• No results found

3 Europese Unie

4.5 Informatie en media

In paragraaf 4.10 passeren kort enkele onderzoeksgegevens over voedselveiligheid de re- vue. In deze paragraaf beperken we ons tot enkele feiten over de aandacht die besteed wordt aan voedselveiligheid in populaire media.

Er wordt op meer systematische wijze studie gemaakt van berichtgeving in de ge- schreven media over voedselveiligheidsthema's in bijvoorbeeld Midden et al. (1998) of De Meere en Sepers (2000). Het eerstgenoemde onderzoek betreft een inhoudsanalyse van be- richten over biotechnologie in de Volkskrant gedurende de jaren 1973-1996. In de laatstgenoemde studie is eveneens de Volkskrant genomen, maar nu niet over een periode van vele jaren maar gedurende enkele maanden ten tijde van de BSE-crisis in het jaar 1996. Een ander verschil is dat naast de Volkskrant ook berichten uit De Telegraaf in het onderzoek worden betrokken.

Midden et al. constateren onder andere dat wetenschappers prominent aanwezig zijn als het gaat om artikelen over biotech in de Volkskrant. Vertegenwoordigers uit het be- drijfsleven, de politiek of NGO's zijn hen (in de tijd) gevolgd. In de meeste krantenartikelen komen potentiële (economische) voordelen van biotechnologie evenals (medische) toepassingen daarvan aan de orde. Deze strekking correspondeert met de om- standigheid dat Nederlanders gemiddeld genomen positief over biotechnologie denken in vergelijking met andere Europeanen. Berichten over biotechnologie in relatie tot veiligheid en risico 'appeared regularly', stellen Midden et al. (1998:106).

De Meere en Sepers (2000) constateren dat de berichtgeving in beide kranten het le- zerspubliek breed en ter zake kundig hebben geïnformeerd over de BSE-crisis en maatregelen die zijn getroffen. Berichten in De Telegraaf geven meer aanleiding tot het zaaien van onrust dan die in de Volkskrant, waar de nadruk vooral ligt op de relatieve vei- ligheid van voeding (rundvlees in dit geval). Opvallend is ook, zo wordt gemeld, dat in persberichten (vanuit ministeries) noch wordt ingegaan op economische motieven noch op emotionele argumenten om bepaalde maatregelen te rechtvaardigen. Beide categorieën worden blijkbaar als 'niet-legitiem' gekwalificeerd.

Zonder te steunen op onderzoek mag in het kader van 'informatie en media' eveneens gewezen worden op de biotechnologie-discussie die enige tijd geleden op de opiniepagina's van NRC Handelsblad heeft gewoed. Auteurs van diverse pluimage zijn aan het woord ge- komen en hebben een breed publiek geïnformeerd over tal van meningen en perspectieven van waaruit naar biotechnologie kan worden gekeken. Daarnaast heeft deze krant dossiers aangelegd waar ten aanzien van voedsel(veiligheid) de dossiers 'genetische manipulatie' en 'voedselschandalen' het noemen waard zijn (zie www.nrc.nl).

Verder mag in dit verband verwezen worden naar bijvoorbeeld de Consumentengids van de Consumentenbond, het blad van Greenpeace, maar ook naar bijvoorbeeld Albert

Heijns Allerhande als we het hebben over gedrukte media, of naar televisieprogramma's als 'Kassa!' of 'Radar' die Nederlandse consumenten informeren en tevens mogelijkheden bie- den een zekere druk uit te oefenen op bedrijven of (lokale) overheden.

4.6 HACCP

De HACCP-systematiek voor het bedrijfsleven is op Europees en Nederlands niveau wet- telijk verankerd, maar de primaire sector is hier (nog) van uitgesloten (vergelijk met paragraaf 3.10). Er worden op beide niveaus voorstellen geformuleerd om HACCP te ver- plichten in de primaire sector. Hiervoor zij verwezen naar bijvoorbeeld de voorstellen tot wijziging van wet- en regelgeving in het Witboek, maar ook het beleidsvoornemen Dier- voeders in Nederland.

