• No results found

5. XBRL als controle-instrument in Continuous Auditing – praktijk

5.3. Hypothese 2

De tweede hypothese stelt dat er behoefte is naar continuous reporting en continuous assurance. Daarnaast wordt vastgesteld of XBRL voor continuous reporting zorgt en continuous auditing voor continuous assurance. Tevens wordt er gekeken of XBRL bijdraagt aan continuous reporting van de financiële gegevens aan de belanghebbenden.

1. 66% van de geïnterviewden zijn het eens dat er behoefte is aan continuous reporting 2. 34% van de geïnterviewden twijfelt of er behoefte is aan continuous reporting De meningen van de geïnterviewden komen grotendeels met elkaar overeen. Een aantal geïnterviewden twijfelen of er wel behoefte is naar continuous reporting. Van de negen zijn er zes geïnterviewden die de behoefte naar continuous reporting herkennen. Drie van de negen twijfelt over deze behoefte, omdat er geen wetenschappelijke onderzoek naar is gedaan. Daarnaast vinden de geïnterviewden dat dit grotendeels afhankelijk is van de vraag, het onderwerp en wat je daarmee doet.

Een geïnterviewde vindt dat continuous reporting is dat men gaat aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. “Als je dit stukje wilt hebben, dan krijg je die. Wil je het per week, per maand of per kwartaal. Afhankelijk daarvan krijg je het. Als men dat onder continuous reporting verstaat dan zeg ik ja, er is wel behoefte naar.”

Een andere geïnterviewde is van mening dat de klanten het nut daarvan moeten inzien. Als dit zo is dan is er zeker behoefte naar.

Weer een andere geïnterviewde vindt dat dit afhankelijk is van het onderwerp. Het ligt aan het bedrijf. En wat men ermee kan.

Een volgende geïnterviewde is van veronderstelling dat: “Voor zover ik weet is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze behoefte. Maar in de praktijk ziet men dat er veel tegen de jaarrekening aan wordt geschopt. In de zin van hij komt vaak te laat aan en hij wordt één keer per jaar gepubliceerd Dit kan een signaal zijn dat er wel behoefte is naar meer continuous reporting.”

1 66%

2 34%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 62 1. 90 % van de geïnterviewden zijn het eens dat er continuous assurance nodig is over deze

continuous reporting:

2. 10% van de geïnterviewden twijfelt ofcontinuous assurance nodig is over continuous reporting Het merendeel van de geïnterviewden is het eens dat er behoefte naar continuous assurance over de continuous reporting is. Eén van de geïnterviewde twijfelt over de behoefte naar continuous assurance. Want deze geïnterviewde denkt dat de behoefte niet op korte termijn aanwezig is. Eén van de geïnterviewde vindt dat men continuous assurance op twee manieren kan invullen. Continuous assurance is het eindproduct van continuous auditing. Volgens deze geïnterviewde moet men continuous auditing uitvoeren om continuous assurance te kunnen geven.

Een andere geïnterviewde verwacht dat er wel behoefte naar is. Deze behoefte en de vraag naar continuous assurance is afhankelijk van het bedrijfsproces en de behoefte van klanten.

Deze geïnterviewde sluit zich aan bij de bovengenoemde geïnterviewden en vindt dat er wel behoefte is naar continuous assurance over de continuous reporting maar ook niet. De ja in de zin van; als iets met continuous reporting hebt dan zal er altijd behoefte zijn naar de continuous assurance. Nee, want dit zal meer assurance zijn over systemen en processen waarin de gegevens tot stand komen.

Een geïnterviewde vindt dat bij het assurance verhaal de techniek van continuous auditing afgeleid is van het vraagstuk assurance. Dus ja, hier zou de assurance op een andere manier kunnen worden ingevuld.

Daarentegen denkt een andere geïnterviewde dat er geen continuous assurance mogelijk is als er geen continuous monitoring is. Continuous reporting is het proces om informatie naar buiten te brengen, maar dit moet wel betrouwbaar zijn. Intern in die systemen en in die omgeving moeten zodanig controls zijn dat de informatie betrouwbaar is.

