• No results found

Inrichtingsalternatieven

In document Plan-MER Omleiding doortocht Adinkerke (pagina 44-48)

4.2.1 Alternatieven met betrekking tot een gescheiden verkeersafwikkeling

Het principe van een gescheiden verkeersafwikkeling voor de omleidingsweg en de aansluiting met overige wegen en de E40 kan op verschillende manieren worden vertaald. Daarom worden drie scenario’s onderscheiden waarin de verkeersafwikkeling in meer of mindere mate geschei-den verloopt. De wijze waarop de verkeersafwikkeling verloopt, heeft meteen ook implicaties op de concrete inrichting en ligging van het wegtracé, aansluitingspunten en kruisingen. Uiteraard beïnvloedt de gescheiden verkeersafwikkeling ook de wijze waarop het lokaal verkeer verloopt.

Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar fietsverkeer en landbouwverkeer. Voor elk van de sce-nario’s wordt de continuïteit van lokaal verkeer, fiets- en landbouwverkeer verzekerd.

, Revisie Pagina 36 van 76

4.2.1.1 Minimaal scenario Mate van gescheiden verkeersafwikkelingBetekenis voor het wegtracé, aansluitingspunten en kruisingen Adinkerke

Plopsaland P+R E40

N34 N39

N386 VeurneGhyvelde

Bray-Dunes BulskampHoutem

BRUSSELCALAIS

DE PANNE

primai re we g t ype I I secund aire weg 2

In het ‘minimaal scenario’ wordt een betere verkeersaf- wikkeling beoogd ten opzichte van de huidige situatie, maar wordt geen volledige scheiding van verkeer gerea- liseerd: • Bij de aansluiting van de N34 (omleidingsweg) met de E40 gebeurt geen loskoppeling van lokaal verkeer en fietsverkeer met het (bovenlokaal) verkeer op het op- en afrittencomplex. • Verkeer tussen Adinkerke, Veurne en de kernen ten zuiden van de E40 blijft gemengd met bovenlokaal verkeer op de omleidingsweg en de aansluiting met de E40. • Ook verkeer binnen de kern Adinkerke blijft afgewik- keld via de knoop N34-N39 als onderdeel van de om- leidingsweg.

• Knooppunt E40: de huidige inrichting wordt nage- noeg behouden. Er worden wel rotondes voorzien op de kruising tussen de op- en afritten en de N34. Ter hoogte van deze rotondes is uitwisseling van verkeer mogelijk tussen de E40 en de huidige N34 (en zo ook de N39). • Kruising kanaal: ter hoogte van de huidige rotonde N34 – N39 en de brug over het kanaal wordt een bo- vengrondse rotonde voorzien waarop de N39, de huidige N34 doortocht en de nieuwe omleidingsweg aantakken. Vanaf deze rotonde loopt de omleidings- weg verder in noordelijke richting, ten oosten van de kern Adinkerke. • Kruising spoorlijn: ongelijkgrondse kruising via brug of tunnel. De lokale wegen (Noordhoekstraat en Burgweg) ten oosten van de omleidingsweg blijven op maaiveldniveau verbonden met de kern Adinker- ke. Betekenis voor fietsers en landbouwverkeer Betekenis voor lokaal wegverkeer Bij deze inrichtingswijze wordt het fietsverkeer slechts gedeeltelijk gescheiden van het bovenlokaal verkeer. Het fietsverkeer blijft gemengd met het bovenlokaal ver- keer ter hoogte van het knooppunt met de E40 en ter hoogte van de N39 – overbrugging kanaal. Ook landbouwverkeer wordt op deze manier slechts ge- deeltelijk losgekoppeld van het bovenlokale verkeer en blijft gemengd verlopen ter hoogte van het knooppunt met de E40 en ter hoogte van de N39 – overbrugging kanaal.

De lokale wegen (Noordhoekstraat en Burgweg) ten oosten van de omleidingsweg blijven via een aan- passing aan het lokale wegennet op maaiveldniveau verbonden met de kern Adinkerke. • Overige lokale wegen worden niet gekruist.

