• No results found

INFORMATIE BETREFFENDE HET COMPARTIMENT DPAM CAPITAL B REAL ESTATE EMU DIVIDEND SUSTAINABLE

VOORSTELLING :

Naam : DPAM CAPITAL B REAL ESTATE EMU DIVIDEND SUSTAINABLE

Oprichtingsdatum : 25 november 2003 Bestaansduur : onbeperkt

BELEGGINGSGEGEVENS :

Doelstelling van het compartiment :

De doelstelling van dit compartiment bestaat erin de aandeelhouders op lange termijn de hoogst mogelijke return te bieden door zijn activa te beleggen in effecten die representatief zijn voor de vastgoedsector in de EMU-zone in ruime zin.

50 % van de nettoactiva moet zijn samengesteld uit effecten met een dividendrendement dat hoger ligt dan dat van de FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped Net Return Index. Deze bedrijven zijn geselecteerd op basis van de naleving van ecologische, sociale en bestuurscriteria (ESG), met het oog op duurzame waardecreatie op lange termijn.

Dit compartiment wordt actief beheerd, wat betekent dat de portefeuillebeheerder er niet naar streeft om de prestatie van een benchmark na te bootsen.

Het compartiment zal niet meer dan 10 % van zijn nettoactiva beleggen in rechten van deelneming van andere instellingen voor collectieve belegging.

Beleggingsbeleid van het compartiment :

Categorieën van toegelaten activa :

De beleggingen van het fonds omvatten, maar zijn niet beperkt tot effecten die representatief zijn voor de vastgoedsector in de EMU-zone in ruime zin, inclusief effecten van REIT's (real estate investment trusts), effecten van vastgoedvennootschappen en van vastgoedpromotoren en vastgoedontwikkelaars, effecten van beleggingsvennootschappen in onroerende schuldvorderingen.

Deze vennootschappen moeten hun domicilie hebben of opgericht zijn in de EMU-zone, of genoteerd zijn op een georganiseerde markt van de EMU-zone. Een aanzienlijk deel van hun activa, activiteiten, winst- of beslissingscentra moet gevestigd zijn in de EMU-zone. Liquiditeiten mogen maximaal 25 % van de nettoactiva vertegenwoordigen.

De EMU-zone bestaat uit alle landen die de euro als nationale munt hebben ingevoerd.

Effectenleningen :

Het compartiment zal geen beroep doen op leningen van financiële instrumenten.

Ecologische, sociale en bestuursaspecten (ESG) : De duurzaamheidsbenadering berust op het onderstaande drievoudige engagement : (1) de verdediging van fundamentele rechten (normatieve screening aan de hand van het Global Compact van de Verenigde Naties), (2) geen financiering van controversiële activiteiten die de langetermijnreputatie van de beleggingen mogelijk kunnen schaden (negatieve screening op basis van het beleid controversiële activiteiten van DPAM) en (3) het stimuleren van best practices en efforts inzake duurzaamheid (best in class benadering, engagement en integratie van duurzaamheidsthema's).

q Selectiemethodologie van de duurzame beleggingen : De criteria die vennootschappen moeten vervullen om te worden opgenomen in het beleggingsuniversum, worden bepaald op basis van onafhankelijk extern onderzoek en/of intern onderzoek van Degroof Petercam Asset Management NV. Deze selectiecriteria zijn de volgende :

q Filter voor compliance met het Global Compact van de Verenigde Naties : De bedrijven moeten voldoen aan de oprichtingsprincipes van het Global Compact van de Verenigde Naties (mensenrechten, arbeidsrechten, milieubescherming, corruptiebestrijding). Degroof Petercam Asset Management NV maakt gebruik van de specifieke ESG-research van extra-financiële ratingbureaus om te bepalen of een bedrijf al dan niet voldoet aan deze principes.

q Filter om bedrijven uit te sluiten die betrokken zijn bij ernstige ESG-controverses : De bedrijven mogen niet betrokken zijn bij ernstige ESG-controverses, zoals incidenten of aantijgingen die verband houden met ecologische, sociale of bestuursproblemen.

Degroof Petercam Asset Management NV maakt gebruik van de ESG-research van extra-financiële ratingbureaus om na te gaan hoe ernstig de

controverses zijn waaraan bedrijven zijn blootgesteld, en sluit de meest ernstige controverses uit. Degroof Petercam Asset Management NV produceert eveneens interne analyses over de ESG-controverses waaraan bedrijven zijn blootgesteld. Degroof Petercam Asset Management NV behoudt zich het recht voor om eveneens de bedrijven uit te sluiten die volgens haar betrokken zijn bij voldoende ernstige controverses.

