• No results found

ID College

In document Business Plan ID Plaza (pagina 4-8)

ID College is een regionaal opleidingscentrum met zeven vestigingen waarvan één in Zoetermeer. ID College verzorgt middelbaar beroepsonderwijs, cursussen en educatietrajecten in de domeinen Bedrijfsopleidingen, Dienstverlening (Uiterlijke Verzorging, Sport & Veiligheid, Bakkerij & Horeca), Economie, Gezondheidszorg, Oriëntatie & Toeleiding, Techniek & ICT, en Welzijn.

ID College bereidt jongeren en volwassenen optimaal voor op de arbeidsmarkt, op vervolgonderwijs en op participatie in de samenleving. Het einddoel is ook om ze in het kader van een leven lang leren te kunnen ondersteunen. Daarom biedt de school vraaggericht een uitstekend georganiseerd (beroeps)onderwijs aan.

Op basis van deze aanleiding heeft het ID College drie hoofdpilaren: identiteit, individualiteit en ondernemerschap.

Identiteit voor elke medewerker of student zijn talenten te laten ontwikkelen om vervolgens een sterke basis te krijgen waaruit hij zichzelf durft te laten zien. Individualiteit voor het versterken van talenten door middel van ambities en interesses terwijl twijfels en onzekerheden bijgewerkt worden.

Uiteindelijk staat ondernemerschap voor het aanmoedigen om initiatief te nemen en om zelf de eerste stap te zetten.

Op basis hiervan is het van belang dat de jongeren en volwassenen hun opleiding tot praktijk brengen, wat mede mogelijk gemaakt wordt door het ID Plaza initiatief.

3.1. Het succes van de iDSTORE in Leidsenhage

3.1.1. Ontwikkeling van iDSTORE

“Wat begon als een idee van een groepje van 5 studenten is uitgebloeid tot een echte winkel.

Het eerste jaar van de iDSTORE was puur een pilot fase. Het ging hierdoor ook op een minder professionele manier. Ondanks het gebrek aan professionaliteit, werd het toch een heel leuk, goed en positief jaar. Voor ons zelf, maar zeker ook voor het winkelcentrum. Dankzij dit succesvol eerste jaar werd er besloten door te gaan met dit project.

Het tweede jaar van de iDSTORE verliep moeilijker ten opzichten van het eerste jaar. Dit lag mede door de verbouwing van het winkelcentrum Leidsenhage waardoor wij in onze straat als enige nog open waren. Dit had verder een impact op de motivatie van de studenten.

Echter, als we naar dit jaar kijken is de iDSTORE het voorbeeld winkel geworden van hoe wij elke iDSTORE willen hebben: met super gemotiveerde studenten en een perfect verzorgde winkel. De iDSTORE heeft de uitstraling die wij willen hebben als een frisse studentenwinkel. Dit jaar hebben wij als iDSTORE bewezen dat wij zonder problemen op ons zelf kunnen draaien en een professionele winkel kunnen neerzetten.”

- Jasper Rutten, oud ID College Student en huidige store manager/instructeur Medeoprichter iDSTORE

5

3.1.2. Ervaringen van betrokkene partijen 3.1.2.1. Studenten ID College

De studentengroep die aan haar opdracht heeft gewerkt is positief over de kans die zij hebben gehad. De ruimte en verantwoordelijkheid krijgen, verantwoordelijkheid nemen en kansen benutten zijn daarbij nadrukkelijk door hen gebruikte woorden.

"Door deze ervaring leren wij wat echt ondernemen is. "

– Jasper Rutten, ID College student.

Het succes van de iDSTORE in Leidsenhage is duidelijk zichtbaar aan de hand van de toenemende studenten die hierbij betrokken willen zijn. Dankzij de vele leerervaringen hebben de studenten de

‘best practices’ aan de volgende generaties kunnen doorgeven. Op deze manier kunnen de stagiaires de iDSTORE op een gestructureerde en business georiënteerde manier managen. Deel van deze best practices is om taken en verantwoordelijkheden te verdelen voor een succesvol en efficiënt beheer van de iDSTORE. Hieronder beschrijven een paar iDSTORE stagiaires over hun ervaringen en de toegevoegde waarde hiervan.

