• No results found

Conclusies en aanbeveling

!

15.1 Samen

Praten is de oplossing. Je probleem van je afzetten en daar objectiever naar kunnen kijken wordt in de praktijk overal toegepast. Niet alleen bij alledaagse problemen maar ook bij die van mensen met een (zware) psychologische aandoening waardoor dit bemoeilijkt wordt.


Mensen denken heel vaak dat hun onzekerheden uniek zijn, dat er niemand anders is die met (dergelijke) onzekerheden te maken heeft en is vaak dan ook de reden dat ze het opkroppen en proberen te verbergen. Door deze mensen te laten ervaren dat ze niet alleen zijn in hun probleem zullen ze zich eerder geaccepteerd voelen en er beter over durven te praten.

!

15.2 Waarde

Dit is zeker niet “de” oplossing voor andersgeaarden om mee uit de kast te komen. Die oplossing bestaat namelijk niet omdat het voor iedereen anders is. Echter, Uit gesprekken met mensen, die in een dergelijke situatie hebben verkeerd, is naar voren gekomen dat ze graag een uitlaat hadden en een bevestiging dat ze niet de enige zijn in hun directe omgeving.


Dat is precies wat ook in weerbaarheidstrainingen gedaan wordt: mensen met onzekerheden laten zien dat er ook anderen zijn en daardoor die persoon zekerder van zichzelf maken. In dat opzicht ben ik ervan overtuigd dat dit grote waarde heeft. Met wat aanpassingen zou deze oplossing ook geschikt gemaakt kunnen worden voor andere doelgroepen met een soortgelijke problematiek.

!

15.3 Doelstelling

Naar mijn mening ben ik geslaagd in het vinden van een waardige middenweg tussen Quantified Self en het aanpakken van een dergelijk psychologisch heftig probleemstuk. Het heeft veel onderzoek gevergd om mijns inziens correcte beslissingen te nemen. Een verkeerd besluit kan bij zo een gevoelige doelgroep leiden tot een negatieve werking van de applicatie. Dat is iets wat ik koste wat kost wilde voorkomen.

!

!

15.4 Kanttekeningen

Tijd. Tijd is helaas maar beperkt. Dat zal niet alleen bij dit project het geval zijn maar ook bij toekomstige projecten. Het effect van het tijdslimiet op dit project is dat ik tot mijn spijt niet ieder aspect volledig uit heb kunnen zoeken door de immense complexiteit van het onderwerp. Ik heb de keuze moeten maken om me te richten op de gebruikerservaring en het concept van de applicatie.

!

Heel graag had ik ruim(er) de tijd gehad om mijn doelgroep te onderzoeken. Enigszins vanzelfsprekend is dat het lastig is om homoseksuelen die in de kast zitten bereid te vinden om mee te werken aan een onderzoek. Verschillende organisaties die ruim toegang hebben tot deze doelgroep weigerden om de vraag uit te zetten of mensen mee wilde werken met als reden dat ik maar een student ben. Er werd zelfs geïnsinueerd dat ik mogelijk kwaadwillend was omdat ik maar een student ben en geen onderzoek voer uit opdracht van een erkend instituut. Ik had graag beter inzicht willen krijgen in hun ervaring met documenteren door een test waarin ze bepaalde opdrachten over een langere tijd uitvoeren en door middel van interviews de effecten daarvan vastellen. Gebrek aan tijd heeft dit helaas niet mogelijk gemaakt.

!

Zo zijn de “in te vullen” waardes slechts een hand vol aan wat er mogelijk zou kunnen zijn. Dit had ik graag verder uit willen zoeken om een volledig beeld te creëren. Ook had ik graag een algoritme bedacht voor het berekenen van de puntentelling die aan de opties gehangen wordt. Dat zou echter een heel onderzoek apart moeten vormen en bijna even veel, zo niet meer, tijd kosten dan dit project heeft gekost.

!

Het is erg moeilijk gebleken om een sociaal aspect te introduceren wat volledig anoniem en veilig blijft. Met meer tijd voor onderzoek zou het mijns inziens mogelijk moeten zijn om dat verder uit te breiden en de sociale cohesie te versterken voor een nog groter gevoel van betrokkenheid.

!