Planbeschrijving , Revisie Pagina 37 van 76

4.2.1.2 Tussenscenario Mate van gescheiden verkeersafwikkelingBetekenis voor aansluitingspunten en kruisingen Adinkerke

Plopsaland P+R E40

N34 N39

N386 VeurneGhyvelde

Bray-Dunes BulskampHoutem

BRUSSELCALAIS

DE PANNE

primai re w eg t ype I secund I aire we g 2

In het ‘tussenscenario’ wordt geen volledig gescheiden verkeersafwikkeling gerealiseerd (zoals in het maximaal scenario), maar is de scheiding van verkeer groter dan in het minimaal scenario: • Bij de aansluiting van de N34 (omleidingsweg) met de E40 gebeurt geen loskoppeling van lokaal verkeer en fietsverkeer met het (bovenlokaal) verkeer op het op- en afrittencomplex. • Adinkerke krijgt een gebundelde aansluiting op de knoop E40-N34 omleidingsweg. Hierdoor worden verkeersrelaties binnen de kern Adinkerke en ver- keer op de N39 losgekoppeld van de omleidingsweg • Verkeer tussen Adinkerke en Veurne wordt losge- koppeld van de omleidingsweg en de aansluiting met de E40. Verkeer tussen Adinkerke en de kernen ten zuiden van de E40 blijft gemengd met bovenlokaal verkeer op de omleidingsweg en de aansluiting met de E40.

• Knooppunt E40: de huidige inrichting wordt nage- noeg behouden. Er worden wel rotondes voorzien op de kruising tussen de op- en afritten en de N34. Ter hoogte van deze rotondes is uitwisseling van verkeer mogelijk tussen de E40 en de huidige N34 (en zo ook de N39). Vanaf de rotonde ten noorden van de E40 vertrekt de omleidingsweg in noordoostelijke richting. • Kruising kanaal: de omleidingsweg kruist het kanaal en de N39 ongelijkgronds. Er is geen uitwisseling van verkeer mogelijk tussen de omleidingsweg ener- zijds en het verkeer op de N39 of doortocht ander- zijds. • Kruising spoorlijn: ongelijkgrondse kruising via brug of tunnel. Betekenis voor fietsers en landbouwverkeer Betekenis voor lokaal wegverkeer Bij deze inrichtingswijze verloopt het fietsverkeer ge- scheiden van het bovenlokaal verkeer, met uitzondering van het knooppunt met de E40 (waar gemengd verkeer optreedt). Ook landbouwverkeer wordt op deze manier losgekop- peld van het bovenlokale verkeer, uitgezonderd ter hoogte van de E40.

De lokale wegen (Noordhoekstraat en Burgweg) ten oosten van de omleidingsweg blijven via een aan- passing aan het lokale wegennet op maaiveldniveau verbonden met de kern Adinkerke. • Het gedeelte van de Buizeleedstraat ten noorden van de E40 en parallel aan de N34wordt plaatselijk ver- legd, komt ten oosten van het omleidingstracé te lig- gen. Er worden echter geen huidige verbindingen verbroken. • Overige lokale wegen worden niet gekruist.

Planbeschrijving , Revisie Pagina 38 van 76

4.2.1.3 Maximaal scenario Mate van gescheiden verkeersafwikkeling Betekenis voor aansluitingspunten en kruisingen op het wegtracé Adinkerke

Plopsaland P+R E40

N34 N39

N386 VeurneGhyvelde

Bray-Dunes BulskampHoutem

BRUSSELCALAIS

DE PANNE

prim air e we g ty pe II secun daire weg 2

In het ‘maximaal scenario’ wordt het principe van een gescheiden verkeersafwikkeling maximaal gerealiseerd: • De aansluiting van de N34 omleidingsweg met de E40 gebeurt met een maximale scheiding van ver- keer: lokaal verkeer en fietsverkeer wordt volledig losgekoppeld van het (bovenlokaal) verkeer op het op- en afrittencomplex. • Adinkerke krijgt één gebundelde aansluiting (ten noorden van het kanaal) op de omleidingsweg in functie van de ontsluiting van de kern naar het hoge- re wegennet. • Verkeer tussen Adinkerke, Veurne en de kernen ten zuiden van de E40 wordt volledig losgekoppeld van de omleidingsweg en de aansluiting met de E40.

