• No results found

Ideeën tentoonstellingen Informatiecentrum

In document Leef Zuidas (pagina 43-48)

Wisselende tentoonstelling Informatiecentrum Zuidas

Thema’s & tentoonstellingsmeubel

Het idee is om in de nabije toekomst wisselende tentoonstellingen plaats te laten vinden in Informatiecentrum Zuidas. Welke thema’s zouden tijdens dit soort kleine tentoonstellingen aan bod kunnen komen en in welke vorm? Ook moet er worden nagedacht over de wijze van tentoonstellen. Welk soort meubel is hiervoor het meest geschikt?

Ideeën voor thema’s

Ik ben tot de volgende ideeën voor mogelijke thema’s voor tentoonstellingen gekomen. Je kunt er waarschijnlijk wel in terugzien dat ik vooral gewend ben in historische concepten (ook in relatie tot de actualiteit) te denken. Ik denk dat die historische component voor Zuidas dan ook heel belangrijk is. Het zorgt ervoor dat bezoekers van het informatiecentrum Zuidas gaan zien als een gebied met een eigen verleden en erfgoed en een bepaalde continuïteit kent, dat in contrast staat tot alle tijdelijke bouwwerkzaamheden en nieuwe gebouwen waar ze nu steeds tegen aanlopen. Geschiedenis Zuidas

Ingaan op de eerdere functies van Zuidas voor de komst van ABN-AMRO. Bijv. de Zuidelijke Wandelweg, volkstuintjes, etc. Eventueel kunnen deze verschillende delen van de geschiedenis in aparte tentoonstellingen worden behandeld, mocht de tentoonstelling anders te groot worden. Een andere optie is ook om bepaalde tijdvakken te nemen, bijv. 1900-1950. Of tijdens de werkzaamheden van Zuidasdok terugblikken op de geschiedenis van station Amsterdam Zuid. Vorm: foto’s, verhalen, tekst, voorwerpen.

Eerste bewoners Zuidas

Verhalen van de eerste bewoners van de woontorens in Zuidas centraal stellen. Misschien hebben zij in hun privécollecties nog foto’s van hoe Zuidas er destijds uit zag en welke herinneringen zij daaraan hebben. Hoe is het om eerste bewoner te zijn in een heel nieuw gebied?

Vorm: foto’s, verhalen, tekst, audio (fragmenten interviews).

Eerste gebouwen Zuidas

Welke gebouwen stonden het eerst in Zuidas? Wat waren hun functies? Zijn deze functies inmiddels veranderd of hetzelfde gebleven?

Vorm: foto’s, tekst.

Sport in Zuidas

Kan zowel gericht worden op huidige sportmogelijkheden als op die in het verleden: voetbal, tennis etc. Zou gekoppeld kunnen worden aan nieuwe sportpark AFC.

Vorm: foto’s, verhalen, tekst, voorwerpen.

Groen in Zuidas

Om naast de Groen-rondleiding ook in het informatiecentrum zelf het groene karakter van Zuidas te kunnen benadrukken. Aandacht voor verschillende soorten bomen, planten, daktuinen, Beatrixpark, de Boeletuin, Groenplan. Evt. ook ‘historisch groen’ benoemen zoals de schoolwerktuinen en de volkstuintjes.

43 Kunst in Zuidas

Aandacht voor verschillende kunstwerken in Zuidas en de achterliggende betekenis. Informatie over de gebruikte stijl en waar deze elders in de stad ook te vinden is. Eventueel ook architectuur bij betrekken.

Vorm: foto’s, kaart met waar deze kunstwerken zich bevinden in het gebied, tekst.

RAI

De RAI is met zo’n 1,6 miljoen bezoekers per jaar de grootste publiekstrekker van Zuidas. Wat voor evenementen vinden hier allemaal plaats? Eventueel oud beeldmateriaal van bijv. de huishoudbeurs naast recente foto’s zetten.

