• No results found

Interactie en Scherm ontwerp

!

Alle keuzes zijn gemaakt, in dit hoofdstuk licht ik de resultaten van die keuzes toe met behulp van wat visuals. Ik leg uit waarom bepaalde elementen de vorm hebben gekregen die ze hebben en geef een goed idee van de hoofdfunctionaliteit van de applicatie.

!

14.1 Kern

De applicatie bevat uiteraard vele onderdelen, de belangrijkste keuzes die ik heb gemaakt met betrekking tot de kernfunctionaliteit van de app zal ik hieronder even toelichten.

!

14.2 Home Screen

De app opent met de eerder genoemde Map view om de gebruiker op visuele wijze de bevestiging te geven dat ze niet de enige zijn. Dat is al meteen een van de belangrijkste punten die daarmee aangestipt wordt. Hier zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden voor om dat weer te geven. Zo had ik er ook een lijst van kunnen maken. Echter is de achterliggende gedachte de gebruiker in één oogopslag te laten zien dat ze niet alleen zijn. Door het gebruikmaken van een kaart ziet de gebruiker dat het zijn of haar omgeving is en weet dus meteen dat er meer in hun buurt zijn, de focus ligt op het collectief in plaats van de individu.

!

Met een lijstoverzicht zou de gebruiker per regel moeten kijken hoe ver die persoon ongeveer van hem af zit en dan in een straal van die afstand zou die persoon kunnen zijn. Dat geeft veel minder de indruk van saamhorigheid omdat dit die persoon veel minder wezenlijk maakt. Je hebt als gebruiker nog steeds geen idee waar die persoon zich ongeveer bevind en het is erg veel moeite om te bekijken hoeveel mensen het zijn die in de buurt zijn en ook meemaken wat de gebruiker meemaakt. Voor de kaart zou gebruik gemaakt kunnen worden van een Apple Maps API of Google Maps API.


In mijn voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van Apple Maps . Daarnaast zou een lijst vele afzonderlijke 20

onderdelen vormen. Gebruikmakende van Fitts’s Law is het duidelijk dat de gebruiker met één groot 21

overzicht veel sneller tot de conclusie en het gevoel kan komen dat hij of zij niet de enige is dan het zien van allemaal kleinere losse onderdelen. Fitts’s Law vertelt namelijk dat objecten die groter zijn sneller gevonden worden dan kleinere objecten.

14.3 Ondersteuning

Ook bevindt zich er een personage dat groen gekleurd is daar waar de anderen altijd blauw zijn. Dit personage kan je selecteren voor het verkrijgen van informatie en mogelijk zelfs direct doorverwezen te worden naar waar je moet zijn. Dit zou in samenwerking met therapeuten, politie en andere overheidslichamen een belangrijk koppelstuk kunnen vormen om deze mensen die normaliter niet aan de bel trekken toch eerder te kunnen helpen voordat zelfmoord een optie wordt voor deze mensen.

!

Dit zou niet alleen op eigen initiatief hoeven te gebeuren. Er kan ook door de applicatie worden aangeboden wanneer er geconstateerd wordt dat de gebruiker aanhoudend negatieve ervaringen invult zonder tussendoor ook positieve berichten te melden.

!

!

!

14.4 Log button

Door één grote knop onderaan het scherm te plaatsen is dat de enige call to action welke direct de aandacht trekt. De gebruiker zal zonder verwarring iedere keer weer weten hoe de applicatie bediend moet worden. Door op deze knop te drukken kan de gebruiker een gebeurtenis documenteren.

!

Apple Inc. (2014) Apple Maps.

20

Wichary, M. (2005). An interactive presentation of Fitts’s Law.

14.5 Documenteren

Bij probleemanalyse is een bekend verschijnsel de 4W’s. Wie, wat, waar, wanneer en de extra vraag die ook 22

van belang is, hoe vaak. Het wanneer wordt automatisch vastgelegd door gebruik te maken van de datum van het invoeren. De frequentie door het aantal keren dat het vastgelegd is en de rest van de vragen worden voorgelegd middels een list view met een zo uitgebreid mogelijke keuze.


In de Expert Review met Mevrouw Blussé kwam naar voren dat de volgorde van de gebeurtenis, positief of negatief, invloed heeft op de gebruiker. Dit heet het primacy en recensy effect , waardoor de gebruiker de 23

eerste en laatste items van een lijst het best onthoud. Door te beginnen en eindigen met positieve gebeurtenissen zal de gebruiker dan ook minder snel geneigd zijn om een negatiever onderwerp te selecteren dan daadwerkelijk het geval is.

!

Door simpelweg een keuze te maken bij de list view met zowel iconen als tekst kan in een paar korte handelingen een gebeurtenis gedocumenteerd worden. Sommige van de iconen zijn gebaseerd op de welbekende Kijkwijzer iconen . De laatste vraag is de vraag hoe de gebruiker zich daardoor voelt. Iedereen 24

reageert namelijk anders op een zelfde soort situatie. Door hier naar te vragen kan je vaststellen vanuit de applicatie hoe groot de impact is van de gebeurtenis op de individuele gebruiker en niet alle gebruikers over één kam te scheren. Op deze manier is de applicatie ook universeel bruikbaar en toch voor niemand hetzelfde.


Carrieretijger.nl, (2014). Probleemanalyse.

22

Coleman, Andrew (2006). Dictionary of Psychology (Second Edition). p.688.

23

Kijkwijzer. (2002).

14.6 Overzicht

Het overzicht laat een lijst zien van de groepen waar de gebruiker iets over heeft ingevuld en zijn of haar ervaring daarmee gemiddeld over alle keren dat er wat over is ingevuld. Door middel van kleurcodering wordt er aangegeven hoe de gebruiker het ervaart tezamen met plaatsing op de balk voor een duidelijk visueel overzicht zonder ieder object afzonderlijk te hoeven inspecteren. Groen is “goed”, blauw is “Acceptabel”, oranje is “Kan beter”. Rood heb ik, zoals eerder ook uitgelegd, opzettelijk vermeden. Dit zou sneller of zelfs onbedoeld een gevoel kunnen oproepen

dat die onderwerpen slecht zijn en ook niet goed gaan komen. De emoticons aan weerszijde van de balken geven ontevreden/tevreden aan. Hoe meer de onderwerpen aan de rechterkant te vinden zijn, hoe beter ze het ervaren ondanks een eventuele negatieve ervaring op dat moment.

!

Door het toestel te kantelen krijgt de gebruiker een dagoverzicht te zien. Hier kan hij vergelijken wat er per dag is ingevuld, wat ze daarbij hebben genoteerd en hoe ze zich daarbij voelde in de vorm van een staafdiagram. Dit dient ter reflectie op de individuele gebeurtenissen en als mogelijke verklaring voor het overzicht. Door gebruik van de navigatieknoppen of door te swipen kan er door de dagen heen gescrolled worden. Ook hier is dezelfde kleurcodering weer van toepassing.

!

Als toevoeging worden er per dag ook de weersomstandigheden weergegeven. Het is een kleine toevoeging die voor sommige mensen (vooral hen die last hebben van winterdepressies) toch extra inzicht zou kunnen bieden.