• No results found

Interview Veterinair centrum Someren

Kunstmatige inseminatie

1. Komt bij KI het kluisteren van de merrie voor?

Eigenlijk doen wij hier zelf helemaal niet meer aan. In de praktijk hebben we een opvoelbox waar alle merries zowel voor het scannen als tijdens het insemineren in gaan. Bij mensen thuis zijn er op de grotere stallen tegenwoordig ook opvoelboxen beschikbaar en anders gebeurt het zo los in de stal. Mocht er dan toch een merrie zijn die niet braaf is en er is geen opvoelbox dan sederen we de merrie of zetten we haar een praam op.

2. Gaat de merrie op transport voor toepassing van KI en hoe vaak komt dit voor?

Als de merrie met diepvriessperma geïnsemineerd moet worden, vragen wij de mensen om de merries altijd in de praktijk weg te zetten. Dit is erg lastig om bij mensen thuis te doen, vanwege de frequentie van het scannen. In het geval dat we merries met vers sperma insemineren is het denk ik een beetje 50/50. We doen merries bij de mensen thuis, maar er staan soms ook merries in de praktijk. Verder weet ik dat er nog veel mensen zijn die hun merrie naar de hengstenhouder brengen. Hoeveel er dit zijn durf ik niet direct te zeggen, maar het is zeker dat er nog heel veel merries getransporteerd worden.

3. Wordt KI altijd in opvoelbox gedaan en zo ja in hoeveel gevallen?

Nee niet altijd, zoals bij de eerste vraag al gezegd is, kom je soms bij mensen thuis waar er geen opvoelbox

beschikbaar is. Als we merries in de praktijk hebben of er zijn stallen met opvoelbox laat ik ze er wel altijd in zetten. 4. Welk middel wordt gebruikt voor het hengstig spuiten met prostaglandine of een synthetische variant?

Wij gebruiken in de praktijk vooral Prosolvin (prostaglandine). In sommige gevallen, wanneer dit niet voldoende is, zetten we de merrie eerst voor ongeveer 10 dagen op de Regumate en spuiten we haar daarna met Prosolvin. 5. Zijn er nieuwe inseminatie technieken en zo ja, wat zijn de allernieuwste inseminatietechnieken?

De technieken die wij gebruiken zijn met een ‘gewone’ inseminatiepipet wanneer het gaat om vers sperma. De merrie wordt gewassen en met een steriele rectale handschoen en steriel glijmiddel wordt de pipet door de baarmoedermond geschoven en wordt het sperma in de baarmoeder uitgedreven. Wanneer het om

diepvriessperma gaat hebben we langere pipetten, die we op vergelijkbare wijze in de baarmoeder schuiven; op dat moment gaan we rectaal en begeleiden we de pipet naar de punt van de hoorn van de baarmoeder aan de zijde waar de merrie geovuleerd heeft. Zo kunnen we het diepvriessperma zo dicht mogelijk bij de eileider afzetten. Embryotransplantatie

1.Gaan de donormerrie en draagmerrie bij ET op transport?

De donormerrie gaat in de meeste gevallen op transport. 95 procent van de merries die bij ons gespoeld worden komen naar de kliniek of naar de locatie waar de draagmerries staan. We hebben enkele klanten waar we de

donormerries thuis spoelen en het eventueel gespoelde embryo dan vanuit daar meenemen. De draagmerries gaan bij ons niet op transport voor de transplantatie, die blijven op hetzelfde adres. Deze merries gaan pas op transport wanneer ze de 50-dagen dracht gepasseerd zijn en naar de eigenaar van het embryo kunnen.

130 2.Welke sedatiemiddelen en andere fixeringsmiddelen krijgen/ worden gebruikt voor de donor en draagmerrie? Over het algemeen is er geen sedatie nodig bij de donormerries. De meeste merries verdragen dit goed. Wanneer een merrie erg zenuwachtig of echt niet braaf is, wordt ze gesedeerd met domidine en morphasol. De draagmerries worden wel in alle gevallen gesedeerd voordat er een embryo geplaatst wordt. Dit kan in de meeste gevallen met enkel domidine, indien de merrie echt niet braaf is wordt ook hier gecombineerd met morphasol. Zowel de donormerrie als de draagmerrie gaan in de opvoelbox tijdens het spoelen, dan wel transplanteren.

3. Wordt de merrie altijd in een opvoelbox geplaatst voor de spoeling en voor de plaatsing van het embryo?

Altijd

4.Kan een embryospoeling thuis plaatsvinden?

Dit is mogelijk. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om goed te kunnen spoelen thuis. Er is het liefst een opvoelbox aanwezig met genoeg ruimte erom heen en een mogelijkheid om de spoelzakken op te hangen. Er moet altijd hulp aanwezig zijn. Er moet een ruimte zijn, waar op een rustige en schone plek de microscoop geplaatst kan worden om het embryo te zoeken en te wassen.

5.Hoeveel spoelvloeistof wordt gebruikt om het embryo uit te spoelen?

Wij gebruiken 6 liter Ringer Lactaat om te spoelen. Hierbij gaat over het algemeen 3 x 2 liter in de baarmoeder. Indien het jonge merries zijn die nog geen veulens gehad hebben, gaat er vaak maar 1.5 liter in de baarmoeder en wordt er 4 x 1,5 liter gespoeld.

6. Hoe vaak wordt de baarmoeder gespoeld?

De baarmoeder wordt zoals hierboven gezegd normaal 3 keer gespoeld met 2 liter of soms, indien dit niet past, 4 x met 1,5 liter.

7.Kan door herhaaldelijk spoelen van de merrie leiden tot een acute bacteriële baarmoederontsteking? En in hoeveel procent van de gevallen komt dit voor?

Door de baarmoeder een aantal keer te spoelen is er altijd een kans, hoe schoon je ook werkt, dat een merrie hierop zal reageren en met vocht in de baarmoeder komt te zitten. Dit gaat niet altijd gepaard met een infectie. We zien dit vooral bij de oudere merries, die een wat grotere slappere baarmoeder hebben en zich moeilijker opschonen dan jonge merries. We zien het bijna niet bij de jonge merries. Ik heb hier geen percentages van, maar het zijn maar enkele merries. Het overgrote deel heeft hier geen last van.

Afstudeerwerkstuk: Moderne voortplanting merrie Nikki Pots

131