• No results found

Interview met mr drs H.J.C Oude Smeijers

Op 28 mei 2015 is er een interview afgenomen met de heer Harold Oude Smeijers van KroeseWevers belastingadviseurs in Oldenzaal. De heer Oude Smeijers is vennoot bij KroeseWevers. Hij begeleidt Duitse klanten die in Nederland een onderneming willen gaan opzetten. Tevens werkt hij veel samen met het Duitse belastingadvieskantoor ‘Heisterborg International’ in Emsbüren. Daarnaast begeleidt hij veel Duitse uitzendbureaus die in Nederland personeel uitzenden.

- In hoeverre hebt u met transfer pricing en grensoverschrijdende arbeid te maken?

“In mijn dagelijkse praktijk heb ik veel met transfer pricing en grensoverschrijdende arbeid te maken. Wij begeleiden zowel Nederlandse, als Duitse bouwbedrijven en grote internationale concerns. Deze concerns zenden regelmatig personeelsleden uit naar een andere lidstaat. Duitse klanten vragen ons regelmatig of wij met de Nederlandse belastingdienst kunnen afstemmen of de hoogte van de doorbelaste winstopslag akkoord is”.

- Wat houdt het begrip transfer pricing in Nederland in?

“Het begrip ‘transfer pricing’ houdt in dat je op zakelijke basis kosten door moet belasten aan

een gelieerde maatschappij”.

- Wanneer is er sprake van een zakelijke prijs?

“Er is sprake van een zakelijke prijs indien de prijs die je doorbelast aan een gelieerde maatschappij net zo hoog is als de prijs die je aan een onafhankelijke derde in rekening zou brengen”.

- Aan welke documentatieverplichtingen moet een belastingplichtige in Nederland

voldoen?

“Wij wijzen klanten erop dat zij in hun documentatie goed moeten vastleggen op welke wijze

zij aan een bepaalde prijs zijn gekomen. Zij dienen goed vast te leggen dat de prijzen, die zij in rekening brengen aan de gelieerde vennootschap, ook aan een onafhankelijke derde in rekening brengen. Dit is heel belangrijk. Je moet goed omschrijven waarom je een bepaalde prijs zo hebt opgebouwd en welke benchmark je hebt toegepast”.

- Welke verschillen bestaan er tussen een Nederlandse en Duitse

documentatieverplichting?

“Ik heb eigenlijk geen idee. Elke lidstaat kijkt naar de Transfer Pricing Guidelines. Deze Guidelines zijn leidinggevend. Ik weet uit de praktijk dat er in Duitsland strengere eisen worden gesteld aan een documentatieverplichting. Duitsland is namelijk (wat betreft belastingwetgeving) met alles strenger”.

- Wanneer is er in de praktijk sprake van dienstverlening in concernverband?

“Wanneer werknemers worden gedetacheerd of indien de hoofdvennootschap specifieke opdrachten uitoefent voor de werkmaatschappij, zoals ondersteuning bij boekhouding en ondersteuning op het gebied van managementdiensten is er sprake van dienstverlening binnen concernverband”.

- Welke transfer pricing methode past een onderneming meestal bij doorberekening

van kosten voor dienstverlening toe?

“Dit is de cost-plusmethode”.

- Bestaat er een verschil in doorberekening van kosten aan een vaste inrichting en

doorbelasting van kosten aan een gelieerde maatschappij en waaruit blijkt dit?

“Dat denk ik wel, er zijn onderlinge transacties tussen gelieerde maatschappijen,

bijvoorbeeld de verstrekking van kapitaal en leningen. Tussen een vaste inrichting en het hoofdhuis worden leningen niet erkend. Eigenlijk mag er geen verschil zijn tussen

doorberekening van kosten aan een vaste inrichting en aan een gelieerde maatschappij, maar in de praktijk zijn hier vaak discussies over. Leningen die niet als zodanig worden gezien, zouden wel als zodanig moeten worden erkend. Je kunt dan als

moedermaatschappij gewoon een lening verstrekken aan een vaste inrichting en deze wordt ook als zodanig gezien”.

- Wat zijn loonkosten?

“Dit zijn alle kosten die door een onderneming voor een medewerker worden gemaakt, dus niet alleen het echte loon, maar ook onkostenvergoedingen, werkgeverslasten, auto van de zaak en dergelijke”.

- Verschilt het Nederlandse loonbegrip van het Duitse begrip?

“Het loonbegrip is in Duitsland heel anders. Sociale verzekeringen en pensioen verschillen erg van de Nederlandse sociale verzekeringen. Ook de manier waarop een werknemer in Duitsland sociale verzekeringen opbouwt is heel anders. Daarnaast verschillen Nederlandse en Duitse onkostenvergoedingen van elkaar en ook de bijtelling voor de auto van de zaak wordt in Duitsland op een andere wijze vormgegeven”.

