• No results found

Informatieblad hernieuwde afgifte

In document Examiner Course Manual (pagina 56-60)

Informatieblad van verlopen klasse-, type- en instrument bevoegdverklaringen Uitgiftedatum : 3 februari 2015

Uitgiftenummer: 3.0 1. INLEIDING

1.1 In dit informatieblad treft u de eisen aan die gelden voor hernieuwde afgifte van bevoegdverklaringen op vliegtuigen en helikopters in uw Part FCL bewijs van bevoegdheid.

Deze informatie is ook op u van toepassing als u nu nog een JAA-brevetdocument heeft of een nationaal bewijs van bevoegdheid (RPL) heeft.

1.2 Er is sprake van hernieuwde afgifte indien de geldigheidsduur van uw bevoegdverklaring is verlopen.

1.3 Alvorens een eventuele aanvraag voor hernieuwde afgifte van een bevoegdverklaring ingediend kan worden, moet door een geschikte trainingsorganisatie bepaald worden of en zo ja, aan welke aanvullende eisen voldaan moet worden.

1.4 Dit informatieblad is bedoeld om u te helpen te bepalen welke aanvullende eisen mogelijk gelden in uw specifieke situatie.

1.5 In dit informatieblad worden onder trainingsorganisatie gedurende de transitieperiode de volgende organisaties verstaan: Registered Training Facility of Approved Training Organisation.

2. PROCEDURE

De procedure voor hernieuwde afgifte van een bevoegdverklaring kent de volgende stappen, (zie bijlage I voor een uitgebreidere weergave):

2.1 De trainingsorganisatie beoordeelt of en hoelang de betreffende bevoegdverklaring verlopen is.

2.2 De trainingsorganisatie beoordeelt het niveau van de brevethouder en bepaalt of er aanvullende training noodzakelijk is.

2.3 Indien aanvullende training noodzakelijk is wordt deze getraind met een instructeur in dienst van de trainingsorganisatie.

2.4 Na het voltooien van de training stelt de trainingsorganisatie een certificaat op waarbij zij verklaart dat de aanvullende training is afgerond.

2.5 Indien voldaan is aan alle eisen neemt de examinator de proeve van bekwaamheid af.

2.6 Indien de kandidaat is geslaagd voor de proeve van bekwaamheid mag de examinator dit aftekenen op het bewijs van bevoegdheid, mits de examinator daartoe is geautoriseerd en het brevet nog ruimte biedt voor het noteren van de verlenging hernieuwde afgifte.

2.7 Het (trainings)certificaat en een kopie van het resultaat van de proeve van bekwaamheid wordt door de examinator opgestuurd naar Kiwa Register B.V1.

2. ALGEMENE VOORWAARDEN

3.1 De trainingsorganisatie die het niveau van de kandidaat beoordeelt en de training verzorgt dient te beschikken over een goedgekeurde syllabus van de betreffende bevoegdverklaring (bijvoorbeeld een syllabus classrating SEP voor een verlopen bevoegdverklaring SEP). De ATO welke een MPA type rating verzorgt mag naast de type rating ook de herafgifte van de ME-IR verzorgen. Gedurende het transitieproces wordt een goedgekeurde JAR compliant syllabus ook geaccepteerd.

3.2 De examinator mag de bekwaamheidsproef niet afnemen wanneer hij/zij zijn/haar objectiviteit niet kan garanderen.

3.3 Een trainingsvlucht zal niet worden aangemerkt als een examenvlucht en een examenvlucht zal niet worden aangemerkt als een trainingsvlucht.

3.4 De kandidaat moet voor aanvang van de bekwaamheidsproef in bezit zijn van een certificaat van de trainingsorganisatie waarin is vermeld dat de training is gevolgd alsmede een beschrijving van de aangeboden training. Ook wordt er een certificaat verstrekt als er naar oordeel van de trainingsorganisatie geen training noodzakelijk is. De examinator controleert dit voor aanvang van de bekwaamheidsproef.

4. VLIEGTUIGEN

4.1 MLA,RPL(SEP), RPL(TMG)

4.1.1 Voor de hernieuwde afgifte van de Single Pilot-Single engine bevoegdverklaring RPL(MLA), RPL(SEP) en RPL(TMG) moet de kandidaat alleen een proeve van bekwaamheid in de betreffende klasse afleggen. Voor deze bevoegdverklaring gelden geen aanvullende eisen.

