• No results found

6.1.1 Europees beleid

De Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) is op 22 december 2000 in werking getreden en is bedoeld om in alle Europese wateren de waterkwaliteit chemisch en ecologisch verder te verbeteren. De Kaderrichtlijn Water omvat regelgeving ter bescherming van het binnenlandse oppervlaktewater, overgangswateren (waaronder estuaria worden verstaan), kustwateren en grondwater. Streefdatum voor het bereiken van gewenste waterkwaliteit is 2015. Eventueel kan er, mits goed onderbouwd, uitstel (derogatie) verleend worden tot uiteindelijk 2027. Voor het uitwerken van de doelstellingen worden er op (deel)stroomgebied plannen opgesteld. In deze (deel)stroomgebiedbeheersplannen staan de ambities en maatregelen beschreven voor de verschillende (deel)stroomgebieden. Met name de ecologische ambities worden op het niveau van de deelstroomgebieden bepaald.

6.1.2 Rijksbeleid

In december 2009 is het Nationaal Waterplan vastgesteld. Dit plan geeft op hoofdlijnen aan welke beleid het Rijk in de periode 2009-2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstroming, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Het Nationaal Waterplan is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande nota's waterhuishouding. Het Nationaal Waterplan zal het beleid uit de Vierde Nota

Waterhuishouding voortzetten. Het beleidsdoel is het realiseren of in stand houden van duurzame en klimaatbestendige watersystemen. Het Nationaal Waterplan is opgesteld op basis van de Waterwet, die met ingang van 22 december 2009 van kracht is. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie.

6.1.3 Provinciaal beleid

In de Omgevingsvisie Overijssel wordt ruim aandacht besteed aan de wateraspecten. De ambities zijn, naast de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water, gericht op de verbetering van de kwaliteit van de kleinere wateren, de veiligheid, de grondwaterbescherming, bestrijding van wateroverlast, de kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlakte water en waterbeleving zowel in de groene ruimte als stedelijk gebied.

6.1.4 Waterschap Drents Overijsselse Delta

Door de invoering van de Kaderrichtlijn Water is Nederland verdeeld in vijf deelstroomgebieden. Het

deelstroomgebied Rijn-Oost wordt beheerd door de waterschappen Drents Overijsselse Delta (voorheen Reest en Wieden & Groot Salland), Vechstromen en Rijn en IJssel. Om te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water hebben deze waterschappen de afgelopen jaren intensief samengewerkt met elkaar en met andere partners. Het nieuwe Waterbeheerplan is één van de resultaten van deze samenwerking. De opzet en grote delen van dit Waterbeheerplan zijn inhoudelijk hetzelfde als dat van de andere waterschappen in Rijn-Oost.

Waterschap Drents Overijsselse Delta, voorheen waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland, hebben nog geen eigen waterbeheerplan. Daarom wordt terug gevallen op het waterbeheerplan van Groot Salland.

Het waterbeheerplan is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van het waterschap op 26 november 2009.

Het plan gaat over het waterbeheer in het hele beheergebied van het waterschap Groot Salland en het omvat alle watertaken van het waterschap: waterkwantiteit, waterkwaliteit en waterketen.

BJZ.nu Bestemmingsplannen 40

6.2 Waterparagraaf

6.2.1 Algemeen

Zoals in voorgaande paragrafen uiteen is gezet, wordt in het moderne waterbeheer (waterbeheer 21e eeuw) gestreefd naar duurzame, veerkrachtige watersystemen met minimale risico's op wateroverlast of

watertekorten. Belangrijk instrument hierbij is de watertoets, die sinds 1 november 2003 in ruimtelijke plannen is verankerd. In de toelichting op ruimtelijke plannen dient een waterparagraaf te worden

opgenomen. Hierin wordt verslag gedaan van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishoudkundige situatie (watertoets).

Het doel van de watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast, tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater, lozingen op oppervlaktewater).

6.2.2 Watertoetsproces

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is geïnformeerd over het plan door gebruik te maken van

http://www.dewatertoets.nl//. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast. De bestemming en de grootte van het plan hebben een geringe invloed op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen. Het waterschap geeft een positief wateradvies. De standaardwaterparagraaf behorende bij de korte procedure is opgenomen in bijlage 4 van deze ruimtelijke onderbouwing.

