• No results found

Wat zijn in het kort de belangrijkste activiteiten / werkzaamheden van de organisatie? Uit welke actoren bestaat de werkorganisatie?

• Hoeveel leden zitten in de directie? • Wat heeft uw organisatie voor afdelingen?

• Hoeveel werknemers werken er ongeveer op elke afdeling? En in totaal?

Welke strategie kunnen Nederlandse sportorganisaties hanteren om internationale federaties te helpen, meer Nederlandse werknemers te krijgen?

Wat zijn volgens jou de belangrijkste redenen waarom iemand bij een internationale sportorganisatie werkt?

• Wat zijn redenen voor sportorganisaties om iemand te selecteren? Wat moet een kandidaat absoluut kunnen, weten of hebben? Wat is de ideale medewerker van een internationale sportorganisatie? Waar hechten jullie veel waarde aan?

• Wat zijn redenen om te solliciteren bij een internationale sportorganisatie?

1. Wijze van werving en selectie.

Hoe ziet uw wervings- en selectieproces er in het algemeen uit? • Uit welke stappen bestaat het / volgt het wervingsproces?

o Gebruikt u een functieprofiel als er een vacature is? Zo ja, hoe maak je het en wat is de rol hiervan in het wervings- en selectiebesluit? Zijn de verschillen tussen

kandidaten op dit gebied (functieprofiel) in de werving groot / is er groot verschil tussen hen?

o Hoe komt de organisatie in contact met de kandidaten? Welke wervingskanalen gebruikt uw organisatie om in contact te komen met kandidaten? (Social media, jobportals, campus recruitment, via social network?) Hoe spelen netwerk en interpersoonlijke contacten een rol in het recruitmentproces?

o Wie beoordeelt de kandidaten en hoeveel personen zijn betrokken bij het

besluitvormingsproces? Hoe formeel is dit proces? Zo nee, hoe is dit niet formeel? o De beslissingen in het rekruteringsproces, worden ze zeer centraal gemaakt of is dit

proces gedecentraliseerd? (hebben de HR-managers veel vrijheid of wordt alles door de secretaris-generaal geregeld?) Gebruikt u vaste criteria in het wervingsproces? o Spelen de media een grote rol bij de rekrutering van uw organisatie? Hebben ze

controle over uw stappen in het wervingsproces?

o Wat zijn de strategische kerncompetenties van de organisatie en de gewenste reputatie en extern imago? Hebben zij een rol in het wervingsproces door de kandidaten te beoordelen?

We bespraken het rekruteringsproces, wat zijn in dit proces kritische, belangrijke dingen waar kandidaten rekening mee moeten houden / welke kandidaten moeten in gedachten houden?

103 • Hoe verschillen de waarden van werknemers in internationale organisaties van de waarden

van anderen? Welke drie waarden zijn belangrijk voor uw medewerkers? • Hoe speelt dit een rol bij de werving en de selectiebeslissing tussen kandidaten?

o Naar wat voor soort mensen zoekt u in uw werving? (zijn ze homogeen of heterogeen in vergelijking met de huidige werknemers)

3. Taalkwaliteiten van medewerkers

Welke taalkwaliteiten en taalvaardigheden zijn vereist in het werkveld? • Welke talen worden gesproken in het werkveld? Waarom die talen?

Hoe spelen de taalkwaliteiten en de gesproken talen een rol in het rekruteringsproces? • Aan welke taalkwaliteiten hecht u in dit proces veel belang en waarom?

o Welke van de volgende factoren is het belangrijkst voor de organisaties, kun je ze rangschikken van belangrijk naar minder belangrijk? (De rol van het spreken van Engels, de lokale taal (zoals Frans in Lausanne), dominante taal in de sport, het kennen van de terminologie van de sport en het vermogen om begrijpelijk te communiceren?

o Is de taal van de dominante landen ook belangrijk voor werknemers? o En hoe test je dit in de werving? (Test, onderwijs, beoordeling, presentatie)

4. Kennis, vaardigheden en capaciteiten van werknemers

Welke kennis, vaardigheden en capaciteiten zijn vereist voor iedereen die werkzaam is bij een internationale sportorganisatie? Kunt u er vijf noemen die het belangrijkst zijn?

• Hoe spelen belangrijke competenties een rol in het wervingsproces? • Aan welke vijf competenties hecht u in dit proces veel belang en waarom?

o Welke competentie vind je specifiek belangrijk voor internationale (sport) organisaties?

5. Opleiding van de medewerkers

Welk onderwijs (niveaus, richtingen, instellingen) hadden de medewerkers van de organisatie meestal?

• Is de opleiding van de medewerkers belangrijk voor het werk in het veld? Zijn bepaalde cursussen of studies (niveaus, richtingen, instellingen) geschikter voor werk in internationale sportorganisaties?

Waaraan hecht u op het gebied van onderwijs/opleiding veel belang aan het wervings- en selectieproces? (Niveaus, richtingen, instellingen), kun je ze rangschikken van minder naar belangrijkst?

• Welke factoren zijn erg belangrijk voor de selectiebeslissing?

Wat is de rol van referenties uit het onderwijs van andere organisaties in het wervingsproces?

6. Nationaliteit en woonplaats van de werknemers

Welke nationaliteiten hebben de werknemers? Kun je de top drie noemen?

• Speelt de nationaliteit een rol bij het wervings- en selectieproces? Zo ja, hoe werkt dit? o Heeft u een bepaald beeld van nationaliteiten die een rol spelen bij de beslissingen? o Zo ja, waar gaat dit beeld over? (Onderwijs, ervaringen, opleiding, salaris en

taalvaardigheid)

104

Woonplaats / bewoning

• Wat is de rol van de woonplaats van de kandidaat bij werving en selectie en besluitvorming? • Op welke overwegingen is de keuze gemaakt om al dan niet iemand in de buurt in te huren? o Spelen de procedures om een werkvergunning en een verblijfsvergunning te krijgen

een rol bij deze overweging?

o Spelen de extra kosten van werknemers met een andere nationaliteit een rol bij deze afweging?

o Speelt de specifieke functie een rol bij deze afweging?

7. De motivatie van medewerkers

Hoe zou u de motivatie van uw medewerkers omschrijven?

Wat is de rol van motivatie bij werving en selectie? Speelt dit een rol bij de beslissing om al dan niet iemand in te huren?

Overige factoren

Welke andere zaken vind jij belangrijk voor medewerkers van een internationale sportorganisatie? (naast de manier van werving, de rol van netwerken, de waarden, mondelinge kwaliteiten,

competentie, opleiding, motivatie en nationaliteit en ingezetenschap).

• Welke andere factoren spelen een belangrijke rol in het wervingsproces?

• Welke kenmerken spelen een belangrijke rol bij de beslissing in het wervingsproces, al dan niet iemand inhuren?

o Hoe zit het met mensen die vrijwilligerswerk hebben gedaan voor de internationale federatie? Bijvoorbeeld die het WK hebben georganiseerd in een bepaalde sport. Waarom denk je dat er niet veel Nederlanders werken bij internationale sportorganisaties?

• Denk je dat een specifieke cultuur een belangrijke factor is waarom? (Nederlanders zijn heel direct, wat kan worden gezien als grof of brutaal).

Welke strategie moeten Nederlandse sportorganisaties hanteren om meer medewerkers in uw organisaties / internationale sportorganisaties te plaatsen?

105