• No results found

Vraag 7: De inhoud van de training kan ook via reguliere video of schriftelijk worden gegeven Naar welke vorm van trainen gaat je voorkeur uit als je de keuze had? En

5.6 Interactieve prototype 3 (360° VR-film)

Voor het derde en tevens laatste prototype zijn opmerkingen en suggesties van het tweede prototype meegenomen. Zo hadden meerdere personen moeite met het vinden van de eerste pijl. Het werd niet meteen duidelijk dat ze om moesten draaien om de pijl te selecteren. Tevens viel de voortgangsbalk bij drie personen niet goed op. Hierdoor gaven ze aan dat deze dan ook niet motiverend werkte. De andere twee personen zeiden daarentegen dat ze wel regelmatig op de voortgangsbalk hebben gelet en gaven aan dat dit hen dus wel motiveerde. In het derde prototype wordt er bij de eerste pijl door middel van de voice-over vermeld dat je je om moet draaien om de pijl te selecteren. Er is voor gekozen om de voortgangsbalk te behouden in het laatste prototype. Als toevoeging hierop is gekozen om door middel van de voice-over aan te geven hoe lang de training duurt. Zo wordt in het begin van de training vermeld dat deze 5 tot 10 minuten duurt. Dit was ook één van de ideeën die een respondent gaf. Tevens wordt er middels voice-over vermeld wanneer de gebruiker op de helft van de training is.

5.7 Usability test 3

Het derde prototype is wederom getest onder vijf personen (n=5). Hetzelfde feedbackbackformulier van de vorige keer is behouden. Het examen daarentegen bestond deze keer uit alleen open vragen. Dit is gedaan omdat er bij de vorige Usability Test heel goed gescoord werd. Dit kan zijn omdat het examen te makkelijk was doordat deze voornamelijk uit meerkeuzevragen bestond. Er is dus een mogelijkheid om vragen goed te beantwoorden door deze willekeurig in te vullen. Een voorbeeld van het laatste prototype kun je bekijken met de volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=phBirA-TeeM

Vraag 1: Op een schaal van 1 tot 10. Hoe motiverend werkt het feit dat je de training in eigen tempo en zonder hulp van iemand anders doorloopt?

Deze vraag werd net als bij de vorige Usability Tests goed ontvangen. De testpersonen voelden een vorm van onafhankelijkheid en controle wanneer ze de training in eigen tempo doorlopen. Vier personen gaven deze vraag een 8. De laatste persoon gaf deze vraag een 9.

Vraag 2: Op een schaal van 1 tot 10. Hoe motiverend werkt de voortgangsbalk tijdens de training?

De voortgangsbalk werkte motiverend bij de meeste personen. De meerderheid gaf aan dat ze regelmatig naar de voortgang keken. Twee personen gaven deze vraag een 7. De rest van de personen gaven een 6, een 8 en zelfs iemand een 10.

Vraag 3: Op een schaal van 1 tot 10. Hoe motiverend werkt de feedback tijdens de training? (Bijv. “Goed gedaan, goed bezig”)

De feedback werkte bij de meeste personen zeer motiverend. Drie personen gaven deze vraag een 8. Eén persoon gaf deze vraag een 7. Er was ook iemand die deze vraag een 3 gaf.

Vraag 4: Op een schaal van 1 tot 10. Hoe motiverend werkt het feit dat je later de mogelijkheid hebt om de training nog een keer te doen op mobiele telefoon?

Deze vraag werd goed ontvangen. Twee personen gaven deze vraag een 8. Nog eens gaven twee andere personen deze vraag een 7. De laatste persoon gaf deze vraag een 6.

Vraag 5: Op een schaal van 1 tot 10. Hoe motiverend werkt het feit dat je na de training een examen moet afnemen om op basis hiervan je prestatie te meten?

Deze vraag scoorde hoger dan bij de vorige Usability Tests. De testpersonen vonden het zeer

motiverend om na de training een examen te moeten afnemen om prestatie te meten. Drie personen gaven deze vraag een 9. Twee personen gaven deze vraag een 8.

Vraag 6: Denk je de werkvloer van Kleentec zelfverzekerd te kunnen betreden na kennis te hebben gemaakt met de veiligheidsvoorschriften en taakeisen? En waarom?

Wederom beantwoordde niemand deze vraag met ‘Nee’. Alle testpersonen gaven aan de werkvloer van Kleentec zelfverzekerd te kunnen betreden na de training.

Vraag 7: De inhoud van de training kan ook via reguliere video of schriftelijk worden gegeven. Naar welke vorm van trainen gaat je voorkeur uit als je de keuze had? En waarom?

