• No results found

In dit hoofdstuk lichten wij de beleidsmatige afwijkingen ten opzichte van de begroting 2020 toe. In tegenstelling tot voorgaande jaren gebruiken we voortaan alleen nog de kleuren groen (prognose

In document 2de tussentijdse rapportage 2020 (pagina 21-29)

uitvoering op 31-12-2020 is conform begroting) en rood (prognose uitvoering op 31-12-2020 is niet

conform begroting). Bij de 2de turap 2020 komen we bij u terug met de stand van zaken op dat

moment.

Programma 0: Bestuur en ondersteuning

Taakveld 010: Bestuur

Resultaat 1: Versterken van de ABG-samenwerking

Bijdragen aan het (nog) beter laten functioneren van de samenwerking van de drie gemeenten.

Specifieke activiteiten in 2020

1. In 2020 hebben we duidelijkheid over het groeipad van de ABG-samenwerking (stip aan de horizon´) en het aandeel daarin van de gemeente Gilze en Rijen.

Het bestuurlijk convenant Doorzicht met daarin het perspectief en de acties die daarvoor nodig zijn, is door de drie colleges vastgesteld en door de drie gemeenteraden onderschreven. Voor Gilze en Rijen was dit in de gemeenteraadsvergadering van 17 februari 2020. Op de majeure onderwerpen is duidelijk wat de bestuurlijke agenda is van de samenwerking en wat er wordt verwacht van iedere deelnemende

gemeente. De afspraken op papier lijken dus helder.

2. We zetten duidelijke stappen voorwaarts in de (verdere) harmonisatie en standaardisatie op een veelheid aan terreinen, zoals beleid, dienstverlening, regio-indeling en huisvesting.

Pal voor de zomervakantie heeft de gemeenteraad van Gilze en Rijen ingestemd met de voorstellen van het bestuur om te komen tot [a] een eenduidiger regiokeuze en [b] centrale huisvesting voor de ABG-organisatie. Ook in Alphen-Chaam zijn deze voorstellen ondersteund. In Baarle-Nassau zijn beide

voorstellen verworpen, waarmee, althans voor dit moment, een streep is gezet door deze voor de ABG-samenwerking zo belangrijke stappen voorwaarts. De gemeenteraad zal in het vierde kwartaal de implicaties van deze situatie bespreken.

Taakveld 020: Burgerzaken

Resultaat 1: Optimaliseren digitale dienstverlening Optimaliseren van de digitale dienstverlening.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Om het bereik onder de inwoners te vergroten, gaan we in 2020 actief communiceren via Instagram en Youtube.

We werken aan een onlinestrategie. Deze is bedoeld om de inzet van bestaande digitale media te verbeteren en Instagram en YouTube als social-mediakanaal voor onze gemeente te gaan gebruiken. Het is de bedoeling om dit jaar Instagram als nieuw gemeentelijk kanaal te introduceren. Ondertussen treffen we voorbereidingen om YouTube actief in te zetten (daarvoor is een plan van aanpak opgesteld). De (her)introductie van dit kanaal is in het eerste kwartaal van 2021 voorzien. Onze

communicatiemedewerkers zijn de afgelopen periode vooral druk geweest met communicatie rondom corona.

2. Per 2019 is de Chatbot op de gemeentelijke website op proef actief en blijkt dit een goed gebruikt kanaal. In 2020 wordt deze permanent ingezet en verder geprofessionaliseerd om de bezoeker 24/7 te voorzien van antwoorden.

Chatbot betreft nog een pilot. We zetten de chatbot nu hoofdzakelijk in als live chatkanaal. In het vierde kwartaal ontwikkelen we een kanaalstrategie waarbij we, vanuit klantperspectief en getoetst aan de haalbaarheid, een keuze maken over welke kanalen we structureel inzetten.

3. In 2020 worden 10 nieuwe digitale formulieren toegevoegd aan de website.

Gerealiseerd in 2020 zijn: duurzaamheidslening aanvragen, afspraak milieustraat inplannen, aangifte geboorte en aangifte overlijden. Ontwikkeld zijn (ter implementatie in Q3/4): klimaatsubsidie aanvragen, voorgenomen huwelijk/ geregistreerd partnerschap melden, parkeerontheffing aanvragen en bijzondere bijstand aanvragen. Ontwikkeld en geïmplementeerd worden in 2020: vervangende stempassen verkiezingen en volmachten verkiezingen. Doorontwikkeld worden in 2020: gehandicaptenparkeerkaart aanvragen en subsidies sociaal domein.

