• No results found

Inleiding

In het belang van mijn onderzoek wil ik u graag een paar vragen stellen over de implementatie van wetsvoorstellen bij de afdeling Burgerlijke Stand. Het wetsvoorstel weer deze implementatie betrekking op heeft is het wetsvoorstel : “Scheiden zonder rechter”. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat echtgenoten naar de abs van de gemeente kunnen waar zij woonachtig zijn om te kunnen scheiden, mits zij geen minderjarige kinderen hebben. Dit wetsvoorstel bepaald dat er geen verordening of beleid opgesteld hoeft te worden. Dit betekent dat wanneer het wetsvoorstel

doorgevoerd wordt, dat deze van rechtswege direct inwerking treedt. Over deze inwerkingtreding wil ik u graag een paar vragen stellen.

Vragen

Kennismaking

1. Hoelang bent u al werkzaam voor de gemeente Amstelveen? Ik werk nu 9 jaar voor de gemeente Amstelveen.

2. Welke opleiding heeft u gedaan?

Ik heb de opleiding bedrijfskunde afgerond. Ik werkte eerst bij het UWV en het UWV zat in een verander traject, ik was gespecialiseerd in een verandermanagement en ik zag deze vacature voorbij komen. Bij burgerzaken gingen er ook veel dingen veranderen dus dat paste goed in mijn expertise dus ben ik dat gaan doen.

3. Kunt u mij vertellen over uw functie en uw werkzaamheden?

Ja dat is een goede vraag. Wat mijn functie inhoudt is dat de bedrijfsvoering klopt en op orde is. Dat betekend in dit geval dat we kijken naar de omzet, producten en de aantal producten moeten kloppen met de personele bezetting. Daarnaast heb ik het zicht op het financiële vlak van publiekszaken. Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat er niet veel onvrede is op de afdeling, dus dat de mensen goed met elkaar kunnen en goed samen kunnen werken. Verder organiseer ik werkoverleggen en hou ik functioneringsgesprekken. Eigenlijk zorgen dat de hele toko loopt en draait.

4. Waarom heeft u gekozen voor dit beroep?

Ik heb eigenlijk altijd gezegd: “ik word nooit leidinggevende”. Als ik iets ga doen is het geen

leidinggevende functie, zei ik altijd. Alleen bij mijn vorige werk, bij de groep zelf waar ik onderdeel van uitmaakte, zijn zij naar de directie gegaan en hebben zij gezegd dat ze mij als leidinggevende wilden. Daarom ben ik leidinggevende geworden.

Implementatie van wetten

5. Hoe wordt u op de hoogte gebracht dat er een nieuwe wet is of een nieuwe wet aankomt? Je volgt het nieuws, media, vakbladen. Verder hebben we ook senioren overleg en dat hele clubje. Hierin overleggen wij veel en komen zulke onderwerpen ook aan bod. Iedereen houdt alle

ontwikkelingen in de gaten. Het senioren overleg is elke week op dinsdag van 08:30 – 10:00. Alle ontwikkelingen die op het gebied van burgerzaken plaatsvinden worden daar besproken. Paul Herscheid ziet veel en die houdt zich daar voornamelijk mee bezig, door hem laten we ons dan ook veelal inlichten. Veel medewerkers zien zulke dingen ook en die stellen ons daar dan van op de hoogte.

6. Is er beleid over hoe deze wet geïmplementeerd moet worden?

Paul Herscheid houdt zich altijd bezig met het beleidsvoorstel en hoe de wetten geïmplementeerd moeten worden. Als Paul een beleid of stuk heeft geschreven overlegt hij dit aan mij en dan gaan we

er samen over brainstormen. Als Paul een beleidsvoorstel heeft gemaakt overleggen wij dit altijd in het senioren overleg. Paul is de enige van de afdeling die zich bezig houdt met zulke ontwikkelingen. Verder brengt dit wetsvoorstel niet heel veel drastische wijzigingen met zich mee. Het gaat met name om de wijziging aan de balie en hoe je de stukken aanneemt. De verwerking van de echtscheiding daar is de ambtenaar van de burgerlijke stand al mee bekend.

