• No results found

Informatie over een goede slaaphygiëne Folder

Wat is het belang van een goede slaap voor het kind?

Slaap is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van het kind. Het kind is de hele dag bezig geweest en dit heeft het lichaam uitgeput. Door middel van slapen herstelt het lichaam zich en hebben de hersenen even ‘rust’. Kinderen die niet goed slapen ondervinden verschillende problemen; ze hebben moeite met concentreren, ze zijn prikkelbaar, er is sprake van

stemmingswisselingen, de sociale interacties met leeftijdsgenootjes verloopt minder goed, ze kunnen problemen ondervinden met hun gezondheid en niet minder belangrijk, ze houden het hele gezin bezig met hun slaapprobleem. Voor ouders is het ook niet makkelijk omdat zij meer stress ervaren in de opvoeding van het kind en omdat zij vaak zelf ook niet altijd even goed slapen.

Wat verstaan we onder een goede slaaphygiëne?

Een goede slaaphygiëne betekent dat er een optimale omgeving bestaat om te kunnen slapen. Een goede slaaphygiëne heeft betrekking op het kind zelf en op zijn omgeving. Het is belangrijk dat ouders inzien dat een goede slaaphygiëne de slaap van hun kind kan verbeteren. Niet alle ouders zijn zich bewust van de invloed die de slaaphygiëne kan hebben op het inslapen van het kind. Daarom staan hieronder enkele aanwijzingen om de slaaphygiëne te kunnen verbeteren: Licht

Of we het nou hebben over natuurlijk- of over kunstlicht, beide zorgen voor een afremming in de productie van melatonine. Het is van belang dat er niet teveel licht in de slaapkamer van het kind is. De volgende aanwijzingen zijn daarom belangrijk:

• Zorg dat voor het slapen de verlichting in de kamer max. 40 Watt is.

• Zorg dat er goede gordijnen aanwezig zijn in de slaapkamer die niet teveel licht doorlaten. • Als het kind graag een lichtje heeft, zorg dan voor een aangepast nachtlampje.

Geluid

Teveel lawaai in en rondom de slaapkamer kan het in en doorslapen belemmeren. Het kind kan er wakker van liggen of wakker van worden. Zorg daarom dat het kind niet gaat slapen in een lawaaiige omgeving.

Lichaamsbeweging

Het is belangrijk dat het kind overdag genoeg beweegt zodat het lichaam ’s avonds makkelijk moe wordt. Maar als het kind zeer actief is geweest vlak voordat het gaat slapen is dit niet bevorderlijk voor het inslapen. Een kind dat net voor bedtijd buiten heeft gespeeld of heeft gevoetbald heeft teveel adrenaline in zijn bloed waardoor het niet kan slapen. Zorg ervoor dat uw

kind vier uur voordat het gaat slapen een rustige activiteit doet in plaats van lichamelijk actief bezig te zijn, zoals bijvoorbeeld lezen, baden, tekenen etc.

Televisie

Onder een rustige activiteit wordt niet verstaan televisie kijken. Iets wat veel ouders wel denken. Televisiebeelden activeren de hersenen juist, wat niet bevorderlijk is voor het inslapen. Daarnaast straalt een televisiescherm veel licht uit, wat de afgifte van melatonine kan hinderen. Laat het kind dus niet vlak voordat het naar bed moet televisie kijken. Om er zeker van te zijn dat het kind niet stiekem televisie gaat kijken ’s avonds omdat het niet kan slapen, is het verstandig de

televisie, indien deze aanwezig is, van de slaapkamer te verwijderen. Bed

Zorg ervoor dat het kind het bed associeert met slapen en niet met wakker liggen. Laat het kind niet onnodig lang in zijn bed liggen ’s ochtends als het wakker is. Het kind moet leren dat een bed gebruikt wordt om in te slapen en niet om langere tijd in te lezen, televisie te kijken of computerspelletjes te spelen.

Temperatuur

Het is zaak dat het niet te warm is in de slaapkamer. Slaap wordt veroorzaakt door een daling van het lichaamstemperatuur. Als de slaapkamer te warm is daalt de lichaamstemperatuur niet genoeg en dit belemmert het inslapen. Een goede hulp is een warm bad vlak voor het slapen gaan. Dit zorgt voor ontspanning en de snel dalende lichaamstemperatuur na het bad zorgt ervoor dat het kind moe wordt. Een te koude slaapkamer is ook niet goed, want als het kind het te koud heeft slaapt het moeilijk in.

Vaste bedtijden

Het is zaak om doordeweeks vaste bedtijden aan te houden. Probeer hier in het weekend niet teveel van af te wijken. Door vaste bedtijden kan de biologische klok in het lichaam zich goed aanpassen en wordt het kind elke avond op hetzelfde moment moe omdat het lichaam weet dat het dan moet slapen. Geef 20 minuten van tevoren aan dat het kind naar bed moet, zodat het zijn bezigheid op dat moment kan afronden en zich op de bedtijd kan voorbereiden.

Bedritueel

Zorg ervoor dat er rondom de bedtijd een soort ritueel bestaat. Een ritueel is een volgorde van handelingen in dit geval voor het slapen gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn; eerst in bad, dan tanden poetsen en als laatste een verhaaltje voorlezen. Het kind weet dan waar het aan toe is en het geeft vastigheid rondom de bedtijd. Laat het kind geen cola, thee of andere cafeïnehoudende dranken drinken voor het slapen. Laat het kind naar de wc gaan voordat het gaat slapen. Zorg ervoor dat het kind in de drie uur voordat het gaat slapen geen dutjes meer doet.

Instructie voor het ‘speciale drankje’

Dit is het drankje dat je iedere avond op het zelfde tijdstip drinkt tijdens het innemen van de melatonine. Gebruik het maatbekertje om het drankje op de juiste manier samen te stellen.

Bewaar de fles altijd in de koelkast. Hoe maak je het drankje klaar?

Stap 1: Vul het maatbekertje met 10 ml van het drankje