• No results found

INTEGRATIE EN EMANCIPATIE

Beleidsveld Individuele voorzieningen WMO

Deelprogramma 3 INTEGRATIE EN EMANCIPATIE

Het deelprogramma Integratie en Emancipatie bundelt ons beleid gericht op: Integratie van allochtone vrouwen, Antillianen & Arubanen en Somaliërs;

Emancipatie van (allochtone) mannen en homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders;

De ondersteuning van vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers.

We willen hun ontwikkelingskansen vergroten en verschillen in kansen en keuzemogelijkheden wegwerken.

GELD

Het lastentotaal van het deelprogramma integratie en emancipatie bedraagt 1,9 miljoen euro. Deze lasten worden gedekt uit specifieke rijksbijdragen en een bijdrage uit de algemene middelen.

Beleidsvelden

Diversiteit en integratie Vluchtelingen en asielzoekers Emancipatie

Beleidsveld

Diversiteit en integratie

Wij houden vast aan de doelstelling van de integratie van etnische culturele groepen zoals neergelegd in de integratienota Nu Ritsen! uit 2007. Wij verbreden deze doelstelling echter naar andere

bevolkingsgroepen in de stad en bedden deze in alle gemeentelijke beleidssectoren in.

Deze benadering is, anders dan het integratiebeleid, veel meer gericht op alle stadjers. Jong en oud, homoseksueel en heteroseksueel, allochtoon en autochtoon, man en vrouw. En waarin het ‘anders zijn’ de norm is en niet de uitzondering. Deze andere, bredere manier van kijken naar de samenleving is het diversiteitsbeleid. Dat er vooral op gericht is om blijvend en positief aandacht te vragen voor de verschillende groepen stadjers en hun onderscheidende kenmerken.

Wij zien diversiteitsbeleid als een noodzakelijke en logische stap in het voltooien van de integratie van etnisch culturele groepen. Een stap voorwaarts zelfs, omdat wij in het diversiteitbeleid veel meer dan voorheen de nadruk leggen op het erkennen, waarderen en vieren van verschillen tussen stadjers. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit onze stad sterker, creatiever en innovatiever maakt.

Binnen het integratie-inclusief beleid is en blijft ook ruimte voor kwetsbare etnisch culturele groepen. Wij proberen een eventuele aanpak van de vraagstukken rondom deze groepen echter bij voorkeur binnen het reguliere beleid op te pakken. Niet de afkomst van een stadjer staat immers centraal, maar zijn of haar vraag of probleem. Mocht op basis van feiten, cijfers en een grondige motivatie blijken dat een vraagstuk alleen via een specifieke aanpak kan worden bediend, dan doen wij dat.

Wij blijven via de rapportage Antilliaanse Nederlanders in Groningen en de Integratiemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau gegevens verzamelen over de maatschappelijke positie van etnische culturele groepen.

Analyse Hoe staan we ervoor?

Het integratiebeleid is de afgelopen jaren succesvol gebleken. Alle onderdelen van het

integratiebeleid zijn of staan op het punt te worden ondergebracht bij bestaande beleidsterreinen. Dit betekent niet dat er geen aandacht meer is voor integratie, maar dat het integratiebeleid nu

onderdeel uitmaakt van regulier beleid. Zo behoren de zelforganisaties van en voor minderheden, vanuit het integratie-inclusief denken, thuis bij het vrijwilligerswerkbeleid en de uitvoering van de Dag van de Dialoog bij het wijkwelzijnsbeleid.

Dit geldt ook voor de specifieke doelgroepen in de stad, waarvoor extra inzet en beleid noodzakelijk en wenselijk zijn. Onderdelen van het beleidsterrein Caribische Nederlanders zijn al ondergebracht bij het Integraal Jeugdbeleid en de ketenaanpak allochtone vrouwen bij het emancipatiebeleid.

Doelen Wat willen we bereiken?

Wij willen de kennis en ervaring die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan met het integratiebeleid op een goede wijze overdragen en inbedden in regulier beleid. Hierbij spelen het Platform

Zelforganisaties Groningen en het Platform Religie en Levensbeschouwing een belangrijke rol. Wij betrekken hen meer en eerder dan voorheen bij beleidsontwikkelingen die de achterban van beide organisaties raakt. Bij het nieuwe diversiteitsbeleid zijn naast de platforms, ook onze uitvoerende instellingen en sleutelfiguren betrokken.

