• No results found

Dagbesteding Uit en Thuis

In document Vernieuwing in dagbesteding: (pagina 37-40)

Uitbureau organiseert scala aan activiteiten

Aanbieder dagbestedingsproject: ViVa! Zorggroep

Gemeente(n) waar het project wordt aangeboden: Beverwijk en Heemskerk

Voor wie is dit project?

Dit project is voor ouderen die nog zelfstandig wonen en gebruik maken van de dagbeste-ding en voor ouderen die in het woonzorgcentrum van Viva! Zorggroep verblijven. Op de locatie Elsanta nemen circa 150 personen deel aan de wekelijkse activiteiten (lees verenigingen), op Huis ter Wijck gemiddeld honderd personen.

Project in het kort

Doel van dit project is dat ouderen en andere klanten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Viva! Zorggroep is een organisatie voor zorg- en dienstverlening op 26 locaties in Noord- en Midden-Kennemerland. De activiteiten zijn gericht op activering op mentaal, fysiek en sociaal vlak. Het is recreatieve (activerende) dagbesteding, niet arbeidsgericht. De activiteiten wor-den aangebowor-den vanuit het Uitbureau op elke locatie en begeleid door dagbestedingscoaches en Uitbureaumedewerkers. Mogelijke activiteiten zijn:

* Fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut, passend bij de behoefte van cliënten, zoals fietsen, trappen en andere oefeningen.

* Beweegactiviteiten met ondersteuning van de ergo-coach.

* Sociale activiteiten: spelletjes, samen de krant lezen, samen koffie drinken.

* Groepsactiviteiten: tai chi, sjoelen, zingen, wandelen.

* Meehelpen met ontbijt maken, koken, samen eten.

* Samen uitjes bedenken en uitvoeren.

De belangrijkste succesfactoren zijn:

* Een zeer breed scala aan welzijnsactiviteiten zowel thuis (op de afdeling/huiskamer) als via het Uitbureau. Begeleiding op maat per cliënt, niet alleen op groepsniveau. Via het Uitbureau nen bewoners met een ZZP-indicatie een gratis basispakket samenstellen waarmee ze mee kun-nen doen aan één gratis vereniging per week (40x per jaar) en aan vele andere evenementen, soms tegen betaling.

* Samenwerking tussen de (in)formele zorg: bewoners, naasten van bewoners, vrijwilligers en medewerkers.

* Bewustzijn: binnen elk team heeft een contactverzorgende (verzorgende IG) de cursus dagbeste-dingscoach gevolgd. Deze persoon is tevens aandachtfunctionaris dagbesteding/welzijn in het basisteam en stimuleert collega’s om te investeren in het welzijn van de cliënt. Deze bewustwor-ding en toepassing in de praktijk is nog volop in ontwikkeling.

»

» Naast de basisteams zijn er gespecialiseerde teams en serviceteams. Het gespecialiseerde team biedt specifieke ondersteuning op onderdelen aan de basis- en serviceteams (o.a. voor muziekactiviteiten).

Een serviceteam van een locatie bestaat uit het Uitbureau en het Horeca & Service-team.

Betrokken partijen

Viva! Zorggroep werkt samen met:

* Gemeente Beverwijk: personen met een Wajong-uitkering worden ingezet als vrijwilliger.

* Kennemer College: leerlingen lopen maatschappelijke stages en bieden ondersteuning bij activiteiten.

* Dansschool La Passe: verzorgt het rolstoeldansen in Huis ter Wijck en heeft meegewerkt en hun dansschool ter beschikking gesteld tijdens een evenement.

* Winkelcentrum Wijckerbaan: sponsoring van verschillende winkeliers voor feestdagen, evene-menten en bijvoorbeeld prijzen voor bingo/kienen.

* REA College: gezamenlijk organiseren van activiteiten, bijvoorbeeld de revalidatieafdeling van REA heeft een groentetuin en komt met groenten gezamenlijk koken en eten op een afdeling bij ViVa!

Door de samenwerking wordt de maatschappelijke betrokkenheid vergroot en kunnen activiteiten tegen een zo laag mogelijke prijs voor de cliënten worden georganiseerd. De samenwerking stimu-leert ook het ‘kijkje in elkaars keuken’.

Waarom is dit vernieuwend?

Elementen van innovatie zijn:

* Invoering van kleinschalige zelfsturende teams.

* Versterking welzijn met een Uitbureau en dagbestedingsprogramma op de afdeling.

* Implementatie van cultuuromslag en nieuwe kernwaarden binnen de organisatie.

ViVa! Zorggroep is nog volop in transitie met de invoering van zelfsturende teams en de dooront-wikkeling naar integrale dienstverlening van wonen-welzijn-zorg.

Ervaringen

De ervaringen van cliënten/mantelzorgers over dagbesteding/welzijnsactiviteiten worden gemeten en vastgelegd. Meetinstrumenten zijn: de CQ-meting, familieavonden, enquêtes, spiegel-gesprekken en interne audits. Afspraken tussen verzorgende, bewoner en mantelzorger worden gezamenlijk besproken en vastgelegd in een zorgleefplan. Dit plan wordt regelmatig besproken en geëvalueerd. Het belangrijkste is het persoonlijke contact met de betrokkenen over de ervaringen.

Uit een enquête begin 2015 onder cliënten werden activiteiten gemiddeld met een 8 beoordeeld en zou een ruime meerderheid de activiteiten aanbevelen aan medebewoners of kennissen.

Viva! Zorggroep monitort de kwaliteit door o.a. een TNO-onderzoek: ‘Meer participeren, min-der consumeren’. Hiervoor is in Beverwijk een nulmeting gedaan. In het najaar zal een name-ting plaatsvinden. Resultaten van de CQ-mename-ting, enquêtes en uitkomsten van familieavonden en spiegelgesprekken worden besproken tijdens werkoverleggen in de teams, waarna actie- en aan-dachtspunten worden geformuleerd.

Financiën

Een welzijnspakket wordt voor een deel vergoed voor intramurale cliënten met een ZZP-in-dicatie: het basis welzijnspakket. Voor (wijk)bewoners zonder ZZP-indicatie geldt dat deze activitei-ten niet kunnen worden gefinancierd vanuit de Wlz en door de (wijk)bewoner zelf betaald dienen te worden.

Het tarief dat de aanbieder rekent voor dagbesteding is verschillend. De prijzen van activiteiten en verenigingen zijn berekend volgens een kostprijsmodel.

De inzet van vrijwilligers maakt de activiteiten goedkoper. Echter, voor de verpleeghuizen geldt dat de ZZP-indicatie zwaarder is en dat voor alle verenigingen een professional nodig is. Sponso-ring kan een activiteit gratis of goedkoper maken. Ook de samenwerking met Stichting Welzijn/

Welschap is kostenbesparend. Op alle locaties worden ook gratis activiteiten aangeboden (naast verenigingen), mits er inzet is van (wijk)bewoners en mantelzorgers.

Meer weten?

Viva! Zorggroep

Marijke Tamis, teammanager Zorg

Locatie Huis ter Wijck, Marloes van der Zeijden info@vivazorggroep.nl

https://www.vivazorggroep.nl/

Dagbesteding

In document Vernieuwing in dagbesteding: (pagina 37-40)