• No results found

Voordat mijn afstudeerwerk begon was het niet mogelijk om met de bestaande ISDN software voor de MlTEL ISDN Express kaarten, een telefoonverbinding op te zetten over het Sff interface.

De bestaande implementatie via het U-interface is niet ISDN compatibel doordat voor dit referentiepunt geen CCITI Recommendations zijn uitgegeven. Dit vanwege de implementatie verschillen bij de NT! functie van het User-Network-interface in de Verenigde Staten en in Europa.

Omdat de ISDN software van het ISDN tenninal board niet compleet was, Call Control/Resource Manager en Protocol Monitor waren niet of slechts gedeeltelijk gei"mplementeerd, kon men ook hier niet met het Sff-interface experimenteren.

We zijn begonnen met de MlTEL kaarten. De ISDN software is hier volledig aangepast aan het Sff-interface door het veranderen van de hardware initialisatieroutines en het omleggen van de datastromen in de Call Control en Resource Manager.

Het is nu mogelijk om een telefoonverbinding te maken tussen beide MITEL kaarten over het SNIC interface (het MITEL Sff-interface) in plaats van de DNIC (het MITEL U-interface). Door het meegeven van de constanten 'SNIC' of 'DNIC' tijdens het compileren kan een keuze tussen beide interfaces worden gemaakt

We moeten hierbij weI van de error correctie mogelijkheden van laag 2 gebruik maken om een foutvrije verbinding over de Sff-bus te krijgen. Hiertoe moeten de timers van de software in de 'Stepped' of 'Enabled' mode staan. Omdat het opzetten en verbreken door de toen nog aanwezige synchronisatieproblemen langer dan een minuut duurde, was de S-bus natuurlijk geen bruikbare verbinding hoewel de spraakverbinding zonder problemen werkte. Het gaf weI de mogelijkheid om de error correctie van de gei"mplementeerde lagen uitvoerig te testen. Hierbij werden geen nieuwe fouten gevonden.

Tevens waren we benieuwd of dezelfde synchronisatieproblemen zich bij een verbinding tussen een MITEL kaart (NT) en het ISDN tenninal board voordeden. De software van het terminal board is daarom volledig en tot eenzelfde niveau als de MITEL software bijgewerkt. Omdit te verwezenlijken is er een nieuw window systeem gemaakt voor een ANSI-terminal. Met dit systeem kunnen we vrijwel dezelfde schenn- en toetsenfuncties gebruiken als op de PC bij de TURBO C compiler aanwezig zijn. Eventuele volgende

uitbreidingen van het ISDN User-Network interface kuooen dan veel gemakkelijker gebruikt worden op beide systemen. Dit systeem heeft echter een nadeel, het wordt emstig vertraagd door de RS232 verbinding bij het gebruik van 'langzame' computers. De snelheid die door het ANSI-terminalprogramma op een 8 MHz AT gehaald wordt, bedraagt maximaal 9600 baud. Datwil zeggen dat het uitvegen of verplaatsen van een window ter grootte van een half schenn ongeveer 1 seconde duurt. Ben snellere computer zou hier de oplossing zijn. Natuurlijk is het ook bij het terminal board niet mogelijk om zowel de timers in de 'Enabled' mode te zetten en tegelijkertijd de frames en andere statusberichten te bekijken.

Tijdens het bijwerken van de terminal board software kwamen we vele fouten tegen, die natuurlijk allemaal zijn verbeterd. Ditwilniet zeggen dat de software nu geen fouten meer bevat, de fouten die nog in de ISDN software zitten veroorzaken echter geen zichtbare problemen.

Na het debuggen en vemieuwen van de software was uiteindelijk een telefoonverbinding tussen de MITEL kaart en het terminal board mogelijk.

De synchronisatieproblemen waren bij deze verbinding Diet aanwezig, alleen kon een goede spraakverbinding in eerste instantie niet worden opgezet. Bij nader onderzoek bleek dat de codec van het D-Phone interface van MITEL gernverteerde PCM-data (J.!-law) gebruikte in tegenspraak met de CCITf aanbevelingen. Het IC bevatte blijkbaar een interne fout. Omdat het SNIC ook nog afwijkingen met het databoek vertoonde bij de controle registers, zijn beide IC, het SNIC en de D-Phone, vervangen door nieuwe versies.

Beide IC's werken nu volledig volgens de datasheets en zijn op een van de MITEL kaarten vervangen. waarna de telefoonverbinding tussen de MITEL kaart en het ISDN terminal board perfect werkte.

Omdat er maar een IC setje beschikbaar was, is het nu niet meer mogelijk een goed werkende telefoonverbinding tussen de MITEL kaarten te realiseren, vooral omdat de codec's uit de D-Phone niet meer gelijk zijn. Het bestellen van een tweede IC setje wordt daarom aanbevolen.