Zoals weergegeven in het erfinrichtingsplan (bijlage 1) zijn kavelsloten aanwezig aan de noord- en zuidzijden.

Het schoon hemelwater wordt gescheiden opgevangen en afgevoerd naar deze (zak)sloot. Hiermee kan het hemelwater ter plaatse worden opgevangen en geïnfiltreerd conform het voorkeursbeleid.

BJZ.nu Bestemmingsplannen 41

H

OOFDSTUK

7 E

CONOMISCHE UITVOERBAARHEID

Artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening stelt dat de gemeenteraad naar aanleiding van een

omgevingsvergunning moet besluiten om al dan niet een exploitatieplan vast te stellen. Hoofdregel is dat een exploitatieplan moet worden vastgesteld bij elk plan. Er zijn echter uitzonderingen. Het is mogelijk dat de raad verklaart dat met betrekking tot een bestemmingsplan of omgevingsvergunning geen exploitatieplan wordt vastgesteld indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie anderszins is verzekerd of het stellen van nadere eisen en regels niet noodzakelijk is.

De gemeentelijke kosten worden verhaald op basis van de legesverordening. Eventuele planschade komt voor rekening van de initiatiefnemer. Hiertoe wordt een planschadeovereenkomst gesloten tussen de

initiatiefnemer en de gemeente. Hiermee is het kostenverhaal anderszins verzekerd en is op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan nodig.

BJZ.nu Bestemmingsplannen 42

H

OOFDSTUK

8 V

OOROVERLEG

Op grond van artikel 3.1.1 Bro is vooroverleg vereist met het waterschap en met de diensten van de provincie en het Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

8.1 Het Rijk

In het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) zijn de nationale belangen die juridische borging vereisen opgenomen. Het Barro is gericht op doorwerking van nationale belangen in gemeentelijke

bestemmingsplannen. Geoordeeld wordt dat voorliggend initiatief geen nationale belangen schaadt. Daarom is afgezien van het voeren van vooroverleg met het Rijk.

8.2 Provincie Overijssel

Volgens de uitzonderingslijst van de Provincie Overijssel d.d. 27-07-2016 is er voor woningbouwplannen binnen stedelijk gebied van minder dan 7 woningen geen vooroverleg noodzakelijk.

8.3 Waterschap Drents Overijsselse Delta

De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast.

De functie en de grootte van het plan hebben een geringe invloed op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen. Waterschap Drents Overijsselse Delta geeft een positief wateradvies. Nader vooroverleg kan achterwege blijven.

BJZ.nu Bestemmingsplannen 43

B

IJLAGEN BIJ DE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

Bijlage 1 Erfinrichtingsplan

Bijlage 2 Akoestisch onderzoek

Bijlage 3 Verkennend bodemonderzoek nieuwbouw woningen

Bijlage 4 Watertoetsresultaat

opdrachtnummer 16.048

datum 30 maart 2016

opdrachtgever BJZ.nu

Twentepoort Oost 16A 7609 RG Almelo

auteur Wim Buijvoets

Hyacinthstraat 101 Telefoon : 0541-532343 mobiel : 06-54763258 Website : www.buijvoets.nl KvK Enschede : 08094436 7572 BB Oldenzaal Telefax : 0541-532349 banknr : 1791.38.901 E-mail : info@buijvoets.nl

Alle opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd conform de R.V.O.I ’98, incl. wijzigingen en aanvullingen, zoals gedeponeerd ter griffie van de arrondissementsrechtbank te ‘s-Gravenhage op 12-november 1997 (een samenvatting van hoofdzaken is bij ons kantoor opvraagbaar)

Akoestisch onderzoek bouwplan 2 woningen Luchiesweg te

Staphorst

Akoestisch onderzoek bouwplan woningen Luchiesweg, Staphorst i

I

NHOUDSOPGAVE

Bladzijde

INHOUDSOPGAVE ... I 1 INLEIDING ... 1 1.1 Wijzigen bestemmingsplan t.b.v. het bouwplan en de Wet geluidhinder 1