- Hoe vindt een verloning plaats als een buitenlandse werknemer in een andere

lidstaat werkt?

“Wat betreft de afdracht van loonheffing dient te worden gekeken naar de 183 dagen regeling en naar materieel werkgeverschap. Als een medewerker minder dan 183 dagen in Duitsland werkt, moet voor hem loonbelasting in Nederland worden afgedragen. Gaat hij over de 183 dagen heen, dient een werkgever in Duitsland loonbelasting af te dragen. Als een medewerker echter echt voor de Duitse vennootschap werkt, dan bestaat vanaf de eerste dag loonbelastingplicht in Duitsland”.

- Maakt het bij een verloning uit of deze werkzaamheden incidenteel of structureel zijn?

“Dit maakt zeker verschil, maar ik ben van mening dat zowel incidentele als langlopende kosten op zakelijke basis dienen te worden doorbelast. Het zijn immers allemaal kosten, waarbij het niet van belang is of zij langdurig of incidenteel zijn”.

- Is er wel eens overwogen om een werknemer bij structurele werkzaamheden op de

loonlijst van de andere vennootschap te zetten?

“Ja, dit doen wij regelmatig. We splitsen arbeidscontracten zoveel mogelijk in verband met fiscale voordelen (optimaal gebruik maken van tariefverschillen door loonbelasting in beide landen tegen een lager tarief af te dragen). Je hebt nu alleen een mega probleem met het uniform loonbegrip. Hierdoor loop je tegen dubbele premieheffing aan. Beide werkgevers moeten premies betalen tot het maximum dagloon. Dit is een reden om werknemers niet meer op een gesplitste loonlijst te zetten”.

- Welke loonkosten mag een Nederlandse onderneming doorberekenen?

“Naar mijn mening alle loonkosten, ook onkostenvergoedingen, kosten van de zakelijke auto en vakantiegeld, of vakantiedagen. Als een werknemer volledig voor een gelieerde

maatschappij werkt dan moet je alle kosten kunnen doorbelasten”.

- Indien de werknemer op één loonlijst staat en de werkzaamheden vinden plaats in

het andere land: wat doet u met de loonkosten?

“Wij belasten alle kosten door. Als een werknemer voor de Duitse GmbH werkt, moeten deze kosten worden doorbelast naar de GmbH, tenzij de werknemer een toezichthoudende functie heeft. Als hij de werkzaamheden namens de bv verricht om toezicht te houden op het

bedrijfsproces hoeft dit niet”.

- Van welke verrekenprijsmethode maakt u gebruik?

“In de praktijk gaan we uit van de cost-plusmethode en rekenen we over de loonkosten vaak 10% opslag”.

- Welke kosten rekent u tot de loonkosten (loonkosten, sociale lasten, vervoerskosten,

auto van de zaak?

“Naar mijn mening dienen alle kosten van een werknemer als loonkosten gezien, dit is één bedrag wat dient te worden doorbelast aan de gelieerde maatschappij”.

- Op welke wijze dienen pensioenkosten te worden doorberekend?

“Pensioenkosten dienen middels een factuur te worden doorbelast. Wij belasten 100% van de pensioenkosten door als een werknemer in Duitsland voor een Duitse gelieerde

maatschappij werkt. In Duitsland is het pensioenstelsel heel anders geregeld dan in Nederland. Het kan gebeuren dat betaalde pensioenpremies in Duitsland niet fiscaal

de premies als loon van een werknemer worden gezien. Wij belasten de Nederlandse kosten één op één door aan de Duitse gelieerde maatschappij en kijken niet of deze in Duitsland volledig als kosten in aftrek kunnen worden gebracht. Wij kijken enkel naar de kosten. Bij een auto van de zaak bijvoorbeeld kijken wij niet naar het fiscale bijtellingspercentage, maar kijken wij gewoon naar de hoogte van de autokosten. Deze kosten belasten wij door. De wijze waarop kosten in Duitsland worden gekwalificeerd doet er niet toe”.

- Is er nog iets waarmee een Nederlands concernonderdeel rekening moet houden als

het specifiek kosten wil doorbelasten aan een Duits concernonderdeel?

“Een onderneming hoeft niet specifiek met iets rekening te houden, maar dient wel zorg te dragen voor een goede vastlegging. Hierdoor kan zij aantonen waar de doorbelaste kosten uit bestaan”.

- Zijn de kosten die u doorberekent aan het Duitse concernonderdeel daar volledig

aftrekbaar?

“Niet alle doorberekende kosten zullen in een andere lidstaat volledig aftrekbaar zijn. Dit is per lidstaat verschillend en hangt af van het belastingstelsel van het betreffende land. Wellicht vallen sommige kosten in Duitsland onder een aftrekbeperking. Hierdoor krijg je te maken met een hogere winst in Duitsland, maar als de GmbH zelf een werknemer in Duitsland had aangenomen, dan had hij ook met deze aftrekbeperking te maken gehad”.