Resultaat 2: Optimaliseren kwaliteit dienstverlening Optimaliseren van de kwaliteit dienstverlening.

Specifieke activiteiten in 2020

1. In 2019 is het dashboard dienstverlening gerealiseerd. Per half jaar gaan de resultaten in dashboard gerapporteerd worden en op basis hiervan kunnen verbeteracties doorgevoerd worden.

De rapportage over 2019 is opgeleverd en die van Q1 en Q2 2020 is in ontwikkeling. Verwachting dat de resultaten afwijken van 2019 vanwege corona: uitgestelde bezoeken en minder deelname aan de kwaliteitsmeting (servicezuil) gezien hygiënemaatregelen.

2. Op basis van het huisvestingsbesluit van de ABG-organisatie herijken we de dienstverlening op locatie en de openingstijden van de gemeentebalie.

Door uitstel van het huisvestingsbesluit is er nog geen herijking geweest. Dit wordt verder opgepakt zodra er meer duidelijkheid is over de ABG-samenwerking.

Programma 1: Veiligheid

Taakveld 110: Crisisbeheersing en Brandweer

Resultaat 1: Continueren districtelijke samenwerking crisisbeheersing Hart van Brabant

In het Algemeen Bestuur van de veiligheidsregio is besloten om de rampenbestrijdingsorganisatie op districtsniveau te organiseren. Sinds 1 oktober 2016 is de crisisbeheersing/rampenbestrijdingsorganisatie op districtsniveau Hart van Brabant georganiseerd. Iedere deelnemer aan deze districtelijke samenwerking levert op basis van het aantal inwoners een aantal districtelijke functionarissen en een financiële bijdrage.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Vakbekwaam houden van medewerkers door middel van opleiding, training en oefening.

De districtelijke bijdrage gebruiken we voor het vakbekwaam houden van districtelijke functionarissen.

Ook betalen we hier de ambtelijke ondersteuning uit. Deze financiële bijdrage past binnen het reguliere budget voor Crisisbeheersing/Rampenbestrijding. Door deze districtelijke samenwerking hebben we een slagvaardige crisisorganisatie die goed is voorbereid op haar taken en voldoet aan de gestelde eisen. Onze medewerkers die hier onderdeel van uitmaken, zijn opgeleid, getraind en geoefend. Er is een opleidings- en trainingsplan met vakbekwaamheidseisen voor iedere medewerker. Door de corona crisis zijn opleidingen en trainingen uitgesteld. Doordat de crisisorganisatie operationeel is in corona tijd, doen we wel veel ervaring op.

Resultaat 2: Continueren brandweerzorg

Gilze en Rijen maakt onderdeel uit van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

Op deze manier hebben we een gedegen brandweerzorg georganiseerd. De Veiligheidsregio is verantwoordelijk voor de bovengemeentelijke wettelijke taken op het gebied van brandweer en rampenbestrijding.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Continueren deelname in gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio.

Per 1 juli 2020 is de brandweer organisatorisch ondergebracht onder brandweerdistrict Hart van Brabant.

De gemeenteraad heeft in juni de begroting 2021 van de Veiligheidsregio besproken.

2. Vrijwillige brandweer blijven faciliteren.

We ondersteunen de vrijwillige brandweer. De burgemeester heeft in juni kennisgemaakt met de twee postcommandanten. Voor de leden van de gemeenteraad en de commissies zoeken we naar een moment voor een werkbezoek aan de brandweer.

Resultaat 3: Driemanschap natuurbrandbestrijding

In opdracht van de provincie is er een driemanschap natuurbrandbestrijding samengesteld voor het gebied

Chaamsche en Ulvenhoutse bossen. Dit driemanschap bestaat uit brandweer, Staatsbosbeheer en de gemeente. Het doel van het driemanschap is om natuurbranden zoveel mogelijk te voorkomen, en als ze zijn uitgebroken dan de schade zoveel mogelijk te beperken.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Actief oppakken actiepunten uit de Risico Inventarisatie Natuurbranden.

In maart is er een schouw in het gebied geweest. In de laatste week van april hebben we een nieuwsbrief verzonden aan de eigenaren en de bekende gebruikers van de bospercelen. In het najaar 2020 komt er een voorlichtingsbijeenkomst. Ondertussen blijven we inzetten om natuurbranden te voorkomen. Met de eigenaren van de bospercelen spreken we beheersmaatregelen af (bereikbaarheid en

snoeiwerkzaamheden) om (uitbreiding van) natuurbranden te voorkomen.