1.2 Grenswaarden 1

1.3 Berekening geluidbelasting 2

2 GELUIDBELASTING ... 3

2.1 Verkeerscijfers 3

2.2 Berekende geluidsbelasting en toetsing 3

2.3 Rekenmodel en resultaten 3

BIJLAGEN

Akoestisch onderzoek t.b.v. bouwplan Luchiesweg, Staphorst pagina 1

1 I

NLEIDING

In opdracht van BJZ.nu is een akoestisch onderzoek ingesteld naar de geluidbelasting door wegverkeerslawaai op de gevels van twee nieuw te bouwen woningen op een perceel aan de Luchiesweg te Staphorst. De situatie is weergegeven in bijlage 1.

1.1 Wijzigen bestemmingsplan t.b.v. het bouwplan en de Wet geluidhinder

Op basis van artikel 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan, het vaststellen van een uitwerkingsplan of vaststelling van een projectafwijkingsbesluit een akoestisch onderzoek te worden ingesteld. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemming die vanwege de weg wordt ondervonden. Het onderzoek is alleen noodzakelijk als de geluidsgevoelige bestemming binnen de wettelijke geluidszone van de weg gelegen is. In artikel 74.1 van de Wgh is aangegeven dat wegen aan weerszijden van de weg een wettelijke geluidszone hebben waarvan de grootte is opgenomen in onderstaande tabel.

Wettelijke geluidszones van wegen:

Aantal rijstroken stedelijk gebied buitenstedelijk gebied 1 of 2 rijstroken

3 of 4 rijstroken 5 of meer rijstroken

200 m

Eventuele parkeerstroken, voet- of fietspaden en vluchtstroken worden niet tot de weg gerekend en vallen binnen de zone. De zone langs een weg omvat het gebied waarbinnen extra aandacht moet worden geschonken aan het geluid afkomstig van de betrokken weg.

Binnen een zone moet worden gestreefd naar een akoestisch optimale situatie. Dit betekent dat er bij nieuwe ontwikkelingen, zoals het opstellen van bestemmingsplannen, het verlenen van (individuele) bouwvergunningen en het aanleggen van infrastructurele werken, het akoestische aspect van de plannen direct in kaart moet worden gebracht. Zodoende kan in een vroeg stadium worden onderkend of plannen doorgang kunnen vinden ofwel maatregelen nodig zijn om een akoestisch gunstig klimaat te creëren.

De hiervoor genoemde zones gelden niet voor:

wegen die zijn aangeduid als woonerf (art 74.2);

wegen waarvoor een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt (art 74.2).

De geplande woningen liggen in “stedelijk” gebied binnen de wettelijk vastgestelde geluidszone, als bedoeld in art. 74 van de Wet geluidhinder, van de Luchiesweg.

1.2 Grenswaarden

De wettelijke voorkeursgrenswaarde voor de geluidbelasting LDEN op de gevels van een woning t.g.v. een weg bedraagt 48 dB.

Onder bepaalde voorwaarden kan, indien voor de geplande bouw een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk is, door B & W een ontheffing worden verleend tot een hogere grenswaarde van maximaal 63 dB in stedelijk gebied voor nog niet geprojecteerde woningen.

Akoestisch onderzoek t.b.v. bouwplan Luchiesweg, Staphorst pagina 2 Om een hogere grenswaarde aan te kunnen vragen moet worden voldaan aan twee voorwaarden:

- de optredende geluidbelasting mag niet hoger zijn dan de maximaal toelaatbare gevelbelasting, in dit geval 63 dB voor stedelijk gebied (art. 83 lid 2 Wgh);

- de situatie moet passen in het gemeentelijk geluidsbeleid ten aanzien van vaststelling van de hogere grenswaarden.

Geluidbeleid gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst heeft haar beleid rondom hogere grenswaardes verankerd in de nota

‘Geluidsbeleid in het kader van de Wet geluidhinder’, vastgesteld door de gemeenteraad in februari 2011. De gemeente Staphorst hanteert voor het vaststellen van een hogere grenswaarde de waarden zoals opgenomen in de Wet geluidhinder.