Activiteiten Wat gaan we hiervoor doen?

Subsidiëren zelforganisaties van etnisch culturele groepen[Lopend beleid]

In 2015 komen wij in samenspraak met het Platform Zelforganisaties Groningen tot een nieuwe subsidieregeling voor de zelforganisaties van en voor etnisch culturele groepen in de stad. Dit betekent dat Groninger zelforganisaties op grond van een aantal nieuwe criteria aanspraak kunnen maken op een basis- en/of activiteitensubsidie.

Subsidiebijdrage leveren aan provinciale antidiscriminatie voorziening [Lopend beleid]

Wij continueren onze bijdrage aan het Discriminatie Meldpunt Groningen voor de niet-wettelijke taken voorlichting en advies. Voor de wettelijke taken registratie en afhandeling klachten ontvangen wij een rijksbijdrage op basis van het aantal inwoners van de stad. Het werkgebied van de antidiscriminatie-voorziening is de provincie Groningen. De generieke korting die wij het Meldpunt hebben opgelegd heeft tot gevolg dat er minder uren voor registratie,

klachtenafhandeling en voorlichting beschikbaar zijn. Dit heeft gevolgen voor het niveau en de omvang van de geboden dienstverlening. e afgelopen jaren zijn zes Groninger gemeenten, mede vanuit het oogpunt van bezuinigingen, gestopt met het financieren van het meldpunt. De gevolgen hiervan voor het Discriminatie Meldpunt Groningen bespreken wij in VGG-verband.

Inburgering [Lopend beleid]

Vanaf 1 januari 2013 is de nieuwe Wet inburgering van kracht. Dat betekent dat inburgerings-plichtigen zelf verantwoordelijk zijn voor het volgen van een inburgeringstraject. Gemeenten hebben hierin geen taak meer. De gemeente heeft een taak ten aanzien van inburgeraars die voor 1 januari 2013 met hun inburgeringstraject zijn begonnen en/of inburgerings-plichtig zijn geworden. Op 1 januari 2014 waren 500 inburgeraars nog bezig met hun inburgeringstraject (inclusief de nieuwe instroom van 2012). Het aantal inburgeraars op een traject is halverwege 2014 met 185 afgenomen. Dit doordat zij geslaagd zijn voor hun inburgeringsexamen of ontheven zijn van de inburgeringsplicht.

MEETBAAR RESULTAAT

indicator 2013 Beoogd 2014 Beoogd 2015

Middellang termijndoel (2017)

Inburgeraars op nieuwe

Inburgeringstrajecten 42 32* 0 0

Nieuwe instroom oppakken 100% N.v.t. N.v.t. N.v.t.

Aantal nog lopende

inburgeringstrajecten 500 275 75 0

* Het betreft hier inburgeraars die de gemeente in eerste instantie geen inburgeringstraject zou aanbieden na afronding van hun alfabetiseringstraject. Na een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland, is besloten de groep die het betreft alsnog een inburgeringstraject aan te beiden. 32 personen hebben van dat aanbod gebruik gemaakt.

We willen bereiken dat iedereen met succes het inburgeringstraject afrondt, en dat daarmee de eerste voorwaarden zijn geschapen voor een actieve deelname aan de samenleving. We volgen de afspraken die gemaakt zijn met inburgeraars over hun inburgeringstraject wanneer dat traject nog doorloopt in 2015 en de jaren daarna. En gaan na of de inburgeringsplichtige aan wie we geen traject aanbieden, maar wel een beschikking hebben toegezonden, met daarin

aangegeven de termijn waarbinnen ze aan hun verplichting moeten voldoen, al dan niet aan zijn verplichting heeft voldaan.