Sommige iconen gebruikt in het keuze menu heb ik moeten lenen. Ik zou graag meer tijd hebben gestoken in het ontwerpen van passende iconen die volledig uniek zijn aan deze applicatie maar ook dat was helaas niet haalbaar en heb ik me op het geheel moet richten.

!

Zoals te lezen is komt het allemaal op tijd. Dat wist ik van tevoren al en daarom moet je keuzes maken. Dit project is daar het uiteindelijke resultaat van.

!

!

15.5 Aanbeveling

Ik zou dit project heel graag voortgezet zien worden. Ik heb uit verschillende hoeken (zowel van homoseksuelen als heteroseksuelen) veel te horen gekregen dat dit iets is wat ingezet zou moeten worden in de strijd voor gelijke behandeling. Echter om dit te doen vanuit mijzelf is niet haalbaar. Het zou bij een reeds gevestigde en bekende organisatie moeten worden neergelegd die de bronnen heeft om diepgaand onderzoek te doen wat voor mij moeilijk bleek.

!

Dat is mijn meest belangrijke aanbeveling. Op basis van dat diepgaand onderzoek zouden er nog veranderingen aan het gebruik van de applicatie kunnen worden toegepast. Ik ben er vrij zeker van dat dergelijk onderzoek nog leidt tot functies die bij dit onderzoek niet naar voren zijn kunnen komen wegens het gebrek aan toegang tot de doelgroep.


Bronnen

!

Apple Inc. (2014). iOS Human Interface Guidelines: Designing for iOS 7. [online] Available at: https:// developer.apple.com/library/ios/documentation/UserExperience/Conceptual/MobileHIG/index.html [Accessed 9 Aug. 2014].

Apple Inc. (2014) Apple Maps.

Beemen, L. and Ekelschot, M. (2010). Ontwikkelingspsychologie. 1st ed. Groningen: Noordhoff Uitgevers. Braeutigam, R. (2010). Microeconomics (4th ed.). Wiley.

Buijs, L. (2008). Als ze maar van me afblijven. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Carrieretijger.nl, (2014). Probleemanalyse. [online] Available at: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ professionele-vaardigheden/besluiten/probleemanalyse [Accessed 10 Aug. 2014].

Centraal Bureau voor Statistiek, (2010). Bevolkingsprognose. CBS, p.37.

Centraal Bureau voor Statistiek, (2013). CBS - Mobiel online vooral met de smartphone. [online] Available at: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/eu/publicaties/archief/2013/2013-3851-wm.htm [Accessed 29 Jun. 2014].

Coleman, Andrew (2006). Dictionary of Psychology (Second Edition). Oxford University Press. p. 688

Colormatters.com, (2014). Color Matters: Symbolism, design, vision, science, marketing and more. [online] Available at: http://colormatters.com [Accessed 28 Jun. 2014].

Google (2014). Android Developers. [online] Available at: http://developer.android.com/design/index.html [Accessed 9 Aug. 2014].

Heesterman, L. (2014). Behandeling Hypochondrie | Gezondheidsplein.nl. [online] Gezondheidsplein.nl. Available at: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hypochondrie/behandeling/item40327 [Accessed 15 Aug. 2014].

Hoober, S. and Berkman, E. (n.d.). Designing mobile interfaces. 1st ed.

Kijkwijzer. (2002). [Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media].

Korrelboom, C. and Broeke, E. (2004). Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. 1st ed. Bussum: Coutinho. Rosendorf, T. (2014). To Helvetica and Back — 77  Years. [online] The Type Desk. Available at: http:// typedesk.com/2014/03/06/to-helvetica-and-back-77-years/ [Accessed 6 Aug. 2014].

Seksuelevorming, (2014). Rutgers WPF. [online] Available at: http://www.rutgerswpf.nl [Accessed 29 Jun. 2014].

Sociaal Cultureel Planbureau, (2010). Steeds gewoner, nooit gewoon. Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau.

Sociaal Cultureel Planbureau, (2013). Acceptatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in Nederland. Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau.

Wichary, M. (2005). An interactive presentation of Fitts’s Law. Vrije Universiteit. [online] Available at: http:// fww.few.vu.nl/hci/interactive/fitts/ [Accessed 6 Aug. 2014].