's van Advanced Micro Devices (AMD), maar beide voldoen aan de ISDN standaarden. WeI dienen de IC's op verschillende manieren te worden geprogrammeerd, de IC functies komen overeen maarde besturingsregisters niet.

De DSC zorgt voor het Sff-interface en voor een digitale telefoonaansluiting, het is een gecombineerde D-Phone en SNIC als we dit vergelijken met het MITEL ontwerp.

De IOPC omvat o.a. een Dual-Port Memory Controller (DPMC), een protocol-controller (LAPB, LAPD, DM!) en een Universal Synchronous/ASynchronous Receiverffransmitter (USART). Alleen het laatste onderdeel za1 voorlopig worden gebruikt om berichten en commando's van/voor de Monitor Dispatcher (zie ook latere hoofdstukken) over te brengen. Een tweede PC met RS232 interface en een tenninalprogramma (b.v. TELIX) wordt hiervoor gebruikt.

De processor en ROM is op het tenninal board vervangen door de Intel 80186/80188 In-Circuit-Emulator (ICE) [14] zodat het installeren van nieuwe software en het testen veel gemakkelijker kan worden gedaan (zie bijlage 3) met behulp van een PC en C-compiler.

Ook kan de parallelle poort worden gebruikt om de interne status van het board weer te geven, maar deze functie wordt overbodig door de verdere ontwikkeling van de Monitoring Dispatcher zoals uit latere hoofdstukken zal blijken.

De parallelle poorten bevinden zich op de I/O adressen 1000H en 2000H. De I/O adressen van de interne 80186 functies (timers, DMA en interrupt controller) zijn in het Intel data boek [15] terug te vinden.

De drie belangrijkste bouwstenen de PIC, de DSC en de IDPC bespreken we in de volgende paragrafen.

De geheugenindeling van het tenninal board is als voIgt:

Adres ComDonenten

COOOOH-FFFFFH ROM

84000H PIC

83000H DSC

82000H IDPC-2

81000H IDPC-l

80000H Advanced DMA

00000H-7FFFFH RAM

Tabe13.8 : Geheugenindeling van het terminal board

3.2.1 De Programmeble Interrupt Controller (PIC)

De interne interrupt controller van de 80186 wordt in cascade mode geprogrammeerd zodat de INTl/INT3lijnen van de microprocessor als interrupt request/acknowledge paar werken. De externe interrupt controller kan op deze lijnen worden aangesloten. Deze interrupt controller heeft acht extra lijnen waarop de volgende interrupts zijn aangesloten:

PIN BRON

IRQO DLC van IDPC-1

IRQ1 USART van IDPC-1

IRQ2 DLC van IDPC-2

IRQ3 DSC

IRQ4 EOD3 (exteme DMA)

IRQ5 EOD2 (exteme DMA)

IRQ6 EOD1 (exteme DMA)

IRQ? EODO (exteme DMA)

Tabe13.8 : De exteme interrupt bronnen

De PIC wordt geprogrammeerd met behulp van Initialization Command Words (lCW) en Operation Command Words dieinde databoeken van Intel terug zijnte vinden [16].

3.2.2 De Digital Subscriber Controller (DSC)

De DSC zorgt voor het Sff-interface en voor een digitale telefoonaansluiting, het is een gecombineerde D-Phone en SNIC als we dit vergelijken met het MITEL ontwerp.

De DSC bestaat uit 6 aparte blokken die ieder een specifieke taak verrichten: het MicroProcessor Interface (MPn, het OSCillator- en timingcircuit (OSC), de Data Link Controller (OLC), de MUltipleXer (MUX), de Main Audio Processor (MAP) en Line Interface Unit (LID).

De digitale data die van de S-bus binnenkomt wordt door de LIU omgezet in een handelbaar digitaal formaat. De S-bus is pas actief als er een activation request heeft plaats gevonden en is geaccepteerd. De digitale data kandandoor de MUX naar de verschillende blokken worden doorgeschakeld. Dit geldt natuurlijk ook in omgekeerde richting. Data die in een van de blokken wordt gegenereerd kan via de MUX naar het LIU worden verzonden.

Met de MUX kuooen maximaal drie bidirectionele verbindingen worden gelegd tussen de

blokken. Het D-kanaal van de LID (Sff-interface) wordt rechtstreeks naar de DLC doorgeschakeld. Deze zorgt ervoor dat de infonnatie-uitwisseling over het D-kanaal volgens het LAPD protocol verloopt. De DLC is op zijn beurt via de MPI toegankelijk.

CAPI CAn SBIN SBOUT SQ..K SFS HSW

AINA

Fig. 3.10 : Blokschema van de Digital Subscriber Circuit

LOUTl LOUTI LIN1 LIN2

RESET

De MAP is het digitale interface voor de aansluiting van een telefoonhooro. Dit onderdeel heeft de mogelijkheid DTMF signalen en aparte signaleringstonen te genereren. Verder is er voor het conditioneren van de ontvangen en verzonden data verschillende versterkers en programmeerbare fIlters aanwezig. Ben uitgebreide functie en register beschrijving kunnen we vinden in het AMD databoek [17]. De registers voor de verschillende componenten kunnen weer via een microprocessor interface gelezen en geschreven worden.

3.2.3 De Integrated Data Protocol Controller (IDPC)

De Integrated Data Protocol Controller (IDPC) bestaat uit de volgende onderdelen (zie figuur 3.11): de Data Link Controller (DLC), de Universal Synchronous/Asynchronous Receiverffransmitter (USART), de Dual-Port Memory Controller (DPMC) (deze wordt

niet gebruikt op het tenninal board en het MicroProcessor Interface (MPn.

Het enigste onderdeel van de IDPC dat gebruikt wordt, is de USART en het MPI. Over deze seriele verbinding (RS232) kunnen we de Monitoring Dispatcher bekijken en besturen. Op deze aansluiting wordt voor dit doel een PC aangesloten met RS232 interface waarop we een tenninalprogramma laten draaien (b.v. TELIX) dat ANSI-codes kan verwerken. De gekozen bitrate van dit interface is in ons geval afhankelijk van de gebruikte PC, maximaal2400 baud voor een XT-PC en 9600 baud voor een AT-PC op 12 MHz.

De DPMC wordt in zijn geheel niet gebruikt omdat voor een ander geheugen ontwerp is gekozen. De DLC kan later nog gebruikt worden bij het implementeren van eventuele data verbindingen over de B-kanalen met HDLC, LAPB, LAPD of DMI protocollen. [18]

r

Fig. 3.11 : De Integrated Data Protocol Controller