Subsidiëren activiteiten voor Caribische Groningers [Lopend beleid]

maatschappelijke positie van Caribische Groningers zijn de centrale doelstellingen van het Antillianenbeleid. In 2015 ligt het accent op de ‘vinden-en-binden’ functie van het Straatteam en Prospero. Contactlegging en toeleiding naar hulp- en dienstverlening maken hier uitdrukkelijk deel van uit. Het accent ligt daarbij op contactlegging en toeleiding naar hulp en ondersteuning voor die groepen Antillianen die moeite hebben de aansluiting bij de Nederlandse samenleving te vinden. Voor de uitvoering van sociaal-culturele activiteiten is de ruimte Ambiente in

wijkcentrum het Trefpunt beschikbaar. Ook ondersteunen wij het Antilliaans beraad Brisa, dat een brugfunctie vervult tussen de gemeente, uitvoeringsorganisaties en de Antilliaanse gemeenschap in Groningen. Enkele overige activiteiten zoals de hulp aan probleemmeiden, de Antilliaanse gezinscoach en het casusoverleg, zijn ondergebracht in regulier beleid (jeugd- en jongerenwerk, CJG en Veiligheidshuis).

Subsidiëren aanpak problematische Somaliërs [Lopend beleid]

Het in 2010 gestart activeringsproject Somalische Groningers is bedoeld om de situatie van een groep overlast veroorzakende Somalische Groningers in de stad op een aantal leefgebieden te verbeteren. De succesvolle aanpak heeft ertoe geleid dat het project in 2013 inclusief financiering in het reguliere hulpverleningsaanbod van de MJD is opgenomen. Ook voor 2015 hebben wij de MJD de opdracht gegeven deze aanpak voort te zetten. Nieuw hierbij is dat wij deze aanpak ook bij andere gemeenten met relatief veel Somalische inwoners onder de aandacht brengen.

Opstellen plan van aanpak Diversiteit [Extra beleid]

In 2015 komen wij met een plan van aanpak diversiteit. De bedoeling van het plan is om aandacht te vragen voor verschillen en de acceptatie van deze verschillen. We willen met een breed pakket aan activiteiten verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving met elkaar in contact te brengen en de onderlinge samenwerking bevorderen. Hierbij maken wij onder meer gebruik van bestaande en nieuwe activiteiten van lokale instellingen en organisaties gericht op diversiteit, zelfredzaamheid en dialoog. Het diversiteitbeleid vestigt de aandacht op bepaalde groepen in de stad als aanvulling op het inclusieve beleid dat wij als gemeente hanteren. Om ervoor te zorgen dat Groningen een stad blijft van en voor iedereen. Niemand uitgezonderd.

Beleidsveld

Vluchtelingen en asielzoekers

Asielbeleid en de uitvoering ervan is primair een rijks-verantwoordelijkheid. Het is dan ook niet aan de gemeente om opvang van asielzoekers te organiseren. Echter, waar rijksbeleid tekort schiet en de gemeente met de consequenties daarvan wordt geconfronteerd, ondersteunen we particuliere initiatieven die hulp bieden aan (uitgeprocedeerde) asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven. Vanwege de aanwezigheid van kinderen geldt dit ook voor de ondersteuning van gezinnen zonder rechtmatig verblijf. Iedere gemeente in Nederland krijgt een taakstelling van het Rijk om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen (zogenaamde vergunninghouders) in hun gemeente te huisvesten. In Groningen doen we dat al gedurende vele jaren in goede samenwerking met de woningcorporaties.

Analyse Hoe staan we ervoor?

De gemeente Groningen kent geen centrale noodopvang voor asielzoekers meer. Wel krijgen

asielzoekers zonder voorzieningen van het Rijk nog altijd onderdak in particuliere voorzieningen. Deze groep bieden wij materiële ondersteuning via het fonds knelpunten noodopvang. Ook verstrekken we leefgeld aan ex-Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) en bieden ondersteuning aan kinderen van mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. Ook vergoeden we de eigen bijdrage voor medicatie van onverzekerbare vreemdelingen.

De taakstelling voor het eerste halfjaar van 2014 bedroeg 74 te huisvesten vergunninghouders. Deze taakstelling is gerealiseerd. Voor het tweede halfjaar van 2014 is de taakstelling 107 te huisvesten vergunninghouders. De taakstelling voor 2015 is nu nog niet bekend maar is naar verwachting hoger dan in 2014.

MEETBAAR RESULTAAT

indicator 2013 Beoogd 2014 Beoogd 2015

Middellang termijndoel (bijv. 2017) Huisvesten vergunninghouders 100 181 N.n.b. N.n.b. Aantal personen in noodopvang Verstrekkingen kindersteun Alleenstaande minderjarige vreemdelingen met leefgeld

34 12 32 Afname 10 30 Afname Afname Afname 1 Afname Afname

Doelen Wat willen we bereiken?

