• No results found

[Interview report]

Q: “Vertel eens iets over De Verspillingsfabriek en jouw functie daarbinnen?”

R5: “Ik ben aangesteld bij Hutten als No Waste coordinator. Daarbij lette ik op het verduurzamen van onze partycatering door de zorgen dat er zo min mogelijk werd weggegooid en dat we zo efficient mogelijk met het eten om gingen. Na twee jaar ben ik gaan werken als projectmanager KAM en heb ik onder andere Verspilling is Verrukkelijk in mijn portefeuille. Daar ben ik bij betrokken geweest sinds het begin van het initiatief, en dus nog steeds. Daarnaast ben ik ook betrokken bij andere projecten. De laatste tijd heb ik helaas minder tijd voor ViV omdat de andere projecten meer tijd innemen, en ik ben dus ook niet zo actief betrokken geweest. Maar in 2020 ben ik van plan er meer tijd aan te gaan besteden.”

Q: “Hoe ben je bij Verspilling is Verrukkelijk terecht gekomen?”

R6: “Het idee komt van de Horecava 2015 of 2016. We zijn toen benaderd door de Horecava of we een praatje wilden houden over duurzaamheid en verspilling. Dit was voor het eerst dat de Horecava daar aandacht aan besteedde. We dachten toen: leuk om te doen, maar het is natuurlijk een beetje raar om dat in ons eentje te doen. Wij zijn namelijk niet het enige bedrijf dat met duurzaamheid werkt. Dus we hebben wat andere ondernemers gebeld en we hebben samen een praatje gehouden. Na afloop van de Horecava kwam het idee met een aantal van die ondernemers om verder te gaan. Dus Instock, Kromkommer, en Stefan -“

Q: “Stefan van Yespers?”

R6: “Ja, van Yespers ja. En toen hebben we het een beetje uitgedacht. Langzaam hebben we andere ondernemers erbij gevraagd. Dat was nog voor de officiële lancering, dus in 2017.”

Q: “Ik ben in december naar de studentenochtend van Hutten geweest, en daar heeft Frenk ook verteld over De Verspillingsfabriek en verhouding met Hutten, maar het is mij nog een beetje vaag. Wat is de verhouding tussen die twee precies?”

R6: “De Verspillingsfabriek is het dochterbedrijf van Hutten. Verder staan ze volledig los van elkaar. Ze hebben ook hele andere bezigheden natuurlijk. Het zou raar zijn als Hutten producten zou leveren en kopen van De Verspillingsfabriek. Verder staan die twee los van elkaar. THREE- SIXTY is meer en denktank, een duurzaamheidscentrum. Hier komen regelmatig meerdere partijen samen om grote problemen aan te pakken met voedselverspilling, zo ook Samen tegen Voedselverspilling.”

Q: “En wat is de rol van Hutten binnen Verspilling is Verrukkelijk?” 14 January 2020

Phone call

Interviewer (Q): Fabienne Miltenburg

R6: “Zoals ik al zei, staan die twee los van elkaar. Hutten is een grote partner en dat trekt ook aandacht aan. Als mensen zien dat Hutten erbij zit, dan zullen meer mensen ook naar ViV gaan kijken en zullen ze het misschien eerder serieus nemen.”

Q: “Ben je tevreden met de structuur van ViV?”

R6: “Ja, we hebben veel verschillende vormen gehad sinds de oprichting, maar we gaan nu ook mensen aannemen en ik denk dat dat een goede stap is. Het is moeilijk om iets te laten werken met zoveel partijen. Nu moet ik wel zeggen dat ik er niet zo bij betrokken ben geweest de laatste tijd en dat ik natuurlijk niet kan zeggen hoe het andere ondernemers bevalt.”

Q: “Doet De Verspillingsfabriek mee aan platformen naast ViV?”

R6: “Nee, volgens mij niet. Niet van deze grootte in ieder geval. Dat is wat je bedoelt toch?” Q: “Nee, niet per se alleen van deze grootte, gewoon alles. Ik zag bijvoorbeeld dat De Verspillingsfabriek en Hutten ook deel zijn van Samen tegen Voedselverspilling?”

R6: “Ja, dat zou best kunnen, al kan Eric Habraken, onze sales manager, je daar sowieso meer over vertellen. Dat weet ik allemaal niet precies.”

Q: “Wat is het contact tussen andere bedrijven? Is het voornamelijk door ViV heen of ook daarbuiten?”