Resultaat 4: Bluswater

Door gewijzigd beleid van Brabant Water komt er op sommige plaatsen te weinig bluswater uit de brandkranen. Met minder bluswater via de drinkwaterleiding moet er gezocht worden naar alternatieven voor het waarborgen van voldoende bluswater. Het enige alternatief voor langdurige brandbestrijding is om extra grondwaterputten te boren;

uit een globale bureauscan is namelijk gebleken dat deze er onvoldoende zijn. Bluswater is een

verantwoordelijkheid van de gemeente. De komende jaren gaan we aan de slag om een deugdelijke inventarisatie te maken en daadwerkelijk putten bij te boren.

Specifieke activiteiten in 2020 1. Aantal brandputten inventariseren.

In 2018 en 2019 hebben we, samen met de brandweer, een inventarisatie gedaan. De gemeenteraad heeft in december 2019 een investeringskrediet beschikbaar gesteld voor het aanleggen van grondwaterputten in de komende vier jaren. Deze grondwaterputten komen hoofdzakelijk in de bebouwde kom te liggen op strategische plaatsen bij industriële en vitale en historische gebouwen. Er loopt nog een onderzoek naar de mogelijkheden om daarnaast gebruik te maken van bestaande grondwaterputten bij agrariërs.

2. Plan van aanpak opstellen voor het realiseren van extra putten voor bluswater.

We zijn begonnen met een plan van aanpak om de grootste knelpunten op te lossen. Dit is een dynamisch document. We boren jaarlijks putten op de plaatsen waar dat op dat moment het meest noodzakelijk is.

Om de grootste knelpunten te verhelpen hebben we vooralsnog 35 grondwaterputten nodig de komende jaren. Door saneren van leidingen of wijziging van het gebruik van gebouwen kan het aantal nog oplopen.

Verder moeten we misschien kleine aanpassingen doen aan bestaande voorzieningen bij agrariërs, zodat deze ook voor de brandweer geschikt zijn (koppelingen, aansluitpunten, etc.).

3. Starten met het boren van extra grondwaterputten voor bluswater.

In 2020 zijn er 11 putten geboord: 5 in Rijen en 6 in Gilze.

Taakveld 120: Openbare orde en Veiligheid

Resultaat 1: Voortzetten bestrijding ondermijnende criminaliteit

We hebben een beter zicht gekregen op de verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit en personen die zich daar mee bezig houden. Ondermijnende criminaliteit tast de fundamenten van onze samenleving aan. Het is voor onze inwoners wellicht minder zichtbaar dan overlast, maar het is een voedingsbodem voor allerlei vormen van overlast en criminaliteit. Ondermijning is niet alleen een probleem van openbare orde en veiligheid. Onze

organisatie heeft er met alle afdelingen mee te maken. Het wordt zichtbaar in uitkeringsfraude, valse inschrijvingen (vaak in combinatie met mensenhandel en afpersing), milieudelicten etc. In 2020 zetten we daarom wederom in op de aanpak van ondermijning op verschillende fronten, zowel in preventieve als in repressieve zin.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Sluiten van drugspanden continueren.

We blijven de bestuurlijke maatregelen inzetten, zoals het sluiten van drugspanden. Begin 2020 hebben we zeven panden (allemaal woningen) in de gemeente gesloten; vier keer voor het vinden van softdrugs en drie keer voor harddrugs. Aan vier panden hebben we een bestuurlijke waarschuwing verzonden.

2. Organiseren van 6 actiedagen samen met de politie. Tijdens deze dagen controleren we specifieke locaties of gebieden en treden op waar nodig.

Elke maand besteden we een halve dag om ondermijningssignalen na te lopen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus hebben we dit van begin maart tot en met juni niet gedaan, maar begin juli hebben we dit weer hervat. Samen met politie en andere diensten voeren we controles uit.

3. Aanpakken van specifieke casuïstiek ten aanzien van ondermijning. Dit kan gericht zijn op personen, locaties of fenomenen.

We blijven de aandacht vestigen op de signalen over ondermijning. We doen dat door intensief samen te werken met onder andere de politie, de belastingdienst en netbeheerder. Door de coronacrisis komen nieuwe vormen van ondermijning aan het licht. We blijven anticiperen op deze veranderingen en nieuwe locaties en treden doortastend op als dat nodig is.

Resultaat 2: Veiligheidsbeleid 2019-2022

In 2019 is nieuw integraal veiligheidsbeleid vastgesteld voor de periode 2019-2022. Jaarlijks wordt er een focusblad vastgesteld met daarin de speerpunten voor het komende jaar. In 2019 is het focusblad 2020 vastgesteld.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Uitvoering geven aan het focusblad 2020.

