• No results found

Interview Dierenkliniek, Dekstation Enterbrook Natuurlijke dekking

1.Loopt een merrie vaak verwonding op tijdens de natuurlijke dekking en is dit alleen het geval in de wei, of ook tijdens het kluisteren van een merrie of wanneer een merrie in een opvoelbox is geplaatst? (Verwondingen intra vaginaal en beschadigingen aan de buitenkant).

Hier is geen zicht op. Natuurlijk dekken gebeurt haast niet meer, enkel nog bij ponies. In de opvoelbox proberen we verwondingen te voorkomen, gebeurt normaal gesproken niet.

2.Hoe vaak wordt de merrie in de wei gedekt?

Dit gebeurd vaak bij shetlanders en Welsh ponies en er is geen zicht op de aantallen waarin dit plaatsvindt. Wel adviseren wij meestal om uit de hand te dekken omdat op deze manier er meer controle is en het moment van bevruchting staat vast.

3.Wordt de merrie vaak gekluisterd?

Hoort eigenlijk altijd bij natuurlijk dekken. En/of praam gebruiken. Kunstmatige inseminatie

1. Komt bij KI het kluisteren van de merrie voor?

Dit wordt niet gedaan, wel kan er gebruik worden gemaakt van een praam. 2.Gaat de merrie op transport voor toepassing van KI en hoe vaak komt dit voor?

Er is niet bekend hoe vaak de kunstmatige inseminatie bij de eigenaar plaatsvindt en hoe vaak op het station. De meeste komen op de kliniek, maar hier zijn geen concrete cijfers over te geven en dit kan ook sterk wisselen. Er is geen representatief beeld hiervan te geven. Uiteraard gaan we in op de individuele merrie en wanneer deze stress ondervindt laten we deze wanneer mogelijk op het station staan rondom de tijd van de inseminatie.

Per cyclus wordt de merrie zeker 2-4 x twee keer gescand, sowieso één keer geïnsemineerd en er vindt nog een controle plaats. Het scannen wordt meestal op de kliniek gedaan en hiervoor gaat de merrie op transport.

3. Wordt KI in opvoelbox gedaan en zo ja in hoeveel gevallen?

Op de kliniek wordt de inseminatie altijd in de opvoelbox gedaan, bij mensen aan huis alleen als deze aanwezig is anders kan wanneer mogelijk de inseminatie achter een halve staldeur worden gedaan. Bij voorkeur met opvoelbox om risico’s voor mens en paard te vermijden.

4.Welk middel wordt gebruikt voor het hengstig spuiten met prostaglandine of een synthetische variant? Prosolvin (bestandsdeel: luprostiol) prostaglandine G

Afstudeerwerkstuk: Moderne voortplanting merrie Nikki Pots

139

5. Zijn er nieuwe inseminatie technieken en zo ja, wat zijn de allernieuwste inseminatietechnieken?

Diep intra-uterien insemineren met diepvriessperma. - Zelfde technieken

Embryotransplantatie

1.Gaan de donormerrie en draagmerrie bij ET op transport?

Het spoelen van de merrie gebeurd altijd op het station, daarvoor moet de donormerrie op transport.

Het overplaatsen van het embryo in de draagmerrie is een enkele keer bij iemand gedaan waar het paard stond omdat deze de faciliteiten hiervoor had. De ene helft van de embryo’s worden geplaatst in merries die al op het station aanwezig zijn en hoeven hier niet voor op transport en de andere embryo’s worden opgestuurd. Waardoor de merries (waarschijnlijk) ook niet op transport gaan.

2.Welke sedatiemiddelen en andere fixeringsmiddelen krijgen/ worden gebruikt voor bij de donor en draagmerrie Bij het spoelen van het embryo in de donormerrie wordt het sedatiemiddel domosedan meestal gegeven om de merrie rustig te houden. Bij het plaatsen van het embryo in de draagmerrie wordt ook het sedatiemiddel domosedan gebruikt.

3. Wordt de merrie altijd in een opvoelbox geplaatst voor de spoeling en voor de plaatsing van het embryo?

De donormerrie wordt tijdens de spoeling altijd in een opvoelbox geplaatst en de draagmerrie tijdens de plaatsing ook.

4.Kan een embryospoeling thuis plaatsvinden?

Kan wel, maar op de kliniek zijn de faciliteiten vele malen beter/uitgebreider. Dat komt het slagingspercentage ten goede. Soms komen merries ook alleen om te spoelen, en blijven zij, om stress te vermijden, niet een dagje staan. Nee hier wordt het altijd op het station gedaan.

5.Hoeveel spoelvloeistof wordt gebruikt om het embryo uit te spoelen

Dit is heel wisselend en is ook afhankelijk van de methode die de dierenarts het liefst gebruikt en het is afhankelijk van de merrie. Een enkele dierenarts spoelt met enkele keren 60-100ml, veelal wordt er 1 of 2x 3 liter gebruikt. 6.Hoevaak wordt de baarmoeder gespoeld?

Wij spoelen de baarmoeder zeker 2x: hierbij worden de plooien van de baarmoeder in ieder geval 2x glad gestreken. Is ook weer afhankelijk van de volume van de baarmoeder van de merrie en de eigenaar wat die wenst, maar sowieso twee keer per embryo.

Bij het spoelen van een embryo wordt de donor merrie meestal hengstig gespoten; dit om een betere clearance van de baarmoeder te krijgen. Wanneer de donor hierna hengstig wordt, kan deze cyclus normaal gesproken weer gebruikt worden om te insemineren.

Het is vaak wenselijk om de volgende spoeling er direct weer achteraan te doen, daarom wordt een merrie tijdens het spoelen vaak weer hengstig gespoten, als ze goed hengstig wordt kan de merrie weer worden geïnsemineerd.

140 7.Hoe kan herhaaldelijk spoelen van de merrie leiden tot een acute bacteriële baarmoederontsteking? En in

hoeveel procent van de gevallen komt dit voor?

In principe spoel je heel schoon waardoor een ontsteking bijna niet kan ontstaan. Intracytoplasmatische sperma- injectie

1.Vindt OPU bij levende merries meer plaats merries dan bij overleden merries?

Hier zijn wederom geen getallen zo voor te geven maar, van levende merries wordt dit vaker gedaan. Je wil de merries doorlaten lopen in de sport en er toch nakomelingen van krijgen.

Algemene vraag

1.Vertonen merries vaak extreme hengstigheid.

Afstudeerwerkstuk: Moderne voortplanting merrie Nikki Pots

141