Weer een andere geïnterviewde verwacht dat de behoefte bestaat, maar het ligt eraan hoe vaak en waar. De geïnterviewde zegt dat het zou kunnen, maar zeker niet op korte termijn. In eerste

1 90%

2 10%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 63 instantie moet men denken: “wat ga ik rapporteren, in welke vorm en hoe lang? Vervolgens kan men zich afvragen: waarover geef ik assurance?”

1. 77% van de geïnterviewden is het eens dat XBRL bijdraagt aan continuous reporting van financiële gegevens aan belanghebbenden.

2. 23% van de geïnterviewden is het eens onder bepaalde voorwaarden.

Over de vraag of XBRL bijdraagt aan continuous reporting aan de belanghebbenden zijn de meningen van de geïnterviewde eenduidig. Zeven van de negen vinden dat XBRL bijdraagt aan continuous reporting van financiële gegevens aan de belanghebbenden.

Een geïnterviewde is van mening dat men met behulp van XBRL de jaarrekening op een geautomatiseerde wijze opmaakt. Dit biedt de mogelijkheid om dit op continue basis te doen. Door een uniform standaard van rapporteren, is dit makkelijker te vergelijken.

Een andere geïnterviewde zegt honderd procent:ja. hij zegt: “Als je real-time geautomatiseerd neer zet, natuurlijk heeft men daar behoefte aan. Men gaat niet meer iedere week getallen intypen, los van de fouten die dan kunnen worden gemaakt. Dus het antwoord voor geautomatiseerd rapporteren is 100%.”

Een van de geïnterviewde vindt dit een van de belangrijkste factoren die continuous reporting mogelijk maakt. XBRL maakt de data platform vrij. Hierdoor maakt het niet meer uit van welk systeem de data komt. Deze data kan men snel verwerken in het eigen systeem. Hierdoor draagt XBRL bij aan continuous reporting.

Daarentegen is een andere geïnterviewde het er alleen mee eens als er online of real time informatie kan worden verstrekt.

De volgende geïnterviewde is het er ook alleen mee eens als alle gegevens getagged zijn aan de bron. Maar stelt dat dit op dit moment niet het geval.

1 77%

2 23%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 64 Een geïnterviewde zegt het volgende “Niet op dit moment. Maar als men standaard informatie heeft en men zou dat elektronisch met elkaar willen delen. XBRL zal een hulpmiddel hiervoor kunnen zijn. De digitalisering neemt toe. We verwachten ook dat de jaarrekeningen steeds meer in XBRL formaat worden weergegeven.”

Conclusie

De meningen van de geïnterviewden komen in grote mate met elkaar overeen. Een aantal geïnterviewden twijfelen of er wel behoefte is naar continuous reporting. Van de negen zijn er zes geïnterviewden die de behoefte naar continuous reporting herkennen. Drie van de negen twijfelen over deze behoefte omdat er geen wetenschappelijke onderzoek naar is gedaan. Daarnaast vinden de geïnterviewden dat dit grotendeels afhankelijk is van de vraag, het onderwerp en wat je daarmee doet. Acht van de negen van de geïnterviewden zijn het eens dat er behoefte is naar de continuous assurance over de continuous reporting.

Het antwoord op de vraag of XBRL bijdraagt aan continuous reporting aan de belanghebbenden, zijn zes van geïnterviewden volledig eens. Drie van de negen zijn er het eens onder bepaalde voorwaarden zoals: niet op korte termijn, als er online of real time informatie kan worden verstrekt en als de gegevens getagged zijn.

Uit de bovenstaande antwoorden kunnen we herleiden dat de meerderheid van de geïnterviewden het eens zijn met de theorie. Hierdoor kan worden geconcludeerd dat de tweede hypothese niet hoeft te worden verworpen.

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 65