q Filter om bedrijven uit te sluiten die betrokken zijn bij controversiële activiteiten : Het uitsluitingsbeleid voor controversiële activiteiten dat Degroof Petercam Asset Management NV op punt heeft gesteld, bestrijkt meerdere sectoren en economische activiteiten die onderhevig zijn aan een debat of ze al dan niet ethisch en duurzaam zijn. Voor elk van deze sectoren en economische activiteiten, bepaalt het uitsluitingsbeleid voor controversiële activiteiten de criteria en uitsluitingsdrempels. De bedrijven die actief zijn in deze controversiële sectoren en activiteiten en beantwoorden aan de uitsluitingscriteria die worden geformuleerd in het beleid worden uitgesloten van de beleggingsportefeuille. Het integrale beleid is beschikbaar op de website : https://www.dpamfunds.com/files/live/sites/

degroofpetercam/files/guide/regulatory_disclosu- res/EN/EN_DPAM_Controversial_Activities_Au-gust2019.pdf

q Kwalitatieve ESG-benadering : Degroof Petercam Asset Management NV vult de kwantitatieve analyses en de eventuele verschillende screenings aan met scorecards van ESG-risico's, en dat voor elk bedrijf in de portefeuille, en/of een checklist met een beoordeling van de kwaliteit van beleggingscriteria, die rekening houdt met ESG-criteria. Deze scorecards met ESG-risico's zijn analysegrids van de meest relevante en significante ESG-risico's waaraan bedrijven zijn blootgesteld. De controlelijst bestaat uit financiële vragen die betrekking hebben op de strategie van bedrijven, alsook ESG-vragen.

q Voorbeelden van selectiecriteria van duurzame beleggingen

q De bedrijven die een aanzienlijke blootstelling hebben aan tabak, worden uitgesloten van de beleggingsportefeuille. Tabak is op de eerste plaats een controversieel onderwerp, omdat het verbruik ervan een sterk negatieve impact heeft op de gezondheid van de mens. Tegelijkertijd levert de

tabaksteelt maar heel weinig voordelen op voor de maatschappij of het milieu. Degroof Petercam Asset Management NV heeft daarom beslist om niet enkel tabaksproducenten, maar ook de volledige bevoorradingsketen van de tabaksector uit te sluiten van zijn beleggingsportefeuilles. In de praktijk sluit Degroof Petercam Asset Management NV alle tabaksproducenten alsook alle tabaksleveranciers, -verdelers en -kleinhandelaars uit op basis van blootstellingsdrempels die kijken naar het percentage omzet dat wordt gegenereerd, zoals wordt verduidelijkt in het beleid inzake controversiële activiteiten dat hierboven wordt vernoemd.

q De bedrijven die een aanzienlijke blootstelling hebben aan kansspelen worden uitgesloten van de beleggingsportefeuille. Kansspelen worden immers beschouwd als een controversiële activiteit, vooral omdat het mogelijk leidt tot verslavingen en financiële problemen. Degroof Petercam Asset Management NV sluit systematisch alle bedrijven uit van de beleggingsportefeuilles die blootgesteld zijn aan producten en diensten die verband houden met kansspelen, en dat op basis van een blootstellingsdrempel die kijkt naar de omzet, zoals werd bepaald in het beleid inzake controversiële activiteiten dat hierboven werd vernoemd. De bedrijven die in aanzienlijke mate zijn blootgesteld aan thermische steenkool worden uitgesloten van de beleggingsportefeuille.

Elektriciteitsopwekking op basis van steenkool stoot bijzonder veel broeikasgassen uit, en in het licht van de klimaatverandering en het Klimaatakkoord van Parijs erkent Degroof Petercam Asset Management NV dat het toekomstige gebruik van thermische steenkool moeilijk te rijmen valt met een duurzame toekomst. Bijgevolg heeft Degroof Petercam Asset Management NV beslist om alle bedrijven uit te sluiten van de beleggingsportefeuilles die betrokken zijn bij de ontginning van thermische steenkool, of die activauitbreidingsprojecten hebben inzake de ontginning van thermische steenkool, of nieuwe activa creëren voor de ontginning van thermische steenkool, zoals werd bepaald in het beleid inzake controversiële activiteiten dat hierboven werd vernoemd.

q Vennootschap die instaat voor de beoordeling van duurzame selectiecriteria : Degroof Petercam Asset Management NV is de vennootschap die instaat voor de beoordeling van duurzame selectiecriteria. Degroof

Petercam Asset Management NV maakt gebruik van de ESG-research die wordt verstrekt door internationaal gereputeerde extra-financiële ratingbureaus. Degroof Petercam Asset Management NV beschikt over zijn eigen interne researchcapaciteit, en de ESG-research die wordt verstrekt door de extra-financiële ratingbureaus wordt, onder andere, gebruikt als een informatiebron. Degroof Petercam Asset Management NV behoudt zich tevens het recht voor om op grond van de ontvangen gegevens te bepalen of een bedrijf al dan niet beantwoordt aan de globale duurzaamheidscriteria, of het daarentegen niet compliant is.

q Het uitsluitingsbeleid voor controversiële activiteiten en de andere beleidsdocumenten inzake engagement en duurzame en verantwoorde beleggingen van Degroof Petercam Asset Management NV, kunnen worden geraadpleegd op de volgende website :

https://www.dpamfunds.com/responsible-investment.

html

Het compartiment beperkt zijn beleggingsselectie tot de effecten die in het hierboven bepaalde universum zijn opgenomen ; beleggingen in effecten van vennootschappen die actief zijn in de vervaardiging, het gebruik of het bezit van antipersoonsmijnen, clustermunitie en munitie en bepantsering op basis van verarmd uranium zijn dus uitgesloten.