R6: “Volgens mij gebeurt het voornamelijk door ViV heen. Maar soms heb je even een korte samenwerking met afzonderlijke bedrijven. We hebben wel eens iets gedaan met Yespers bijvoorbeeld, of een project met Instock. Maar dat is dan voor een beperkte periode. Ik weet ook wel dat er bedrijven zijn die meer met elkaar samenwerken. En we staan sinds twee jaar met elkaar op de Horecava. Daar hebben we dan iets met elkaar voor in elkaar getimmerd en dan staan we daar samen. Dan leer je elkaar ook wel beter kennen en weet je wat je aan elkaar hebt.”

Q: “Hoe is de verhouding tussen bedrijven die meer of juist minder kunnen bijdragen en is dit prettig? De Verspillingsfabriek is een wat grotere partner, dus ik kan me voorstellen dat jullie er anders in staan dan een kleinere onderneming.”

R6: “Ja, wij zijn inderdaad wat groter, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor ViV, maar ik heb ook nog andere projecten. Ik zit er dus wat minder in, terwijl de andere ondernemers alleen ViV hebben. Als je maar met z’ drieën een onderneming runt, dan is het veel voordeliger om deel te zijn van zo’n coöperatief. Ik moet mijn aandacht verdelen, en ViV heeft de laatste tijd wat minder aandacht gekregen. Ze hebben eens per drie maanden een meeting en vaker calls volgens mij, en de laatste laar maanden heb ik ze allemaal gemist. Maar ik hoop dat dat binnenkort beter gaat.”

Q: “Soms lukt het gewoon niet, en dat is ook niet erg lijkt me?”

R6: “Nee precies. In het begin waren wij heel actief, en nu wat minder. En Instock heeft ook een tijdje ViV op een laag pitje gezet omdat ze eraan wilden werken om hun restaurants onafhankelijk van de Albert Heijn te kunnen laten opereren. Toen waren zij wat afweziger. Nu is bijvoorbeeld The Ketchup Project een echte kartrekker. Het is gewoon niet mogelijk om de hele tijd kartrekker te zijn, je hebt ook andere verplichtingen. Sommige mensen staan er wat passiever in, maar dat krijg je met een platform met zo’n structuur. Je moet het niet formeel gaan maken. Ik denk niet dat het vervelend is dat wij groter zijn dan de kleinere ondernemers. Iedereen krijgt de

kans om zich te laten zien en zijn product te verkopen. Voor ons is er veel ten goede veranderd toen wij onze soepen houdbaar gingen maken. Daarvoor verkochten wij alleen maar verse soepen, maar na een grote deal met supermarkten zijn we voornamelijk overgegaan op houdbare soepen. Dat is makkelijker te verkopen. Sinds het begin van ViV zijn er ook ondernemingen bijgekomen en er zijn ook weer ondernemingen af gegaan, en we hebben nu een complex werkgroep-systeem. waarbij er vanuit wordt gegaan dat iedereen wat bijdraagt.”

Q: “Hoe doen jullie dat met deals met supermarkten, mag iedereen meedoen of zijn er nog eisen aan verbonden?”

R6: “Iedereen kan in principe meedoen, als ze dat willen. We hebben een schap ontworpen speciaal voor ViV voor supermarkten, en hier kan iedereen zijn product kwijt. Wij proberen er ook altijd wat neer te zetten."

Q: “Wat zijn de voordelen van ViV?”

R6: “Ja, toch wel het verbinden met elkaar. Samen sta je sterk. Om eerlijk te zijn hoeven wij het niet van de sales te hebben, ViV genereert niet veel meer sales voor ons. Wij zijn in businesss met bijvoorbeeld de Albert Heijn en leveren daar hun buitenbeentjessoep. Wij hebben ViV niet echt nodig voor de sales. Maar het verbinden dus. Voor andere ondernemingen kan het wel echt sales genereren”

Q: “Wat zijn de nadelen van ViV?”

R6: “Pff. Voor ons zijn er niet echt nadelen. Nee. Ja ik ben ik er ook niet heel betrokken bij geweest de afgelopen tijd. Maar er zijn niet echt kosten voor ons.”

Q: “Wat had er beter gekund?”

R6: “Ik vind dat heel moeilijk om te zeggen omdat we telkens nieuwe dingen en strategieën geprobeerd hebben waarvan we dachten dat die op dat moment zouden gaan werken. En ik wil ook niet afdoen aan de andere ondernemers. Nee, vind ik niet makkelijk om te zeggen.”

Q: “Is er verder nog iets wat je kwijt wil, iets wat ik moet weten voor een compleet verhaal?” R6: “Nee niet echt, ik denk dat je wel een compleet beeld hebt van de situatie. O ja, misschien dat we onderling wel echt een goede band hebben met de ondernemers. We staan dan samen op de Horecava deze week, ik ga er later deze week ook heen, en dat is gewoon heel leuk met elkaar.”