• No results found

VSO de Anger Lelystad

De Pels Utrecht

Bijlage 2 – Informatiebrieven

Geachte Mr./Mevr.,

In het kader van mijn masterscriptie van de opleiding Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam doe ik onderzoek naar de rol die de affectieve leerkracht-leerling relatie speelt in de schoolse betrokkenheid en prestaties van leerlingen met een REC-4 indicatie in het voortgezet speciaal onderwijs. Reeds zes jaar sta ik zelf voor de klas als gymdocent. Een affectieve relatie opbouwen is niet altijd even makkelijk, zeker wanneer kinderen gedragsproblemen hebben. Als docent kun je het verschil maken. Ik zie veel leerlingen die opbloeien, zich gesteund voelen, met plezier naar school gaan en uiteindelijk beter presteren door een leerkracht die aandacht schenkt aan de kwaliteit van de relatie. Om ook wetenschappelijk aan te tonen dat een affectieve relatie uiteindelijk kan zorgen voor een beter schools functioneren, vraag ik graag uw medewerking voor dit onderzoek. DOEL VAN HET ONDERZOEK

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de mate van externaliserend of storend probleemgedrag van invloed is op de schoolse betrokkenheid en op de leerprestaties van leerlingen in het primair onderwijs. Daarnaast is aangetoond dat een goede affectieve band met de leerkracht als beschermende factor kan werken zodat leerachterstanden beperkt blijven en leerlingen met meer plezier naar school gaan. Een goede band blijkt vooral belangrijk voor leerlingen die een hoge mate van probleemgedrag vertonen op school. Op dit gebied is echter nog nauwelijks onderzoek verricht bij leerlingen met een cluster-4 indicatie en nog minder in het voortgezet speciaal onderwijs. Daarnaast wordt de kwaliteit van de relatie in de meeste onderzoeken alleen vanuit het perspectief van de leerkracht gemeten. In dit onderzoek zal de kwaliteit van de leerkracht-leerling relatie beoordeeld worden vanuit het perspectief van de leerling. Met dit onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in de invloed die de leerkracht-leerling relatie heeft op de schoolse betrokkenheid en prestaties van jongens tussen 12 en 18 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs met een cluster-4 indicatie. In de toekomst zou deze kennis onder andere gebruikt kunnen worden voor gerichte scholing van docenten.

PROCEDURE

Wanneer u besluit om mee te werken aan dit onderzoek zal ik gedurende één dag aanwezig zijn op uw school. Hier zullen alle jongens tussen de 12 en 18 jaar en hun leerkrachten gevraagd worden om een aantal vragenlijsten in te vullen. In de vragenlijst geeft de leerling met behulp van stellingen aan hoe zijn beleving is van de relatie met zijn mentor. Daarnaast geeft de leerling aan hoe betrokken hij is bij school. Aan de leerkracht wordt gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen (acht items) over de mate van gedragsproblemen van

Datum

4 november 2013 Behandeld door Kelly Simon Betreft

Onderzoek naar leerkracht-leerling relaties en schoolse betrokkenheid/schoolprestaties bij leerlingen met een REC-4 indicatie in het voortgezet speciaal onderwijs.

Uw kenmerk Telefoon 06-49844468 Ons kenmerk E-mail Kelly-simon@hotmail.com Research Institute of Child Development and

Education Postbus 94208 1090 GE Amsterdam T 020 525 1524 F 020 525 1200 www.uva.nl

elke leerling afzonderlijk. Tevens wordt er verzocht informatie te verstrekken over de schoolprestaties. Enkele scholen zijn sinds kort gestart met het afnemen van Cito-toetsen voor taal en rekenen. Mocht dat in uw school het geval zijn dan vragen wij de leerkracht om deze gegevens te noteren. Meet uw school op een andere manier de schoolprestaties dan wordt de leerkracht verzocht om op een schaal van één tot vijf (onvoldoende tot zeer goed) aan te geven hoe de leerling presteert op taal en rekenen. Ook wordt aan de leerkracht gevraagd om informatie te geven over het IQ en eventuele gediagnosticeerde stoornissen van zijn/haar leerlingen. Tot slot worden er aan de leerkracht een aantal leerkrachtkarakterist ieken gevraagd, zoals het aantal jaren ervaring met de doelgroep, opleiding en etniciteit.

De onderzoeksperiode loopt van halverwege april tot en met eind mei 2013. De tijdsbelasting voor de leerlingen bedraagt 20-25 minuten voor het invullen van de vragenlijsten. Ikzelf zal uitleg geven en aanwezig zijn bij de afname. De tijdsbelasting voor de leerkracht zal één uur bedragen. In de planning zullen we vanzelfsprekend rekening houden met de mogelijkheden en wensen van de docenten van de betreffende klassen. Iedere school die bereid is om mee te werken aan het onderzoek zal na afloop op de hoogte worden gebracht van de resultaten.

VERGOEDING

Elke deelnemende docent zal een boekenbon ter waarde van €10,00 ontvangen. VRIJWILLIGHEID

Voorafgaand aan het onderzoek zullen de leerlingen een informed consent brief mee naar huis krijgen zodat ouders geïnformeerd worden over het onderzoek en de kans hebben om bezwaar aan te tekenen. Aan ouders/verzorgers wordt gevraagd een antwoordstrookje in te vullen en in te leveren bij de mentor wanneer zij bezwaar hebben tegen dit onderzoek. Dat kan zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enige w ijze gevolgen voor de leerlingen zal hebben. Tevens kunnen ouders tot een maand na afloop van het onderzoek hun toestemming intrekken. In dat geval zullen de gegevens van de desbetreffende leerling worden verwijderd uit onze bestanden.