Net als bij de vorige Usability Tests gaven alle testpersonen hun voorkeur aan Virtual Reality in tegenstellig tot schriftelijke training of reguliere video.

Feedback Grid

Alle testpersonen gaven wederom aan dat de stappen duidelijk waren. Eén testpersoon gaf aan dat het handig is om elke stap te filmen. Dus ook het aantrekken van de handschoenen en de

veiligheidsbril. Daarnaast gaf iemand aan dat de transities tussen de beelden afleidend werkten. Geen van de testpersonen had vragen. Er was één testpersoon die het idee gaf om rond te kunnen lopen in de omgeving.

Conclusie

Net als bij de vorige Usability Test werkten de meeste motiverende elementen naar behoren. In dit prototype is niets veranderd aan de voortgangsbalk. Drie testpersonen gaven aan dat ze het prettig vonden om te horen hoe lang de training duurt en wanneer je op de helft bent. Tevens was het deze keer bij iedereen duidelijk dat je om moest draaien om de eerste pijl te selecteren. Er waren bij dit prototype geen grotere tekortkomingen waar meerdere testpersonen tegenaan liepen. Een enkeling die werd afgeleid door de transities tussen verschillende beelden. De resultaten van het

feedbackformulier en het examen zijn te lezen in bijlage J. De antwoorden op vragen van de Feedback Grid zijn terug te lezen in bijlage K.

6. Conclusie

De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: “Hoe kan Virtual Reality bijdragen aan een

motiverende en veilige leeromgeving voor schoonmaakmedewerkers van Kleentec?” Uit de resultaten van de eerste deelvraag komt naar voren dat leren middels observatie een goede leermethode is. Bij het eindproduct is dan ook gekozen voor deze manier van leren. De verschillende werkzaamheden en veiligheidsvoorschriften werden niet alleen uitgebeeld maar ook auditief toegelicht. Volgens de piramide van Dale onthouden personen iets beter wanneer ze iets zien en horen. Bij het eindproduct is deze theorie op de proef gesteld. Zo wordt er tijdens de training niet uitgebeeld dat handschoenen en een veiligheidsbril verplicht zijn. Dit werd alleen auditief toegelicht. De vraag: “Aan welke

veiligheidsvoorschriften moet je voldoen voordat je begint met het spuiten van het schuimmengsel?” konden de meeste testpersonen dan ook niet juist beantwoorden. Er kan aan de hand van de

testresultaten worden geconcludeerd dat personen moeite hebben met het onthouden van informatie als dit alleen auditief wordt toegelicht en niet wordt uitgebeeld. Uit de resultaten van het examen van de Usability Tests komt naar voren dat de meeste testpersonen de rest van de vragen wel juist konden beantwoorden. Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat personen iets beter onthouden als dit zowel wordt uitgebeeld als auditief wordt toegelicht.

Dankzij het onderzoek zijn er verschillende motiverende elementen toegepast op het eindproduct. Volgens de zelfbeschikkingstheorie kun je de intrinsieke motivatie verhogen door in te spelen op verschillende basisbehoeften. Bij de uitwerking van het product is ingespeeld op twee basisbehoeften. Dit zijn autonomie en competentie. De testpersonen gaven aan dat ze het motiverend vonden om de training in eigen tempo en zonder hulp van iemand anders te doorlopen. Ook gaf de meerderheid aan dat het motiverend werkt om af en toe positieve auditieve feedback te ontvangen.

Aan de hand van de laatste twee vragen van het feedbackformulier kan worden geconcludeerd dat de testpersonen de VR-training als zeer positief ervaarden. Alle testpersonen gaven aan dat ze de werkvloer van Kleentec zelfverzekerd konden betreden. Daarnaast gaven alle testpersonen hun voorkeur aan Virtual Reality als het gaat om vorm van training.

Bij het eindproduct is tevens gamification toegepast om personen tijdens de training te motiveren om deze af te ronden. De voortgangsbalk kreeg gemengde reacties. Sommigen gaven aan dat ze tijdens de training totaal niet hadden gelet op de voortgangsbalk en deze hen dus ook niet motiveerde. Anderen gaven aan dat dat ze wel regelmatig hun voortgang bijhielden en dat dit ook motiverend werkte om de training af te ronden.

Dankzij een onderzoek waar VR-training werd vergeleken met een reguliere training kan worden geconcludeerd dat retentie niet hoger of lager is wanneer verschillende vormen van leren worden vergeleken. Wat overeenkomt tussen het experiment ‘Development and Analysis of Virtual Reality Technician-Training Program and Methods” en de Usability Tests die de onderzoeker heeft uitgevoerd is dat bij beide groepen de meerderheid een voorkeur had voor VR-training in plaats van reguliere training.