In 2015 willen we:

voorkomen dat asielzoekers en vluchtelingen zonder middelen van bestaan op straat belanden, met criminaliteit in aanraking komen en/of een gevaar voor de volksgezondheid vormen; er voor zorgen dat we voor deze zeer kwetsbare groepen op een constructieve manier kunnen blijven werken aan een zinvol toekomstperspectief;

de taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders realiseren en zorg dragen voor maatschappelijke begeleiding van vergunninghouders.

Activiteiten Wat gaan we hiervoor doen?

Fonds knelpunten noodopvang [Lopend beleid] [Extra beleidsmiddelen]

Asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven maar niet in aanmerking komen voor opvang door het Rijk, bieden wij materiele ondersteuning via het fonds knelpunten noodopvang. Ook mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven, maar wel actief meewerken aan het verkrijgen van (reis)documenten, komen voor ondersteuning in aanmerking. Via het fonds Kindersteun bieden wij ondersteuning aan kinderen van mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. Het fonds knelpunten noodopvang gebruiken we ook om de eigen bijdrage te

vergoeden van medicatie voor onverzekerbare vreemdelingen. In voorkomende gevallen bieden we personen in een kwetsbare positie (ouders met minderjarige kinderen of mensen die afhankelijk zijn van medische zorg) maatschappelijke opvang in het kader van de Wmo. Vanaf 2015 stellen we structureel middelen beschikbaar omdat we vanuit het oogpunt van de zorgplicht willen voorkomen dat asielzoekers op straat komen te staan of –noodgedwongen- in de illegaliteit komen. Wij stellen uw raad voor vanaf 2015 voor het geheel van noodvoorzieningen voor

asielzoekers structureel 250 duizend euro beschikbaar te stellen uit de extra beleidsmiddelen en structureel 100.000 euro beschikbaar te stellen uit het budget maatschappelijke opvang.

Subsidiëring ondersteuning ex-AMV’s [Lopend beleid]

Wij subsidiëren Vluchtelingenwerk Noord Nederland voor het bieden van maatschappelijke- en juridische ondersteuning aan ex-Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (ex-AMV’s), gericht op ofwel het verkrijgen van een verblijfsstatus, dan wel het realiseren van terugkeer naar het land van herkomst. Ex-AMV’s die actief meewerken aan het verkrijgen van een helder

toekomstperspectief komen tevens in aanmerking voor materiële ondersteuning in de vorm van leefgeld.

Realiseren van de taakstelling huisvesting vergunninghouders en bieden van

maatschappelijke begeleiding [Lopend beleid]

In samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de woningcorporaties in Groningen zorgen we voor het huisvesten van vergunninghouders. Op het moment van schrijven weten we nog niet welke taakstelling we voor de 1e helft en de 2e helft van 2015 krijgen. Dit is onder andere afhankelijk van de realisatie van de taakstelling van de tweede helft van 2014. We komen hierop terug in de rekening 2014.

Wij subsidiëren Humanitas voor het bieden van maatschappelijke begeleiding aan

vergunninghouders. Hiervoor ontvangen wij middelen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) Humanitas biedt door de inzet van vluchtelingencoaches voorlichting, informatie, begeleiding en advies op het gebeid van wonen, werken, welzijn en leven in Groningen. Deze inzet is erop gericht dat de asielgerechtigden daarna in staat zijn zelfstandig hun weg in Nederland te vinden.

Beleidsveld

Emancipatie

Het beleidsveld Emancipatie is vormgegeven rond het model van de ketenaanpak taal, participatie en arbeidsmarkt en richt zich op (allochtone) vrouwen en (allochtone) mannen. De keten bestaat uit een uitgebreid aanbod van cursussen, activiteiten en projecten van de veelal samenwerkende

maatschappelijke organisaties in de stad. Door van het aanbod gebruik te maken kunnen vrouwen en mannen zich de noodzakelijke vaardigheden eigen maken om zo een volgende stap in hun

emancipatieproces te zetten. Net als bij het integratiebeleid staat ook hier de sociale, educatieve, culturele en economische zelfredzaamheid centraal. De ketenaanpak en de gemeentelijke regie op dit terrein is geborgd in de emancipatienota ‘Kansen bieden, kansen pakken’ uit 2010. De nota is

behoudens enkele financiële aanpassingen ongewijzigd voortgezet voor de periode 2014-2017 Daarnaast valt ook de emancipatie van homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders onder dit beleidsveld.

