• No results found

afHaNkELIJk VaN HET DOSSIER ZaL TELkENS ééN

3.4. HoSpilim vzw

• De vzw Hospilim is opgericht door 8 algemene zieken- huizen en 3 psychiatrische ziekenhuizen in de provincie Limburg. De vzw bestaat nog maar 3 jaar als aparte en- titeit, mogelijks zullen op middellange termijn andere ziekenhuizen kunnen aansluiten.

• Hospilim werkt niet met een lidmaatschapsbijdrage, maar verrekent de kosten voor het organiseren van haar activiteiten onder haar leden o.b.v. een intern versleute- lingsmodel waarbij een aantal parameters in rekening worden gebracht zoals : het aantal ziekenhuisbedden, de omvang van de middelen die besteed worden aan leveringen en diensten (de 60-rekening), het aankoop- volume per ziekenhuis per dossier en de tijd die de aan- kopers aan de opdracht gespendeerd hebben.

• De geplaatste opdrachten zitten in alle aankoopsegmen- ten o.b.v. opportuniteitskeuzes en in een opbouwend model naar het één na één afwerken van alle dossiers binnen een bepaald aankoopsegment van bv. genees- middelen of medische investeringsgoederen. Daarnaast blijven de eigen aankoopdiensten per ziekenhuis het klassieke aankoopgebeuren verder zetten voor alle dos- siers die niet centraal geplaatst worden.

Voor meer info : www.hospilim.be. Gevestigd op de campus van Universiteit Hasselt in Diepenbeek.

32

4. de Bestaande aankoopcentrales FARYS/tmvw Service Centrum

• TMVW is van origine een intercommunale, beheerst door de (federale) wet op de intercommunales van 1986. • TMVW is de voorbije jaren geëvolueerd naar een inte-

graal servicebedrijf, waarbij een brede dienstverlening aan gemeenten en steden en hun inwoners centraal staat. Tal van initiatieven zijn uit deze visie op publieke service inmiddels ontstaan.

• Omdat zich de vraag formuleerde, omdat de (publieke) knowhow beschikbaar is en omdat ‘multi-service’ een verantwoorde strategische keuze is, richtte TMVW in 2012 daarom de “Aanvullende Diensten” op. In 2013 heeft men beslist deze diensten ook aan te bieden aan vzw’s die onder de Wet op de Overheidsopdrachten val- len.

• Tegen juli 2015 wordt TMVW omgevormd tot een in- tergemeentelijk samenwerkingsverband conform het (Vlaams) decreet op de intergemeentelijke samenwer- king.

• Om de overgang vlekkeloos te laten verlopen, werd al- vast de operator FARYS opgericht.

• FARYS treedt in de eerste plaats op als ‘in-house’ ope- rator en verleent hierbij alle diensten ten voordele van haar vennoten. Daarbij werkt ze net als TMVW volgens de (nieuwe) wet op de overheidsopdrachten die van kracht is sinds 1 juli 2013.

• FARYS/TMVW werkt niet als een opdrachtencentrale maar als een aankoopcentrale. Het belangrijkste ver- schil met een opdrachtencentrale is dat de leden/deel- nemers en de vennoten hun bestellingen in het kader van een raamovereenkomst niet rechtstreeks bij de le- verancier plaatsen, maar bij FARYS/TMVW . Ook de fac- turatie verloopt via FARYS/TMVW . De goederen worden wel rechtstreeks bij de klanten geleverd door de leve- rancier. De inhoudelijke voorwaarden van de raamover- eenkomsten en de kwaliteit van de aangeboden produc- ten kan worden toegelicht vooraleer men een bestelling plaatst.

• FARYS/TMVW is actief in heel België

• In het geval van een vzw kan aan het partnership inzake de A-diensten invulling gegeven worden door de recht- streekse deelname in FARYS.

De deelname concretiseert zich middels een (zeer) be- perkte kapitaalsinbreng, waartegenover 3 FARYS-aan- delen (categorie B) staan, met een nominale waarde van € 186.

• Verder betalen de deelnemers voor afroepen op raamo- vereenkomsten een ‘bijdrage per deelname’, dus per concrete overheidsopdracht waarop wordt ingetekend. Deze bedraagt 3% - 5% (+ BTW) op de omzet per dos- sier. Deze bijdrage per deelname wordt via de facturatie transparant doorgerekend aan vooraf gecommuniceer- de percentages.