Benchmark :

Het compartiment gebruikt de volgende index als benchmark : FTSE EPRA/NAREIT Eurozone Capped Net Return index.

Deze index is representatief voor de markt van beursgenoteerde vastgoedvennootschappen uit ontwikkelde landen (zoals gedefinieerd in de methodologie van de index) van de EMU. De prestatie van deze index wordt berekend met herbelegging van de nettodividenden (Net Return).

Beheerder van de index :

FTSE International Limited is ingeschreven in het register van de ESMA (European Securities and Markets Authority).

Gebruik van de benchmark :

De benchmark wordt gebruikt voor de vergelijking van de prestaties. De selectie en de weging van de activa in de portefeuille van het compartiment kunnen aanzienlijk verschillen van de samenstelling van de benchmark.

Wijziging of niet-publicatie van de index :

De beheervennootschap heeft solide, schriftelijke plannen opgesteld voor de mogelijke gevallen waarin de index niet langer wordt gepubliceerd of indien de samenstelling van de index aanzienlijk wordt gewijzigd. In voorkomend geval kiest de raad van bestuur van de bevek een andere index in overeenstemming met deze plannen.

Risicoprofiel van het compartiment :

De waarde van een recht van deelneming kan stijgen of dalen en de belegger kan minder terugkrijgen dan hij heeft ingelegd.

Beschrijving van de risico’s die van betekenis en relevant worden geacht, zoals ingeschat door het compartiment : Marktrisico (risico dat de hele markt of een

categorie van activa daalt, waardoor de prijs en de waarde van de activa in portefeuille kunnen worden beïnvloed) :

De portefeuille is samengesteld uit aandelen van de vastgoedsector uit de EMU-zone. De correlatie met deze markten is belangrijk, de inventariswaarde wordt dus sterk beïnvloed door zowel het positieve als negatieve marktverloop.

Schommelingen van meer dan 30 % op jaarbasis zijn mogelijk.

Concentratierisico (risico’s die verband houden met een grote concentratie van de beleggingen in bepaalde activa of op bepaalde markten) :

De portefeuille is geconcentreerd op vastgoedwaarden. De vastgoedsector houdt eigen risico’s in, bovendien kan het aantal ondernemingen lager liggen dan veertig, zodat specifieke risico van de waarden die de portefeuille vormen, niet uitgesloten is.

Het rendement van het compartiment kan dus tamelijk sterk afwijken van het rendement van deze drie markten samen gezien.

Rendementsrisico (risico drukkend op het rendement, met inbegrip van het feit dat het risico kan variëren naargelang de keuzes van elk compartiment, alsmede het bestaan of ontbreken van, dan wel beperkingen op eventuele

waarborgen van derden) :

Voor dit compartiment is het rendementsrisico direct verbonden aan het marktrisico.

Liquiditeitsrisico (risico dat een positie niet tijdig tegen een redelijke prijs kan worden

geliquideerd) :

De beleggingen, die hoofdzakelijk in aandelen plaatsvinden, worden beschouwd als eenvoudig verhandelbaar.

Kapitaalrisico (risico’s voor het kapitaal, met inbegrip van het potentiële risico van erosie als gevolg van inkopen van aandelen en

winstuitkeringen die hoger zijn dan het beleggingsrendement) :

Het compartiment geniet geen “kapitaalwaarborg” of

“kapitaalbescherming”. De belegger kan dus zijn kapitaal geheel of gedeeltelijk verliezen.

Risicoprofiel van het type belegger :

Dynamisch

Beleggingshorizon :

Dit fonds is misschien niet geschikt voor beleggers die van plan zijn hun geld binnen 5 jaar op te nemen na hun belegging.

TYPES AANDELEN DIE VOOR DIT COMPARTIMENT WORDEN AANGEBODEN :

Klasse Type Munteenheid ISIN Code Vorm

A Distributie EUR BE6289205161 Op naam / Gedematerialiseerd

B Kapitalisatie EUR BE0942186256 Op naam / Gedematerialiseerd

E Distributie EUR BE0947578820 Op naam / Gedematerialiseerd

F Kapitalisatie EUR BE0947577814 Op naam / Gedematerialiseerd

V Distributie EUR BE6299566958 Op naam / Gedematerialiseerd

W Kapitalisatie EUR BE6299567964 Op naam / Gedematerialiseerd

J Kapitalisatie EUR BE6299346690 Op naam / Gedematerialiseerd

M Distributie EUR BE6299347706 Op naam / Gedematerialiseerd

N Kapitalisatie EUR BE6299348712 Op naam / Gedematerialiseerd

P Kapitalisatie EUR BE6304439217 Op naam / Gedematerialiseerd

Initiële inschrijvingsdag :