• No results found

5. XBRL als controle-instrument in Continuous Auditing – praktijk

5.4. Hypothese 3

De derde hypothese heeft betrekking op de rol van XBRL en continuous auditing voor de toekomstige audit werkzaamheden en of daarmee efficiëntie kan worden behaald. Daarnaast of de essentie van continuous auditing is: het verkorten van de wachttijd tussen management operations en het verstrekken van zekerheid. De meningen van de meeste geïnterviewden zijn dat het wel invloed heeft op toekomstige audit werkzaamheden.

1. 90% van de geïnterviewden denkt dat XBRL en continuous auditing een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige audit werkzaamheden.

2. 10% van de geïnterviewden twijfelt of XBRL en continuous auditing een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige audit werkzaamheden.

Van de negen geïnterviewden zijn er acht die denken dat XBRL en continuous auditing een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige audit werkzaamheden. Eén van de geïnterviewden twijfelt over de rol van XBRL en continuous auditing voor de toekomstige audit werkzaamheden. Een andere van de geïnterviewden is van mening dat als het bedrijfsleven niets met XBRL doen dat dan de impact ook lager zal zijn op de audit werkzaamheden.

Een geïnterviewde vindt dat het absoluut een rol gaat spelen. En hij is van mening dat, als men XBRL hanteert in instance documenten, dat men dan praat over een stukje knowledge weg geven. De toekomstige audit zal er heel anders uitzien.

Een andere geïnterviewde heeft het volgende gezegd: “Ja, in de lijn van en de hoop dat de mkb jaarrekening verdwijnt. In de lijn dat we naar real-time dashboard gaan absoluut.” En hij verwacht ook dat het makkelijker wordt om binnen grote bedrijven deze techniek door te voeren en dat de standaardisatie in het algemeen meer efficiëntie oplevert.

Een andere geïnterviewde is van mening dat de aard van de werkzaamheden van de accountant niet wijzigt. De techniek wijzigt enorm. De kennis van systemen, processen en XBRL zijn wel nieuwe vraagstukken. Het heeft invloed op de werkzaamheden van accountant.

1 90 %

2 10%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 66 Volgens een andere geïnterviewde veranderen de controle van posten niet. Alleen het feit dat dit in een andere formaat is vorm gegeven. De geïnterviewde denkt dat op dit moment er geen behoefte is om iets aan het tempo te doen.

1. 56% van de geïnterviewden zijn het eens dat continuous auditing goedkoper en efficiënter is dan de huidige methode.

2. 22% van de geïnterviewden is niet zeker of continuous auditing goedkoper en efficiënter is dan de huidige methode.

3. 22% van de geïnterviewden is het niet eens dat continuous auditing goedkoper en efficiënter is dan de huidige methode.

Over de vraag of de audit werkzaamheden efficiënter en goedkoper wordt met continuous auditing dan de huidige traditionele methode lopen de meningen uiteen.

Een geïnterviewde is van mening dat men niet kan zeggen of het goedkoper is maar wel efficiënter. Omdat men veel op de computer kan doen. Hierdoor zijn de gegevens herkenbaar in een geautomatiseerd systeem.

Een andere geïnterviewde zegt: “Absoluut, in algemene termen absoluut.”

Een geïnterviewde is ook van mening dat dit wel efficiënter kan zijn, maar men moet wel rekening houden met de investeringen die men doet om continuous auditing toe te passen. Een geïnterviewde stelt: “Indien het ingevoerd is, indien de regels er voor zijn, indien het nu een onhandiger methode is, dan is het ja efficiënter.”

Een andere geïnterviewde is van mening dat we het nog niet weten, omdat we de praktijkcasus missen, maar denken dat het wel zo is.

Een van de geïnterviewde heeft een aantal pilots van continuous auditing gezien, maar niet live meegemaakt en vindt het daardoor lastig om te zeggen of het efficiënter of goedkoper is.

Een andere van de geïnterviewde is van mening dat we ook nu al gebruik maken tijdens onze werkzaamheden van steekproeven, computer analytische technieken en bestand analyses, die men queries kan draaien. Hij is van mening dat dit standaard dingen zijn die op de accountant afkomen. Dit moet wel verder ontwikkeld worden.

1 56% 2 22% 3 22%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 67 1. 77% van de geïnterviewden zijn het eens dat de essentie van continuous auditing het verkorten

van de wachttijd tussen management operations en verstrekken van zekerheid is. 2. 23% van de geïnterviewden is het hier niet mee eens.

De geïnterviewden denken hetzelfde over de essentie van continuous auditing. Van de negen geïnterviewden zijn er zeven met de literatuur het eens dat de essentie van continuous auditing het verkorten van de wachttijd tussen management operations en het verstrekken van zekerheid is.

Een van de geïnterviewden vindt dat het wel de essentie is: “ Ja, daar waar in je tot een product komt en je zegt dat management in continue „in control‟ zijn. Je wilt zo‟n statement afgeven los van of dat wel of niet kan.”

Een ander maakt met een praktijk voorbeeld duidelijk dat het de essentie van continuous auditing is om de wachttijd te verkorten tussen het management operations en verstrekken van de zekerheid.

Een geïnterviewde zegt het volgende: “Dat denk ik wel, ja. Op het moment dat jij niet meer eerst de externe accountant moet bellen van: “ik heb hier een x aantal cijfers of gegevens, wil jij het even controleren of het klopt”. Daarna kan je naar de directie en zeggen dat het klopt. Want de betrouwbaarheid is x procent. Dat is dan 2,3,4,5,6,7 of 8 maanden later. Of dat je zegt: ik heb alles wat ik in rules kan vangen, dat gaat er geautomatiseerd doorheen, wat de kwaliteit is, nou dat lijkt mij alleen maar handig, dus versnelt het.”