Na het onderzoek is gekozen voor samenwerking met het platform WarpVR. De training is dan ook gemaakt met dit platform. Na een interview met een veiligheidsdeskundige binnen Kleentec werd duidelijk dat er niet heel veel ongelukken met blijvend letsel plaatsvinden. Het is voor Kleentec van belang dat zij snel en overzichtelijk hun manier van trainen kunnen verantwoorden aan de Arbowet. Het creëren van de training met het platform verliep zeer soepel. WarpVR biedt een vriendelijke gebruikservaring aan. Tevens biedt WarpVR een uitgebreide handleiding en een chatsysteem dat geraadpleegd kan worden bij eventuele vragen of voor personen die het platform onder de knie proberen te krijgen. WarpVR biedt daarnaast ook de mogelijkheid om resultaten van personen die bepaalde trainingen hebben gevolgd te exporteren en snel te kunnen delen. Dit is voor Kleentec interessant omdat ze op deze manier hun manier van trainen kunnen verantwoorden aan de Arbowet en op een snelle en gestructureerde manier kunnen aantonen wie welke training heeft gevolgd en wanneer hij die heeft gevolgd. Ook de testpersonen voltooiden de training in de VR-bril zonder hulp van de onderzoeker. Er kwamen geen technische problemen aan bod. Op basis van de resultaten van het onderzoek is gebleken dat Virtual Reality zeker een bijdrage kan leveren aan een motiverende en veilige leeromgeving voor schoonmaakmedewerkers van Kleentec.

Door handelingen uit te beelden en auditief toe te lichten wordt een hoog retentieniveau behaald. Tevens kunnen bepaalde elementen worden gebruikt om personen te motiveren. Er kan nog niet worden geconcludeerd of nieuwe medewerkers ook langer in dienst blijven na het volgen van een VR- training. Wel heeft Kleentec nu de mogelijkheid om snel en overzichtelijk hun manier van trainen te verantwoorden tegenover de Arbowet.

7. Discussie

Dankzij het onderzoek is gebleken dat Virtual Reality kan bijdragen aan het creëren van een

motiverende en veilige leeromgeving. Kleentec wil naast het trainen van personeel ook dat zij langer in dienst blijven door middel van deze nieuwe manier van trainen. Ondanks dat de training goed beviel bij personen in de doelgroep, kan nog niet worden bepaald of werknemers ook daadwerkelijk langer in dienst zullen blijven. Dit is iets wat op langere termijn moet blijken.

De resultaten van de Usability Tests komen grotendeels overeen met de verwachtingen van de onderzoeker en de gebruikte theorieën, modellen en literatuur. Alleen het gebruik van de

voortgangsbalk werkte niet bij iedereen even motiverend. Er kan dus worden gediscussieerd of het gebruik hiervan een meerwaarde heeft voor ontwikkelingen van toekomstige VR-trainingen. Er kan daarnaast worden gediscussieerd tot hoever je iemand kan trainen middels VR. De testpersonen van de Usability Tests konden door middel van het examen bewijzen dat ze op de hoogte zijn van de taakeisen en aan welke veiligheidsvoorschriften ze moeten voldoen. Het is alleen niet verantwoord om er dan meteen vanuit te gaan dat ze de verschillende taakeisen en

veiligheidsvoorschriften ook zelfstandig en op de juiste manier kunnen uitvoeren en toepassen. Het is verstandig om in het begin altijd een leidinggevende mee te laten kijken en nieuwe werknemers te begeleiden waar nodig.

Er is na het onderzoek ook niet bewezen of retentie na Virtual Reality training hoger is dan

schriftelijke training of reguliere video. Alhoewel de voorkeur uitgaat naar Virtual Reality betekent dit nog niet dat VR beter is dan andere vormen van training. Kosten van het aanbieden van VR-trainingen lopen op door de aanschaf van de benodigde VR brillen en het gebruik van een platform zoals

WarpVR. Iets dat bij schriftelijke training of reguliere video niet nodig is. In het volgende hoofdstuk volgen nog een aantal aanbevelingen voor het aanbieden van VR-trainingen.

8. Aanbevelingen

Na het onderzoek komen nog een aantal aspecten naar voren die in de toekomst behandeld kunnen worden. Ter herhaling, Virtual Reality kan bijdragen aan het creëren van een motiverende en veilige leeromgeving. Het ligt eraan aan wie je deze leeromgevingen wil aanbieden. Een klant met veel in- en uitstroom van personeel zoals Kleentec past waarschijnlijk beter bij het concept dan een klant met een kleinere in- en uitstroom van werknemers. Virtual Lab 17 dient te bepalen voor welke klanten VR- trainingen van toegevoegde waarde kunnen zijn en voor welke niet.