Afwijken van de voorkeursgrenswaarde (48 dB) kan ten hoogste tot de maximaal toegestane grenswaarde (63 dB). Afwijken kan alleen indien maatregelen overwegende bezwaren ontmoeten van financiële, stedenbouwkundige, verkeerskundige of landschappelijke aard.

Maatregelen moeten onderzocht worden in de volgorde van bronmaatregelen, overdrachtsmaatregelen en maatregelen aan de gevels.

De gemeente Staphorst stelt alleen een hogere waarde vast als de geluidsgevoelige bestemming voldoet aan één van de volgende ontheffingscriteria:

1. Het betreft een verspreid gelegen woning buiten de bebouwde kom;

2. Er is sprake van grond- of bedrijfsgebondenheid van de woning;

3. De woning vult een open plaats op tussen aanwezige bebouwing of sluit hierop aan;

4. De woning vervangt bestaande bebouwing;

5. De woning wordt opgenomen in een dorps- of stadsvernieuwingsplan;

6. De woning vervult door de gekozen situering of bouwvorm een doelmatige akoestische afschermende functie voor één of meerdere woningen;

7. Er is sprake van een nieuwe of te wijzigen (spoor-)weg, die een noodzakelijke verkeers- en vervoersfunctie zal vervullen;

8. Er is sprake van een nieuwe weg die een zodanige verkeersverzamelfunctie zal vervullen, dat dat zal leiden tot aanmerkelijk lagere geluidsbelastingen van woningen binnen de zone van een andere weg;

9. Er is sprake van de wijziging van een industrieterrein waardoor voor een ongeveer gelijk aantal woningen binnen de zone aanmerkelijk lagere geluidsbelastingen optreden.

Voorliggend onderzoek voldoet aan ontheffingscriterium 3.

Voor het verkrijgen van een hogere grenswaarde dient voor wegverkeerslawaai de procedure gevolgd te worden. Daarbij hoort de ter visielegging van het akoestisch onderzoek.

1.3 Berekening geluidbelasting

De op de woningen invallende geluidbelasting LDEN kan worden bepaald met een rekenmodel, volgens het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder 2012, standaardmethode I of II. In deze situatie is binnen de randvoorwaarden gebruik gemaakt van de rekenmethode II.

Deze methoden zijn gebaseerd op het berekenen van de geluidemissie (afhankelijk van het aantal en type voertuigen, het soort wegdek, de rijsnelheid en enkele correctiefactoren) en de geluidoverdracht tussen de weg en de immissiepunten (geplande woninggevels).

Akoestisch onderzoek t.b.v. bouwplan Luchiesweg, Staphorst pagina 3

2 G

ELUIDBELASTING

2.1 Verkeerscijfers

Bij het berekenen van de geluidbelasting wordt rekening gehouden met een prognose van de verkeersgegevens in de toekomstige situatie over minimaal 10 jaar.

De gemeente Staphorst heeft geen verkeersgegevens beschikbaar van de Luchiesweg. Het gaat in dit geval om een weg met een niet-doorgaande functie met alleen bestemmingsverkeer voor de aangrenzende percelen. De intensiteit op de Luchiesweg zal daarom laag zijn. In overleg met de gemeente Staphorst is voor 2026 gerekend met een worst-case-intensiteit van 200 voertuigen per etmaal.

De snelheid op de Luchiesweg bedraagt 50 km/per uur en het wegdek bestaat uit elementverharding, niet in keperverband.

Tabel I: weg- en verkeersgegevens

Omschrijving Luchiesweg

- etmaalintensiteit 2026 weekdag (prognose) - dag/ avond/ nachtuurintensiteit %

- percentage lichte motorvoertuigen Dag / Avond / Nacht - percentage middelzw. vrachtw. Dag / Avond / Nacht - percentage zware vrachtwagens Dag / Avond / Nacht - wettelijke rijsnelheid km/uur

- wegdektype

- obstakelof kruispunt binnen 100 m

200

Elementverharding, niet in keperverband Nee

2.2 Berekende geluidsbelasting en toetsing

Toetsing van de geluidbelasting aan de grenswaarden gebeurt volgens de Wgh per weg.