We geven uitvoering aan het focusblad 2020, maar vanwege de coronacrisis hebben we een aantal thema’s opgeschort. We hopen dat we hier later in het jaar alsnog opvolging aan kunnen geven.

Resultaat 3: Sociale veiligheid vergroten en overlast verminderen.

In 2018 is het programma veiligheid 2018-2022 vastgesteld voor de gemeente Gilze en Rijen. In dit programma is onder andere ruimte gemaakt voor het aanstellen van een overlastregisseur in 2019. De overlastregisseur houdt zich bezig met (kleine) ergernissen en overlast en zorgt voor een brede aanpak zowel op locaties als met personen. Er is intensieve samenwerking tussen de overlastregisseur en de politie, jongerenwerk, woningcorporaties, GGD etc.

Specifieke activiteiten in 2020 1. Ontmoedigen van deallocaties.

BOA's nemen deallocaties structureel mee in hun rondes en daarmee wordt dealen op die plaats ontmoedigd. De overlastregisseur kan locaties en adressen in een digitaal systeem zetten. BOA’s krijgen hiervan een signaal als ze in de buurt zijn en/of mee moeten nemen in hun rondes.

2. Waar nodig cameratoezicht en/of andere fysieke maatregelen inzetten.

In 2020 hebben we nog geen mobiel cameratoezicht ingezet of fysieke maatregelen getroffen.

3. Zichtbaarheid boa's vergroten.

Voor de ABG-gemeenten hebben we momenteel vier BOA’s beschikbaar die 6 dagen in de week beschikbaar zijn. Door een nog betere planning zijn ze zichtbaarder bij onder andere evenementen en weekmarkten. Elke woensdagavond is er een spreekuur bij de meldbox.

4. Handhaven regels inzake kamerverhuur aan arbeidsmigranten.

De controleur van de BRP controleert de inschrijvingen in de Basis Registratie Personen en onderzoekt panden waar niemand staat ingeschreven. Hij bezoekt ook panden waar arbeidsmigranten staan ingeschreven om eventuele overbewoning en/of uitbuiting vast te stellen. Met de invoering van het digitale nachtregister per 1 januari 2020 worden de controles efficiënter. We blijven deze werkwijze continueren.

5. Uitbreiden van het aantal buurtpreventieteams.

Dit is een doorlopend project om zoveel mogelijk buurten hier warm voor te krijgen.

6. Signalen binnen korte termijn oppakken en behandelen.

We bellen mensen die een melding doen over het algemeen dezelfde werkdag of de werkdag erna terug.

We zetten de melding uit bij de BOA’s, politie, jongerenwerk of een externe dienst.

7. Structureel overleg met politie over overlastlocaties.

Er is structureel overleg tussen de overlastregisseur, jongerenwerk en de politie over overlastlocaties. We blijven dit doen.

8. Meer regie op buurtbemiddeling.

Voorheen brachten verschillende partijen casussen in. Daardoor waren we snel door het aantal

ingekochte casussen heen. Nu bekijken we eerst of er alternatieven zijn, zoals geen gesprek hebben met de overlastregisseur, BOA of wijk GGD-er. De wijk GGD-er is vanaf 1 april beschikbaar.

Programma 2: Verkeer, vervoer en waterstaat

Taakveld 210: Verkeer en vervoer

Resultaat 1: Investeringsprogramma

Bij de behandeling van de Perspectiefnota heeft een integrale afweging plaatsgevonden t.a.v. projecten in de leefomgeving. De gemeenteraad heeft daarbij voor 2020 de volgende prioriteiten aangegeven:

Specifieke activiteiten in 2020

1. We voeren de eerste fase van het Raadhuisplein uit.

Het werk is uitgevoerd. De financiële afrekening volgt komende periode. Het krediet wordt eind 2020 afgesloten.

2. We realiseren de 30 km zone Rijen Noordwest.

De uitvoering start na de zomervakantie. In 2020 ronden we het overleg over aanvullende maatregelen rondom de school af. De kortetermijnmaatregelen rondom de school kunnen we binnen het beschikbare budget uitvoeren. Over de eventuele middellange-termijnmaatregelen verwachten we eind 2020 te besluiten. We hebben aanvullend krediet nodig als we besluiten die maatregelen te nemen. In het krediet (Raad van april 2020) is geen rekening gehouden met de aanleg van de 30 km/uur maatregelen in de van Hogendorpstraat. Deze maatregelen zijn wel uitgevoerd in 2020 en ten laste gebracht van het reguliere budget voor asfaltonderhoud (zie punt 10 onder effecten 2de tussentijdse rapportage).