Vorm: foto’s, tekst, voorwerpen.

Kantoorcultuur Zuidas

Werken op de Zuidas heeft een bepaald imago: lange werkdagen, hoog werktempo, overmatig alcohol- en drugsgebruik. De bijnaam ‘Snuifas’ wordt ook vaak gebruikt. Waar komt dit imago vandaan? Bij dit thema kan ook aandacht worden besteedt aan de veranderende functie van Zuidas als monofunctioneel kantoorgebied naar multifunctioneel gebied om te werken, wonen en recreëren.

Vorm: tekst, verhalen, foto’s.

Duurzaamheid in Zuidas

Op welke manieren wordt in Zuidas bijgedragen aan een duurzame toekomst? Bijv. CIRCL, polderdaken, opvangen regenwater, stimuleren duurzaam vervoer, Green Living Lab (Boeletuin). Welke rol heeft de gemeente in de verduurzaming van Zuidas?

Vorm: tekst, voorwerpen, foto’s.

Nieuwe Rechtbank Amsterdam

Wat gaat er allemaal in dit gebouw gebeuren? Waar zat Rechtbank Amsterdam eerst? Welke interessante rechtszaken vonden of vinden hier plaats?

Vorm: tekst, foto’s.

Ontwerpen en aanleggen openbare ruimte

Specificeren op bijvoorbeeld een ontwerp voor een park of plein in Kop Zuidas. Inkijkje in hoe een dergelijk ontwerp tot stand wordt gebracht, welke stappen er moeten worden genomen, hoe het ontwerp in verschillende fasen verandert, hoe het gerealiseerd gaat worden etc.

Vorm: tekst, ontwerptekeningen, foto’s.

Tentoonstellingsmeubel

Omdat het informatiecentrum voor allerlei zaken naast de tentoonstellingen wordt gebruikt is het belangrijk dat het tentoonstellingsmeubel makkelijk te verplaatsen is. Het handigst lijkt mij een verrijdbaar wandmeubel dat indien nodig snel op een andere plek geplaatst kan worden. Daarnaast moet de inhoud ook makkelijk te verwisselen zijn door medewerkers van het informatiecentrum zelf, omdat de tentoonstelling ook steeds zal wisselen van thema. Bovendien moet ook de vorm van informatie steeds te wisselen zijn: het ene thema leent zich misschien voor het tentoonstellen van voorwerpen, het andere thema meer voor foto’s of audiofragmenten. Door deze eisen aan het meubel denk ik dat het tentoonstellingsmeubel op maat gemaakt zal moeten worden. Ik heb hiervoor de volgende inspiratiefoto’s gevonden, voornamelijk afkomstig van Pinterest, het Fries Museum, Stadsarchief Amsterdam en de Groninger Archieven:

47 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

De ontwikkeling van een dergelijk tentoonstellingsmeubel kan denk ik best wat geld kosten. Misschien is het leuk (en kostentechnisch aantrekkelijk) om een samenwerking aan te gaan met studenten van de HKU voor de ontwikkeling van een meubel. Je hebt aan de HKU namelijk opleidingen die zich met het ontwikkelen van product design en performance design bezighouden. Eerder hebben studenten ook mee gebouwd aan een tentoonstelling in het Nationaal Archief:

“Casper de Jong, Pépe Heijenberg en Rein Loeve, drie vierdejaars studenten Interactive Performance Design van de HKU bouwen mee aan de tentoonstelling De wereld van de VOC. Zij ontwikkelen drie ruimtes waarin bezoekers de zeereis naar de Oost (of de tentoonstelling) afleggen”:

https://www.youtube.com/watch?v=Sh9uzelOziQ&feature=youtu.be

Links naar opleidingen:

https://www.hku.nl/Opleidingen/Theater/InteractivePerformanceDesign.htm https://www.hku.nl/Opleidingen/Design/ProductDesign.htm

In document Leef Zuidas (pagina 43-48)