• No results found

Interviewleidraad BL in het hbo: Flexibiliteit voor de student?

1. Algemene deel

Formulier toestemmingsverklaring.

Persoonsgegevens: leeftijd, vooropleiding, huidige opleiding, geslacht

Introductie: focus interview studieonderdeel X.

Openingsvragen:

• Kun je me iets vertellen over jouw ervaring met de blended leeromgeving van het studieonderdeel X ?

• Hoe waardeer je de blended leeromgeving bij studieonderdeel X uitgedrukt in een cijfer van 0 tot 10? Welke redenen heb je hiervoor?

2. Geboden flexibiliteit

Gebruik maken van de geboden flexibiliteit bij dit studieonderdeel.

A4: ‘Omcirkel jouw antwoord’ aan participant geven. Omcirkel ‘In hoeverre geeft

studieonderdeel X aan jou de ruimte om: item’ EN omcirkel ‘In welke mate waardeer jij de geboden ruimte bij studieonderdeel X: item’.

Na beantwoording door participant doorvragen per item: je geeft bij item ….als antwoord dat de geboden ruimte jou …. geeft en waardeert de geboden ruimte met …..

- Waarom?

Opmerking. In bijlage 6 wordt instrument geboden flexibiliteit nader toegelicht.

Bij de volgende twee onderwerpen structuur en begeleiding wordt de blended leeromgeving van het studieonderdeel zichtbaar gemaakt.

3. Structuur:

De offline/face-to-face bijeenkomsten zijn wekelijks ingeroosterd.

Hoe ervaar jij deze structuur? De online bijeenkomsten worden:

1. gestructureerd door het stellen van deadlines? Hoe ervaar jij deze structuur? 2. gestructureerd door forums? Hoe ervaar jij deze structuur?

Hoe ervaar je de combinatie van face-to-face met online bij studieonderdeel X? Welke structuur helpt jou bij het maken van eigen keuzes?

Er is van week tot week duidelijk gemaakt in de studiehandleiding wat je dient voor te bereiden voor de eerstvolgende bijeenkomst.

Deadlines zijn vermeld in het Jaartoetsrooster.

Wat zou jij er van vinden dat je zelf zou kunnen bepalen, dus zonder vastgestelde toetsmomenten, wanneer jij jouw gemaakte werk gaat inleveren?

Zou een losse structuur het maken van je eigen keuzes kunnen bevorderen en/of belemmeren? Doorvragen waarom.

Jouw studieonderdeel wordt gestructureerd door: (dit op A4 aan participant tonen)

- het vaststellen van de leerdoelen

- vastgestelde content en/of vrije keuze content

- de gecommuniceerde beoordelingscriteria

- offline en/of online (peer)assessment.

Welke aspecten bevorderen jou in het maken van jouw eigen keuzes? Welke aspecten belemmeren jou in het maken van jouw eigen keuzes?

We zien in de studenthandleiding de opdrachten/leeractiviteiten die je hebt gedaan. Bronnen en materialen zijn online beschikbaar gesteld.

Welke eigen keuzes heb jij kunnen maken m.b.t. de gebruikte bronnen en materialen? Antwoord participant. Doorvragen: Hoe heb je het kunnen maken van je eigen keuzes ervaren?

Hoe ervaar je de structuur online om bij jouw studiemateriaal van studieonderdeel X te komen?

Hoe ervaar je het nogmaals kunnen herhalen van de lesstof bijvoorbeeld door het bekijken van de powerpoint of weblecture op een ander moment?

Hoe ervaar je online de geboden structuur om samen te werken bij studieonderdeel X? Hoe ervaar je online de geboden structuur om alleen te werken bij studieonderdeel X?

De docent in de klas structureert de les anders dan de geboden structuur online.

Hoe ervaar je de geboden structuur online/offline?

4. Begeleiding:

Een docent begeleidt jou zowel op afstand als face-to-face in de blended leeromgeving (BL) onder andere door het geven van feedback.

Hoe ervaar je het geven van feedback online en offline? Wat heeft jouw voorkeur en waarom? Hoe vind je de begeleiding die er plaatsvindt via de forums van studieonderdeel X?

Op A4 aan participant tonen. Begeleiding vindt offline plaats tijdens de ingeroosterde

bijeenkomsten op een bepaalde tijd en heeft een bepaalde tijdsduur. Daarnaast vindt online begeleiding plaats op afstand en kan synchroon (vaste tijd) of asynchroon (variabele tijd) zijn. Tevens kan online de duur van de begeleiding variëren.

Hoe bevordert of belemmert de offline begeleiding het maken van eigen keuzes met betrekking tot tijdstip van leren, tijdsduur van leren en volgorde van leren?

Hoe bevordert of belemmert de online begeleiding het maken van eigen keuzes met betrekking tot tijdstip van leren, tijdsduur van leren en volgorde van leren?

Hoe ervaar jij de geboden vorm van begeleiding in forums (alleen bij Moodle: studenten PRE)? Antwoord participant. Waarom?

Hoe ervaar je voor studieonderdeel X de interactie online en/of offline met de docent? Kun je zelf de keuze maken wanneer je wel of niet begeleid wilt worden?

De doelen van het studieonderdeel X zijn vooraf bekend. Jij weet als student vooraf waar je op wordt beoordeeld middels het beschikbare beoordelingsformulier. De docent begeleid je in het behalen van de gestelde doelen.

Hoe ervaar je de gekozen vorm van begeleiding bij studieonderdeel X online/offline om de gestelde leerdoelen bij studieonderdeel X te behalen?

We zien in de studenthandleiding de opdrachten/leeractiviteiten die je hebt gedaan. Bronnen en materialen zijn online beschikbaar gesteld.

Welke belemmerende of bevorderende aspecten heb jij ervaren in de begeleiding bij het maken van jouw eigen keuzes m.b.t. bronnen en materialen? Antwoord participant. Doorvragen: Hoe heb je de begeleiding bij het maken van je eigen keuzes online/offline ervaren?

De docent van studieonderdeel X geeft begeleiding aan jou online en offline.

Welke voor- en nadelen ervaar jij bij de geboden online begeleiding?

Welke voor- en nadelen ervaar jij bij geboden offline/face-to-face begeleiding?

Hoe ervaar je de begeleiding die er online/offline geboden om samen te kunnen werken bij studieonderdeel X?

Hoe ervaar je de begeleiding die er online wordt geboden om alleen te kunnen werken bij studieonderdeel X?

De rol van de docent is online anders dan de rol die de docent in de klas heeft.

Kun jij omschrijven welke rol jij qua begeleiding als prettig ervaart en waarom?