Verder wilik nog opmerken dat veel van de gevonden fouten door een betere programma structuur kuooen worden voorkomen. Niet iedereen heeft evenveel commentaar bij de geschreven routines en gebruikte variabelen geleverd. Als vanaf het begin een vaste structuur of opzet voor het programma of ieder gedeelte hiervan was gekozen, was de implementatie van de software veel gemakkelijker geweest. Vooral het leveren van

cornmentaar bij iedere gebruikte en gedefinieerde functie of variabele zou voorop moeten worden gesteld.

Ook zou er nog een vriendelijker gebruikersinterface kunnen worden geimplementeerd dat automatisch bij het oppakken van de hoom een verbinding op laag 2, de data link laag, realiseert en daarna een SETIJP_REQUEST geeft. Dit moet nu nog altijd met de protocol monitor gebeuren door het versturen van een DL_ESTABLISH_REQUEST bericht vanaf laag 2 waarbij als oorsprong laag 3 wordt meegegeven. Daarna kan pas een SETIJP_REQUEST bericht vanaf laag 3 moet worden gegeven zodat de uiteindelijke telefoonverbinding tot stand kan komen.

Literatuurlijst

[lJ Stallings, W.

ISDN AN INTRODUCTION New York: MacMillan. 1990.

[2] CCITT RECOMMENDATIONS OFTHESERIES I, INTEGRAlED SERVICES DIGITAL NETWORK (ISDN)

Red Book, Vol.ill,Fascicle III.5.

Geneva: ITU, 1985.

[3] Wetennan,P.l.G.

DESIGNING AND BUll..DING OF AN ISDN TERMINAL BOARD

Vakgroep Digitate Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1989. Mstudeerverslag.

[4] Oudelaar, H.

IMPLEMENTATION OF A CCITI PROTOCOL ON AN ISDN lERMINAL BOARD Vakgroep Digitate Informatiesystemen. faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1989. Mstudeerverslag.

[5] Maastricht,C.

INITIALISATIE EN TESlEN VAN RET ISDN TERMINAL BOARD

Vakgroep Digitate Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1990. Stageverslag.

[6] Beijnsberger, JJ.P.H.

HARDWARE EN SOFIWARE DEBUGGING VAN RET ISDN 1ERMINAL BOARD Vakgroep Digitate Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1990. Mstudeerverslag.

[7] Jookers, H.G.

REALISATIE VAN EEN S-INTERFACE EN TELEFOON-INTERFACE VOOR HET ISDN TERMINAL BOARD

Vakgroep Digitale Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1991. Stageverslag.

[8] Oorschot, L.A.J.

IMPLEMENTATIE VAN PROTOCOLLEN VOOR HET ISDN D-KANAAL

Vakgroep Digitale Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1992. Afstudeerverslag.

[9] Leijten, J.

Vakgroep Digitale Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1993. Te verschijnen.

[10] Claessens, J.R.H.

IMPLEMENTATIE VAN DE CALL CONTROL PROTOCOLLEN VOOR HET OPZETTEN EN VERBREKEN VAN EEN ISDN TELEFOONVERBINDING

Vakgroep Digitale Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1993.

[11] Boormans, E.J.E.T.

HARDWARE DEBUGGING VAN HET ISDN TERMINAL BOARD EN SOFIWARE ONTWIKKELING T.B.V. DE FYSIEKE LAAG EN PROTOCOL MONITORING Vakgroep Digitale Informatiesystemen, faculteit Elektrotechniek, Technische Universiteit Eindhoven, 1993.

[12] Intel Corporation

IC-86/286 COMPILER USER'S GUIDE FOR DOS SYSTEMS California: Santa Clara, 1989.

[13] Intel Corporation

IAPX 86, 88 FAMILY UTILITIES USER'S GUIDE FOR IRMX 286 SYSTEMS California: Santa Clara, 1985.

[14] Intel Corporation

lCE-186/188 IN-eIRCUIT-EMULATOR USER'S GUIDE California: Santa Clara, 1989.

[15] Intel Corporation

IAPX 86/88, 186/188 USER'S MANUAL, HARDWARE REFERENCE California: Santa Oara, 1985.

[16] Intel Corporation

MICROPROCESSOR AND PERIPHERAL HANDBOOK, VOLUME I& II California: Santa Oara, 1988.

[17] Advanced Micro Devices

AM79C30N32ADIGITAL SUBSCRIBER CONTROLLER (DSC), ISDN DATA CONTROLLER (JDC)

Sunnyvale USA, juni 1989.

[18] Advanced Micro Devices

AM79C401 INTEGRATED DATA PROrocOLLER, TECHNICAL MANUAL Sunnyvale USA, juni 1989.

[19] MITEL Semiconductor

ISDN EXPRESS CARD USER MANUAL Canada, 1988.

[20] MITEL Semiconductor

MICROELECTRONICS DATA BOOK, ISSUE 6 Canada, 1988.