Voor 1 januari 2001 moeten in Nederland alle diervoeders geproduceerd worden volgens HACCP-normen. Met de uitbreiding van de kwaliteitsregeling sluit de sector aan op kwaliteitseisen van de voedingsmiddelenindustrie. Deze aangescherpte beheersing van voeder- en daarmee voedselveiligheid maakt de Nederlandse diervoedersector koploper in Europa voor wat betreft het nastreven van voederkwaliteit (zie voor het HACCP-dossier van het Productschap Diervoeder, alwaar tevens de dossiers 'BSE', 'dioxine' en 'GGO' te vinden zijn: www.pdv.nl/ pdv/dossiers.php).

Food Quality Plus, een adviesbureau voor de levensmiddelenindustrie en MKB, be- heert een HACCP-pagina, waarop onder andere het laatste nieuws op het gebied van voedselveiligheid, actuele sites, en ervaringen met keuringsdiensten in Nederland en Bel- gië overzichtelijk gemaakt zijn (http://www.fqp.nl/haccp_ pagina/hac_hm.htm). Op deze pagina wordt eveneens een overzicht van recalls gegeven.

De Inspectie Gezondheidsdienst Waren en Veterinaire zaken van het ministerie van VWS houdt toezicht op het HACCP-systeem van een bedrijf en controleert de veiligheid van levensmiddelen. Alle bedrijven die een eigen voedselveiligheidssysteem hebben - of zouden moeten hebben - worden door keurmeesters van de Inspectie bezocht.

4.7 Productaansprakelijkheid

Nederland was een van de Europese landen die er destijds voor gekozen heeft geen gebruik te maken van de mogelijkheid om niet-bewerkte landbouwproducten onder de producten- aansprakelijkheid te brengen. De redenen staan vermeld in het Tweede-Kamerstuk 27 051, nr. 3. In de nieuwe situatie zal voor de producent van landbouwproducten hetzelfde aan- sprakelijkheidsregime gaan gelden als voor de producenten die reeds onder richtlijn 85/374/EEG vielen (zie ook paragraaf 3.10). Tot dat regime behoort onder meer de regel van art. 6:188 BW, dat de benadeelde de schade, het gebrek en het oorzakelijk verband tus- sen het gebrek en de schade moet bewijzen.

gehanteerd. Voor een eerste overtreding wordt in de praktijk, in een transactie, niet meer dan ƒ 750,- voorgesteld, wat voor (grote) bedrijven een luttel bedrag is dat bovendien eer- der als lach- dan als afschrikwekkend zal worden gezien.

Voorbeelden van maatregelen of sancties die toegepast zouden kunnen worden om de effectiviteit van handhavingsactiviteiten te verbeteren, zijn: bevelen dat bedrijven die hygiëneregels overtreden hebben, schoongemaakt worden voordat de productie hervat wordt; de maatregel van gedeeltelijk of gehele sluiting van bedrijven die in gebreke blij- ven; verhogen van te betalen bedragen in het geval van een transactie (wat in de meerderheid van de ongeveer 600 gevallen per jaar die door het Openbaar Ministerie wor- den vervolgd, aan de orde is); de boetebedragen verhogen; meer gebruikmaken van de mogelijkheid om onwettig behaalde voordelen verkregen door overtreding van de levens- middelenwet, teniet te doen; in de openbaarheid brengen van veroordeelde bedrijven door middel van publicatie (Lugt, 1999). Dat er terughoudendheid hiertoe zal bestaan mag wor- den verwacht, gegeven dat een karakteristiek van het Nederlands strafrechtssysteem is dat minder de toevlucht wordt genomen tot strafsancties dan andere Europese en Noord-Ameri- kaanse landen.

Tot slot wordt opgemerkt dat het proefschrift van Lugt (1999) ons weliswaar helpt enige informatie ten aanzien van dit thema boven tafel te krijgen, maar dat dit niet weg- neemt dat het de moeite waard blijft nadere gegevens over productaansprakelijkheid, sancties, of andere handhavingsmaatregelen, te achterhalen. Met name ook in comparatie- ve zin, zodanig dat meer gezegd kan worden over (verschillen in) productaansprakelijkheid en de relatie met consumentenvertrouwen.