• No results found

692 alle aanBestedende diensten die van een

raamovereenkomst geBruik maken, moeten expliciet vermeld worden.

Overweging nr. 60 verduidelijkt dat raamovereenkomsten enkel mogen worden gebruikt door aanbestedende diensten die daar uitdrukkelijk in worden vermeld.

“Raamovereenkomsten worden in Europa algemeen gebruikt en als een efficiënte aanbestedingstechniek beschouwd. Deze techniek moet dan ook grotendeels ongewijzigd worden gehandhaafd. Ten aanzien van bepaalde aspecten is meer duidelijkheid nodig, in bijzonder de regel dat raamovereen- komsten niet mogen worden gebruikt door aanbestedende diensten die daar zelf niet in worden vermeld. Daarom moet van meet af aan duidelijk worden aangegeven welke aanbe- stedende diensten partij zijn bij een specifieke raamover- eenkomst, hetzij door vermelding bij naam of met andere middelen, zoals verwijzing naar een bepaalde categorie van aanbestedende diensten binnen een duidelijk afgebakend geografisch gebied, zodat de betrokken aanbestedende diensten ondubbelzinnig en gemakkelijk aan te duiden zijn. Evenzo mag een bestaande raamovereenkomst niet open- staan voor nieuwe ondernemers. Dat houdt onder meer in dat als een aankoop- of opdrachtencentrale gebruikmaakt van een algemeen register van de aanbestedende diensten of categorieën daarvan, zoals de plaatselijke autoriteiten in een bepaald geografisch gebied, die gerechtigd zijn zich te beroepen op de raamovereenkomsten zij dat op zodanig wijze moet doen dat niet alleen de identiteit van de betrokken aan- bestedende dienst kan worden gecontroleerd, maar ook de datum met ingang waarvan deze dienst het recht heeft zich te beroepen op de door de aankoopcentrale gesloten raamover- eenkomst, omdat die datum bepaalt welke specifieke raamo- vereenkomsten de aanbestedende dienst mag gebruiken.”

3. meer ruimte voor aanBestedende diensten i.k.v. een raamovereenkomst

Overweging nr. 61 bepaalt dat aanbestedende diensten meer ruimte moeten krijgen bij de aankoop in het kader van raamovereenkomsten die zijn aangegaan met meer dan één ondernemer. Zo moeten aanbestedende diensten ofwel

• kunnen gunnen aan één van de ondernemers;

• ofwel een mini-gunningprocedure toepassen tussen de ondernemers die partij zijn binnen de raamovereen- komst.

70

70

5. over de incidentele gezamenlijke aanBesteding

Overweging nr. 71 preciseert dan nog dat de aanscherping van de definitie van aankoopcentrales geen beletsel mag vormen voor de bestaande praktijk van “incidentele geza- menlijke aanbesteding”, d.w.z. minder geïnstitutionaliseer- de en systematische vormen van gezamenlijk aankopen of voor de gevestigde praktijk waarbij gebruik gemaakt wordt van dienstverleners die de aanbestedingsprocedures voor- bereiden en beheren, namens en voor rekening van een aanbestedende dienst en overeenkomstig haar instructies. De kenmerken van incidentele gezamenlijke aanbesteding moeten wel nog worden verduidelijkt.

De gezamenlijke aanbesteding kan tal van vormen aannemen :

• “de gecoördineerde aankoop d.m.v. gemeenschappe- lijke technische specificaties voor werken, leveringen of diensten die worden aanbesteed door meerdere aanbe- stedende diensten, die elk een afzonderlijke aanbeste- dingsprocedure volgen

• de aanbestedende diensten hanteren samen één aanbe- stedingsprocedure

• hetzij door één aanbestedende dienst namens alle aan- bestedende diensten met het beheer van de procedure te belasten.

Over de verantwoordelijkheid van de aanbestedende diensten zegt overweging nr. 71 het volgende :

“Indien verschillende aanbestedende diensten gezamenlijk één aanbestedingsprocedure hanteren, moeten zij geza- menlijk verantwoordelijk zijn voor het nakomen van hun ver- plichtingen op grond van deze richtlijn.

Indien de aanbestedende diensten evenwel de aanbeste- dingsprocedure op onderdelen gezamenlijk volgen, dienen zij alleen voor die onderdelen gezamenlijk verantwoordelijk te zijn. Elke aanbestedende dienst dient alleen verantwoor- delijk te zijn voor de procedures of onderdelen ervan die hij zelf toepast, zoals het gunnen van een opdracht, het sluiten van een raamovereenkomst, het beheren van een dynamisch aankoopsysteem, het opnieuw tot mededinging oproepen i.k.v. een raamovereenkomst, of het bepalen welke onderne- mers die partij zijn bij een raamovereenkomst een bepaalde taak zullen uitvoeren.”

De nieuwe europese richtlijn bevat vervolgens een aantal artikelen die handelen over de aankoopcentrale :

1. Artikel 2 :

Een aankoopcentrale is een aanbestedende dienst die ge- centraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht.

Een gecentraliseerde aankoopactiviteit wordt in artikel 2 ge- definieerd als “activiteiten die permanent plaatsvinden op een van de volgende wijzen :

• de verwerving van leveringen en/of diensten die be- stemd zijn voor aanbestedende diensten;

• de gunning van overheidsopdrachten of de sluiting van raamovereenkomsten voor werken, leveringen of dien- sten die bestemd zijn voor aanbestedende diensten. Aanvullende aankoopactiviteiten zijn activiteiten die bestaan in het verlenen van ondersteuning aan aankoopactiviteiten, met name :

• technische infrastructuur die aanbestedende diensten in staat stelt overheidsopdrachten te gunnen of raamo- vereenkomsten te sluiten;

• adviesverlening over het verloop of de opzet van open- bareaanbestedingsprocedures;

• voorbereiding of beheer van aanbestedingsprocedures namens en voor rekening van de betrokken aanbeste- dende dienst.

2. Artikel 37 :

De lidstaten kunnen bepalen dat de aanbestedende diensten leveringen en/of diensten kunnen inkopen van een aankoop- centrale, die gecentraliseerde aankoopactiviteit aanbiedt. Lidstaten kunnen eveneens bepalen dat de aanbestedende diensten leveringen en diensten kunnen krijgen die door een aankoopcentrale worden gegund, door gebruik te maken van door die centrale geëxploiteerde dynamische aankoopsys- temen of door gebruik te maken van raamovereenkomsten. De aanbestedende diensten voldoen aan hun verplichtingen in hoofde van deze richtlijn als zij leveringen of diensten aan- kopen via een aankoopcentrale, maar ze blijven wel verant- woordelijk voor de nakoming van de verplichtingen die ver- bonden zijn aan de delen die ze zelf verrichten, zoals

• het gunnen van een opdracht in het kader van een dyna- mische aankoopsysteem;

71