• No results found

- Wie ben je?

- Welke functie heb je?

- Wij zouden graag de mening horen van experten met kennis over personen met een migratie-achtergrond over de stresstool. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld om ouderlijke stress te meten bij mama’s met een

migratieachtergrond met soms een beperkte beheersing van het Nederlands. Vandaar dat wij op aanraden van onze promotor, Geertje Leflot, jullie

gecontacteerd hebben. Volgens haar hebben jullie toch wel een bepaalde expertise over deze doelgroep. Kunnen jullie kort schetsen wat maakt dat jullie daar (volgens Geertje) meer expertise over hebben?

• Stresstool bespreken

- De Stresstool heeft als doel om na te gaan hoeveel stress ouders ervaren bij de opvoeding. Het wordt voornamelijk afgenomen bij moeders met een migratieachtergrond, voornamelijk van Marokkaanse en Turkse afkomst. - Elk onderdeel van de Stresstool wordt bekeken en besproken met de

experten. Hier wordt een kritische blik bevraagd. Er wordt gebruik gemaakt van de handleiding van de Stresstool ter ondersteuning en verduidelijking. a. De vragenlijst start met het uitleggen van stress, aan de hand van 2 soorten

stress: positieve en negatieve stress. Positieve stress wordt omschreven als goede stress, waarbij je blij/enthousiast bent. Je hebt zin om iets te doen (motivatie) en hebt hier energie voor (actief). Voorbeelden van die positieve stress zijn een verjaardagsfeestje, goede punten krijgen op een toets, iemand

omschreven als ‘stress die niet goed is, waardoor je bang, boos, geïrriteerd… bent.’ Als voorbeelden hiervan geven ze ruzie, problemen met geld, kinderen die veel wenen …

Wat vinden jullie van deze manier waarop stress wordt uitgelegd? (Algemeen en specifiek voor mensen met een migratieachtergrond?)

b. Dan is er het eerste deel van de opdrachten voor de ouders, de stressrugzak. In het midden van het blad heb je een rugzak en daarrond staan er foto’s van onderwerpen waar je stress van kan hebben. Aan de ouders wordt gevraagd om een pijl te trekken van de foto's waar ze de laatste maand (of langer) stress van hebben naar de rugzak. Als ze bijvoorbeeld al een hele maand stress

hebben van hun huis, dan moeten ze een pijl trekken van de foto ‘huis’ naar de rugzak. Als ze hier maar één keer stress van hebben gehad deze maand, dan mogen ze geen pijl trekken. Indien er geen foto is van hetgeen waar ze stress van hebben, mogen ze dit schrijven of tekenen in het lege kader.

Wat zijn je eerste indrukken? Wat vind je van de pictogrammen? Wat vind je van de verwoording?

Hier worden een aantal mogelijk zaken die stress kunnen veroorzaken bij kansarme ouders met een migratieachtergrond weergegeven. Zijn er belangrijke stressoren over het hoofd gezien? Wat vinden jullie van de stressoren die worden afgebeeld?

c. Vervolgens moeten de ouders uit hun aangeduide stressoren, bij de rugzak, degene kiezen die hen de voorbije maand de meeste stress heeft bezorgd. Met deze stressor wordt dan verdergegaan, ze moeten dit vervolgens uitknippen en opplakken.

→ Aan de hand van een schaal (gebruik maken van de tool ter visualisatie) moeten de ouders aanduiden in welke mate ze last hebben ervaren, van die bepaalde stressor, in de afgelopen maand of langer.

Dit is een manier waarop wij in België gewoon zijn om hoeveelheden aan te duiden. Hoe zou dat voor mensen met een migratie-achtergrond zijn? Hebben jullie hier nog een andere opmerking of eventueel suggestie bij?

→ Daarna wordt aan de ouders gevraagd om aan de hand van het verkeerslicht aan te geven in welke mate ze het gevoel hebben controle te hebben over de stress op de foto (die zij gekozen hebben). Controle wordt uitgelegd als ‘het gevoel hebben om te kunnen gaan met de stress van de foto of iets aan die stress te kunnen doen. Rood = geen controle, oranje = af en toe controle en groen = wel controle.