Alvorens de geluidbelasting te toetsen aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB mag de berekende waarde op grond van art. 110g van de Wet geluidhinder worden verminderd (i.v.m.

het stiller worden van motorvoertuigen) met 5 dB voor wegen met een wettelijk maximum snelheid tot 70 km/uur.

Berekend is de invallende geluidbelasting LDEN op de geplande woningen, dat is de gemiddelde geluidbelasting van de dag-, avond- en nachtperiode.

2.3 Rekenmodel en resultaten

De geluidbelasting is berekend conform het gestelde in het “Reken- en meetvoorschrift geluid 2012” ex art 110d van de wet geluidhinder. De berekening van de geluidbelasting is gemaakt volgens de standaard-rekenmethode II.

In het rekenmodel (DGMR-Geomilieu V3.11) zijn schematisch opgenomen:

- de weg met intensiteiten;

- de nieuwe woningen;

- bestaande bebouwing;

- verharde bodemgebieden;

- 4 waarneempunten met een waarneemhoogte van 1.5 m boven de vloer op een hoogte van 1.5 en 4.5 meter boven het maaiveld.

Akoestisch onderzoek t.b.v. bouwplan Luchiesweg, Staphorst pagina 4 Voor het rekenmodel en alle rekeninvoergegevens wordt verwezen naar bijlage I.

Resultaten

De maximale geluidsbelasting LDEN op de gevels ten gevolge van de Luchiesweg bedraagt maximaal 45 dB. Daarmee overschrijdt de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde niet.

Voor het bouwplan is er ten aanzien van het aspect wegverkeerslawaai sprake van een goed leef- en woonklimaat.

Ing. Wim Buijvoets

Bijlage I

Situatietekening, gegevens rekenmodel

en resultaten

1 2 3 5 4

6 7

8

9 11

12

del bouwplan Luchiesweg12:06 Buijvoets Bouw & Geluidsadvisering

Wegverkeerslawaai - RMW-2012, [versie van Gebied - eerste model] , Geomilieu V3.11211300 211400 211500 211600

518300

518200

Gebouw

0 m 60 m

schaal = 1 : 1500

Model: eerste model

Model eigenschap

Omschrijving eerste model

Verantwoordelijke Werkplek 2

Rekenmethode RMW-2012

Aangemaakt door Werkplek 2 op 15-3-2016 Laatst ingezien door Werkplek 2 op 21-3-2016 Model aangemaakt met Geomilieu V3.11 Standaard maaiveldhoogte 0

Rekenhoogte contouren 4

Detailniveau toetspunt resultaten Groepsresultaten Detailniveau resultaten grids Groepsresultaten Standaard bodemfactor 1,00

Zichthoek [grd] 2

Geometrische uitbreiding Volledige 3D analyse Meteorologische correctie Conform standaard

C0 waarde 3,50

Maximum aantal reflecties 1 Reflectie in woonwijkschermen Ja

Aandachtsgebied

--Max. refl.afstand van bron --Max. refl.afstand van rekenpunt

--Luchtdemping Conform standaard

Luchtdemping [dB/km] 0,00; 0,00; 1,00; 2,00; 4,00; 10,00; 23,00; 58,00

21-3-2016 11:30:01 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam Omschr. ISO_H ISO M Hdef. Type Cpl Cpl_W Hbron Helling Wegdek V(MR(D)) V(MR(A)) V(MR(N)) V(MR(P4)) V(LV(D)) V(LV(A)) V(LV(N))

1 Luchiesweg 0,00 0,00 Relatief Verdeling False 1,5 0,75 0 W9b 50 50 50 -- 50 50 50

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam V(LV(P4)) V(MV(D)) V(MV(A)) V(MV(N)) V(MV(P4)) V(ZV(D)) V(ZV(A)) V(ZV(N)) V(ZV(P4)) Totaal aantal %Int(D) %Int(A) %Int(N) %Int(P4) %MR(D) %MR(A) %MR(N)