4.2 Type- of klassebevoegdverklaring, met uitzondering van MLA, RPL(SEP) en RPL(TMG) 4.2.1 Voor de hernieuwde afgifte van een verlopen type- of klassebevoegdverklaring moet

de kandidaat naast de proeve van bekwaamheid aanvullende training2 volgen bij een training organisatie, in overeenstemming met AMC1 FCL.740(b)(1). De te volgen training is afhankelijk van het niveau en de ervaring van de kandidaat, de termijn dat de bevoegdverklaring van de kandidaat is verlopen en de complexiteit van het luchtvaartuig. Als richtlijn kan worden aangehouden dat voor een kandidaat waarvan de bevoegdverklaring:

minder dan 3 maanden is verlopen mogelijk geen aanvullende eisen gelden;

meer dan 3 maanden maar minder dan een 1 jaar is verlopen tenminste twee trainingssessies nodig zullen zijn;

meer dan 1 jaar maar minder dan 3 jaar is verlopen tenminste drie trainingssessies nodig zullen zijn, waarbij de meest belangrijke storingen in de beschikbare systemen moeten worden geoefend;

meer dan 3 jaar is verlopen de gehele training voor de eerste afgifte van de betreffende bevoegdverklaring overnieuw moet worden gevolgd.

4.2.2 Zie bijlage II voor meer informatie over de hernieuwde afgifte van verlopen klasse- en typebevoegdverklaring.

4.3 Instrument-Rating

4.3.1 Voor de hernieuwde afgifte van een verlopen instrument-rating moet de kandidaat naast de proeve van bekwaamheid aanvullende training3 volgen bij een training organisatie, in overeenstemming met AMC1 FCL.625(c). De te volgen training is afhankelijk van het niveau en de ervaring van de kandidaat en de termijn dat de IR van de kandidaat is verlopen. Als richtlijn kan worden aangehouden dat voor een kandidaat waarvan de IR:

minder dan 3 maanden is verlopen mogelijk geen aanvullende eisen gelden;

meer dan 3 maanden maar minder dan een 1 jaar is verlopen tenminste één trainingssessies nodig zal zijn.

meer dan 1 jaar maar minder dan 7 jaar is verlopen tenminste drie trainingssessie nodig zullen zijn

meer dan 7 jaar is verlopen de gehele training (zowel theorie als praktijk) voor de eerste afgifte van de betreffende ir overnieuw moet worden gevolgd

4.3.2 De bekwaamheidsproef IR wordt afgenomen in de relevante luchtvaartcategorie. Dit houdt in dat de proef in een relevant vliegtuig moet worden afgelegd, of in een relevante FFS wanneer deze beschikbaar is. De proef kan niet in een FSTD anders dan een FFS worden afgelegd.

4.3.3 Zie bijlage III voor meer informatie over de hernieuwde afgifte van een verlopen IR.

1 Voor kandidaten uit een andere EU lidstaat dient in plaats van Kiwa in dit informatieblad te worden verstaan

‘de bevoegde autoriteit die verantwoordelijk is voor het bevoegdheidsbewijs van de kandidaat, en de bevoegde autoriteit die het certificaat van examinator heeft afgegeven.

2 Aan de hand van de evaluatie van de kandidaat kan een trainingsorganisatie eventueel ook vaststellen dat geen aanvullende training benodigd is.

58 - 90 5. HELIKOPTERS

5.1 Typebevoegdverklaring RPL

5.1.1 Voor hernieuwde afgifte van een typebevoegdverklaring in een RPL moet de kandidaat – naast een proeve van bekwaamheid- voldoen aan de aanvullende eisen zoals hieronder aangegeven:

Verlopen korter dan 3 maanden: geen aanvullende eisen;

Verlopen langer dan 3 maanden maar korter dan 1 jaar: minimaal twee trainingssessies Verlopen langer dan 1 jaar: minimaal drie trainingssessie waarin het volledige pakket van de meest belangrijke storingen in de aanwezige systemen worden getraind.