• FARYS/TMVW biedt ook dienstverlening op maat aan. Zo kan FARYS/TMVW op vraag van de klant/deelnemer een aankoopprocedure voor een concrete individuele be- hoefte via overheidsopdrachten uitvoeren. Deze dienst- verlening wordt aangeboden in regie.

• Het gamma aan goederen en diensten is tot op heden sterk afgestemd op de noden van TMVW zelf. In hun aan- bod vindt men goederen zoals kantoorbenodigdheden, papierwaren, brandstoffen, tankkaarten, onderhouds- producten, bedrijfskledij, kopieerapparaten, persoon- lijke beschermingsmiddelen, klein elektrisch materiaal, drankautomaten, gereedschappen, signalisatiemateri- aal, maaltijdcheques….

• De diensten die FARYS/TMVW aanbiedt zijn het uitvoeren van periodieke controles, telecommunicatie, onderhoud beglazing, groenonderhoud, schoonmaak, ongedierte- bestrijding., onderhoudscontracten technische instal- laties,…

• Tot slot zijn er een aantal samenaankoopinitiatieven die onder ‘werken’ vallen : kleine infrastructuurwerken zo- als sanitair, waterbehandeling, waterproductie, verwar- ming, schilderwerken, ventilatie, dakwerken, elektrici- teit, voegen en betegeling.

5. de open samenaankoopinitiatieven (niet-overHeidsopdracHten) Co-opera cvba

• Co-Opera is een cvba die 20 jaar geleden is opgericht met als doel de coöperanten te ondersteunen in hun aankoopbeleid.

• Co-opera organiseert samenaankoopinitiatieven voor zijn coöperanten maar werkt niet als een opdrachten- centrale, noch als een aankoopcentrale, maar als een dienstencentrale. Zij sluit geen raamovereenkomsten af met leveranciers, maar presenteert zich vooral als een groep van klanten aan leveranciers en maakt (monde- linge) overeenkomsten over groepskortingen en andere voorwaarden (bv. kleinere verpakkingen voor de kleine voorzieningen). De coöperanten plaatsen nadien hun bestellingen rechtstreeks bij de leverancier tegen de af- gesproken voorwaarden.

• De cvba richt zich zowel tot commerciële vennootschap- pen als tot vzw’s. De meeste leden zijn volgens de direc- teur van Co-Opera niet onderworpen aan de Wet op de overheidsopdrachten. Daardoor kan zij ook niet optre- den als opdrachtencentrale, maar ze kan wel een sa- menaankoopinitiatief organiseren.

• Zowel vzw’s als commerciële vennootschappen uit heel Vlaanderen kunnen aansluiten. De focus lag oorspron- kelijk op kleine zelfstandige uitbaters van woonzorg- centra, maar ook ‘onafhankelijke’ voorzieningen uit de bijzondere jeugdzorg, de ziekenhuissector en andere sectoren in Welzijn en Zorg kunnen vragen om coöpe- rant te worden.

• Voorzieningen die willen toetreden moeten coöperant worden en eenmalig een aandeel van € 250 kopen. Eventuele winsten worden jaarlijks als dividend uitge- keerd aan de coöperanten.

• Verder geldt de afspraak dat er een commissie van 1% wordt aangerekend op de levering van incontinentiema- teriaal en 2% op de levering van voeding. Voor de rest worden alle kortingen rechtstreeks naar de leden door- gerekend op de faktuur.

• De cvba maakt een onderscheid tussen A en B-leve- ranciers. Bij de A-leveranciers heeft men hogere kor- tingen kunnen bekomen in ruil voor een gegarandeerde afname van producten. De coöperanten engageren zich om in de groep van A-leveranciers minstens in 3 van de 5 aangeboden productgroepen producten af te nemen. De vijf productgroepen bij de A-leveranciers zijn voeding,

medisch materiaal (verbanden, pincetten, verzorging wonden, handschoenen,..), incontinentiemateriaal, gas en elektriciteit, was en linnen.

• Bij de B-leveranciers is er geen verplichting tot afname. Hier vindt men afvalverwijdering, poetsproducten en verzekeringen (BA en brand).

Contact : www.co-opera.be. Gevestigd in Bornem (Winham), prov. Antwerpen.