• No results found

In dit hoofdstuk staat de koppeling tussen de resultaten en de literatuur centraal. Hierbij wordt er gezocht naar de onderliggende verbanden tussen de theorie en de data. Centraal in deze paragraaf staat wordt hoe betekenis wordt gegeven aan de zelfidentiteit van de rol van business partner binnen een institutionele omgeving. Het doel van het onderzoek is om erachter te komen op welke manier de finance managers ervoor zorgen dat de rol van business partner wordt gecreëerd. In de analyse bespreken we de verschillende vormen van business partner en identity work die daarbij hoort. Vervolgens analyseren we de verschillende vormen van business partner en bekijken we dit in relatie tot de professionele identiteit.

5.1 Identiteitsconflict: betrokkenheid en onafhankelijkheid

Zoals in de voorgaande paragraaf 4.1 is vermeld onderscheiden de drie vormen van business partnering zich door de mate van betrokkenheid. Dit ontstaat door verschillende elementen binnen de organisatie. De rol van de controller wordt hoofdzakelijk gezien als “bewaker” van de bezittingen en financiële boekhouding en de het in lijn houden van de processen van senior management. Daarnaast wordt van de finance manager ook verwacht om invloed te hebben en betrokken te zijn bij management beslissingen. Dit is tevens wat de literatuur schrijft over de rol van de controller (Horton 2016). Deze tegenstrijdigheid zorgt voor een conflict in de rol, want in de dagelijkse taken van de controller wordt verwacht om te rapporteren over de performance van senior operationeel manager naar topmanagement, deze taak vraagt een hoge mate van onafhankelijkheid van de finance manager. De organisatorische identiteit wordt vaak gelinkt met de commercieel zijn en het behalen van een financieel voordeel. De professionele identiteit van de rol van finance manager wordt in bepaald door de integriteit en professionaliteit van de finance manager. De oorzaak van het conflict is omdat de finance managers een grote mate van autonomie hebben in de uitvoering van hun rol. Derhalve kunnen ze hierdoor hun eigen normen en waarden meenemen in de uitvoering van de functie, dit kan tot verschillen leiden met de verwachtingen van de organisatie. Horton (2016) beschrijft in zijn onderzoek dat normen en waarden tot conflicten kunnen leiden met andere identiteiten.

Naast de vraag naar de definitie van business partner, is er ook gevraagd hoe er met de taken en verantwoordelijkheden van de finance manager wordt omgegaan. Hierbij geven de finance

36 managers aan dat als er is voldaan aan de vaste financiële en fiscale verplichtingen en daarna zijn ze vrij zijn om zelf een verdere invulling te geven aan hun rol. Dit betekent dat de finance manager zelf moeten balanceren tussen de verantwoordelijkheden die bij de functie horen. De rol van finance manager betreft een beroep die met een hoge mate van sociale interactie, dit heeft invloed op de invulling van zijn of haar professionele identiteit. De vrijheid die de finance manager heeft binnen de invulling van de rol van business partner, zorgt voor de vorming van de zelfidentiteit van de professionele identiteit van de business partner. Dit is tevens wat McGivern (2015) heeft onderzocht met de hybride management rollen, waarbij hybride manager door identity work invloed had op de invulling had van de rol.

5.2 Verschillende vormen van business partners

Complicaties in de rol business partner blijken uit de verschillende vormen van business partners die er zijn binnen Marchon Europe. De resultaten hebben laten zien dat de verschillende vormen van identiteit door de finance managers zelf worden gedefinieerd, maar dat er institutionele factoren zijn die dit kunnen beïnvloeden. Horton (2016) schrijft in zijn onderzoek dat meerdere identiteitsvorming worden gedefinieerd vanuit een individu’s focus op de werkomgeving, dit houdt in dat de werkzaamheden, groep waarbij de individu hoort en de carrière perspectieven van invloed zijn. Daardoor heeft iedereen van de finance managers de focus op zijn eigen werk en de zelf definiëren en motieven van het eigen gedrag. Welke op deze manier weer kan verschillen van elkaar.

Het creëren van iemands identiteit zorgt voor bepaalde verwachtingen bij de rol. Indien er meerdere vormen van identiteit zijn kan dit voor complicaties zorgen. Dit wordt tevens beschreven in de literatuur (Järvinen 2009). In dit geval zorgt dit voor een conflict in de verwachtingen van de rol want vanuit de organisatorische identiteit wordt van de business partner gevraagd om betrokken en commercieel ingesteld te zijn. Terwijl van de individuele identiteit van de rol van finance manager wordt gevraagd om onafhankelijk te zijn. Deze gedragen zijn bepalend in de manier waarop een individu zich als houding en gedrag aanneemt (Gendron & Spira 2009).

Opvallend uit de resultaten komt naar voren dat het soort business partner direct beïnvloedbaar is door de omgeving waarin de finance manager zich bevind. De rol van de controller is vaak diep genesteld in de organisatie, dit houdt in dat het voldoet aan een specifieke verwachting van

37 gedragingen zoals de managementtaken en daarnaast weten andere wat er van de finance manager wordt verwacht. Maar door deze handelingen is de finance manager vaak afhankelijk van andere binnen de organisatie van functies die zowel boven als onder hem vallen. Zo heeft wat topmanagement verwacht van de rol van controller direct invloed op het gedrag van de rol binnen de organisatie.

5.3 Identity work voor de rol van business partner

Uit de resultaten kunnen we zien dat identity work heeft geholpen in het creëren van de rol van business partner bij Marchon. De finance managers hebben door verandering van hun perceptie van de rol van business partner de identiteit weten te veranderen. Gezien in de vorige paragraaf en wat uit de literatuur blijkt is dat vooralsnog de veranderingen met name zijn gericht op de individuele identiteit van de persoon, wil Marchon de identity work identiek hebben voor alle business partners vraagt dit om Institutional work en een verandering van de collectieve identiteit. Dit komt overeen met de introductie van de business partner door Institutional work in het onderzoek van Goretzki (2013). De finance manager zouden in dit geval de krachten met elkaar moeten samenvoegen en een gezamenlijk een uniforme identiteit kunnen creëren. Alleen zoals de literatuur al schrijft is dit een langdurig proces en dient er tevens door Institutional work een verandering plaats te vinden in de institutionele logica binnen Marchon.

Uiteindelijk is het zo dat de veranderingen in de rol van business partner bij Marchon lijken op tijdelijke veranderingen. Dit houdt in dat als de finance managers zouden vertrekken, zij daarmee de identiteit van de rol tevens meenemen. Dit komt omdat het persoonlijke identiteitsveranderingen zijn. Zou Marchon willen dat er een fundamentele verandering komt in de normen en waarden en verwachtingen die geassocieerd gaan met de transformatie in het systeem en de uitvoering, is het noodzaak om een collectieve identiteitsverandering uit te voeren. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de finance managers geen power hebben om de rol in de institutionele context te veranderen. Had dit wel geweest dan had het betekent dat er een uniforme business partner rol is voor alle finance managers. Het is echter wel zo dat individuele en collectieve processen in veranderingen van identiteit met elkaar verworven zijn. En dat op de lange duur een actieve vorm van identity work kan leiden tot een institutionele verandering.. Naar aanleiding van de resultaten is het volgende tabel gecreëerd. Deze laat zien de mate van deelname in de verschillende patronen van identity work.

38