5.2 Typebevoegdverklaring PPL, CPL of ATPL

5.2.1 Voor de hernieuwde afgifte van een verlopen typebevoegdverklaring moet de kandidaat naast de proeve van bekwaamheid aanvullende training4 volgen bij een training organisatie, in overeenstemming met AMC1 FCL.740(b)(1). De te volgen training is afhankelijk van het niveau en de ervaring van de kandidaat, de termijn dat de bevoegdverklaring van de kandidaat is verlopen en de complexiteit van het luchtvaartuig. Als richtlijn kan worden aangehouden dat voor een kandidaat waarvan de bevoegdverklaring:

minder dan 3 maanden is verlopen mogelijk geen aanvullende eisen gelden;

meer dan 3 maanden maar minder dan een 1 jaar is verlopen tenminste twee trainingssessies nodig zullen zijn

meer dan 1 jaar maar minder dan 3 jaar is verlopen tenminste drie trainingssessies nodig zullen zijn, waarbij de meest belangrijke storingen in de beschikbare systemen moeten worden geoefend;

meer dan3 jaar is verlopen de gehele training voor de eerste afgifte van de betreffende bevoegdverklaring overnieuw moet worden gevolgd. In geval van een helikopter is hier sprake van de training welke benodigd is hier sprake van de training voor ‘additional type issue’, gelet op de andere geldige ratings die de kandidaat in bezit heeft.

5.2.2 Zie bijlage II voor meer informatie over de hernieuwde afgifte van verlopen klasse- en type-bevoegdverklaringen.

5.3 Instrument-rating

5.3.1 Voor de hernieuwde afgifte van een verlopen instrument-rating moet de kandidaat naast de proeve van bekwaamheid aanvullende training5 volgen bij een training organisatie, in overeenstemming met AMC1 FCL.625(c). De te volgen training is afhankelijk van het niveau en de ervaring van de kandidaat en de termijn dat de IR van de kandidaat is verlopen. Als richtlijn kan worden aangehouden dat voor een kandidaat waarvan de IR:

minder dan 3 maanden is verlopen mogelijk geen aanvullende eisen gelden;

meer dan 3 maanden maar minder dan een 1 jaar is verlopen tenminste één trainingssessie nodig zal zijn meer dan 1 jaar maar minder dan 7 jaar is verlopen tenminste drie trainingssessies nodig zullen zijn

meer dan 7 jaar is verlopen de gehele training voor de eerste afgifte van de betreffende IR overnieuw moet worden gevolgd.

4 Zie note 2.

5 Zie note 2.

5.3.2 De bekwaamheidsproef IR wordt afgenomen in de relevante luchtvaartcategorie.

Dit houdt in dat de proef in een relevante helikopter moet worden afgelegd, of in een relevante FFS wanneer deze beschikbaar is. De proef kan niet in een FSTD anders dan een FFS worden afgelegd.

5.3.3 Zie bijlage III voor meer informatie over de hernieuwde afgifte van een verlopen IR.

6. BEGRIPPENLIJST

ATPL Airline Transport Pilot License CPL Commercial Pilot License FFS Full Flight Simulator

FSTD Flight Simulation Training Device FTS Flight Test Schedule

IR Instrument Rating ME Multi Engine

MLA Micro Light Aeroplane PPL Privat Pilot License RPL Recreational Pilot License SEP Single Engine Piston STRF Skill Test Report Form TMG Touring Motor Glider 7. MEER INFORMATIE

7.1 Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met:

Inspectie Leefomgeving en Transport – Luchtvaart www.ilent.nl E-mail: link ‘mail ILT’ op de website www.ilent.nl

Tel: (088) 489 0000

7.2 Dit informatieblad vervangt de informatiecirculaire hernieuwde afgifte verlopen klasse-en type bevoegdverklaringen en IR, versie 2.0.

7.3 Dit document is bedoeld ter informatie. Daarom kunnen aan de tekst geen rechten ontleend worden.

1 Voor kandidaten uit een andere EU lidstaat dient in plaats van Kiwa in dit informatieblad te worden verstaan ‘de bevoegde autoriteit die verantwoordelijk is voor het bevoegdheidsbewijs van de kandidaat, en de bevoegde autoriteit die het certificaat van examinator heeft afgegeven.

2 Aan de hand van de evaluatie van de kandidaat kan een trainingsorganisatie eventueel ook vaststellen dat geen aanvullende training benodigd is.

60 - 90

BIJLAGE I PROCEDURE HERNIEUWDE AFGIFTE VERLOPEN BEVOEGDVERKLARINGEN (MET

In document Examiner Course Manual (pagina 56-60)