Samenwerking met een platform als WarpVR brengt kosten met zich mee. WarpVR biedt verschillende

abonnementen aan, vanaf €200,- per maand. Een abonnement loopt een jaar. Advies is om dit mee te

nemen in het kostenplaatje voor de klant om hen hiervoor een maandelijkse vergoeding te laten betalen. Tevens kan niet worden geconcludeerd dat VR-trainingen beter zijn dan andere soorten trainingen. Advies is naast de nadruk op de VR-training zelf, ook nadruk te leggen op het feit dat er door middel van deze manier van trainen resultaten makkelijk geëxporteerd en gedeeld kunnen worden.

Tijdens het creëren van de training ging veel tijd zitten in het animeren en implementeren van de voortgangsbalk. De resultaten van de Usability Tests met de doelgroep liepen daarnaast behoorlijk uiteen. Advies is om dit gamification element aan te kaarten bij WarpVR. Misschien kunnen zij dit toevoegen in het platform zelf, waardoor de gebruiker dit simpelweg aan kan zetten met een switch. Tevens wil Kleentec dat personeel langer in dienst blijft. Een motivatiefactor zoals een VR-training is waarschijnlijk niet genoeg om dit te realiseren. Volgens het onderzoek dient er eerst voldoende aandacht te worden besteed aan de hygiënefactoren voordat er aandacht wordt besteed aan motivatiefactoren. Er wordt dan ook aanbevolen om dit te doen.

9. Bronnen

360° VR-films en 3D toepassingen. (z.d). Geraadpleegd op 6 september 2019, van

https://virtuallab17.nl/

De winst van Kleentec Hygiëne. (z.d). Geraadpleegd op 11 november 2019, van

https://www.kleentec.nl/

Rensink, W. (2019, 1 mei) Wat is Virtual Reality? Geraadpleegd op 13 september 2019, van

https://www.consumentenbond.nl/smartphone/wat-is-virtual-reality

Broekman, F. (2014, 13 januari) Masterscriptie taal en cultuur: educatie en communicatie. Van der Wardt, R (z.d). De Design Thinking Methode Uitgelegd: In 5 fases naar Innovatie.

Geraadpleegd op 9 september 2019, van https://designthinkingworkshop.nl/design-thinking-methode/

The Huddle. (2018, 24 oktober) Social learning theory. Geraadpleegd op 18 november 2019, van

https://www.thehuddle.nl/kennisbank/e-learning-tips/social-learning-theory/

Learning Theories. (z.d). Social Learning Theory (Bandura). Geraadpleegd op 21 november 2019, van

https://www.learning-theories.com/social-learning-theory-bandura.html

Anderson, H.M. (z.d). Dale’s Cone of Experience. Geraadpleegd op 25 november 2019, van

http://www.queensu.ca/teachingandlearning/modules/active/documents/Dales_Cone_of_Experience_s ummary.pdf

Taris, T.W. (2007, 29 november) Al doende leert men. Geraadpleegd op 18 september 2019, van

https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/30963/30963_al__dolem.pdf

Wij Leren. (z.d). Zelfdeterminatie theorie. Geraadpleegd op 20 november 2019, van

https://wij-leren.nl/zelfdeterminatie-theorie.php

Mulder, P. (z.d). Zelfdeterminatietheorie (ZDT). Geraadpleegd op 21 november 2019, van

https://www.toolshero.nl/psychologie/motivatie/zelfdeterminatietheorie-zdt/

McLeod, S. (2018). Maslow’s Hierarchy of Needs. Geraadpleegd op 26 november 2019, van

https://www.simplypsychology.org/maslow.html

Verken je Geest. (2018, 25 augustus). De theorie van Maslow over menselijke behoeften. Geraadpleegd op 28 november 2019, van

https://verkenjegeest.com/de-theorie-van-maslow-over-menselijke-behoeften/

Kuijk, A. (z.d). Herzberg Two Factor Theory of Motivation. Geraadpleegd 5 dec 2019, van

https://www.toolshero.nl/psychologie/motivatie/herzberg-two-factor-theory/

De Vlieger, R. (2012, 30 december). Motivatie-hygiëne theorie Herzberg. Geraadpleegd 5 dec 2019:

https://www.calltheone.com/nl/bedrijfscoaching/motivatie-hygiene-theorie-herzberg

