• No results found

In dit hoofdstuk worden de ‘resources’ beschreven waarover Heuver beschikt ten aanzien van de industriebandenmarkt. Vervolgens worden deze ingedeeld aan de hand van de indeling van Dollinger. Tot slot worden de zwaktes van Heuver beschreven.

7.1 ‘Resources’

De volgende vijf ‘resources’ zijn bij de interne analyse naar voren gekomen: compleet aanbod industriebanden, landelijke dekking: snelle service, beschikbaar middel op locatie:

industriepers, kennis (de)montage industriebanden en financiële mogelijkheden. Deze worden hieronder behandeld.

Compleet aanbod industriebanden

Heuver biedt producten aan uit alle drie de categorieën (lucht-, volrubber- en massieve

banden). In de categorie luchtbanden het merk TVS en deze producten worden vervaardigd in Vellarippatti (India). De banden hebben een extra diep profiel om zo de kans op lek raken van de band te verkleinen. In de categorie volrubberbanden worden er drie merken aangeboden die opgedeeld zijn naar prijsklasse. De volgende drie prijsklassen worden er onderscheiden: een premium brand (Mega-T), een economic brand (Sava) en een budgetbrand (MRF). Het bedrijf Mega-T is opgericht in 1985 en is al jaren een absoluut A-merk in eigen land (Israël) . Daarbij geniet het merk, wat wereldwijd gedistribueerd wordt, een reputatie als de top in industriebanden. Mega-T kent een vijftal standaard lijnen:

- ‘STD’: Dit type bestaat uit drie lagen. Optimaal comfort en hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid en stabiliteit.

- ‘Anti Static’: Speciaal ontwikkeld voor het gebruik in een brandgevaarlijke omgeving.

- ‘Cut Resistant’: Speciaal ontwikkeld voor ruw terrein.

- ‘Non-Marking’: Speciaal ontwikkeld voor de steriele werkvloeren van de voedings- en farmaceutische industrie.

- ‘High Load’: Speciaal ontwikkeld voor extreme belasting met behoud van de specifieke kwaliteiten en karakteristieken van elke willekeurige standaardband. De industriebanden van Sava komen uit Kranj (Slovenië) en de rubberfabriek is daar sinds 1920 gevestigd. De producten van Sava worden gekenmerkt door kwaliteit gekoppeld aan betaalbaarheid. Het merk MRF vindt zijn oorsprong in Madras (India) en is opgericht in 1946. Onder de merkenrange die aangeboden wordt is MRF de budget band: ‘een sterke band met goede kwaliteiten voor een scherpe prijs’. MRF staat ook wel bekend als ‘de prijsvechter onder de industriebanden’. Ook worden er, wanneer de klant er na vraagt, producten in de categorie massief aangeboden. Heuver heeft hiervoor geen vast merk opgenomen in het assortiment. Voor de vier merken (TVS, Mega-T, Sava en MRF) heeft Heuver het exclusieve recht qua verkopen in de Benelux op basis van een ‘gentlemen agreement’.

Uit de klantanalyse is naar voren gekomen dat slijtvastheid als belangrijkste

producteigenschap van een industrieband aangemerkt wordt en dat er met name gebruik gemaakt wordt van volrubberbanden. Dit betekent dat er met de premium band (Mega-T) het beste ingespeeld kan worden op deze behoefte en dat de overige merken van minder groot belang zijn.

Landelijke dekking: snelle service

In samenwerking met Profile International is het concept Solidmasters bedacht. Hierbij is er afgesproken dat Heuver de vier merken (TVS, Mega-T, Sava en MRF) mag verkopen via de circa 170 Profile vestigingen verdeeld over de Benelux. Deze vier merken mag Heuver alleen verkopen via de Profile vestigingen in de Benelux. Door deze landelijke spreiding kunnen de klanten over de gehele Benelux voorzien worden van een snelle service.

Beschikbaar middel op locatie: industriepers

Een groot aantal vestigingen van Profile Tyrecenter beschikt over een industriepers, waarmee volrubberbanden op een efficiënte en verantwoorde wijze kunnen worden vervangen of gemonteerd (www.profile.nl). Van de elf profile vestigingen van de Heuver holding BV zijn er vier in het bezit van een industriepers. Deze vier persen zijn dusdanig geografisch verdeeld, dat de overige zeven vestigingen op een relatief korte afstand zitten.

Kennis (de)montage industriebanden

Bij de 11 Profile vestigingen die in eigendom zijn van Heuver holding BV heeft men de beschikking over professionele kennis ten aanzien van het (de)monteren van industriebanden. Deze kennis is door de jaren heen opgebouwd.

Financiële mogelijkheden

De Heuver holding BV is een bestaand en groeiend bedrijf waar veel cashflow gegenereerd wordt. Er zijn dan ook voldoende financiële mogelijkheden voor bijvoorbeeld het verkrijgen van nieuw kapitaal.

7.2 Indeling ‘resources’ klassering Dollinger

Er zijn door Dollinger (2003) zes type ‘resources’ gedefinieerd. Deze zijn als volgt: fysieke ‘resources’, reputatie ‘resources’, organisatie ‘resources’, financiële ‘resources’, intellectuele/ menselijke ‘resources’ en technologische ‘resources’. De theoretische betekenissen van deze begrippen zijn terug te vinden in het theoretisch kader (hoofdstuk 2, paragraaf 2.3) In tabel 2 zijn de ‘resources’ van Heuver met betrekking tot de industriebanden ingedeeld naar de klassering van Dollinger.

Type resource ‘Resources’ Heuver

Fysieke ‘resources’ Compleet aanbod

Landelijke dekking (snelle service)

Bruikbaar middel op locatie: industriepers Intellectuele/ menselijke ‘resource’ Kennis (de)montage industriebanden

Financiële ‘resource’ Financiële mogelijkheden

Tabel 2: De ‘resources’ van Heuver met betrekking tot de industriebandenmarkt ingedeeld naar de klassering van Dollinger.

7.3 Zwaktes Heuver

Bij de interne analyse zijn er twee zwaktes van Heuver ter sprake gekomen. Ten eerste is dit de benodigde kennis/ ervaring bij de bandengroothandel om advies te kunnen geven aan klanten. Dit betreft de kennis voor de juiste bandkeuze onder bepaalde omstandigheden en de kennis met betrekking tot de talrijke typen en maten voor de verschillende soorten intern transportmaterieel. Op dit punt heeft Heuver een sterke achterstand ten aanzien van de concurrentie. Bij de beschrijving van de concurrentie is naar voren gekomen dat deze veelal

beschikken over een rijke historie aan kennis en ervaring. Het tweede punt is het ontbreken van een goed ruilwisselsysteem. Dit houdt in dat er op locatie veelal nog geen voorraad of ruilvelgen aanwezig zijn om potentiële klanten te voorzien van een zeer snelle service. Gezien de hoge klantentrouw die naar voren is gekomen bij de klantanalyse kan er gesteld worden dat dit ook een belangrijke zwakte is van Heuver. Deze externe bevinding kan namelijk omgezet worden naar het feit dat Heuver niet beschikt over lange relaties met gebruikers van

Hoofdstuk 8 Duurzaam concurrentievoordeel