1 -- 50 50 50 -- 50 50 50 -- 200,00 6,70 3,50 0,70 -- -- --

--21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam %MR(P4) %LV(D) %LV(A) %LV(N) %LV(P4) %MV(D) %MV(A) %MV(N) %MV(P4) %ZV(D) %ZV(A) %ZV(N) %ZV(P4) MR(D) MR(A) MR(N) MR(P4) LV(D) LV(A) LV(N) 1 -- 98,00 98,00 98,00 -- 1,00 1,00 1,00 -- 1,00 1,00 1,00 -- -- -- -- -- 13,13 6,86 1,37

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam LV(P4) MV(D) MV(A) MV(N) MV(P4) ZV(D) ZV(A) ZV(N) ZV(P4) LE (D) 63 LE (D) 125 LE (D) 250 LE (D) 500 LE (D) 1k LE (D) 2k LE (D) 4k 1 -- 0,13 0,07 0,01 -- 0,13 0,07 0,01 -- 77,09 83,45 87,06 91,10 97,70 89,90 85,01

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam LE (D) 8k LE (A) 63 LE (A) 125 LE (A) 250 LE (A) 500 LE (A) 1k LE (A) 2k LE (A) 4k LE (A) 8k LE (N) 63 LE (N) 125 LE (N) 250 LE (N) 500 LE (N) 1k LE (N) 2k 1 74,61 74,27 80,63 84,24 88,28 94,88 87,08 82,19 71,79 67,28 73,64 77,25 81,29 87,89 80,09

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam LE (N) 4k LE (N) 8k LE (P4) 63 LE (P4) 125 LE (P4) 250 LE (P4) 500 LE (P4) 1k LE (P4) 2k LE (P4) 4k LE (P4) 8k

1 75,20 64,80 -- -- -- -- -- -- --

--21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Rekenpunten, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam Omschr. Maaiveld Hdef. Hoogte A Hoogte B Hoogte C Hoogte D Hoogte E Hoogte F Gevel

1 0,00 Relatief 1,50 4,50 -- -- -- -- Ja

2 0,00 Relatief 1,50 4,50 -- -- -- -- Ja

3 0,00 Relatief 1,50 4,50 -- -- -- -- Ja

4 0,00 Relatief 1,50 4,50 -- -- -- -- Ja

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Bodemgebieden, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012 Naam Omschr. Bf

1 Luchiesweg 0,00

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

versie van Gebied - Gebied Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Zwevend Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

1 bestaand gebouw 8,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

2 bestaand gebouw 4,50 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

3 bestaand gebouw 2,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

4 bestaand gebouw 3,50 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

5 bestaand gebouw 7,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

6 nieuwe woningen 8,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

7 bestaand gebouw 5,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

8 bestaand gebouw 5,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

9 bestaand gebouw 6,50 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

11 bestaand gebouw 8,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 12 bestaand gebouw 4,00 0,00 Relatief 0 dB False 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

21-3-2016 11:28:52 Geomilieu V3.11

1 2 3

5 4

6

9

45/45

40/41

--/--39/39

g.v. de Luchiesweg12:08 Buijvoets Bouw & Geluidsadvisering

Wegverkeerslawaai - RMW-2012, [versie van Gebied - eerste model] , Geomilieu V3.11211400 211450 211500 211550

518250

518200

518150

Gebouw

periode: Lden

groep: Luchiesweg

Inclusief groepsreducties

0 m 30 m

schaal = 1 : 750

Tel. (0591) 65 91 28 Fax (0591) 65 93 25

www.sigma-bm.nl E-mail info@sigma-bm.nl

Onderwerp: verkennend milieukundig bodemonderzoek volgens NEN-5740 Gemeenteweg achter nr. 208 te Staphorst Projectnummer: 16-M7615

Opdrachtgever: BJZ.nu

Datum: 06 april 2016

april 2016 2

onderwerp verkennend milieukundig bodemonderzoek Gemeenteweg

achter nr. 208 te Staphorst

datum 06 april 2016

projectnummer 16-M7615

in opdracht van BJZ.nu

Twentepoort Oost 16A

7609 RG Almelo

uitgevoerd door Sigma Bouw & Milieu Phileas Foggstraat 153 7825 AW Emmen tel: (0591) 659128 fax:(0591) 659325

