• No results found

Huiskamer van de Wijk

In document Vernieuwing in dagbesteding: (pagina 69-72)

Minder professionele dagbesteding door actieve huiskamers

Aanbieder dagbestedingsproject: AxionContinu, Careyn, De Wilg, Doenja Dienstverlening en U Centraal

Gemeente(n) waar het project wordt aangeboden: Utrecht

Voor wie is dit project?

Het dagbestedingsproject Huiskamer van de Wijk richt zich op alle volwassen buurtbewo-ners. Zowel gezonde als minder gezonde buurtbewoners zijn welkom. Er wordt niet gekeken naar wat iemand niet kan of tot welke groep iemand behoort, maar naar wat iemand kan bijdragen. Het zijn mensen met een verschillende culturele achtergrond en ook een verschillende mate van afhan-kelijkheid. Het project is 1 april 2015 gestart en de initiatieven tot nu toe zijn erg verschillend, qua inhoud en ook qua aantal bezoekers. Het aantal bezoekers is ook afhankelijk van het type initiatief.

Project in het kort

Het doel is dat er ‘huiskamers’ gecreëerd worden in verschillende wijken waar de buurtbe-woners samen kunnen komen en waar de behoeftes van alle buurtbebuurtbe-woners centraal staan. Het tweede doel is om de professionele dagbesteding te minimaliseren. Dit door de inzet daarvan te vertragen of te voorkomen.

Op zes locaties in Utrecht zijn huiskamers waar buurtbewoners langs kunnen komen en initiatieven kunnen opzetten. Vooral dit organiseren van eigen activiteiten is een belangrijk onderdeel van het project. Deze huiskamers worden ingericht in een bestaande instelling die dus ook meewerkt aan het project.

Binnen deze dagbesteding, gericht op recreatie en educatie, worden zeer diverse activiteiten geor-ganiseerd. Van een vrouwenmiddag tot een kaartbijeenkomst of het verkopen van producten. Bij elk initiatief is het idee dat het een open bijeenkomst moet zijn waar men welkom is. Het initiatief ligt bij de wijkbewoners.

In een enkele huiskamer is men vooral gericht op de zelfstandige bewoners van de woonlocatie, omdat die woonlocatie de dagbesteding anders moet inrichten. En ook omdat er vanuit een ver-trekkende zorginstelling direct al veel initiatieven komen omdat zij ook de zelfstandig wonende mensen betrekken.

Per huiskamer is er een huiskamerondersteuner die meekijkt. Deze ondersteuner is niet leidend maar bekijkt of het verloopt zoals bedoeld aan de hand van de voorwaarden - en of er eventueel toch ondersteuning nodig is. De begeleiding van de ondersteuner is maximaal tien uur per week.

Het is de bedoeling dat dit aantal uren in de loop van de tijd minder wordt. Overkoepelend zijn er nog twee procescoaches die de coördinatie van het project in handen hebben. Zowel de onder-steuners als de coaches hebben een hbo-achtergrond.

»

»

Betrokken partijen

In dit project wordt samengewerkt tussen de verschillende locaties en de procescoaches. Dit zijn de samenwerkingspartners:

* AxionContinu: koppeling met gemeente Utrecht, levering procescoach, twee gastlocaties Huiskamer.

* Doenja Dienstverlening: mede-initiatiefnemer, levering procescoach, huiskamerondersteuner, een gastlocatie Huiskamer.

* Careyn: mede-initiatiefnemer, levering huiskamerondersteuner, drie gastlocaties Huiskamer.

* U Centraal: mede-initiatiefnemer, levering huiskamerondersteuner.

* De Wilg: mede-initiatiefnemer, ondersteuning eigen cliënten t.a.v. deelname aan Huiskamer.

* Wijkorganisaties die de buurtbewoners attenderen op de Huiskamers.

* Buurtbewoners: als initiatiefnemers, gebruikers en deelnemers van de Huiskamer in de eigen wijk.

Waarom is dit vernieuwend?

Het dagbestedingsproject is nieuw in Utrecht en verspreid over de wijken. De verscheiden-heid blijkt uit het feit dat elke locatie anders is. Nieuw is ook dat de buurtbewoners worden uitge-daagd om zelf initiatieven te ontplooien voor de buurt. Het uitgangspunt is dat iedereen welkom is, ook diegene met ogenschijnlijk beperkte kwaliteiten. De benadering dat de hele wijk wordt betrokken, is anders dan voorheen, participatie is belangrijk.

De decentralisaties hebben invloed gehad op de ontwikkeling van dit project. Door een verminde-ring van budget en doordat de gemeente verantwoordelijk werd, moest het anders. AxionContinu is gestart met dit gedachtegoed en later is het met de huidige partners uitgewerkt en opgestart, mede omdat de gemeente Utrecht een budget beschikbaar kon stellen.

Ervaringen

Het project wordt positief gewaardeerd door de gebruikers. Het is een startend project maar ook groeiend door het enthousiasme bij deelnemers en organisatoren. Er wordt een podium geboden voor wijkinitiatieven, daardoor kan de zelfstandigheid worden vergroot. Dit wordt ook gemeten met de Zelfredzaamheidmatrix. Deze matrix heeft ten eerste als doel om de voortgang te kunnen verantwoorden aan de gemeente. Ten tweede worden de initiatieven op basis van de uitslag ook beter ondersteund op het gebied waar de pijnpunten liggen.

Ook is er een gastenboek en een logboek om de beleving te peilen. De huiskamerondersteuners houden een logboek bij waar op teruggekeken wordt om zo te kunnen verbeteren. Deze ervaringen worden tussen Huiskamers gedeeld om van elkaar te leren en kennis te delen. De ondersteuner is niet aanwezig bij alle activiteiten maar maakt wel afspraken met de initiatiefnemers om vragen te bespreken. Ook is er een evaluatiemoment. De ondersteuner grijpt alleen in als de visie in het gedrang komt.

Financiën

De inkomsten komen vanuit het gemeentelijk Wmo-budget en andere besteding van de geldstromen van de deelnemende organisaties. Er wordt per initiatief gekeken of er ook gebruik kan worden gemaakt van fondsen en van tweedehands materialen voor de inrichting van de Huis-kamers. Het is niet te zeggen wat de kosten per deelnemer zijn, omdat elk initiatief verschillend is en ook het aantal bezoekers per activiteit divers is.

Door de vergrote participatie kan de inzet van professionele zorg worden verminderd. Deze zorg wordt vertraagd of gestopt. De initiatieven zelf kosten weinig tot geen geld doordat het georgani-seerd wordt door de bewoners zelf. De kosten van de huiskamers zijn dus laag.

De voornaamste kosten zitten in de ondersteuning:

* Zes huiskamerondersteuners (hbo-niveau) tien uur per week.

* Twee procescoaches (hbo-niveau) samen 0,5fte.

Meer weten?

Ingrid Bulsink , Procescoach Huiskamer van de Wijk ibulsink@axioncontinu.nl

http://axioncontinu.nl/Huiskamer-van-de-Wijk

http://www.careyn.nl/diensten/huiskamer-van-de-wijk/

http://www.u-centraal.nl/sociale-contacten/huiskamer-van-de-wijk/

http://www.doenjadienstverlening.nl/projecten/2015/6/10/huiskamer-van-de-wijk/

http://www.dewilg.nl/activiteiten/huiskamer-van-de-wijk/

In document Vernieuwing in dagbesteding: (pagina 69-72)