3. We starten in de 2e helft van 2020 met de uitvoering van het Bisschop de Vetplein.

We gaan er vooralsnog vanuit dat we eind van dit jaar starten met de uitvoering. Op dit moment onderzoeken we de gevolgen van de motie 'afkoppelen hemelwater" voor dit project: is er als gevolg van deze motie een extra buffervoorziening nodig onder het Bisschop de Vetplein.

4. We starten met de voorbereidingen voor het realiseren van de fietsvoorziening Kapelstraat in 2021.

We zijn gestart met de voorbereiding van de fietsvoorziening. We stemmen de maatregelen af met de wegbeheerders van de gemeenten Breda en Oosterhout. In overleg met de bewoners werken we dit project verder uit. Ook hebben we bij het Rijk subsidie aangevraagd voor verkeersmaatregelen.

5. We starten de voorbereidingen voor het realiseren van een fietsvoorziening Biestraat in 2021.

We zijn gestart met de voorbereiding van de fietsvoorziening. In overleg met de buurtvereniging werken we het project verder uit.

6. We starten met het opstellen van een fietsplan.

In de verkeersvisie hebben we de fietsroutes opgenomen en hebben we de prioriteiten voor het

fietsverkeer benoemd. We voeren momenteel bestuurlijke afstemming over de gewenste invulling van het op te stellen fietsplan.

Resultaat 2: Geprogrammeerd onderhoud wegen en meerjaren vervangingsplan openbare ruimte We geven uitvoering aan de motie "duurzaam herinrichten van wijken en straten". De kosten dekken we uit de bestemmingsreserve wegen.

Specifieke activiteiten in 2020

1. Op basis van de 2-jaarlijkse globale weginspectie wordt de meerjaren onderhoudsplanning geprogrammeerd onderhoud wegen geactualiseerd.

De globale visuele weginspectie is uitgevoerd en aan de hand hiervan actualiseren we de meerjaren onderhoudsplanning.

2. We starten met de voorbereidingen voor het groot onderhoud/vervanging in Rijen Noord-Oost/Wolfsweide met de straten Doorbos, Sterkenhoeve, Wouwerbroek, Zaaren, Breeboek, Riekevoort en Mosselaar. We voeren deze straten gefaseerd uit.

We hebben de voorbereiding voor Rijen Noord-Oost gestart. De gemeenteraad besloot op 23 april 2020 over het voorbereidingskrediet. Een extern ingenieursbureau heeft opdracht gekregen om het plan in overleg met bewoners verder voor te bereiden en uit te werken. Het jaar 2020 staat voornamelijk in het teken van de voorbereidingsfase.

3. We starten met de voorbereidingen voor het groot onderhoud/vervanging in de Burgemeester van Poppelstraat en voeren dit project uit in 2021.

We hebben de voorbereiding in 2020 gestart zodat we dit project in 2021 kunnen uitvoeren. We verwachten dat we hierbij gelijktijdig de riolering moeten vervangen. Hierbij onderzoeken we de mogelijkheden voor het afkoppelen van verhard oppervlak en de aanleg van een gescheiden stelsel. De hiervoor benodigde investering brengen we ten laste van de gesloten exploitatie riolering.

Resultaat 3: Vermindering zwerfafval

Een zwerfafvalvisie en uitvoeringsplan opstellen en uitvoeren.

Specifieke activiteiten in 2020 1. ABG-brede zwerfafvalvisie opstellen.

De zwerfafvalvisie is klaar en we hebben deze aangeboden aan de commissie Ruimte.

2. Uitvoeringsplan zwerfafvalaanpak 2020 opstellen aan de hand van de visie.

Het uitvoeringsplan is klaar en wij hebben deze met de zwerfafvalvisie aangeboden aan de commissie Ruimte.

3. Uitvoeringsplan uitvoeren.

De activiteiten die in het uitvoeringsplan staan voeren we in 2020 uit.

4. Continueren focusgemeente Nederland Schoon.

Als focusgemeente voeren we activiteiten volgens onze uitvoeringsagenda uit in overleg met Nederland Schoon. Het effect van de activiteiten meten we en we evalueren die met Nederland Schoon. Deze gegevens kunnen we gebruiken om andere gemeenten te adviseren op het gebied van aanpak zwerfafval.

In document 2de tussentijdse rapportage 2020 (pagina 21-29)