Analyse Hoe staan we ervoor?

Het onderzoek Ketenaanpak in kaart uit 2009 wijst uit dat de ketenaanpak succesvol is. Dit is ook de conclusie die wij op basis van de jaarlijkse gesprekken met onze belangrijkste ketenpartners Stichting Maatschappelijk Juridische Dienstverlening (MJD) en Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn trekken.

Ketenaanpak

De ketenaanpak taal, participatie en arbeidsmarkt heeft in de afgelopen jaren geleid tot meer en betere samenwerking tussen de ketenpartners. Dit kwam tot uiting door een adequate doorverwijzing van vrouwen naar passend vrijwilligerswerk en/of deelname aan activiteiten in de eigen wijk. Via diverse projecten zoals Focus, Eigen Kracht en Duizend en één Kracht hebben nieuwe doelgroepen de weg naar de ketenpartners gevonden. Hierbij kunt u niet alleen denken aan laagopgeleide- en allochtone vrouwen, maar ook aan hoogopgeleide vrouwen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van passend vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Een groeiend aantal vrouwen heeft via de ketenaanpak een eigen netwerk op kunnen bouwen, waardoor hun sociale, economische, educatieve en culturele zelfredzaamheid is toegenomen.

Het eerder genoemde onderzoek Ketenaanpak in kaart versterkt dit beeld. Het rapport concludeert dat de ketenaanpak vooral succesvol is door de:

langdurige samenwerking tussen de ketenpartners; korte communicatielijnen;

kruisbestuiving tussen kennis en expertise in de keten; het aanbieden van activiteit gebonden kinderopvang; inzet van vrijwilligers.

Doelen Wat willen we bereiken?

Het versterken van de keten taal, participatie en arbeidsmarkt door het ontwikkelen van een aanbod dat gericht is op het voorkomen van (taal)achterstanden, het bevorderen van een actieve deelname in de wijk en de stad, die de kansen op betaald werk vergroten. Daarnaast willen wij dat vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen en in vrijheid en veiligheid keuzes kunnen maken. De emancipatie van mannen verdient extra aandacht. Zij vormen vaak een belemmering in het emancipatieproces van hun vrouwen en kinderen. Tot slot is ons LGBT-beleid (voorheen het homo-emancipatiebeleid) erop gericht de zichtbaarheid en de sociale acceptatie van homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders te vergroten.

Activiteiten Wat gaan we hiervoor doen?

Subsidiëren van een stedelijk vrouwencentrum en een activiteitenaanbod voor vrouwen

[Lopend beleid]

In 2015 hebben wij Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn de opdracht gegeven om uitvoering te geven aan het versterken van de ketenaanpak taal, participatie en arbeidsmarkt via een cursusaanbod op de gebieden ontmoeting, vorming en cultuur en de afstemming hierover met ketenpartners op stedelijk- en wijkniveau. Daarnaast heeft Jasmijn de inspanningsverplichting om in de uitvoering van de activiteiten en de bedrijfsvoering vrijwilligers in te schakelen en een toegankelijke en veilige omgeving voor de deelnemers aan het cursusaanbod te creëren.

Subsidiëren platform Lesbian Gay Bisexual Transgender Groningen (LGBT) [Lopend beleid]

Het Platform LGBT Groningen voert ook in 2015 activiteiten voor ons uit die de zichtbaarheid en sociale acceptatie van de LGBT-gemeenschap in de stad moeten bevorderen. Het gaat onder meer om de jaarlijks terugkerende Regenboogweek en een lespakket voor basisscholen over

seksuele diversiteit. Wij onderzoeken of er in 2015 opnieuw mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor een rijksbijdrage voor het bevorderen van de emancipatie van de LGBT-gemeenschap.

WAT GAAT HET KOSTEN?