Bob Huiskes, 2e jaar student:

“Voor mijn opleiding moet ik stage lopen en dat doe ik bij de iDSTORE. De iDSTORE is een winkel die ik zelf met mede studenten moet draaien een heel jaar lang. De iDSTORE is heel erg gaaf want daar leer

6

je écht ondernemen zoals risico’s nemen, inkopen en verkopen. De iDSTORE is een ander soort stage dan normaal want het is je eigen winkel. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om stagiaire te zijn bij de iDSTORE. In het begin van het jaar hebben we de taken verdeeld zodat iedereen zijn verantwoordelijkheden heeft in de winkel. Zo is mijn taak dat de winkel schoon- en verkoop klaar is.

Daarnaast ga ik ook over het organiseren van events zoals de kerstmarkt die we hadden in december.

Het belangrijkste van het ondernemen is volgens mij het opbouwen van een netwerk. Mensen leren kennen die jou advies willen geven of zelfs dingen voor jou willen regelen voor een vriendenprijsje.

Dat is heel leuk want dan komt het aan op het sociale vlak waar ik naar mijn mening goed in ben.

Conclusie: de iDSTORE is dé plek om stage te lopen want alleen bij de iDSTORE leer je écht ondernemen.”

Youri Luijkenaar, 3e jaar student:

“Stage lopen bij de iDSTORE voelt anders dan gewoon ‘stage’, het is het runnen van je eigen winkel.

Je leert er inkopen doen, stellingen verbouwen, klantencontact krijgen & behouden, maar vooral ondernemen. Als het ondernemen in je zit, dan is de iDSTORE de beste plek om jezelf te bewijzen, met leuke en spannende uitdagingen, die je natuurlijk zelf ook onder ogen moet zien. Ik heb dit jaar geleerd wat echt ondernemen is! Natuurlijk zijn er ook andere taken die moeten gebeuren die wat minder leuk zijn, zoals de pakbon controleren, goederen retourneren etc. Maar zelfs deze taken zijn leerzaam, en daarom ben ik blij met deze stage. Ook is het zo dat het contact tussen de studenten/collega’s soepel en goed verloopt. Een goed team zorgt voor goede omzet, heb ik geleerd.

Samenwerken met een goed team van jonge ondernemers was nog nooit zo leuk geweest!”

Robbie Hilbrink, 3e jaar student:

“Ik heb het ondernemen in de iDSTORE echt kunnen doorzetten. Bij andere leerbedrijven zijn ze vaak vrij laks en doen de managers nog altijd de inkopen voor het bedrijf. Bij ons is dit anders, in dit geval ben ik namelijk de inkoop en verkoop manager. Zodra een klant bijvoorbeeld ontevreden terugkomt met een artikel ben ik verantwoordelijk voor de klachtafhandeling. Wij als team hebben zo ieder een verantwoordelijkheid. Ook leer ik om eerste en tweedejaars stagiaires aan te sturen door middel van verschillende taakverdelingen. Verder leren wij veel om met klanten contacten te leggen en deze contacten te behouden. Dit is een manier waardoor jij je netwerk vergroot. Jij als medewerker/stagiaire wordt neergezet als manager of leider. Dit betekent dat jij de verantwoordelijkheid moet nemen voor bepaalde aspecten. Dit kan op het gebied zijn van inkoop/verkoop, goederenstroom, marketing, evenementen of op financieel gebied. Ik werk samen met mensen van mijn leeftijd met hetzelfde doel, leren op het gebied van ondernemen en geld verdienen. Bij andere leerbedrijven streef je hier ook naartoe, maar werk je niet in een ondernemend team wat bestaat uit studenten van jouw leeftijd. Voor mijn examenjaar is een goede stageplek cruciaal voor het behalen mijn opleiding. Ik ben daarom erg tevreden met de iDSTORE als bedrijf stage.”