Wat vinden jullie van het gebruik van een verkeerslicht hierbij? Denken jullie dat deze vraag voor de ouders duidelijk is?

→ Vervolgens wordt er gevraagd om uit te kiezen (uit een blad met afbeeldingen/voorbeelden) wat de moeders doen (coping mechanismen) wanneer ze stress hebben. (Dit mogen er meer dan 1 zijn). (Blad laten zien)

Hoe vinden jullie deze copingmechanismen? Hoe vinden jullie de pictogrammen?

Zijn dit volgens jou goede en herkenbare copingmechanismen voor mensen met een migratieachtergrond? Zijn er mechanismen bij die jij zou

weglaten/toevoegen?

Denk je dat er zijn die anders geïnterpreteerd zouden kunnen worden?

→ Het laatste verkeerslicht is bedoeld om zicht geven op de ouder-kindrelatie op momenten dat de ouder stress heeft van de stressor die die gekozen heeft. Hier betekent rood dat de moeder strenger is of sneller boos wordt op de momenten van stress. Oranje wil zeggen dat de relatie tussen moeder en kind op stressmomenten soms goed en soms slecht is, en groen wil zeggen dat de moeder niet sneller boos of streng wordt tijdens stressmomenten.

Lijkt het jullie hierbij goed om gebruik te maken van een verkeerslicht? Hoe vinden jullie deze uitleg?

Krijgt het inloopteam volgens jou hierbij de info die ze graag willen krijgen? Andere opmerkingen/suggesties ivm de verwoording/afbeelding?

Dan, bij een tweede evaluatiemoment (dat plaatsvindt aan het einde van het traject, rond eind mei – juni) wordt dezelfde tool, op dezelfde manier, ingevuld. Hierna wordt ook de tool van het 1e evaluatiemoment teruggegeven aan de ouders, om hen de mogelijkheid tot vergelijking te geven (verschillen in stress, meer of minder, andere copingmechanismen, …).

Lijkt dit volgens jullie een goede manier om een tweede meting van stress bij deze moeders uit te voeren? Waarom wel/niet?

Wat zouden jullie hierbij behouden? Wat zouden jullie hierbij veranderen?

→ Aan de ouders wordt gevraagd naar de oorzaken van bepaalde veranderingen tussen de eerste en tweede meting van stress.

Indien de stress gedaald is, wordt bevraagd wie of wat geholpen heeft om minder stress te krijgen.

Enkele voorbeeldvragen indien er eenzelfde hoeveelheid stress of gestegen stress is: waarom denk je dat jouw stress gelijk gebleven is/gestegen is? Wat maakt het moeilijk om deze stress te doen dalen?

(Dit met als doel te weten te komen of het inloopteam invloed heeft op een stressdaling bij deze kansarme moeders met een migratieachtergrond én om na te gaan via welke stressoren het inloopteam een verminderende invloed kan hebben op de stress van de ouders.)

Deze vragen worden gesteld aan de kansarme ouders met een

migratieachtergrond en vaak een beperkte kennis van het Nederlands. Wat vinden jullie van deze manier om de invloed van het inloopteam te evalueren? Wat zouden jullie hierbij behouden?

Wat zouden jullie hierbij veranderen?

→ Daarna worden ook de verworven inzichten in coping bevraagd, om na te gaan of het inloopteam (ook) hieraan bijdraagt.

Voorbeeldvraag hierbij is: ben je andere dingen gaan proberen om minder stress te krijgen?

Wat vinden jullie van deze vragen, die gesteld worden aan ouders die de taal vaak minder goed beheersten?

Wat zouden jullie hierbij behouden? Wat zouden jullie hierbij veranderen?

Mogelijke bijvragen:

- Wat zijn, volgens jullie, de meest voorkomende stressoren bij mensen met een migratieachtergrond?

- Kunnen jullie iets meer vertellen over stressbeleving in verschillende culturen?

- Is er schaamte om over stress te spreken? Wordt er wel over gesproken? - Welke woorden worden er gebruikt om stress te benoemen?

- Op welke manier wordt stress voornamelijk ervaren? Voorbeeld: lichamelijk, cognitief, …