Eén van de geïnterviewden vindt dat het wel de essentie is. Hij is van mening dat men wel dichter bij de transacties en gebeurtenissen gaat zitten.

Een geïnterviewde spreekt de literatuur tegen en een andere geïnterviewde stelt dat de essentie van continuous auditing afhankelijk is van de vraagkant van informatie en de frequentie waarmee wordt gerapporteerd. Dit kan leiden dat de wachttijd wordt verkort.

1 77% 2

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 68

1. 90% van de geïnterviewden is het eens dat: continuous auditing of XBRL draagt bij voor de

efficiëntie van bedrijfsactiviteit ( rapporteren).

2. 10% van de geïnterviewden is het hier niet mee eens.

De vraag of continuous auditing en XBRL voor de efficiëntie van de bedrijfsactiviteit bijdragen, is de meerderheid van de geïnterviewden het hier mee eens. Er is maar één geïnterviewden die het niet eens is dat XBRL en continuous auditing zorgen voor efficiëntie van bedrijfsactiviteit. Een geïnterviewde is van veronderstelling dat deze concepten niet met efficiëntie van bedrijfsactiviteit te maken heeft.

Een geïnterviewde zegt: “Ja, in veel gevallen krijgt men informatie waarbij de ene schakel in bedrijfsactiviteit iets moet doen voordat de volgende schakel verder gaat. Want die wacht op de informatie. Zolang men ERP systemen heeft, die procesbesturing kunnen doen. Dan heeft men niet zoveel problemen. Want die zijn allemaal op elkaar afgestemd. Als men XBRL gebruikt, dan neemt de bedrijfsactiviteiten toe. Want dan kunnen de computers met elkaar met dezelfde taal communiceren. Alle systemen zijn met behulp van XBRL op elkaar afgestemd.” Maar continuous auditing niet. Continuous auditing is om zekerheid te verstrekken over een bepaald proces.

Eén van de geïnterviewde is van mening dat het wel efficiënter maakt, maar men moet wel rekening houden met investeringen die daarmee gepaard gaat. Een andere geïnterviewde is het ook eens met de efficiëntie slag.

Daarentegen is één van de geïnterviewde van mening dat continuous auditing niet kan bijdragen aan een efficiënter bedrijfsactiviteit. Maar met XBRL kan men dat wel. Bijvoorbeeld men kan XBRL intern gebruiken om business te managen.

Een andere geïnterviewde zegt het volgende: “Het is alleen efficiënt als XBRL wordt gebruikt voor het rapportage proces. Dus continuous auditing en XBRL maken het management reporting proces kwalitatief beter en efficiënter.”

Een geïnterviewde denkt dat XBRL op dit moment niet helpt maar als men de XBRL techniek toepast om transactie te monitoren, te labellen, vervolgens kan men dat door een geautomatiseerde zeef halen om dat te monitoren en gekke dingen eruit halen. Dan helpt het wel bij de kwaliteit van transacties, van de verslaggeving van die transactie en helpt daarmee ook de

1 90

2 10%

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 69 bedrijfsactiviteit. Dan heeft men het over continuous auditing technieken, data analyse technieken toepassen op bedrijfsactiviteiten. Om dit soort technieken te gebruiken dat helpt. Een geïnterviewde veronderstelt dat het alleen kan bijdragen als de business erbij betrokken is, of er moet een hele goede samenwerking zijn tussen de internal en external audit en de business. Een goede afstemming over wie wat doet binnen de controle raamwerk.

Een andere van de geïnterviewden vindt dat XBRL wel kan bijdragen. Als men alle interne processen met behulp van XBRL met elkaar zijn verbonden. Continuous auditing kan wel bijdragen, maar vanuit een advies context in de zin van dat men na de audit het advies geeft om processen anders in te richten. Maar niet de bedrijfsactiviteit.

Conclusie

Van de negen van geïnterviewden zijn er acht die het eens zijn dat XBRL en continuous auditing een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige audit werkzaamheden. Eén van de geïnterviewden twijfelt over de rol van XBRL en continuous auditing voor de toekomstige audit werkzaamheden. Vijf van de negen van geïnterviewden zijn het eens dat continuous auditing wel efficiënter en goedkoper kan zijn dan de huidige traditionele methode. Twee van de geïnterviewden hebben twijfels of de continuous auditing efficiënter en goedkoper is dan de huidige traditionele methoden. Omdat zij dit niet in praktijk hebben meegemaakt. De rest van geïnterviewden zijn het niet eens dat continuous auditing efficiënter en goedkoper kan zijn dan de huidige methode. Van de negen geïnterviewden zijn er zeven die het met de literatuur eens zijn dat de essentie van continuous auditing het verkorten van de wachttijd tussen management operations en verstrekken van zekerheid is. Eén van de geïnterviewde spreekt de literatuur tegen en een andere geïnterviewde vindt dat de essentie van continuous auditing afhankelijk is van de vraagkant van informatie en de frequentie waarmee wordt gerapporteerd. Dit kan leiden dat de wachttijd wordt verkort. Over de vraag of XBRL en continuous auditing bijdragen voor de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten zijn er acht van de negen geïnterviewden het hier mee eens. Uit de bovenstaande antwoorden blijkt dat de meerderheid van geïnterviewden het eens zijn met de literatuur. Derhalve kunnen we concluderen dat de hypothese drie niet verworpen dient te worden.

XBRL: De tool voor Continuous Auditing? | Wafe Zia 70