3.1.2.2. Unibail-Rodamco

Het geven van een kans aan ondernemende studenten heeft centraal gestaan bij Unibail-Rodamco, de centrummanager en de ondernemersvereniging Leidschendam/Voorburg. Zij hebben gezien wat het geven van deze kans biedt aan studenten en de winkelomgeving. Er zijn veel lovende woorden over het project van een brede groep stakeholders binnen gekomen.

7

“Het concept van de iDSTORE wordt als verfrissend door de klanten en retailers beschouwd. Naast de sympathie voor de studenten zijn de klanten verrast door de professionaliteit waarmee de

winkel wordt gedreven. Dit draagt bij aan de kwaliteit van toekomstige retailers.”

– Monique van Geemert,

Shopping Centre Manager Leidsenhage namens Unibail-Rodamco.

3.1.2.3. ID College

De ervaring van iDSTORE maakt duidelijk dat er heldere afspraken moeten komen over het eigenaarschap van de iDSTORE en op welke wijze noodzakelijke middelen kunnen worden veiliggesteld in de exploitatiebegroting. De opstart van de iDSTORE heeft ook zichtbaar gemaakt dat er met betrekking tot een aantal diensten, zaken mee moeten worden ingeregeld en gecommuniceerd. Bijvoorbeeld is ook de dienst Marketing & Communicatie (MarCom) van belang bij alle uitingen en communicatie.

“Het concept iDSTORE biedt studenten de mogelijkheid om hun ondernemend gedrag te ontwikkelingen en te excelleren op een groot aantal punten. De studenten zijn zelf

verantwoordelijk voor hun succes. IDSTORE biedt de student de mogelijkheid om veel lesstof in de praktijk te brengen. Op deze manier ervaren zij wat de “werkelijkheid” is die ze alleen uit een boek of een simulatie kennen. IDSTORE is ook een mooi middel om onderwijs en bedrijfsleven samen te brengen, wat zich meerdere malen heeft laten zien in Leidsenhage. Het mooiste voorbeeld daarin is

natuurlijk de samenwerking tussen Unibail-Rodamco en ID College.”

- André Leeflang,

Docent expert ondernemen bij ID College

3.1.2.4. Gemeente Leidschendam

“Ervaring is bij het starten op de arbeidsmarkt belangrijk. Ik vind het geweldig dat jongeren op deze manier de kans krijgen in de praktijk te zien en vooral te ervaren hoe het is om ‘een eigen

zaak’ te hebben. Daar hebben ze in de toekomst veel profijt van.”

- Nadine Stemerdink,

Wethouder Leidschendam-Voorburg 3.1.3. Binnen de afspraken financieel zelfvoorzienend

In het derde jaar van het bestaan van de iDSTORE in Leidsenhage is gebleken dat dit concept kostendekkend kan worden geëxploiteerd. Dankzij het aangeleerde ondernemerschap en het dagelijkse streven naar verbetering hebben de studenten geleerd om de iDSTORE volledig

“onafhankelijk” te beheren. Dit beheer begint bij bewustwording en het budgetteren.

8

- De kosten voor de nutsvoorzieningen worden gedragen door de “ondernemers” van de iDSTORE.

Vanuit de omzet wordt de eerste betaling op de nutsvoorzieningen gedaan.

- Om het concept op te starten en uit te rollen zijn de middelen uit het excellentieplan gebruikt, vanaf 2015. Per kalenderjaar, tot en met 2018, staat voor OnderneemID ca. €100.000 op de begroting. Zoals al eerder is beschreven is het concept eerst in Leidschendam opgestart en vanaf 2017 is de verkenning gestart in Zoetermeer. Voor Leidschendam worden in het kalenderjaar 2018 alleen nog de kosten voor projectleider OnderneemID uit het excellentieplan betaald. In zijn rol zal hij maandelijks een bezoek brengen aan Leidschendam en de voortgang monitoren. De projectleider is ook verantwoordelijk voor de verkenning in Zoetermeer en de mogelijke uitrol.

4. Uitbreidingsplan ID College

In document Business Plan ID Plaza (pagina 4-8)

GERELATEERDE DOCUMENTEN