• No results found

Interpretatie van de resultaten van de Levenscyclusscan

5 Levenscyclusscan 1 Inleiding

5.3 Toepassing Levenscyclusscan

5.3.4 Interpretatie van de resultaten van de Levenscyclusscan

Interpretatie van criteria

Zoals in paragraaf 5.1 is aangegeven dient de Levenscyclusscan als een quickscan te worden gebruikt. De resultaten uit de scan zijn verkennend en niet definitief. De scan dient om te bepalen waar de huidige waarden en knelpunten liggen, maar geeft geen definitief resultaat. Bijvoorbeeld het criterium 'veiligheid': wanneer twee groepen bewoners de Levenscyclusscan invullen en aangeven dat de veiligheid te wensen overlaat, kan dit zowel fysieke als sociale oorzaken hebben. Het onveilige gevoel kan dus worden veroorzaakt door een onveilige verkeerssituatie, terwijl een andere bewoner een onveilig gevoel heeft door het gebrek aan sociale veiligheid. De scan maakt dus duidelijk dat de veiligheid in het gebied te wensen overlaat maar om de oorzaak van het onveilige gevoel te kunnen achter halen moeten vervolgvragen worden gesteld.

Interpretatie resultaten per actor

Bij de analyse van Levenscyclusscan moet rekening worden gehouden met de actor die de scan heeft ingevuld. De mening van een expert telt bijvoorbeeld zwaarder als het gaat om (milieu)technische aspecten en economische aspecten in het gebied. De mening van de gebruiker telt echter zwaarder mee wanneer het gaat om de beleving van het gebied, de sociale aspecten en de gebruiksvriendelijkheid van het gebied. In de analyse moet daarom rekening worden gehouden met de actor die de scan invult omdat, dit een andere wending geeft aan de uitkomst. In de scan is geen mogelijkheid opgenomen om onderscheid te maken tussen de verschillende actoren die de Levenscyclusscan invullen. De afnemer van de scan dient hier zelf rekening mee te houden. In het vervolg kan het actorbelang in de scan worden toegevoegd.

Knelpunten in de praktijk

Om te testen of de Levenscyclusscan in de praktijk werkt heeft Oranjewoud de scan getoetst in een hoeveelheid onderhandse projecten. Een aantal professionals hebben de Levenscyclusscan getoetst op cases waar zij in de praktijk mee bezig zijn. Uit deze praktijktoets zijn verschillende verbeterpunten naar voren gekomen, die enerzijds de werking van de Levenscyclusscan in de praktijk verhelderen en anderzijds in de analyse van de Levenscyclusscan voor meer duidelijkheid zorgen. Het grootste gedeelte van de verbeterpunten zijn inmiddels opgenomen in de Levenscyclusscan. Een drietal knelpunten zijn niet opgenomen in de Levenscyclusscan omdat ze niet aansluiten bij de doelstelling van dit onderzoek. Het betreft hier feedback wat niet is opgenomen in de Levenscyclusscan omdat het daarmee het karakter van quickscan zou verliezen Echter zijn ze wel dermate belangrijk dat ze zijn opgenomen in de aanbevelingen (hoofdstuk 8).

Verwerkte feedback

De Levenscyclusscan behelst zowel de scan als de daaropvolgende analyse. Een vijftal knelpunten met betrekking tot op de twee cases verwerkt.

1. In de analyse van de Levenscyclusscan telt in sommige gevallen de mening van de expert meer mee dan die van de gebruiker en soms is het andersom. Dit wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald.

2. Welk verschil zit er in de scores op de urgentieladder (bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen 6 en 7). De afnemer van de scan moet duidelijkheid bieden aan de actoren wat een verschil in urgentie betekent voor de maatregelen die genomen moeten worden en de kosten die daarbij komen kijken.

3. Sommige criteria zijn te ruim van begrip. Veiligheid kan bijvoorbeeld een sociale of fysieke oorzaak hebben.

4. De verhouding tussen vragen en criteria is onlogisch. Per criterium worden vier vragen gesteld maar kan slechts een score worden gegeven die overlappend is voor al deze vragen.

5. Bij vragen over de aanwezigheid van verontreiniging en verdroogde natuur is een lage score juist positief. Dit conflicteert met de andere criteria waar juist een hoge score positief is.

5.4 Samenvatting

Kortom, de Levenscyclusscan meet de levensverwachting aan de hand van de maatschappelijke urgentie. Voor een flexibel karakter van de scan is gekozen voor een zestal functietypologieën van gebieden, zoals genoemd in paragraaf 5.3.1. De criteria in de scan zijn onderling met elkaar verbonden. Wanneer één criterium wordt aangepakt, zorgt het onderlinge verband ervoor dat dit op meerdere criteria van invloed is. Zodoende zorgt een kleine ingreep voor een groter effect en voor verbetering in een wijk of gebied.

Er dienen verschillende stappen doorlopen te worden om de Levenscyclusscan in te vullen. Om de waarden en knelpunten van het gebied inzichtelijk te krijgen, dient de scan ingevuld te worden door drie verschillende partijen, de zogenaamde drie P's (privaat, politiek en projectmanager/beheerder). De mening van verschillende partijen is belangrijk in de analyse, en in sommige gevallen telt de mening van de gebruiker zwaarder mee, terwijl in andere gevallen de mening van de expert zwaarder meetelt. Nadat de scan door partijen is ingevuld, moeten de kenmerken van het gebied in de Levenscyclusscan worden ingevuld. Met deze gegevens wordt de scan uitgevoerd en worden in navolging daarop verschillende oplossingsstrategieën geadviseerd.

Om de resultaten te analyseren moet duidelijk worden wat verschillende scores betekenen. Een hoge score stelt dat sprake is van een hoge maatschappelijke urgentie en vice versa. Een hoge score betekent dan ook dat moet worden gekozen voor een andere strategie en dat daar dus ook meer kosten aan vast zitten. Om de werking van de Levenscyclusscan te toetsen is de scan binnen Oranjewoud op onderhandse projecten getest. Daaruit zijn een aantal knelpunten naar voren gekomen die deels zijn toepast en deels zijn meegenomen in de aanbevelingen.