Sigma Bouw & Milieu is gecertificeerd volgens de norm NEN-EN-ISO 9001:2008, het uitvoeren van milieukundige bodemonderzoeken en geotechnische

onderzoeken

Sigma Bouw & Milieu is gecertificeerd volgens “Beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat Monsterneming Bouwstoffenbesluit SIKB 1000

protocol 1001: Monsterneming grond voor partijkeuringen”

Sigma Bouw & Milieu is gecertificeerd volgens “Beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat Veldwerk bij milieuhygiënisch bodemonderzoek SIKB 2000 protocollen 2001, 2002 en 2018”

Sigma Bouw & Milieu is gecertificeerd volgens “Beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat Milieukundige begeleiding (water)bodemsaneringen en nazorg SIKB 6000, protocol 6001: Milieukundige begeleiding landbodemsanering met conventionele methoden”

(het onderhavige onderzoek heeft uitsluitend betrekking op de beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 2000, protocol 2001 en 2002)

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middels van druk, fotokopie, microfilm of anderszins zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de opdrachtgever of Sigma Bouw & Milieu.

april 2016 3 INHOUD

1 INLEIDING ... 4 1.1 Algemeen ... 4 1.2 Aanleiding van het verkennend milieukundig bodemonderzoek ... 4 1.3 Doel van het onderzoek ... 4 1.4 Referentiekader van het onderzoek ... 4 1.5 Opbouw van het rapport... 5

2 VOORONDERZOEK ... 6 2.1 Basisinformatie ... 6 2.2 Keuze type vooronderzoek ... 7 2.3 Standaard vooronderzoek ... 7 2.4 Hypothese ... 11

3 VELDONDERZOEK... 12 3.1 Uitvoering van het veldonderzoek ... 12 3.2 Resultaten van het veldonderzoek ... 13

4 CHEMISCH-ANALYTISCH ONDERZOEK ... 15 4.1 Onderzoeksprogramma chemisch-analytisch onderzoek ... 15 4.2 Toetsingscriteria grond en grondwater ... 16 4.3 Analyseresultaten en interpretatie... 17 4.3.1 Milieuhygiënische kwaliteit grond ... 17 4.3.2 Milieuhygiënische kwaliteit grondwater ... 19

5 CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN ... 21 Aanbevelingen ... 21 LITERATUURLIJST ... 23 COLOFON ... 24

BIJLAGEN

1. Topografisch overzicht incl. oude topografische overzichten 2. Onderzoekslocatie met boorplan (1:500)

3. Boorbeschrijvingen

4. Analysecertificaten SGS BV 5. Onafhankelijkheidsverklaring

april 2016 4 1 INLEIDING

1.1 Algemeen

In opdracht van BJZ.nu is in maart 2016 door Sigma Bouw & Milieu een

verkennend milieukundig bodemonderzoek uitgevoerd op een deel van de locatie gelegen aan de Gemeenteweg achter nr. 208 te Staphorst (gemeente Staphorst).

De plaats en situering van de onderzoekslocatie is weergegeven in bijlage 1 en 2.

In dit onderzoek worden allereerst de locatiegegevens, de historische gegevens ofwel het bodemgebruik in het verleden evenals de resultaten van eventuele voorgaande bodemonderzoeken besproken.

Vervolgens wordt de bodemopbouw, geologie en geohydrologie besproken. Op basis van de resultaten van het vooronderzoek is een onderzoekshypothese opgesteld. Het verdere onderzoek is op basis van deze hypothese uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten worden geïnterpreteerd. Aan de hand van de interpretatie van de onderzoeksresultaten wordt een eindconclusie geformuleerd.

kwaliteitsborging:

Sigma Bouw & Milieu is gecertificeerd volgens de norm NEN-EN-ISO 9001:2008.

Het verkennend milieukundig bodemonderzoek is uitgevoerd volgens de richtlijnen uit het besluit

Het verkennend milieukundig bodemonderzoek is uitgevoerd volgens de richtlijnen uit het besluit