• Knooppunt E40: de bestaande op- en afritten worden heraangelegd. Vanaf de E40 komt de omleidingsweg ten oosten van de huidige N34 te liggen. De huidige N34 kruist het op- en afrittencomplex bovengronds, waarbij geen uitwisseling van verkeer mogelijk is. • Kruising kanaal: de omleidingsweg kruist het kanaal en de N39 ongelijkgronds. Er is geen uitwisseling van verkeer mogelijk tussen de omleidingsweg ener- zijds en het verkeer op de N39 of doortocht ander- zijds. • Ten noorden van het kanaal wordt een aansluitings- punt voorzien in oostelijke richting die de doortocht (en indirect ook de N39) met de omleidingsweg ver- bindt. • Kruising spoorlijn: ongelijkgrondse kruising via brug of tunnel. De lokale wegen (Noordhoekstraat en Burgweg) ten oosten van de omleidingsweg blijven op maaiveldniveau verbonden met de kern Adinker- ke. Betekenis voor fietsers en landbouwverkeer Betekenis voor lokaal wegverkeer Door deze maximale scheiding worden verloopt het fietsverkeer volledig gescheiden en dus conflictvrij van bovenlokaal verkeer, wat gunstig is voor zowel het com- fort als de veiligheid van fietsers en tevens zorgt voor een vlotte doorstroming op de omleidingsweg. Ook landbouwverkeer wordt op deze manier volledig losgekoppeld van het bovenlokale verkeer.

De Noordhoekstraat en Burgweg blijven via een aanpassing aan het lokale wegennet op maaiveldni- veau verbonden met de kern Adinkerke. • Een gedeelte van de Buizeleedstraat wordt plaatse- lijk verlegd. • Het gedeelte van de Potestwegel dat gekruist wordt door de aanpassingen aan het aansluitingscomplex wordt verlegd. Er worden echter geen huidige ver- bindingen verbroken. • Overige lokale wegen worden niet gekruist.

, Revisie Pagina 39 van 76

4.2.2 Alternatieven op het vlak van ruimtelijke en landschappelijke inpassing

Elementen op het vlak van landschap

Tussen de bebouwingsrand van Adinkerke/omleidingsweg en het polderlandschap wordt een diffuse, landschappelijke overgang nagestreefd. Dit kan gerealiseerd worden op volgende wij-zen:

• Een landschappelijk geaccentueerde omleidingsweg. Dit wordt gerealiseerd door het inbed-den van de omleidingsweg in een groenstructuur. De omleidingsweg wordt gezien als een groene parkweg met groenelementen langs beide zijden van de weg. Deze groene parkweg zorgt voor een overgang tussen de kern van Adinkerke enerzijds en het open polderland-schap anderzijds.

• Een omleidingsweg met een landschappelijk ingetogen inrichting. De omleidingsweg wordt niet geaccentueerd door opgaande groenelementen. De inrichting van de ruimte tussen de omleidingsweg en de kern van Adinkerke is bepalend voor het realiseren van de beoogde diffuse overgang.

Globaal kunnen beide inrichtingsalternatieven resulteren in een gelijkaardige beleving van de kern Adinkerke vanuit het polderlandschap. De inrichtingsalternatieven verschillen wel duidelijk op het vlak van beleving van het landschap vanop de omleidingsweg.

Elementen op het vlak van water

In alle scenario’s is er een overbrugging van het kanaal noodzakelijk en is er geen interferentie met het Langgeleed.

Voor de omleidingsweg wordt naast een basisprofiel met langsgrachten 6/4 een variant onder-zocht met profiel 10/4 met ecologische meerwaarde.

In document Plan-MER Omleiding doortocht Adinkerke (pagina 44-48)