- Houdt u rekening met een winstopslag bij het doorberekenen van eerdergenoemde

kosten?

“Ja, hier houden wij rekening mee”.

- Hoe hoog is deze winstopslag en hoe komt u hieraan?

“De hoogte van de winstopslag ligt tussen 5% en 10%. Dit percentage bestaat, naast een winstopslag voor een gedeelte uit een risico opslag omdat je een werknemer in dienst neemt en dus in de toekomst met eventuele kosten voor ontslag en ziekte te maken krijgt. Vaak stemmen wij de hoogte van een percentage af met de belastingdienst. In de praktijk gaan zij meestal akkoord met een percentage tussen 5% en 10%”.

- Heeft u er ooit over nagedacht om in plaats van kosten een tarief per uur of per dag

te berekenen?

“Indien er sprake is van uitlening voor een langere periode gaan wij uit van een vast tarief per maand. Dit adviseren wij onze klant omdat deze manier van doorberekenen eenvoudig is. Wij rekenen vaak met vaste tarieven in plaats van de echte kosten door te berekenen”.

- Waarom heeft het doorberekenen van kosten in plaats van een vast tarief de voorkeur?

“Dit is eenvoudig. Als het echter om een korte uitzending gaat zou ik uitgaan van de

werkelijke kosten en deze doorbelasten. Bij een langere uitzending rekenen wij, vanwege de eenvoud vaak met vaste tarieven per maand”.

- Wat doet u als de opdracht in de andere lidstaat weinig of geen winst oplevert?

Belast u deze kosten dan door?

“De kosten dienen alsnog te worden doorbelast, onafhankelijk van het resultaat dat met een opdracht wordt behaald. Je moet uitgaan van een bestendige gedragslijn. Als je kosten doorbelast aan een onafhankelijke derde hou je ook geen rekening met een eventueel negatief resultaat. Binnen een concern zou dit niet uit mogen maken. Kosten dienen, ongeacht het behaalde positieve of negatieve resultaat te worden doorbelast. De enige uitzondering zou kunnen zijn als een werknemer er een potje van heeft gemaakt, maar in deze gevallen zou je deze kosten ook niet aan een onafhankelijke derde doorbelasten”.

- Welke instanties werken goed met elkaar samen op het gebied van transfer pricing?

“Heisterborg en KroeseWevers werken goed samen op internationaal gebied en ook bij transfer pricing casussen! Belastingdiensten van verschillende lidstaten werken naar mijn mening helemaal niet samen. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat belastingdiensten buiten ons om met elkaar in contact zijn getreden”.

- Heeft u ooit afspraken met de belastingdienst gemaakt over een bepaalde casus?

“Ja, wij leggen vaker casussen aan de Nederlandse belastingdienst voor. Met name casussen inzake de doorbelasting van loonkosten van Duitse bouwbedrijven die in Nederland werkzaamheden verrichten leggen wij voor. Wij stemmen dan het

opslagpercentage met de belastingdienst af. Dit verloopt in de regel heel soepel. Tot nu toe is de belastingdienst altijd akkoord gegaan met opslagpercentages die wij voorstelden”.

- Hoe kunnen problemen, die ontstaan bij het doorberekenen van kosten voor

dienstverlening, (in het bijzonder loonkosten) worden voorkomen of worden opgelost?

“Problemen die ontstaan bij het doorbelasten van kosten zullen nooit helemaal kunnen worden opgelost. Dit komt omdat je altijd met meerdere instanties te maken hebt. Als Nederland akkoord gaat met een percentage van 5% kan het gebeuren dat Duitsland

hiermee achteraf niet akkoord gaat. Om deze problemen te voorkomen, kijken wij altijd goed naar percentages die andere, soortgelijke ondernemingen hanteren. Helaas zullen deze problemen altijd blijven bestaan. Dit wordt met name veroorzaakt door verschillen in belastingsystemen en door tegenstrijdige belangen. Elke lidstaat wil immers een zo hoog mogelijk resultaat belasten. Een goede vastlegging voorkomt veel problemen. Hier wijzen wij onze klanten steeds weer op”.

- Op welke wijze zouden lidstaten er voor kunnen zorgen dat het doorbelasten van kosten transparanter en duidelijker wordt voor een concern?

“Er zou een openbaar register moeten komen waarin de te hanteren opslagpercentages per branche staan. Dit zou veel duidelijkheid scheppen, echter doordat de meeste

ondernemingen toch ergens in hun bedrijfsprocessen afwijken van vergelijkbare

ondernemingen in dezelfde branche is dit wellicht toch moeilijk. Door ook belastingstelsels van verschillende lidstaten op elkaar af te stemmen zouden onduidelijkheden kunnen worden vermeden. Dit is echter in de praktijk moeilijk realiseerbaar”.