Program m a 4. Welzijn Gezondheid en zorg

Bestaand beleid Rekening

Actuele begroting Prim itieve begroting Dp nr. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Lasten 4.1 Sociale samenhang en participatie 48.510 47.771 127.919 131.827 127.881 129.391 4.2 Preventie en zorg 34.663 33.685 39.112 39.012 38.932 38.548 4.3 Integratie en emancipatie 4.435 2.988 1.865 1.615 1.615 1.615 4.4 Overig w elzijn gezondheid en zorg 57 56 0 0 0 0 Totaal lasten 87.665 84.500 168.896 172.455 168.429 169.555 Baten 4.1 Sociale samenhang en participatie 6.713 5.396 6.367 7.305 7.651 7.651 4.2 Preventie en zorg 14.858 12.090 12.348 12.348 12.348 12.348 4.3 Integratie en emancipatie 1.625 990 447 447 447 447 4.4 Overig w elzijn gezondheid en zorg 57 56 0 0 0 0 Totaal baten 23.253 18.532 19.162 20.100 20.446 20.446 Geraam d resultaat

voor bestem m ing -64.412 -65.968 -149.734 -152.355 -147.983 -149.109

Totaal toevoegingen 1.125 979 917 917 1.827 1.827 Totaal onttrekkingen 2.033 514 1.187 387 387 387

Geraam d resultaat

na bestem m ing -63.504 -66.433 -149.464 -152.885 -149.423 -150.549

Continuering extra beleid voorgaande jaren

Dp nr. 2015 2016 2017 2018

4.1 Compensatie afromingstaakstelling WMO gelden 300 300 300 300 4.1 Meldpunt overlast 140 140 140 140

Aanvulle nde be leidsm iddele n 2015

Dp nr. 2015 2016 2017 2018

4.3 Noodvoorzieningen asielzoekers 250 250 250 250

Toelichting van het verschil tussen de begroting van 2015 en de actuele begroting van 2014

(alleen bij verschillen in baten of lasten > 250 duizend euro)

4.1 Sociale samenhang en participatie N 79,2 miljoen euro

Decentralisatie AWBZ naar Wmo (N 82,4 miljoen euro)

Voor 2015 en de jaren daarna staat een ingrijpende vernieuwing van de Wmo op het programma. We krijgen vanaf 2015 een aanzienlijk grotere verantwoordelijkheden voor het ondersteunen van

de zelfredzaamheid en participatie van de mensen met een beperking. Voor de uitvoering van de nieuwe taken Wmo in 2015 ontvangen we in 2015 een aantal budgetten. Dit gaat om 25,9 miljoen euro voor de taken die uit de AWBZ overkomen.

Daarnaast ontvangen we als centrumgemeente van het Rijk 56,6 miljoen euro voor de taak Beschermd wonen.

Huishoudelijke Hulp (V 3,0 miljoen euro)

De nieuwe Wmo gaat echter ook gepaard met flinke kortingen op het beschikbare budget. Zo bedraagt de korting op het huidige budget voor huishoudelijke verzorging 32 %. Dit komt overeen met 3,3 miljoen euro.

Daarnaast hebben we een taak uit de begroting 2014 opgenomen bij de nieuwe Wmo taken afkomstig uit de AWBZ. Dit is een budget van 500 duizend euro voor inkomensondersteunende maatregelen ter compensatie van langdurige ziektekosten.

Wijkverpleegkundige (V 200 duizend euro)

In 2013 en 2014 was voor deze taak incidenteel een budget van 200 duizend euro per jaar beschikbaar. Vanaf 2014 is deze taak ondergebracht bij de zorgverzekeraars.

4.2 Preventie en zorg N 5,2 miljoen euro

Maatschappelijke- en vrouwenopvang (N 5,2 miljoen euro)

Als centrumgemeente ontvangen we van het Rijk extra middelen voor AWBZ-taken verbonden aan Maatschappelijke- en vrouwenopvang. Dit gaat om een bedrag van 5,3 miljoen euro. Daarnaast ramen we de incidentele bijdrage vrouwenopvang voor de jaren 2013 en 2014 terug. Dit betreft een bedrag van 100 duizend euro.

4.3 Integratie en emancipatie V 580 duizend euro

Doorberekening overhead (V 580 duizend euro)

De kosten van algemene ondersteuning en pijofach-taken worden niet meer toegerekend aan dit