VERTROUWELIJKHEID VAN ONDERZOEKSGEGEVENS

De gegevens van dit onderzoek zullen door de onderzoekers alleen worden gebruikt voor nadere analyse en voor eventuele publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. De gegevens worden in geen geval per kind bekeken. Het gaat om de resultaten voor de hele groep tezamen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de persoonsgegevens van uw leerlingen en leerkrachten, en blijft de anonimiteit van uw leerlingen en leerkrachten gewaarborgd.

NADERE INLICHTINGEN

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot Mevr. K. Simon via bovenstaande contactgegevens en tot de verantwoordelijke onderzoeker , mevrouw Dr. H.M.Y. Koomen (telefoon: 020-5251524; email: H.M.Y.Koomen@uva.nl, Nieuwe Prinsengracht 130, 1018 VZ, Amsterdam). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam, mevrouw T. van Zuijen (e-mail: t.l.vanzuijen@uva.nl).

Aangezien wij graag op korte termijn willen weten of het mogelijk is om het onderzoek op uw school uit te voeren, wordt er in de loop van volgende week contact met u opgenomen. U kunt uw reactie ook direct doorgeven via onderstaande contactgegevens.

Geachte ouder(s)/ verzorger(s),

De middelbare school van uw zoon verleent medewerking aan een onderzoek naar de invloed van de leerkracht-leerling relatie op het schools functioneren. Over het onderzoek wordt u hieronder nader geïnformeerd. Een masterstudent van de Universiteit van Amsterdam zal leerlingen vragen om vragenlijsten in te vullen. Indien u bezwaar heeft tegen de deelname van uw kind aan dit onderzoek kunt u dit te kennen geven door het strookje op de achterzijde van deze brief in te vullen en aan de mentor van uw kind te geven.

DOEL VAN HET ONDERZOEK

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de relatie tussen een leerkracht en leerling een grote invloed heeft op de schoolse betrokkenheid en prestaties van leerlingen. Met dit onderzoek is het mogelijk om meer gerichte uitspraken te doen over de rol die de kwaliteit van de leerkracht-leerling relatie speelt in het schoolse functioneren van leerlingen met een cluster-4 indicatie.

PROCEDURE

Gedurende twee schooldagen in juni 2013 zal een onderzoekster van de Universiteit van Amsterdam de school van uw zoon bezoeken om een aantal vragenlijsten bij de leerlingen af te nemen. Deze vragenlijsten meten de beleving van de relatie met hun leerkracht en hoe leerlingen school in het algemeen ervaren. De afname gebeurt klassikaal. Uw zoon zal hier ongeveer 20-25 minuten mee bezig zijn. Daarnaast wordt er aan de leerkracht gevraagd om informatie te geven over de schoolprestaties (Cito-gegevens), IQ en eventueel gediagnosticeerde stoornis(sen) van de leerlingen.

VRIJWILLIGHEID

Als u of uw zoon afziet van deelname aan het onderzoek en niet wilt dat er gebruik wordt gemaakt van zijn gegevens of als u dat gaandeweg het onderzoek besluit, dan kunt u dat op elk moment kenbaar maken. Dat kan zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enigerlei wijze gevolgen voor uw kind zal hebben. Tevens kunt u tot een maand na afloop van het onderzoek uw toestemming intrekken. In dat geval zullen de gegevens van uw kind worden verwijderd uit onze bestanden.

Datum

4 november 2013 Behandeld door Kelly Simon Betreft

Onderzoek naar leerkracht-leerling relaties en schoolse betrokkenheid/schoolprestaties bij leerlingen met een REC-4 indicatie in het voortgezet speciaal onderwijs.

Uw kenmerk Telefoon 06-49844468 Ons kenmerk E-mail Kelly-simon@hotmail.com Research Institute of Child Development and

Education Postbus 94208 1090 GE Amsterdam T 020 525 1524 F 020 525 1200 www.uva.nl

VERTROUWELIJKHEID VAN ONDERZOEKSGEGEVENS

De gegevens van dit onderzoek zullen door de onderzoekers alleen worden gebruikt voor nadere analyse en voor eventuele publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. De gegevens worden in geen geval per kind bekeken. Het gaat om de resultaten voor de hele groep tezamen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de persoonsgegevens van uw zoon, en blijft de anonimiteit van uw zoon gewaarborgd.

NADERE INLICHTINGEN

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot Mevr. K. Simon via bovenstaande contactgegevens en tot de verantwoordelijke onderzoeker , mevrouw Dr. H.M.Y. Koomen (telefoon: 020-5251524; email: H.M.Y.Koomen@uva.nl, Nieuwe Prinsengracht 130, 1018 VZ, Amsterdam). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam, mevrouw T. van Zuijen (e-mail: t.l.vanzuijen@uva.nl).

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Kelly Simon (06-49844468 / kelly-simon@hotmail.com) Onder supervisie van dr. Helma M.Y. Koomen

Universiteit van Amsterdam

- - - -- - - -- - -