Om zo een wetsvoorstel in te voeren of om over na te denken wat de beste werkwijze is, plannen we altijd veel overleggen. Zo heb je om de twee maanden een cluster overleg, elke week hebben we een seniorenoverleg en eens per drie maanden hebben we een regio-overleg. Verder hebben we ook een MT overleg. Dit is een overleg met alleen het managementteam.

7. Gaan jullie voor advies naar de afdeling JZ, zo niet, waarom? Zo wel, wanneer?

Meestal melden wij het bij JZ wat wij van plan zijn. Dan gaat Paul aan de slag met het vergaren van informatie. Hij neemt contact op met andere gemeente en vraagt hij hoe zij dit oppakken. Hij verzamelt deze informatie en verwerkt het in een stuk en dan gaan we nog een keer met JZ aan tafel om te kijken of alles juridisch correct is. Wij nemen dus altijd voordat een wet inwerking treedt contact op met JZ. In zo een traject hebben vaak contact met JZ om feedback te geven op stukken. Dit kan

verschillen van 2 keer tot 10 keer.

8. Worden er extern iemand ingehuurd om advies te geven betreffende het onderwerp/zorgen voor opleiding?

Ja wij huren ook wel eens externe mensen in. Deze mensen geven dan presentaties of geven voorlichting. Er worden niet veel mensen extern ingehuurd, want Paul heeft heel veel kennis op deze gebieden en hij geeft zelf ook les. Vaak is Paul dan degene die ons een presentatie of voorlichting geeft over het betreffende onderwerp. Paul is altijd een beetje de docent van onze club.

9. Wordt er gebruik gemaakt van werkinstructies op de afdeling burgerlijke stand?

Op het moment dat zoiets zich voordoet is de club van de burgerlijke stand heel actief met elkaar om hierover te brainstormen. Er ligt een werkinstructie maar er zijn natuurlijk altijd gevallen die wat lastiger zijn. In zulke gevallen gaan ze altijd in overleg met elkaar en dan gaan ze even sparren. Dit is dan niet verwerkt in een werkinstructie.

10. Wat is de rol van de NVVB bij het implementeren van zo een wetsvoorstel?

Ja wij hebben veel contact met de NVVB over diverse wetsvoorstellen of wijzigingen. Dit contact loopt via de mail of telefonisch. Zodra het wetsvoorstel in een vergevorderd stadium is nemen wij altijd even contact op met de NVVB of andere gemeentes over hoe hij denken over de aanpak en de wijzigingen. Op het moment dat wij het hebben geïmplementeerd hebben we een regio-overleg met de

gemeentes: Uithoorn, Ouder Amstel, Diemen en Aalsmeer en daarin vertellen wij hoe wij dat hebben gedaan. Dit regio-overleg is één keer per drie maanden. Dit zijn wat kleinere gemeentes en die hanteren dezelfde werkwijze als dat wij doen. Zij gebruiken dan ook onze werkinstructies.

Wetsvoorstel scheiden zonder rechter

11. Wat is uw mening over het wetsvoorstel “scheiden zonder rechter”?

Ik heb er eerlijk gezegd niet zoveel zicht op. Ik denk wel dat de mensen van het cluster burgerlijke stand heel alert moeten zijn op het nemen van de beslissingen bij het uitspreken van de

echtscheiding. Het brengt namelijk wel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Bij ons op de afdeling werken ze heel erg secuur, maar de vraag is of dat overal zo is. Ik ben er voor hier niet zo bang voor, maar als er bij een andere gemeente een hoge werkdruk is, weet ik niet of ze daar ook zo secuur zijn. Dat zal een risico kunnen zijn.