Thomas Lindemann. (2019, 13 januari). How LinkedIn Uses Gamification To Boost Engagement. Geraadpleegd op 14 november 2019, van

http://thomas-lindemann.com/en/gamification-en/how-linkedin-uses-gamification-to-boost- engagement/

Teunissen, R. (2013, 31 mei). Wat is gamification nou eigenlijk? Geraadpleegd op 22 november 2019, van https://www.marketingfacts.nl/berichten/wat-is-gamification-nou-eigenlijk

Beurskens, M. (2017, 19 augustus). Gamification: 5 basisregels om het niet te laten mislukken. Geraadpleegd op 11 november 2019, van

https://www.frankwatching.com/archive/2017/08/19/gamification-5-basisregels-om-het-niet-te-laten- mislukken/

Chou, Y. (2016, 23 juni). Actionable Gamification: Beyond Points, Badges, and Leaderboards. Milpitas, Verenigde Staten: Octalysis Media.

K.T. Bailey et al. (2017). Using Virtual Training for Training Maintenance Procedures. Geraadpleegd op 5 november 2019, van

https://www.interplaylearning.com/hubfs/Blog/Case%20Studies/Using%20Virtual%20Reality%20for% 20Training%20Maintenace%20Procedures.pdf

Smith, J.W & Salmon, J.L. (2017). Development and Analysis of Virtual Reality Technician-Training Platform and Methods. Geraadpleegd op 13 november 2019, van

https://www.interplaylearning.com/hubfs/Blog/Case%20Studies/Development%20and%20Analysis%2 0of%20VR%20Technician%20Training%20Platform%20and%20Methods.pdf

Wat regelt de Arbeidsomstandighedenwet? (z.d). Geraadpleegd op 12 november 2019, van

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowetgeving/vraag-en-antwoord/wat-regelt-de- arbeidsomstandighedenwet

Pijlman, R. (z.d). Geheugencursus. Geraadpleegd op 10 december 2019, van

https://www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/geheugen/

Verbeter trainingen, opleidingen en onboarding met virtual reality. (z.d). Geraadpleegd op 10 december 2019, van

https://ezvr.nl/

Impact your workforce. Use VR for onboarding, engineering, leadership and safety. (z.d). Geraadpleegd op 10 december 2019, van

https://www.warpvr.com/

Create unique experiences with interactive images, videos & 360° media. (z.d). Geraadpleegd op 11 december 2019, van

https://www.thinglink.com/

Use Virtual Reality for training. (z.d.). Geraadpleegd op 11 december 2019, van

https://eyeq-learning.com/

Comparing Insta360 One X & Insta360 PRO II & Insta360 Titan. (z.d). Geraadpleegd op 8 januari, van

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Insta360_One_X_vs_Insta360_PRO_II_vs_Insta360_Titan /BHitems/1437236-REG_1429640-REG_1453537-REG

Thinking Aloud. (z.d). Geraadpleegd op 16 januari 2020, van

http://www.cmdmethods.nl/cards/lab/thinking-aloud

Feedback Grid. (z.d.). Geraadpleegd op 16 januari 2020, van

10. Bijlagen

Bijlage A: Interview Dennis Lankamp De onderzoeker: T

De geïnterviewde: D

T: Wat is uw functie binnen Kleentec?

D: Ik ben eindverantwoordelijke van meer dan 1600 schoonmaakmedewerkers werkzaam bij 130 klanten. Deze medewerkers stuur ik op veiligheidsbeleid en dit beleid stuur ik. De schoonmaak wordt gemonitord via een online platform genaamd Kleendesk. Verder maak ik trainingen en instructies van verschillende machines die worden schoongemaakt. Ik houd me alleen bezig met fysieke veiligheid en niet men mentale problemen. Dit doet Human Resources.

T: Waarom is veiligheid op werk zo belangrijk voor werknemers.

D: Omdat we dit als werkgever verplicht zijn volgens de Arbowet artikel 3. Tevens willen we de werknemers een veilig gevoel meegeven.

T: Waarom is veiligheid op werk zo belangrijk voor Kleentec.

D: Het komt er vooral op neer dat deze 1600 medewerkers ook naam maken voor Kleentec. Wij als werkgever willen een goede naam houden als het aankomt op veiligheid.

T: Hoe worden werknemers ingewerkt en welke maatregelen worden genomen om personeel van Kleentec te beschermen tegen eventuele ongevallen op werk?

D: Nieuwe medewerkers worden ingewerkt door een instructeur. Eerst wordt uitgelegd wat schoonmaken precies inhoudt. Daarna beginners werknemers al vrij snel met het echte schoonmaakwerk. Medewerkers worden dus voornamelijk in de praktijk opgeleid. Uitleg bij